Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαΐου θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου-φυσικού αερίου, με την δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες, που ενδιαφέρονται να κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».
Σημειώνεται ότι με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου και πωλούν τα δεδομένα που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Αυτό προκύπτει από σημερινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο
οποίος πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Νορβηγία.
Ο υφυπουργός είχε επαφές με τον ομόλογό του υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας, Per Rune Henriksen, καθώς και με στελέχη του κρατικού μηχανισμού και εταιρειών του χώρου (Statoil, TGS και PGS) αναφορικά με το καθεστώς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μανιάτης ενημερώθηκε για το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο όπως ανέφερε, «θεωρείται ως το πλέον αξιόπιστο, σταθερό, διαφανές και ελκυστικό σύστημα, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στα 45 χρόνια εφαρμογής και λειτουργίας του».
Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο «μέτωπο» των ερευνών, όπως τόνισε ο υφυπουργός, έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Ο φορέας θα ονομάζεται «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το καταστατικό του. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, ενώ οι σχετικές διατάξεις έχουν περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί για δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου