www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κατέπεσε ελικόπτερο τύπου Απάτσι

Ελικόπτερο τύπου Απάτσι κατέπεσε στις 10:42 το βράδυ της Δευτέρας στη θέση Κανδήλι Μεγάρων, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το στρατιωτικό ελικοδρόμιο.

Οι δύο επιβαίνοντες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν εγκαίρως.

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, αλλά εικάζεται ότι υπέστη μηχανική βλάβη.

Είχε απογειωθεί για εκπαιδευτική πτήση και κατά την επιστροφή του στο ελικοδρόμιο, αναγκάστηκε να κάνει απότομη προσγείωση και τυλίχθηκε στις φλόγες.

Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικές

Bρήκαν τον μηχανισμό που διαγράφει τις τραυματικές εμπειρίες από τη μνήμη

Αμερικανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επαναστατικής ανακάλυψης: τον τρόπο για να διαγράψουμε επώδυνες εμπειρίες από το μυαλό μας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neuroscience», ανακάλυψε ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μιας πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται PKM, και των επώδυνων αναμνήσεων.

Οι επιστήμονες, μετά από πειράματα σε θαλάσσια σαλιγκάρια, ανακάλυψαν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη μπορεί να διαγραφεί αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της PKM, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη μνήμη.

«Κάποια στιγμή θα είμαστε σε θέση να διαφοροποιούμε τις αναμνήσεις, έτσι ώστε να μειώνουμε τις τραυματικές εμπειρίες που αποθηκεύονται στον εγκέφαλό μας», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέιβιντ Γκλάνζμαν, καταλήγοντας πως «στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να «εισβάλλουμε»

Ο «κακός» ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο μέχρι και επτά χρόνια

Το άστατο ωράριο στον ύπνο ενδέχεται να επηρεάζει την ψυχική υγεία των ατόμων στη μέση ηλικία, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα όσοι λαμβάνουν λιγότερες ή περισσότερες από έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να παρουσιάσουν περιορισμένες νοητικές ικανότητες και ο εγκέφαλός τους να γεράσει πρόωρα μέχρι και επτά χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιβράδυνση των λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της λογικής ικανότητας και του λεξιλογίου, μπορεί να επιφέρει σωματική κατάπτωση και πρόωρο θάνατο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Κόλετζ του Λονδίνου ανακάλυψαν το πώς οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σε ένα χρονικό διάστημα πέντε χρόνων σε άτομα μέσης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές τους λειτουργίες και την ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 5.400 ανθρώπους ηλικίας από 45-69 χρόνων. Μέσω εξειδικευμένων τεστ λογικής, μνήμης, λεξιλογίου και ευχέρειας λόγου, διαπιστώθηκε ότι όσοι δεν ακολουθούσαν ένα

Αρχίζει η υποβολή δηλώσεων για μισθωτούς - συνταξιούχους


Αρχίζει την Τρίτη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων.
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν την δήλωση τους στην ΔΟΥ ή θα την αποστείλουν ταχυδρομικά υποχρεούνται να προσκομίσουν και τον φάκελο με τις αποδείξεις δαπανών. Όσοι επιλέξουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής υποχρεούνται να κρατήσουν το φάκελο στο σπίτι τους για τον επιδείξουν στις αρχές σε περίπτωση ελέγχου.

Για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών, ενώ όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες - και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια -, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων το Athens Pride


Yπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί το Athens Pride 2011 στις αρχές Ιουνίου.
Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Το θέμα των ομοφυλοφίλων, η δυσμενής κοινωνική διάκριση την οποία υφίστανται, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Θα δώσουμε συμβολικά την αιγίδα στο επόμενο Athens Pride, γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα να μιλήσουμε και να βγει ανοικτά στο φως» σημείωσε.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να κρύβουν τη προτίμηση τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να το κάνουν ελεύθερα. Κι αυτό είναι ένα θέμα ελευθερίας. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να παρέχει την αιγίδα του σε δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο και να μην κάνει το

Ποινές φυλάκισης με αναστολή σε τρεις για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ


Ποινές φυλάκισης από 3 έως 6 μήνες με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο σε τρεις από τους 11 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, μετά τον αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας


Στους τρεις επιβλήθηκε όρος να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα τις ημέρες που αγωνίζεται η ομάδα τους.

Δύο ακόμη από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου ενώ οι υπόλοιποι πέντε συγκατηγορούμενοι τους ζήτησαν και έλαβαν αναβολή από το δικαστήριο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 11, αφορούν τα αδικήματα της παράβασης περί εξωσχολικού αθλητισμού, βιαιοπραγίες και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία για τις απολογίες τους έλαβαν από την 2η Ειδική Ανακρίτρια οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν σε επεισόδια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο ένας αντιμετωπίζει

Μέτρα για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας


Αύξηση της αστυνόμευσης, παροχή του αντιτίμου του εισιτηρίου και 200 ευρώ επιπλέον σε όσους λαθρομετανάστες αποχωρούν εθελουσίως, αλλά και η θέσπιση κινήτρων σε νέα ζευγάρια προκειμένου να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας είναι ορισμένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την ανακούφιση του κέντρου της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, που έγινε στη Βουλή συμφωνήθηκε ακόμη η αυστηροποίηση των ποινών σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες, η περισυλλογή των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων,

Διαγωνισμός για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Τεύχος διακήρυξης για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ανάπτυξη Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και Παροχή Σχετικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» έχει αναρτήσει προς διαβούλευση στο διαδίκτυο η ανώνυμη εταιρεία Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε («Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.».

Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης όπως θεσμοθετείται στο νόμο 3892/2010. Το σύστημα αναπτύσσει και ολοκληρώνει το πιλοτικό έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόστηκε στον ΟΑΕΕ από τις 18/10/2010 και επεκτείνεται στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Οσον αφορά στο πιλοτικό έργο σημειώνεται ότι στο Μητρώο Φαρμακείων υπάρχουν 10.148 εγγραφές

Κανονικά από τις 10/5 η απογραφή πληθυσμού


Κανονικά θα γίνει η γενική απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών από τις 10 έως και τις 24 Μαϊου 2011, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος, διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης της σχετικής διαδικασίας.

Όπως είπε ο υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, οι προετοιμασίες για την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών στο σύνολο της χώρας εξελίσσονται κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και συνεπώς δεν υφίστανται λόγοι που να οδηγούν σε αναβολή ή ακύρωση της.

Ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε ότι η απογραφή κτιρίων ολοκληρώθηκε στις 31.3.2011 και η απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών θα διενεργηθεί το διάστημα από 10 έως και 24 Μαϊου 2011.

Αυτό το διάστημα, πρόσθεσε, η Ελληνική Στατιστική Αρχή βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των απογραφέων (σσ. θα απαιτηθούν περίπου 50.000 άτομα) που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πίεση του αίματος στα αγόρια


Τα αγόρια που γίνονται παθητικοί καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα στη ζωή τους υπέρταση, η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακά επεισόδια και άλλες παθήσεις.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής την Τζιλ Μπαουμγκάρτνερ, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιριών των ΗΠΑ, επεσήμαναν ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών διεθνώς είναι εκτεθειμένα σε επίπεδα καπνού, που είναι ανησυχητικά για την υγεία τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 6.400 παιδιά ηλικίας οκτώ έως 17 ετών που ανέπνεαν τον καπνό των γύρω τους (ιδίως των γονέων) και διαπίστωσαν μια μέση αύξηση 1,6 mmHg ή 1%, σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο, στη συστολική πίεση (είναι η μέγιστη πίεση στη διάρκεια ενός παλμού της καρδιάς και μετράει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά συστέλλεται).

Όπως είπαν οι ερευνητές, σε ατομικό επίπεδο η κατά 1% αύξηση δεν είναι μεγάλη, όμως αν συνυπολογιστούν δύο εκατομμύρια παιδιά, το καθένα με μια μέση αύξηση 1% στην πίεσή του, τότε το πράγμα αλλάζει και μπορούν να παρατηρηθούν επιπτώσεις υγείας στο ευρύτερο δείγμα του

Το στρες με μέτρο βοηθάει τους μαθητές στο διάβασμα


Οι μαθητές που μελετούν μέχρι τελευταία στιγμή για τα διαγωνίσματα και αναπόφευκτα έχουν στρες, κάνουν μάλλον καλό στον εαυτό τους, επειδή το άγχος παράγει ορμόνες που βοηθούν τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει καλύτερα τα διάφορα δεδομένα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι το στρες να μην ξεπερνά ένα λογικό όριο.


Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Χανς Ρόιλ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, διαπίστωσαν ότι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, προκαλούν μεταβολές στα γονίδια στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων (των νευρώνων), με συνέπεια την αποτελεσματικότερη αποθήκευση και τη βελτίωση της ικανότητας μάθησης.


Όπως υποστηρίζουν, το διάβασμα υπό ψυχολογική πίεση φαίνεται πως «αναπρογραμματίζει» το DNA του εγκεφάλου, μέσα από την λεγόμενη «επιγενετική» διαδικασία (αλλαγές στα γονίδια υπό την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος), με αποτέλεσμα είτε να αυξάνεται, είτε να μειώνεται η

΄Εως 15 Μαΐου η έναρξη της διαδικασίας για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη-Ιόνιο


Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου-φυσικού αερίου, με την δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες, που ενδιαφέρονται να κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».

Σημειώνεται ότι με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου και πωλούν τα δεδομένα που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αυτό προκύπτει από σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο

Υποχρεωτική διδασκαλία Θρησκευτικών θέλει η Εκκλησία


Απαραίτητη κρίνει η Εκκλησία την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις και για όλους τους μαθητές και τη δίωρη διδασκαλία του σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης, οι φορείς που συμμετείχαν σε αυτήν, κατέληξαν ομόφωνα ότι:

Κατά την διάρκεια της συζητήσεως εξέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων και η Σύσκεψη κατέληξε ομόφωνα ότι:

α) Ενώ αριθμητικά οι ώρες διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο φαίνεται να παραμένουν οι ίδιες ουσιαστικά στην πράξη μειώνονται από πέντε σε τρεις υποχρεωτικές ώρες, καθότι προφανώς ο μαθητής της Γ Λυκείου θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιο από τα μαθήματα

ΙΚΑ: Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με προσωρινό διακανονισμό οφειλών


Την αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες του ΙΚΑ ,οι οποίοι εντάσσονται σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού των οφειλών, ζητεί από τα υποκαταστήματα, με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 3943/2011 μπορούν να ενταχθούν όσοι οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές για χρονικές περιόδους απασχόλησης μέχρι την 31/12/2010, συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου Χριστουγέννων 2010.

Για όσους εντάσσονται σε διακανονισμό ή σε ρύθμιση προβλέπεται η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Στους οφειλέτες οι οποίοι τηρούν τους όρους διακανονισμού χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, δίμηνης διάρκειας, χωρίς καμία παρακράτηση (σε ποσό ή ποσοστό).
Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση αντιμετωπίζουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους,

Ντ. Μπακογιάννη: Οδηγούμαστε σε συγκάλυψη για τα υποβρύχια


Τον κίνδυνο η υπόθεση των υποβρυχίων να οδηγηθεί σε μία ακόμα συγκάλυψη, επεσήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, έτσι ώστε όπως είπε, «να είχαμε μια προανακριτική για τον κ. Τσοχατζόπουλο, (και) μία εξεταστική για να ξέρουμε εμείς ότι τουλάχιστον στο βαθμό που η πολιτική ηγεσία μπορούσε να κάνει κάτι το έκανε».

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις της στον Real FM, «είναι τελείως διαφορετική η αρμοδιότητα της εξεταστικής επιτροπής και τελείως διαφορετικές οι αρμοδιότητες μιας επιτροπής η οποία γίνεται για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο».

«O ελληνικός λαός δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ πλέον, εάν κάθε φορά που προκύπτει το οποιαδήποτε στοιχείο -και εδώ μιλάμε για ένα σκαστό και μεγάλο σκάνδαλο- ο

ΥΠΟΙΚ: Περαιτέρω επιμήκυνση της αποπληρωμής η καλύτερη λύση


Απέρριψε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας ότι καλύτερη λύση θα ήταν η περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρω.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Liberation, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσής του.

«Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται ότι (η αναδιάρθρωση) είναι αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν στοιχηματίσει πολλά χρήματα στην χρεοκοπία της Ελλάδας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «Αυτό εξηγεί τις γελοίες φήμες των τελευταίων εβδομάδων. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης».

«Θα ήταν καλύτερο να επιμηκύνουμε περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων των 110 δις ευρώ που μας δάνεισαν οι εταίροι μας και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο», εξήγσε ο υπουργός και

Νέα 10ήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ


Νέα 10ήμερη απεργία -από τις 6 έως τις 16 Μαΐου- εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου η κινητοποίηση να κριθεί παράνομη.

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών στο επίπεδο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Η διοίκηση δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει το αίτημα, εφόσον οι εργαζόμενοι αποδεχθούν να συνδεθούν με την παραγωγικότητα οι τρεις από τους περίπου 18 μηνιαίους μισθούς που τους καταβάλλονται ετησίως. Επιδιώκει επίσης την επιμήκυνση του εβδομαδιαίου ωραρίου από τις 38 στις 40 ώρες.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ευάγγελος Στράνης δήλωσε στο Reuters ότι η διοίκηση θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απόφασης του σωματείου.

Οπως είπε, «η εταιρεία θα προασπίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα των μετόχων και των καταναλωτών, κυρίως όμως θα προασπίσει τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, διότι το

Η ομάδα αίματος προδιαθέτει τον οργανισμό για συγκεκριμένες παθήσεις

Είναι δυνατόν η ομάδα του αίματός μας να μας προδιαθέτει για την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή αντίθετα να μας προστατεύει από μια άλλη; Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει τέτοιες συσχετίσεις από πολύ παλιά, αλλά παρέμεναν πάντοτε σχεδόν ανεκδοτολογικές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών όμως σύγχρονες μέθοδοι γονιδιωματικής ανάλυσης, αλλά και κλασικού τύπου επιδημιολογικές μελέτες έχουν φέρει στο φως πληθώρα δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ομάδα του αίματός μας σχετίζεται με κάποιες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα σύνδεσης ομάδας αίματος με ασθένεια προέρχεται από μελέτη αμερικανών επιστημόνων, αφορά τις καρδιοπάθειες και δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» (τεύχος 377, 2011, σελ. 383-392).

΄Ενα έμφραγμα, πολλά γονίδια

Η γενετική της στεφανιαίας νόσου και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση για τους ερευνητές. Παρά το γεγονός ότι οι ασθένειες αυτές σαφώς ενέχουν μια κληρονομική συνιστώσα, η μεταβίβασή τους από γενιά σε γενιά δεν υπακούει στους νόμους του Μέντελ. Ετσι, οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικές νόσους, για νόσους δηλαδή που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση διαφόρων κληρονομήσιμων στοιχείων (διαφορετικές

«Εμπάργκο» στις συνταγές ασφαλισμένων ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΕ


Aπό σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας δεν εκτελούν συνταγές ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ, της ΔΕΗ, του ΤΣΑΥ του ΟΑΕΕ και του ΟΤΕ, καθώς, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει προχωρήσει η εξόφλησή τους έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία μέχρι την οποία είχαν αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους.

Από την πλευρά του ο ΟΑΕΕ χαρακτηρίζει καταχρηστική την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για αναστολή εκτέλεσης συνταγών, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διαφυλάξει την ομαλή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού αλλά και να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον.

Ο ΟΑΕΕ θεωρεί τις ενέργειες αυτές των φαρμακοποιών καταχρηστικές απέναντι στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Οργανισμός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με δεδομένο ότι όλες οι περιφερειακές Διευθύνσεις της Αττικής έχουν πληρώσει τα φαρμακεία μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο 2010.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, η διεύθυνση Δυτικής Αττικής του Οργανισμού έχει καταβάλει μέχρι και τον Φεβρουάριο 2011 όλες τις οφειλές που αφορούν τα φαρμακεία των περιοχών του Περιστερίου, του Ιλίου του Αιγάλεω, των Μεγάρων και της Ελευσίνας, ενώ η διεύθυνση των Ιλισίων του ΟΑΕΕ έχει εξοφλήσει αντίστοιχες οφειλές προς τα φαρμακεία των περιοχών του Συντάγματος, του

Σήμερα η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ με το νέο σύστημα πληρωμής


Με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων (νέο σύστημα πληρωμής του ΟΓΑ , καταβάλλεται σήμερα η σύνταξη Μαΐου, σε 812.048 συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ, από τον μήνα Μάιο 2011 θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων

Αποκλεισμός Υπουργείου Οικονομικών


Αυτή την στιγμή έχουν αποκλείσει συμβολικά το Υπουργείο Οικονομικών περίπου 300 διοριστέοι εφοριακοί, τελωνειακοί και δημοσιονομικοί και διαμαρτύρονται ειρηνικά για την αναστολή της πρόσληψής τους μέχρι το 2013. Πρόκειται για επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ στο Υπ. Οικονομικών και οι θέσεις που θα στελεχώσουν σε εφορίες, τελωνεία και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτελούν θέσεις-κλειδιά για τη στελέχωση του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.Διαμαρτύρονται γιατί ενώ έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες για το διορισμό τους από  τον Ιούνιο του 2010 ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

545 νέοι επιστήμονες, κάτοχοι πτυχίων οικονομικής κατεύθυνσης και μεταπτυχιακών τίτλων Λογιστικής και φορολογικών πεδίων, τελούν υπό την ομηρία της απελθούσας και της σημερινής κυβέρνησης σχεδόν τρία χρόνια.
 
“Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να απαιτήσουμε τον αυτονόητο διορισμό μας,  καθώς συνεχίζουμε να αποτελούμε αντικείμενο εμπαιγμού για τους υπουργούς οικονομικών και

Αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα και συρρίκνωσή του προαναγγέλλει ο Γ. Ραγκούσης


Για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την αύξηση των ωρών εργασίας σε αυτόν, αλλά και την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά το πόθεν έσχες των πολιτικών, μίλησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Ο Γ. Ραγκούσης θεώρησε επιβεβλημένη την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομείται πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως .

"Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη αύξησης των ωρών εργασίας όταν μάλιστα το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με προσλήψεις 45.000 ανθρώπων... Αν τις κάναμε ξέρετε πόσο θα κόστιζαν στο ελληνικό δημόσιο; Πάνω από 1 δισ.", είπε ο ίδιος.

Επίσης υποστήριξε ότι είναι αναπόφευκτη η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα καθώς αυτός θα βελτιώνεται.

"Το Δημόσιο δεν μπορεί παρά να μικραίνει διαρκώς. Καταρχήν, και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλό όλων, ότι διαρκώς θα μικραίνει το Δημόσιο... Κυρίως μπαίνοντας στην ηλεκτρονική

ΣτΕ: Νόμιμες οι κηρύξεις αυθαιρέτων από την πολεοδομία χωρίς ενημέρωση του ιδιοκτήτη


Χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν οι πολεοδομίες να εκδίδουν εκθέσεις αυτοψίας για την κήρυξη αυθαίρετων κατασκευών έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση του έκρινε ότι είναι νόμιμη η έκθεση αυτοψίας που εκδίδει η πολεοδομία για να κηρύξει αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ανεγερθήκαν χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ενδιαφερόμενου (πριν την έκδοση της έκθεσης αυτοψίας), προκειμένου να μεριμνήσει για την έκδοση εκ των υστέρων οικοδομικής άδειας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο κ. Κ. Μανουδάκος, εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ν. Ρόζος) έκρινε νόμιμη έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου σε ακίνητο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης - Σουνίου στο ύψος των Καλυβίων,

«Νεκρός ο Μπιν Λάντεν» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ


O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σε διάγγελμά του προς τον Αμερικανικό λαό ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νούμερο ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ, για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και σειρά άλλων τρομοκρατικών ενεργειών, ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα Όσαμα Μπιν Λάντεν, είναι νεκρός.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους το σώμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Όπως είπε ο Μπάρακ Ομπάμα, επρόκειτο για αμερικανική χερσαία επιχείρηση που έγινε σε συγκρότημα κατοικιών έξω από το Ισλαμαμπάντ στην επαρχία του Πακιστάν Αμπονταμπάντ (Αbboddabad).

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πληροφορίες για το πού κρυβόταν ο Όσαμα Μπιν Λάντεν ήταν γνωστές εδώ και μήνες και σε όλο αυτό το διάστημα ετοιμαζόταν με άκρα μυστικότητα η επιχείρηση.

Η επιχείρηση έγινε από ειδικές αμερικανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές

Ο καιρός στις 02.05.2011


Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές το πρωί στην Ήπειρο και το μεσημέρι στα ορεινά της Μακεδονίας περιμένουμε τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 24 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 12 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 12 έως 26 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 13 έως 27 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα και από 16 έως 23 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο όπου θα πνέουν δυτικοί μέτριοι έως ισχυροί. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους

Καλό μήνα!