www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτεΐνες κατά του καρκίνου

Ελπίδα για θεραπεία του καρκίνου δημιουργεί μια διεθνώς πρωτοποριακή ανακάλυψη ελλήνων ερευνητών, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο στο κρίσιμο κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής του καρκίνου.


Η ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Αριστείδη Ηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο μια πρωτεΐνη που φυσιολογικά εκφράζεται σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται CD154, ρυθμίζει τους ανοσολογικούς μηχανισμούς άμυνας έναντι της καρκινικής αύξησης. Οι μελέτες του έλληνα ερευνητή Αρη Ηλιόπουλου και των συνεργατών του, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cell Biology», περιγράφουν μια νέα ιδιότητα της πρωτεΐνης CD154, δηλαδή την ικανότητά της να προσβάλλει απ' ευθείας τα καρκινικά κύτταρα επάγοντας τον θάνατό τους. Αντίθετα, φυσιολογικά κύτταρα δεν

Νέος γύρος στάσεων εργασίας στα μπλε λεωφορεία

Νέες κινητοποιήσεις, με στάσεις εργασίας, εξήγγειλαν για μετά τα Χριστούγεννα οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία.


Έτσι, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου δε θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9

Ο καιρός στις 26.12.2010

Σποραδικές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Βόρεια Δωδεκάνησα, φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα σταδιακά θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στα νότια, περιμένουμε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010. Χιόνια θα πέσούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1400 μέτρων, με τάση από το βράδυ στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία να επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 9, από 7 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο, από 10 έως 15 στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, από 7 έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 13 έως 17 στις νησιωτικές περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου, από 13 έως 20 βαθμούς Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα Δωδεκάνησα σχεδόν θυελλώδεις, αλλά από τις απογευματινές ώρες στα βορειότερα πελάγη θα στραφούν σε βόρειους – βορειοδυτικούς μέτριους.

Αυξημένες νεφώσεις, υψηλά ποσοστά υγρασίας και περιορισμένη τοπικά ορατότητα περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 17 βαθμούς. Μέτριοι νότιοι -