www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Λιγότερη ύλη στην Ε' και ΣΤ' Δημοτικού

Στην περικοπή διδακτέας ύλης στα μαθήματα των φυσικών επιστημών, των μαθηματικών και της γεωγραφίας, στις τάξεις Ε΄ και Στ’ Δημοτικού προχωρά το υπουργείο Παιδείας.


Σύμφωνα με το υπουργείο, η ελάφρυνση της ύλης αφορά διδακτικά κεφάλαια, τα οποία κρίνονται δυσνόητα ή επουσιώδη και σε ορισμένες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε διάφορες τάξεις. Στόχος είναι ο συγχρονισμός της ύλης συναφών μαθημάτων.

Προσλήψεις ζητούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Για εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου, μιλούν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αλλά και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), μετά τη γνωστοποίηση ότι θα συνταξιοδοτηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Η ΟΛΜΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο "σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται (7.526 το 2010 έναντι 2.726 το 2009 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), κάτω από την πίεση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας (1.425 στη Δευτεροβάθμια) θα δημιουργήσει

Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος Τουρκοκυπρίων

Οστά που εκτιμάται ότι ανήκουν σε Τουρκοκύπριους που σκοτώθηκαν στις διακοινοτικές ταραχές του 1963-64 ανακάλυψε κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε πηγάδι κοντά στη Λευκωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης».

Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών πηγαδιών και υπόγειων στοών του παλιού συστήματος ύδρευσης και άρδευσης στο Παρισινό της Λευκωσίας. Η εφημερίδα αναφέρει πως στο πρώτο πηγάδι βρέθηκαν τεμάχια οστών από αδιευκρίνιστο μέρχι στιγμής αριθμό θυμάτων. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ολόκληροι σκελετοί αποδίδεται στη μεταγενέστερη ρίψη μπάζων μέσα στα πηγάδια.


Οι έρευνες διεξήχθησαν ύστερα από πληροφορίες που έδωσαν πολίτες, οι οποίοι είχαν δει εκείνη την

Σφράγισε την επιχείρηση που μόλυνε τον Πηνειό η Νομαρχία Λάρισας

Λουκέτο στη μονάδα επεξεργασίας ζωϊκών λιπών «Τσολής ΑΒΕΕ»,η οποία προκάλεσε τη ρύπανση στον Πηνειό,από διαρροή μαζούτ,την περασμένη Παρασκευή,έβαλε η Νομαρχία Λάρισας.


Η μονάδα δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει αν δεν συμμορφωθεί και δεν επιδιορθώσει τις εγκαταστάσεις της στις οποίες φυλάσσεται το καύσιμο υλικό.

Μετά τις έρευνες των αρμοδίων Υπηρεσιών η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ),το οποίο συνεδρίασε σήμερ

Ξαναγράφεται το βιβλίο της ανθρώπινης εξέλιξης

Μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τις έως τώρα αντιλήψεις για το πότε άρχισε η χρήση των πρώτων λίθινων εργαλείων από τους προγόνους του ανθρώπου. Προστίθεται ένα νέο «κεφάλαιο», καθώς «σπρώχνει» κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν την χρονολογία έναρξης της Λίθινης Εποχής.

Όπως έδειξε η ανακάλυψη ιχνών από σημάδια πάνω σε απολιθωμένα οστά ζώων, που βρέθηκαν στη βόρεια Αιθιοπία, οι πρόγονοι μας την εποχή της "Λούσι", πριν από 3,4 εκατ. χρόνια (800.000 νωρίτερα από την επικρατούσα θεωρία) χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα εργαλεία για να κόβουν το κρέας τους.


Οι ερευνητές, υπό τον Σάνον ΜακΦέρον του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, στη σχετική εργασία τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι ο Αυστραλοπίθηκος Αφαρένσις (Australopithecus Αfarensis, το είδος της "Λούσι" που ανακαλύφθηκε το 1976) χρησιμοποιούσε εργαλεία, συνεπώς η εξέλιξη της χρήσης των εργαλείων και της κατανάλωσης κρέατος είναι πιο αρχαία και περίπλοκη από ότι νόμιζαν οι επιστήμονες.

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πρόγονος του ανθρώπου, υπήρξε πιθανότατα πιο κοντά στον άνθρωπο παρά στον πίθηκο.

Οι επιστήμονες γενικά θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι η ανακάλυψη των εργαλείων και η κατανάλωση κρέατος, που σηματοδοτούν την ανάδυση του γένους Homo, είχαν συνυπάρξει πριν από περίπου 2,5

Έφτασε στο 12% η ανεργία το Μάιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα.


Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (μείωση 2,7%), ενώ αυξήθηκαν κατά 18.380 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,4%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 43,2%) και κατά 5.206 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,9%).

Σαλμονέλα εναντίον...καρκίνου

Το βακτήριο της σαλμονέλας θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά του καρκίνου, καθώς Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορεί να ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και έτσι να βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Μιλάνου, υπό τη δρα Μαρία Ρεσίνιο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τις ΗΠΑ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", αναφέρουν ότι η μέθοδός τους όχι μόνο καταπολεμά τους όγκους, αλλά επίσης "εμβολιάζει" τον οργανισμό έναντι πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης νέων καρκινικών κυττάρων.


Τα καρκινικά κύτταρα είναι άκρως επικίνδυνα, επειδή μπορούν να ξεφεύγουν από το "ραντάρ" του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνήθως καταπολεμά αυτές τις κυτταρικές ανωμαλίες. Χάρη όμως στην παρουσία των βακτηρίων της σαλμονέλας, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται "ορατά" στα κύτταρα του

Αποσύρονται τρόφιμα με μη εγκεκριμένα συστατικά

Την άμεση απόσυρση τροφίμων της βρετανικής εταιρείας «Alara Wholefoods Ltd» ζήτησε ο ΕΦΕΤ. Περιέχουν το φυτό Smallanthus Sonchifolius (yacón), το οποίο δεν έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι τα:

α) «ALARA ORGANIC ACTIVE - Μούσλι Active» σε χάρτινη συσκευασία των 400 g.

β) «ALARA ORGANIC GOJI & YACON - Alara χειροποίητο Goji & Yacon Μούσλι» σε χάρτινη συσκευασία των 750 g.

γ) «ALARA ORGANIC GLUTEN FREE WITH GOJI & YACON -

Αντέχουν στην κρίση τα οικονομικά της Α-Β Βασιλόπουλος

Επιβεβαιώνοντας την τάση ότι τα σούπερ-μαρκετς πλήττονται σε μικρότερο βαθμό έναντι άλλων κλάδων από την ύφεση η Α-Β Βασιλόπουλος εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2010 αύξηση εσόδων και διατήρηση των κερδών προ φόρων στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Μείωση παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων λόγω της έκτακτης φορολογικής εισφοράς που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 765,8 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2010 από 714,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%. Αυτό σύμφωνα με τη διοίκηση αποδίδεται στην εμπορική πολιτική της εταιρίας, στη διαρκή

Ιός «δούρειος ίππος» αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

Μια από τις τεχνολογικά πιο εξελιγμένες και πιο φιλόδοξες επιθέσεις χάκερ αποκαλύφθηκε στη Βρετανία, όπου κυβερνο-εγκληματίες, με τη βοήθεια ενός ιού «δούρειου ίππου» (Trojan) έχουν ήδη αδειάσει τους online τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων νοικοκυριών στη Βρετανία.

Οι χάκερ, μέσω του κακόβουλου λογισμικού που εγκαθίσταται κρυφά στους οικιακούς υπολογιστές, κλέβοντας τους κωδικούς πρόσβασης και τα άλλα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, «χτύπησαν» μέσα στον τελευταίο μήνα τουλάχιστον 3.000 άτομα.

Η ανακάλυψη έγινε από την εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Μ86, που εκτιμά ότι τουλάχιστον 675.000 λίρες έχουν ήδη παράνομα μεταφερθεί (κλαπεί) από τους λογαριασμούς των δικαιούχων σε άλλους

«Λίφτινγκ» στο MySpace

Το κάποτε κυρίαρχο κοινωνικό δίκτυο MySpace, που πλέον έχει μπει για τα καλά στη σκιά του μεγάλου του ανταγωνιστή Facebook, προχωρά σταδιακά σε ευρύτερο ανασχεδιασμό της πρώτης σελίδας και των υπηρεσιών του, ώστε να γίνει πιο απλό και πιο νεανικό.

Ωστόσο οι «κακές γλώσσες» λένε ότι, εξωτερικά τουλάχιστον, «καταφέρνει» να μοιάζει σιγά-σιγά πιο πολύ με το Facebook, παρόλο που ο στόχος –υποτίθεται ότι- είναι το ακριβώς αντίθετο: να διαφοροποιηθεί από αυτό.


Μεταξύ άλλων, το MySpace πλέον δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη συνεχώς ανανεωνόμενη ροή των updates των χρηστών του και στο κοινής πρόσβασης περιεχόμενο.

Επίσης συγκεντρώνει τις συστάσεις, όπως για παιγνίδια, συμβάντα κλπ., σε μια ενιαία ενότητα αντί να

81,2 εκατομμύρια ο αριθμός των νέων σε ηλικία ανέργων στον κόσμο

Ο αριθμός των νέων σε ηλικία ανέργων από τα τέλη του 2007 έως τα τέλη του 2009 στον κόσμο αυξήθηκε κατά 7,8 εκατομμύρια. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων θα σημειώσουν αριθμό ρεκόρ - η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 13% , το υψηλότερο ποσοστό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - γεγονός που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή της κάθε χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η ανεργία των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ποτέ καταγραφεί, και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο έως τα τέλη του 2010, υποστηρίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.


Υπολογίζονται στα 620 εκατομμύρια το οικονομικά ενεργό τμήμα της νεολαίας, ηλικίας 15 με 25 ετών, αλλά στα τέλη του 2009, 81 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι εκτιμάται πως ήταν άνεργοι.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση υπολογίζονται στα 152 εκατομμύρια οι νέοι, που αντιστοιχεί στο 28% του συνόλου των νέων εργαζομένων στον κόσμο, οι οποίοι εργάστηκαν αλλά το βιοτικό τους επίπεδο δεν βελτιώθηκε, αντιθέτως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με διαθέσιμα 1,25 δολάρια ανά άτομο

«Όχι» στην επιβολή άμεσων φόρων από την ΕΕ

Οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, απέρριψαν σχέδιο των Βρυξελλών για επιβολή άμεσων φόρων σε επίπεδο ΕΕ.

Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν το φόρο λέγοντας πως θα αποτελούσε μία υπέρβαση της εθνικής κυριαρχίας κάθε χώρας-μέλους.


Έτσι, ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη, Pierre Lellouche, αναφέρθηκε στην ιδέα του ευρωπαϊκού φόρου ως "εντελώς εκτός του κατάλληλου χρόνου" και επισήμανε πς η ΕΕ θα έπρεπε να σχεδιάζει περικοπές φόρων αντ' αυτού.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Lord Sassoon, δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην επιβολή άμεσων φόρων για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, πως οι χώρες-μέλη πρέπει να είναι ικανές να προσδιορίζουν τους φόρους σε εθνικό επίπεδο και να έχουν το

Μολότοφ στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης

Άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ στην περίφραξη του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, στις 04:15 τα ξημερώματα.


Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ η φωτιά δεν προκάλεσε ζημιές.

Φύτρωσε μπιζελιά... στον πνεύμονά του

«Ο Θεός έχει χιούμορ» δήλωσε η σύζυγος του Ρον Σβέντεν ο οποίος μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης φοβούμενος ότι έπαθε ρήξη πνεύμονα για να διαπιστώσει με έκπληξη ότι αυτό που του είχε συμβεί ήταν πως στο πνεύμονά του είχε φυτρώσει μια μπιζελιά!

Ο Σβέντεν υπέφερε από εμφύσημα εδώ και αρκετούς μήνες και μεταφέρθηκε, όπως μεταδίδει το BBC, επειγόντως στο νοσοκομείο καθώς η κατάστασή του χειροτέρεψε.


Ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι είχε όγκο στον πνεύμονά του και προετοιμαζόταν για τα χειρότερα.

Όμως οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι στον πνεύμονά του είχε φυτρώσει μια μπιζελιά 1,25 εκατοστών.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι κάποια στιγμή ο Ρον Σβέντεν είχε κάποιο γεύμα το οποίο περιείχε μπιζέλια και κατά την κατάποση κάποιο από αυτά πήρε το "λάθος δρόμο" και βλάστησε.

Το πρώτο γεύμα του Ρον Σβέντεν έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση περιείχε μπιζέλια και όπως

Ανακαλύφθηκε νόμισμα της εποχής του Πτολεμαίου

Σπάνιο, χρυσό νόμισμα από το 191 π.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ.


Το εύρημα ζυγίζει περίπου μία ουγγιά (27,71 γραμμάρια) και είναι σε άψογη κατάσταση. Πρόκειται για το πιο μεγάλο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε ανασκαφές στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπεύθυνος νομισμάτων της υπηρεσίας αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Ντόναλντ Αριέλ.

Το νόμισμα, που κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου του 5ου, φέρει το

Ο καιρός σήμερα 12.08.2010

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με νέα μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, και τοπικές νεφώσεις στα ορεινά, περιμένουμε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 – 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 22 έως 37 – 38 στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 23 έως 34 – 35 στη Δυτική Ελλάδα, από 23 έως 32 στα νησιωτικά τμήματα, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Β. Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, ενώ στο Ν. Αιγαίο από δυτικές – βορειοδυτικές διευθύνσεις επίσης μέτριοι. Ασθενείς μέχρι μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι κυρίως από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Καλό καιρό περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 35 βαθμούς. Ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι άνεμοι μεταβλητών