www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης ο αποκλεισμός της Γάζας»

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τόνισε σήμερα πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε την άρση του.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από του κινήματος της Χαμάς που κρατούν εδώ και δύο χρόνια όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους.

"Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους", αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία αμάχου πληθυσμού.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ε.Σ. τονίζει διαρρήδην πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίες που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος,

καθώς περιλαμβάνει και υλικά πρώτης ανάγκης, τονίζει η οργάνωση.

«Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», πρόσθεσε η επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ε.Σ στη Μέση Ανατολή Μπεατρίς Μέγκεβαντ-Ρόγκο.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: