www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σούπερ-ελαστικά κτίρια θα αντέχουν στους σεισμούς


Ερευνητές από την Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα υπερ-ελαστικό κράμα μετάλλων το οποίο μπορεί να ανακτήσει την αρχική μορφή του ακόμη και αν εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες. Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώηρηση «Science», το νέο σούπερ-ελαστικό υλικό θα μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει τη βάση για κτίρια που θα αντέχουν στους σεισμούς.

Οι ειδικοί από το Τμήμα της Επιστήμης Υλικών στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου προσέθεσαν μια μικρή ποσότητα νικελίου σε ένα κράμα με βάση τον σίδηρο. Είδαν ότι το υλικό που προέκυψε μπορεί να ανακτήσει την αρχική μορφή του εάν εκτεθεί σε θερμοκρασίες της τάξεως των -196 ως 240 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Τοσιχίρο Ομόρι το συγκεκριμένο υλικό είναι το πιο ελαστικό από όσα έχουν αναπτυχθεί ως σήμερα και τα οποία μπορούσαν να ανακτήσουν την αρχική
μορφή τους σε εύρος θερμοκρασιών της τάξεως των -20 ως 80 βαθμών Κελσίου.

Αντέχει στα δύσκολα


«Το σιδηρούχο κράμα μας αντέχει σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Η συγκεκριμένη ιδιότητά του είναι πολύ σημαντική καθώς τα υλικά αυτού του είδους υφίστανται μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιπτώσεις» ανέφερε ο δρ Ομόρι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και προσέθεσε: «Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το χαμηλό κόστος. Το υλικό είναι φθηνό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μεγάλο εύρος εφαρμογών».


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το καινούργιο υπερ-ανθεκτικό κράμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντικείμενα που εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, ακόμη και τα διαστημόπλοια. Μπορεί επίσης να «θωρακίσει» τα κτίρια ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλούνται κατά τη διάρκεια σεισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: