www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

«Όχι» στην επιβολή άμεσων φόρων από την ΕΕ

Οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, απέρριψαν σχέδιο των Βρυξελλών για επιβολή άμεσων φόρων σε επίπεδο ΕΕ.

Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν το φόρο λέγοντας πως θα αποτελούσε μία υπέρβαση της εθνικής κυριαρχίας κάθε χώρας-μέλους.


Έτσι, ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη, Pierre Lellouche, αναφέρθηκε στην ιδέα του ευρωπαϊκού φόρου ως "εντελώς εκτός του κατάλληλου χρόνου" και επισήμανε πς η ΕΕ θα έπρεπε να σχεδιάζει περικοπές φόρων αντ' αυτού.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Lord Sassoon, δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην επιβολή άμεσων φόρων για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, πως οι χώρες-μέλη πρέπει να είναι ικανές να προσδιορίζουν τους φόρους σε εθνικό επίπεδο και να έχουν το
δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε σχέδια επιβολής άμεσων φόρων.

Από τη πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε πως απορρίπτει την ευρωπαϊκή αρμοδιότητα επιβολής ατομικών φόρων.

Εντούτοις, επίσημοι από Αυστρία και Βέλγιο κράτησαν μία πιο θετική στάση έναντι της ιδέας της ΕΕ λέγοντας πως ο ευρωπαϊκός φόρος θα ήταν δικαιότερος, με το βάρος επί των εθνικών προϋπολογισμών μάλλον να χαλαρώνει εάν η Κομισιόν ήταν ικανή να επιβάλλει άμεσους φόρους.

Θυμίζουμε πως οι 27 χώρες-μέλη πληρώνουν μία πάγια συμβολή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό βασιζόμενες στο ΑΕΠ και σε ένα ποσοστό επί του φόρου πωλήσεών τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: