www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη


Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 12:00, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αντιμετώπιση της βίας, με αφορμή όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της περασμένης εβδομάδας, αλλά και τις επιθέσεις κατά βουλευτών, είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει και τοποθέτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εισήγησή του.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται ακόμη η κοινωνική οικονομία και η ενεργειακή

Δικογραφίες για χημικά - σωματικές βλάβες σε βάρος πολιτών


Δικογραφίες σε βάρος αστυνομικών για χρήση χημικών και σωματικές βλάβες σε βάρος πολιτών, αλλά και για παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου έχει σχηματίσει η Εισαγγελία, που διεξάγει έρευνα για σχετικές καταγγελίες κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων στο Σύνταγμα.

Οι δικογραφίες αυτές, που χαρακτηρίζονται ως αγνώστων δραστών, έχουν αποσταλεί σε πταισματοδίκη, ο οποίος θα εξετάσει

Νέα μείωση των τραπεζικών καταθέσεων


Περαιτέρω μείωση σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 2,5% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 191,9 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου από 196,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις

Τ.Τ.: Αναπροσαρμογή επιτοκίων


Σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων στα βασικά καταθετικά προϊόντα προχωρά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από 7/7/2011.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, το Τ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια καταθετικών λογαριασμών ταμιευτηρίου έως και 25 μονάδες βάσης.
Συνεπώς, τα επιτόκια για τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου Απλός, Ταμιευτήριο 2000 και Τρεχούμενος Απλός διαμορφώνονται κλιμακωτά από 0,10% έως 1,35%, ενώ για το λογαριασμό Ταμιευτήριο Plus, τα επιτόκια διαμορφώνονται από 0,15% έως 2,35%.

Για το λογαριασμό ΤΤ Μισθοδοσία Plus ισχύει το επιτόκιο 5% για τις πρώτες 3.000 ευρώ.

Ο λογαριασμός Ταμιευτήριο 18 Plus προσφέρει επιτόκιο 1% για τις πρώτες 10.000 ευρώ.

Από την ίδια ημερομηνία, η τράπεζα προβαίνει σε περιορισμένου ύψους αυξήσεις των επιτοκίων ορισμένων δανειακών προϊόντων της, σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης του παρεμβατικού

ΕΕ: Απαγόρευση εισαγωγής σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο λόγω E.coli


Απαγόρευσε η ΕΕ τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Η έκθεση των Ευρωπαίων ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συνδέει τους εισαγόμενους σπόρους με δύο επιδημίες στις οποίες προσεβλήθησαν περισσότερα από 4.100 άτομα: μία στη βόρεια Γερμανία, από την οποία έχασαν τη

Χωρίς ταξί την Τετάρτη


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ταξί, μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.

Έτσι τα ταξί όλης της χώρας θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 5 τα ξημερώματα αύριο, έως τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε οδηγεί σε πλήρη απορρύθμιση του κλάδου των ΤΑΧΙ και ισοπέδωσης των πάντων.

Την Πέμπτη συγκαλείται το Κλαδικό Συμβούλιο όπου θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη με τον υπουργό και θα ληφθούν αποφάσεις για τους περαιτέρω

Απαισιόδοξο για την οικονομία το 75% των πολιτών


Στο 81% ανέρχεται το ποσοστό των ποσοστό των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το τρίτο δίμηνο του 2011, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας από την εταιρία ALCO.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία των πολιτών σχετικά με τα δημόσια αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, συγκρινόμενα με εκείνα των δυο προηγούμενων διμήνων, αλλά ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει υψηλός, σε ποσοστό 75% και 71% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην ερώτηση για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών τους, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 21% δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ το 66% αυτών δηλώνουν απαισιόδοξοι, μειωμένοι κατά 11% από τις παρατηρήσεις των προηγούμενων περιόδων.

Οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 2% από το δεύτερο δίμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των δυο πρώτων αντίστοιχων ερευνών, οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου - Ιερώνυμου για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας


Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη 6.7.2011, στις 9 π.μ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη), αντικείμενο της δε είναι τα θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας, από πλευράς του

Αντίθετοι οι Πανεπιστημιακοί με το ν/σχ για την ανώτατη εκπαίδευση


Διαφωνίες σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αιχμή τον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, εκφράζουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε κατ΄ ελάχιστον τη συναίνεση και την αποδοχή της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) συναντήθηκαν σήμερα με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας περιθώριο τριών μηνών για να μελετήσουν το νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία διαφωνίας τους, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση θα πρέπει να ασκείται κατά κύριο λόγο από τον πρύτανη και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Όλα τα μονοπρόσωπα όργανα (πρύτανης, κοσμήτορες, πρόεδροι, κ. λπ.) θα πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του

Αλκο Ελλάς: Αποχώρησε ο γενικός διευθυντής

Αποχώρησε την 30η Ιουνίου 2011 από την Αλκο Ελλάς ΑΒΕΕ ο Γενικός Διευθυντής κ. Περικλής Μελλές, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την

Το αλκοόλ «πίνει» τον νου των νέων


Ένα σαββατόβραδο με τους φίλους στο μπαρ αποτελεί για τους νεαρούς ενηλίκους την πιο «cool» επιλογή. Ωστόσο αυτές οι πολυπόθητες βραδιές με την παρέα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νεαρών ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Τιμ ΜακΚουίνι υπέβαλε σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου 29 άτομα ηλικίας 18 ως 25 ετών που έπιναν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά αρκετά ποτά κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Οι άνδρες έπιναν συγκεκριμένα πέντε ή περισσότερα ποτά κάθε νύχτα και οι γυναίκες τέσσερα ή και

Σούπερ-ελαστικά κτίρια θα αντέχουν στους σεισμούς


Ερευνητές από την Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα υπερ-ελαστικό κράμα μετάλλων το οποίο μπορεί να ανακτήσει την αρχική μορφή του ακόμη και αν εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες. Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώηρηση «Science», το νέο σούπερ-ελαστικό υλικό θα μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει τη βάση για κτίρια που θα αντέχουν στους σεισμούς.

Οι ειδικοί από το Τμήμα της Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου προσέθεσαν μια μικρή ποσότητα νικελίου σε ένα κράμα με βάση τον σίδηρο. Είδαν ότι το υλικό που προέκυψε μπορεί να ανακτήσει την αρχική μορφή του εάν εκτεθεί σε θερμοκρασίες της τάξεως των -196 ως 240 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Τοσιχίρο Ομόρι το συγκεκριμένο υλικό είναι το πιο ελαστικό από όσα έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα και τα οποία μπορούσαν να ανακτήσουν την αρχική

Χίος: Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση

Στο Άγιο Σπυρίδωνα της Χίου ξέσπασε πυρκαγιά, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην περιοχή έχουν καταφθάσει ήδη 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Μαζί με τα αεροπλάνα και το ελικόπτερο, επιχειρούν να περιορίσουν την πυρκαγιά 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 8 άτομα πεζά, ενώ έχουν σπεύσει προς βοήθεια και πολλοί κάτοικοι της

Διαμαντοπούλου: Πρόσω ολοταχώς για τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου


Στενεύουν τα περιθώρια για τη «μελέτη» του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία αφού αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Στη σημερινή πάντως συνάντηση με τους καθηγητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ τα πράγματα ήταν χλιαρά.

"Ένα καλό Πανεπιστήμιο και ένα καλό ΤΕΙ είναι το όραμά μας για την Παιδεία", δήλωσε η υπουργός Παιδείας στη συνάντηση που είχε με τους καθηγητές των ΑΕΙ για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντας "σημαντικές" τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχέδιο.


Η Α. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι στο νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπονται "δίδακτρα" για τα πανεπιστήμια ενώ όσως αφορά στα συγγράμματα θα παραμένει το ίδιο καθεστός μέχρι το 2014-15, οπότε οι παραδόσεις και οι σημειώσεις θα διατίθενται ηλεκτρονικά στους φοιτητές.
Σχετικά με τα τριετή προγράμματα σπουδών, η υπουργός παιδεία δήλωσε ότι το ζήτημα θα είναι στην ευχέρεια των ίδιων των πανεπιστημίων.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές ζήτησαν από την υπουργό περιθώριο 3 μηνών για να μελετήσουν τις νέες διατάξεις, κάτι που φαίνεται πως δεν είναι δυνατό, καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα

Χυμός παντζαριού για σούπερ επιδόσεις


Είστε αθλητής και θέλετε να βελτιώσετε επειγόντως τις επιδόσεις σας; Πριν σκεφτείτε απαγορευμένες ουσίες, στραφείτε στα παντζάρια. Νέα μελέτη δείχνει ότι ο χυμός του παντζαριού βοηθάει τους ποδηλάτες να βελτιώσουν τον χρόνο τους κατά αρκετά δευτερόλεπτα _ κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί καθοριστικό σε έναν αγώνα.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εξετερ της Βρετανίας, δεν είναι η πρώτη που αναδεικνύει τα ευεργετικά οφέλη του χυμού του συγκεκριμένου λαχανικού. Προηγούμενες έρευνες της ίδιας ομάδας έχουν δείξει ότι ο χυμός του παντζαριού αυξάνει επίσης το σθένος και την αντοχή.

Επί πλέον φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ότι αποτελεί ασπίδα για την άνοια ενώ οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσφέρει στους ηλικιωμένους την απαραίτητη ενέργεια ώστε

«Θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης τα κατατάξουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμά τους.

Σύμφωνα με τους FT, η κίνηση αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιο αν όλοι οι οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας μετά την εθελοντική μετακύλιση χρέους.

Ενδεχόμενη άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχθεί ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα τραπεζικής αναταραχής, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν

Εθισμός στα τσιπς όπως... στο χασίς


Δύσκολα μπορεί κανείς να φάει μόνο ένα πατατάκι και συχνά καταλήγει να καταναλώσει όλη τη συσκευασία των τσιπς. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία. Λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια «πυροδοτούν» την παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών, χημικών ουσιών που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, συμπέραναν ότι τα ενδοκανναβινοειδή στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελούν ζωτικό κρίκο ενός κύκλου που ωθεί το άτομο να λαχταρά ακόμα ένα πατατάκι, κι άλλο ένα κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λίπος στο έντερο, που προέρχεται από την κατανάλωση των τσιπς, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκανναβινοειδών στον εγκέφαλο. Τις ίδιες ουσίες, που μοιάζουν με την μαριχουάνα, παράγει και το ανθρώπινο δέρμα, καθώς το προστατεύουν από τον άνεμο και τον

Λιγότερο γόνιμοι οι παχύσαρκοι άνδρες


Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Στοκχόλμη, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 1.940 άνδρες και τα συσχέτισαν με το βάρος του δωρητή με βάση το δείκτη

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σταματά η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στα Ιδρύματα με δαπάνες του δημοσίου. Αυτό περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου, όπου οι διδάσκοντες θα αναρτούν αναλυτικές σημειώσεις. Επίσης θεσπίζονται τριετείς σπουδές, ενώ για τη λήψη του πτυχίου, απαιτείται η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας. Δίδακτρα θα πληρώνουν μόνο όσοι σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλοδαποί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχρόνως ιδρύονται ανώνυμες εταιρείες στα Πανεπιστήμια που θα διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά και θα αναζητούν πόρους.

Όσον αφορά στους φοιτητές, αν κάποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από