www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Λιγότερο γόνιμοι οι παχύσαρκοι άνδρες


Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Στοκχόλμη, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 1.940 άνδρες και τα συσχέτισαν με το βάρος του δωρητή με βάση το δείκτη
σωματικής μάζας.

Ο δείκτης (ΒΜΙ) υπολογίζεται αν διαιρεθεί το βάρος ενός ανθρώπου σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα: έως 25 ο δείκτης είναι φυσιολογικός, μεταξύ 18,5 - 25 δείχνει υπέρβαρο άτομο και μεταξύ 25-30 παχύσαρκο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερο το βάρος κάποιου ξεπερνάει το φυσιολογικό, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του σπέρματός του, κάτι που αποδίδεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές. Ετσι, κατά συνέπεια μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η ζωτικότητά τους.

Αυτό συνεπάγεται τη δυνητική μείωση της γονιμότητας του άνδρα, όπως ανέφερε ο Πολ Κοέν-Μπακρί, επιστημονικός διευθυντής του εργαστηρίου Eylau-Unilabs του Παρισιού.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σπέρμα ήταν, κατά μέσο όρο, 10% αραιότερο στους υπέρβαρους άνδρες και 20% στους παχύσαρκους, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Το ποσοστό των ανδρών με μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ήταν σχεδόν τετραπλάσιος (3,8%) μεταξύ των παχύσαρκων, έναντι 1% σε όσους είχαν κανονικό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: