www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η Google ετοιμάζει το διάδοχο του JPEG

Το JPEG είναι εδώ και καιρό το καθιερωμένο στάνταρτ για την προβολή εικόνων στον Παγκόσμιο Ιστό, η Google όμως πιστεύει ότι έχει μια καλύτερη πρόταση: Το φορμά WebP, το οποίο υπόσχεται 40% μικρότερα αρχεία για εικόνες της ίδιας ποιότητας.

«Πιστεύουμε ότι σε λίγες εβδομάδες το Chrome θα προσφέρει εγγενή υποστήριξη για το WebP» δήλωσε στο CNet o Ρίτσαρντ Ράμπατ της Google, αναφερόμενος στο πρόγραμμα πλοήγησης Chrome της εταιρείας του.

Ο Ράμπατ, διευθυντής παραγωγής σε μια πρωτοβουλία της Google με την ονομασία «Κάντε τον Παγκόσμιο Ιστό ταχύτερο», παραδέχεται ότι η εταιρεία του θα είναι δύσκολο να αναμετρηθεί με το JPEG και να νικήσει: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Προβλέπουμε ότι η συζήτηση θα διαρκέσει
πάρα πολύ» είπε.

Όπως το JPEG, το φορμά WebP (προφέρεται «γουέπι») συμπιέζει τα αρχεία εικόνας με κάποια απώλεια ποιότητας -όσο πιο μικρό επιλέξει ο χρήστης να κάνει το αρχείο, τόσο εντονότερη είναι η απώλεια ποιότητας.

Το βασικό πλεονέκτημα του WebP είναι ότι συμπιέζει τις εικόνες περισσότερο από το JPEG, αν η ποιότητα διατηρηθεί η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: «Είδαμε μια μέση μείωση μεγέθους κατά περίπου 40%, πράγμα εκπληκτικό» είπε ο Ράμπατ.

To μειονέκτημα όμως είναι ότι η συμπίεση των εικόνων WebP απαιτεί οκτώ φορές περισσότερο χρόνο σε σχέση με το JPEG, ενώ η αποσυμπίεση (για την προβολή των εικόνων) είναι δύο φορές πιο χρονοβόρο.

Η περαιτέρω «συρρίκνωση» των γραφικών στο Διαδίκτυο θα ήταν σημαντική για τους διαχειριστές δικτυακών τόπων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Google, οι εικόνες αντιστοιχούν στο 65% της πληροφορίας στο Διαδίκτυο.

Γεγονός πάντως είναι ότι προηγούμενες απόπειρες της Microsoft να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο JPEG (με τα φορμά JPEG XR και JPEG 2000) είχαν αποτύχει παταγωδώς.

Το κατά πόσο θα γνωρίσει επιτυχία η αντίστοιχη προσπάθεια της Google θα εξαρτηθεί σίγουρα από την υποστήριξη των διαφόρων browser και των δημιουργών δικτυακών τόπων. Προς το παρόν, πάντως, το Gοοgle Chrome είναι ο μοναδικός browser που είναι γνωστό ότι θα υιοθετήσει το WebP.

Το WebP, όμως, έχει και ένα κρυφό «ατού»: Βασίζεται στο φορμά WebΜ, μια δωρεάν τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που προωθεί η Google για την αποθήκευση βίντεο.

Αυτό σημαίνει ότι οι browser και οι συσκευές που υποστηρίζουν το WebM θα μπορούν αυτόματα να προβάλλουν και εικόνες WebP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: