www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Άκαρπη η πρώτη συνάντηση των αρχηγών- Σαμαράς και Βενιζέλος αποδίδουν ευθύνες στον Τσίπρα


Σε «ναυάγιο» κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία τελευταία προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στους δημοσιογράφους πως «η διαβούλευση συνεχίζεται».

Στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να
βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έντονοι διάλογοι στη σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα καθώς και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επέμεναν στις προτάσεις τους.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος ανάμεσα στους κ. Σαμαρά και Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητά έστω και ψήφο ανοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, απέχοντας από την ψηφοφορία, και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά πως αυτό δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ζητούν αδιανόητα πράγματα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους ζητούν ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αριστερή κυβέρνηση, κάτι που είναι ανέφικτο.


Επίθεση σε Τσίπρα από Βενιζέλο - Σαμαρά 

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση αφού τα τρία κόμματα ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ συνενοχή στο έγκλημα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι οδηγεί σε «ναυάγιο» τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε με σύντομη δήλωση του: «Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούει την εντολή του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, ούτε και να δώσει ψήφο ανοχής. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συνεχίζεται ο γύρος συναντήσεων του Κάρολου Παπούλια

Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος των συναντήσεων του Κάρολου Παπούλια με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή.

Στις 19:30 έχουν κληθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πάνος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) Θα ακολουθήσουν επαφές με την Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) στις 20:30, τον Νίκο Μιχαλολιάκο (Χρυσή Αυγή) 21:30, και ο Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) στις 21:30.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια να εκλογών και διαλύει τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: