www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το αλκοόλ «πίνει» τον νου των νέων


Ένα σαββατόβραδο με τους φίλους στο μπαρ αποτελεί για τους νεαρούς ενηλίκους την πιο «cool» επιλογή. Ωστόσο αυτές οι πολυπόθητες βραδιές με την παρέα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές βλάβες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νεαρών ατόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Τιμ ΜακΚουίνι υπέβαλε σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου 29 άτομα ηλικίας 18 ως 25 ετών που έπιναν ούτε ένα, ούτε δύο αλλά αρκετά ποτά κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Οι άνδρες έπιναν συγκεκριμένα πέντε ή περισσότερα ποτά κάθε νύχτα και οι γυναίκες τέσσερα ή και
περισσότερα.

Λέπτυνση του εγκεφάλου


Οι επιστήμονες είδαν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδεόταν με λέπτυνση του προμετωπιαίου φλοιού – πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην προσοχή και στη λήψη αποφάσεων ενώ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στον έλεγχο των παρορμήσεων.

«Το αλκοόλ μπορεί να είναι νευροτοξικό για τους νευρώνες ή με δεδομένο ότι σε έναν 20χρονο ο εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται μπορεί να αλληλεπιδρά με αναπτυξιακούς παράγοντες επηρεάζοντας τελικώς την ανάπτυξη του εγκεφάλου» προειδοποίησε ο δρ ΜακΚούινι.

Ο ειδικός προσέθεσε ότι η καταθλιπτική επίδραση του αλκοόλ εμφανίζεται αργότερα στη ζωή και έτσι για τους νεαρούς ενηλίκους η κατανάλωσή του συνδέεται με διέγερση, εγρήγορση και διασκέδαση, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη «παγίδα». «Στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη νευροβιολογία και τη σύνδεσή της με το αλκοόλ όλοι επικεντρώνονταν σε παθολογικούς πληθυσμούς καθώς και σε μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες. Υπήρχε σοβαρό κενό σε ό,τι αφορούσε τις μικρότερες ηλικίες όταν ξεκινά η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ. Εμείς μελετούμε τις αναπτυξιακές πτυχές της κατανάλωσης όταν οι περισσότεροι νέοι πίνουν τα σαββατοκύριακα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Μελετούμε επίσης τις διαφορές στην επίδραση της κατανάλωσης στα δύο φύλα».

Η αποχή φέρνει ανάρρωση του εγκεφάλου


Η επιβλέπουσα καθηγήτρια του ΜακΚούνι Κρίστα Λίσνταλ Μεντίνα τόνισε ότι «τα πρώτα στοιχεία μας δείχνουν σύνδεση μεταξύ της αποχής από την …κραιπάλη του σαββατοκύριακου και της αποκατάστασης της φαιάς ουσίας στην παρεγκεφαλίδα. Προχωρούμε τώρα σε περαιτέρω έρευνα».

Ο ΜακΚούνι αναμένεται να παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα νέα ευρήματα της ομάδας κατά τη διάρκεια του 34ου ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Ερευνας για τον Αλκοολισμό στην Ατλάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: