www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ξαναγράφεται το βιβλίο της ανθρώπινης εξέλιξης

Μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει τις έως τώρα αντιλήψεις για το πότε άρχισε η χρήση των πρώτων λίθινων εργαλείων από τους προγόνους του ανθρώπου. Προστίθεται ένα νέο «κεφάλαιο», καθώς «σπρώχνει» κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν την χρονολογία έναρξης της Λίθινης Εποχής.

Όπως έδειξε η ανακάλυψη ιχνών από σημάδια πάνω σε απολιθωμένα οστά ζώων, που βρέθηκαν στη βόρεια Αιθιοπία, οι πρόγονοι μας την εποχή της "Λούσι", πριν από 3,4 εκατ. χρόνια (800.000 νωρίτερα από την επικρατούσα θεωρία) χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα εργαλεία για να κόβουν το κρέας τους.


Οι ερευνητές, υπό τον Σάνον ΜακΦέρον του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, στη σχετική εργασία τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, αναφέρουν ότι ο Αυστραλοπίθηκος Αφαρένσις (Australopithecus Αfarensis, το είδος της "Λούσι" που ανακαλύφθηκε το 1976) χρησιμοποιούσε εργαλεία, συνεπώς η εξέλιξη της χρήσης των εργαλείων και της κατανάλωσης κρέατος είναι πιο αρχαία και περίπλοκη από ότι νόμιζαν οι επιστήμονες.

Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πρόγονος του ανθρώπου, υπήρξε πιθανότατα πιο κοντά στον άνθρωπο παρά στον πίθηκο.

Οι επιστήμονες γενικά θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι η ανακάλυψη των εργαλείων και η κατανάλωση κρέατος, που σηματοδοτούν την ανάδυση του γένους Homo, είχαν συνυπάρξει πριν από περίπου 2,5
εκατ. χρόνια (τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία μέχρι σήμερα, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, είχαν βρεθεί στην περιοχή Γκόνα της Αιθιοπίας), αλλά τώρα αυτή η ημερομηνία μεταφέρεται πολύ πιο πίσω στο παρελθόν, στα 3,4 εκατ. χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω στα οστά των ζώων βαθιές χαρακιές. Η μελέτη τους με ηλεκτρονικά μικροσκόπια, και συγκεκριμένα με ακτίνες Χ, απέκλεισε την πιθανότητα να είχαν γίνει από άλλα ζώα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι προέρχονταν από μυτερά πέτρινα εργαλεία, που χρησιμοποιήθηκαν για να αποκοπεί η σάρκα από τα οστά του ζώου, ενώ άλλο αμβλύ εργαλείο είχε χρησιμοποιηθεί για να σπάσουν τα οστά ώστε οι πρόγονοι μας να τραφούν με το θρεπτικό μεδούλι στο εσωτερικό τους.

Παραμένει όμως άγνωστο εάν οι Αυστραλοπίθηκοι βρήκαν στη φύση τις μυτερές πέτρες ή τις κατασκεύασαν.

Τα οστά βρέθηκαν στην περιοχή Ντικίκα της Αιθιοπίας σε γεωλογικό στρώμα ηλικίας 3,2 - 3,4 εκατ. ετών.

Ο Άνθρωπος Επιδέξιος (Homo Habilis) έζησε μεταξύ των 2,4 - 1,4 εκατ. ετών και είχε θεωρηθεί ο πρώτος που χρησιμοποίησε εργαλεία, αλλά τώρα αυτή η "τιμή" περνάει στον Αυστραλοπίθηκο Αφαρένσις.

Ορισμένοι, ωστόσο, επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν έχουν πειστεί για την ορθότητα της ανακάλυψης, τόσο για την παλαιότητα των οστών, όσο και για το κατά πόσο τα σημάδια έχουν γίνει από εργαλεία και όχι από δόντια άλλων ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: