www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Guardian: How Greece could leave the eurozone – in five difficult steps

Two years ago, the prospect of a state falling out of the single currency area was unthinkable. But as the Greek electorate turns against austerity, it is becoming all too easy to picture how breakup might happen


Mass unemployment in Greece, inflation at 50%, a devastating recession and Greeks heading for the borders – that's the apocalyptic scenario being painted by some economists in the increasingly likely event that Greece leaves the eurozone in coming months.

Greece is small in economic terms: it contributes only 2.2% of eurozone GDP. But withdrawal from the single currency would unleash chaos in the country, and have potentially severe knock-on effects on

«Έξοδος από το Μνημόνιο ισούται με έξοδο από το ευρώ»

«Η Αριστερά οφείλει να πει στην κοινωνία πως έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με μια επώδυνη διαδικασία».

Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλαβάνος, η Ελλάδα που ήταν στους νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί ο Βενιζέλος διείδε την επιτυχία της Αγγλογαλλικής Συμμαχίας, έφτασε μετά λίγα μόλις χρόνια στη Μικρασιατική Καταστροφή γιατί έσφαλε ότι η στήριξή της θα συνεχίζονταν.

«Σε μια χώρα εξαρτημένη η σωστή ή λαθεμένη εκτίμηση για τις κατευθύνσεις και τα όρια των Μεγάλων Δυνάμεων (από τη δεξιά για να ευθυγραμμιστεί, την αριστερά για να εναντιωθεί) οδηγεί από τον θρίαμβο μέχρι την πανωλεθρία. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σήμερα. Και με τον Ολάντ

Der Spiegel: «Αντίο Ακρόπολη»

Με νέο προκλητικό πρωτοσέλιδο που φέρει τον τίτλο «Αντίο Ακρόπολη» κυκλοφορεί τη Δευτέρα το γερμανικό Der Spiegel. Στις εσωτερικές σελίδες το περιοδικό φιλοξενεί μακροσκελές δημοσίευμα στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ.

 Στο εξώφυλλο του τεύχους απεικονίζεται διαλυμένη η Ακρόπολη και δύο κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ.

 «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β' για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

 Μάλιστα, υπάρχει και ειδική ενότητα, στην οποία οι συντάκτες του περιοδικού τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών.

 Επισημαίνεται ακόμη -με αναδρομή στα τεύχη και την επιμέρους θεματολογία του περιοδικού για την ελληνική κρίση- ότι το Der Spiegel τηρούσε μάλλον φιλική στάση προς την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης και ότι παρ' όλο τον σκεπτικισμό, μέχρι τώρα οι συντάκτες συνηγορούσαν υπέρ

Θάνος Τζήμερος: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων


Την ανάγκη να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια τονίζει με ανακοίνωσή της η «Δημιουργία, Ξανά!» του Θάνου Τζήμερου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

«Τα πολιτικά κόμματα που είτε με τις ανεύθυνες πράξεις τους, είτε με την ανεύθυνη ανοχή τους, κατέστρεψαν τη χώρα, σήμερα αδυνατούν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο: στη συνεργασία τους για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία διεκδίκησαν την ψήφο του λαού για να κυβερνήσουν, σήμερα συνεχίζουν τη μικροπολιτική, σε βάρος της χώρας.

Από τη διαδικασία των συζητήσεων που θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η “Δημιουργία, ξανά!” ζητάει το αυτονόητο: να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων στη

Λήγει αύριο η μετενέργεια για τις κλαδικές συμβάσεις – Καταργούνται δεκάδες επιδόματα


Παύει από τη Δευτέρα 14 Μαΐου το καθεστώς μετενέργειας για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει για περισσότερο από τρεις μήνες, με συνέπεια τη μετάπτωση των μισθών στα χαμηλότερα επίπεδα του βασικού μισθού και την κατάργηση των επιδομάτων, εκτός από τέσσερα.

Η μείωση των μισθών δεν μπορεί μονομερώς να είναι χαμηλότερη από τα κλιμάκια αυτής που έχει λήξει ενώ διατηρούνται τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.

Για τη δυσμενέστερη αλλαγή μισθών

Μέτρα της τροχαίας για την συγκέντρωση του ΚΚΕ


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, με διακοπή κυκλοφορίας και άλλες παρεμβάσεις έχει προγραμματίσει για αύριο η Τροχαία, λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιεί το ΚΚΕ στο Πεδίο του 'Αρεως.

Ειδικότερα, από τις 15.00 θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ από τις 17.00 το απόγευμα θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας στους παρακάτω δρόμους:

- Πατησίων, στο τμήμα από την οδό Καυτατζόγλου έως την οδό Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της, καθώς και στις καθέτους μέχρι την πρώτη παράλληλο.

- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους

BBC: «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει πως οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν»


Στην Ελλάδα και στην τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης είναι στραμμένη για ακόμη μία φορά η προσοχή των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Τα διεθνή δίκτυα, με συνεχή ενημέρωση, αναφέρονται εκτενώς στις δραματικές πολιτικές εξελίξεις.

Το CNN κάνει λόγο για «έσχατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μία εβδομάδα μετά την ψήφο τιμωρίας των πολιτών κατά των παραδοσιακών κομμάτων»  και συνεχίζει «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επηρεάσει την ήδη εύθραυστη

Άκαρπη η πρώτη συνάντηση των αρχηγών- Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ευθύνες στον Τσίπρα


Σε «ναυάγιο» κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία τελευταία προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους δημοσιογράφους πως «η διαβούλευση συνεχίζεται».

Στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να