www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Απαισιόδοξο για την οικονομία το 75% των πολιτών


Στο 81% ανέρχεται το ποσοστό των ποσοστό των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το τρίτο δίμηνο του 2011, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας από την εταιρία ALCO.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία των πολιτών σχετικά με τα δημόσια αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, συγκρινόμενα με εκείνα των δυο προηγούμενων διμήνων, αλλά ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει υψηλός, σε ποσοστό 75% και 71% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην ερώτηση για την πορεία των οικονομικών των νοικοκυριών τους, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 21% δηλώνουν αισιόδοξοι, ενώ το 66% αυτών δηλώνουν απαισιόδοξοι, μειωμένοι κατά 11% από τις παρατηρήσεις των προηγούμενων περιόδων.

Οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 2% από το δεύτερο δίμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των δυο πρώτων αντίστοιχων ερευνών, οι πολίτες της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της
Περιφέρειας.

Αυξημένο κατά 4% εμφανίζεται παράλληλα το ποσοστό των πολιτών που κρίνει αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που την κρίνουν θετικά και το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν παρέμεινε σταθερό.

Οι πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 18 και 24 ετών σε ποσοστό 91%. Όπως και στο προηγούμενο ερώτημα έτσι και σε αυτό, οι κάτοικοι της Αθήνας εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από τους κατοίκους της Περιφέρειας, ενώ σημαντικά πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με ποσοστό 95%, από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (62%).

Στην ερώτηση κατά πόσο πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων, το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, ενώ μόλις το 20% διατήρησε θετική στάση.
Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος επισήμανε ότι το βαρόμετρο αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διάκειται αρνητικά στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί καθώς, όπως είπε, «αποδεδειγμένα πλέον τα μέτρα που λαμβάνει δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: