www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ανάμικτες οι αντιδράσεις στην πρόταση της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης»

Στο ερώτημα εάν η ευρωζώνη χρειάζεται οικονομική κυβέρνηση (economic government), οι Γάλλοι απαντούν «Oui», ενώ οι περισσότεροι Γερμανοί απαντούν «Nein danke», σημειώνει το Reuters.


Πίσω από τις τρέχουσες πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης, υπάρχει η ιδέα μιας πολιτικής εξουσίας που θα συντονίζει τα οικονομικά των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Για πολλούς τρίτους –Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα και ΔΝΤ– η τρέχουσα κρίση έφερε στο φως διάφορες σχεδιαστικές αδυναμίες της νομισματικής ένωσης και υπέδειξε την ανάγκη για στενότερη

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώνουν μεθαύριο, Τετάρτη στις επτά το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθµώνος, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οργανώσεις αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αλλά και τις δρομολογούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Απαιτούµε να ανακληθούν τα αντιλαϊκά µέτρα, να µην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νοµοσχέδιο στη Βουλή, να καταργηθεί η συµφωνία µε το ΔΝΤ και την Ε.Ε.», επισημαίνουν τα σωματεία ζητώντας παράλληλα «την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες».
tanea

Απολύθηκε ο διευθυντής του “Αβέρωφ”

Απολύθηκε από τα καθήκοντά του ο διευθυντής του πλωτού ναυτικού Μουσείου Γ. Αβέρωφ. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε πριν από λίγο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Χρέη διευθυντή στο “Αβέρωφ” ασκούσε μέχρι και σήμερα ο Αρχιπλοίαρχος Ε. Γαβαλάς.


Η απόλυση του διευθυντή του "Αβέρωφ" ακολούθησε τα αρνητικά δημοσιεύματα για την παραχώρηση του θωρηκτού στην εταιρεία «Atlas Maritime» του εφοπλιστή Λεό Πατίτσα, προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τη φετινή εφοπλιστική γιορτή, τα «Ποσειδώνια», και τον προ πέντε ημερών γάμο του με την πρώην σταρ Ελλάς και φυσικά... παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής, τη Μαριέττα Χρουσαλά.
enet

Πυρκαγιά στο Δίστομο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο δημοτικό διαμέρισμα Άσπρων Σπιτιών, Βοιωτίας.


Στο σημείο έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες, με επτά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δύο υδροφόρες δήμων και άλλες δύο ιδιωτών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
enet

Στις 50 ακριβότερες πόλεις του κόσμου η Αθήνα

Η ελληνική πρωτεύουσα κατέχει την 50η θέση των πόλεων με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο για τους μισθωτούς για το 2010.

Ακριβότερη πόλη στον κόσμο είναι το Τόκιο, λόγω της αύξησης των τιμών του συναλλάγματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ακολουθούν το Όσλο και η Λουάντα, η πρωτεύουσα της Αγκόλας, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ECA.


Μεγάλη έκπληξη της έρευνας αποτέλεσε το Λονδίνο, το οποίο για πολλά χρόνια βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ φέτος δεν περιλαμβάνεται ούτε στις 50 πρώτες θέσεις. Επίσης, καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν βρίσκεται στις 25 πρώτες θέσεις, ενώ η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει μόλις την 48η θέση. "Η πτώση του δολαρίου προκάλεσε μία μικρή πτώση στο

Πεζοδρομήσεις κεντρικών αρτηριών της Αθήνας στο σχέδιο ανάπλασης του Λεκανοπεδίου

Τη μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και την πεζοδρόμηση των οδών Πανεπιστημίου και βασ. Όλγας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο «Αθήνα-Αττική 2014», το οποίο παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.


Σε προτεραιότητα μπαίνουν περιοχές του Κέντρου, που είναι σημαντικές για τον ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα τους και αποτελούν μεγάλες παρεμβάσεις.

Με τη μετατροπή της βασ. Όλγας σε πεζόδρομο συμπληρώνεται η διαδρομή σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων.

Προβλέπεται η λειτουργία της ως πεζόδρομος, με διέλευση μόνο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, (εκτός τρόλεϊ) στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ.

Προσωρινά, προβλέπεται η παράλληλη κίνηση τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα κυκλοφορίας, ως μεταβατική

Ενημέρωση για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ζητά από τον πρωθυπουργό η ΝΔ

Στον πρωθυπουργό καταλογίζει ευθύνες η ΝΔ για τις εξελίξεις στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποχωρεί από το σχέδιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου να ενημερώσει Βουλή και κόμματα.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «κατά ένα περίεργο τρόπο, τα πρώτα σύννεφα είχαν εμφανιστεί με τις δηλώσεις, που είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά, πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ως αρχηγός, τότε, της

Αντιδρούν οι πρατηριούχοι σε νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα

Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν υιοθέτηση της πρότασης για αντικατάσταση των τελών κυκλοφορίας με πρόσθετη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, αναφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).


Η ΠΟΠΕΚ απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη, καθώς και στον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλο επιστολή στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αντικατάστασης των τελών κυκλοφορίας με πρόσθετη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η ΠΟΠΕΚ υπενθυμίζει ότι από την αρχή του χρόνου η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανά λίτρο αμόλυβδης έχει αυξηθεί από 57,4 λεπτά σε 91,9 λεπτά το λίτρο (συνολικά 34,5 λεπτά) και έπεται

Ένα βήμα πίσω από το υπουργείο Παιδείας

Ένα βήμα προς την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει στη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελληνίων έκανε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, αποδεχόμενο το αίτημα των εκπαιδευτικών για άμεση καταβολή της αμοιβής –αντί της τμηματικής καταβολής που προβλεπόταν αρχικά.


Οι καθηγητές έχουν ανακοινώσει ότι θα απόσχουν από τη βαθμολόγηση μέχρι αύριο, οπότε και αναμένεται να αποφασίσουν για τη συνέχεια ή όχι των κινητοποιήσεών τους, καθώς εκκρεμεί και το αίτημά τους για το ύψος του επιδόματός τους που περικόπηκε.
tanea

Προειδοποιήσεις της «τρόικας» για υψηλό πληθωρισμό και παρατεταμένη ύφεση

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αλλά και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με το κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Σε διαφορετικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς εξέτασαν με τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα μακροοικονομικά μεγέθη πρώτου πενταμήνου και τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο παρουσιάσθηκε ανήσυχο για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% και κυρίως για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός

Αποχώρηση Κιλτίδη με επίθεση κατά Σαμαρά

Σκληρή επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ εξαπολύει με την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του ο βουλευτής Κιλκίς, Κώστα Κιλτίδης, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά για «εκκαθαρίσεις στο πλαίσιο εμφύλιου πολέμου που μαίνεται μεταξύ προσώπων, ούτε καν ομάδων».


Ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο στο γραφείο του και του επέδωσε επιστολή με την οποία δηλώνει την επιθυμία του να ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κιλτίδης αφήνει αιχμές και για την πολιτική του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δύο φορές ενέδωσε στη γραμμή της ΝΔ «επιδεικνύοντας ανοχή και καρτερικότητα εν ονόματι της ιστορίας της παρατάξεως». Συγκεκριμένα αναφέρεται στη στάση του κόμματος για το δασικό νομοσχέδιο, αλλά και το μνημόνιο με την τρόικα. «Ιδιαιτέρως δεν ήθελα επ’ ουδενί η παράταξή μου και ο ίδιος να αρνηθούμε να δούμε κατάματα την αλήθεια για την οικονομική

«Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης ο αποκλεισμός της Γάζας»

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τόνισε σήμερα πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε την άρση του.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από του κινήματος της Χαμάς που κρατούν εδώ και δύο χρόνια όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους.

"Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους", αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία αμάχου πληθυσμού.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ε.Σ. τονίζει διαρρήδην πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίες που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος,

Επιδείνωση καιρού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Σταδιακή άνοδο σημειώνει η θερμοκρασία από την Κυριακή 13/06 , η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά του επερχόμενου θερμού κύματος συνοψίζονται ως εξής:


1) Η διάρκεια του θερμού κύματος θα είναι αρκετά μεγάλη, μέχρι και το Σάββατο 19/06.

2) Η θερμοκρασία δεν θα φτάσει σε ακραίες τιμές, θα προσεγγίσει όμως από την Τρίτη 15/06 σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας τους 39-40 βαθμούς και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και την Παρασκευή 18/06.

3) Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται και οι ελάχιστες θερμοκρασίες της ημέρας.

4) Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι σε γενικές γραμμές ασθενείς ως μέτριοι, με τάσεις ενίσχυσης των βορείων ανέμων από την Παρασκευή 18/06.

Καλό καιρό με υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 36 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 24 ως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 21 ως 38 στη Δυτική Ελλάδα, 24 ως 33 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου