www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η Microsoft κάνει την κηδεία του iPhone

Για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση του Windows Phone 7, του νέου λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα, εκατοντάδες υπάλληλοι της Microsoft παρακολούθησαν ένα σκετς με την «κηδεία» του iPhone στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον.

Το σκετς ολοκληρώθηκε με χορευτικές κινήσεις σε στιλ «Μάικλ Τζάκσον», αποκάλυψε αυτό το Σαββατοκύριακο το πρακτορείο Reuters.

H ασυνήθιστη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, είναι ενδεικτική της φιλοδοξίας της Microsoft να ανακτήσει τη χαμένη θέση της στην αγορά των smartphone.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Reuters, το Windows Phone 7 θα είναι η τελευταία ευκαιρία της εταιρείας να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των iPhone αλλά και των
κινητών με το λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Το νέο λογισμικό της Microsoft θα παρουσιαστεί επισήμως στις 11 Οκτωβρίου, ενώ η Samsung, η HTC αναμένεται να λανσάρουν τις πρώτες συσκευές πριν από την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα πρωτότυπα των πρώτων αυτών συσκευών, τα οποία επιδεικνύουν στελέχη της Microsoft εδώ και μερικές εβδομάδες, «φαίνονται να είναι μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού της Microsoft για κινητά» αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο.

Οι νέες συσκευές Windows Phone έχουν οθόνη αφής που παραπέμπει στη συσκευή μουσικής Zune της Microsoft (κυκλοφόρησε μόνο στις ΗΠΑ) και εμφανίζουν τα εικονίδια των εφαρμογών ως «πλακάκια» τα οποία ο χρήστης μπορεί να μετακινεί πάνω στην οθόνη.

Παρά τις βελτιώσεις, όμως, «δεν είναι εμφανές σε αυτή τη φάση ότι τα Windows 7 είναι καλύτερα από ό,τι κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, πλην του ότι μπορεί να συνεργάζονται καλύτερα με την πλατφόρμα Windows» σχολίασε ο αναλυτής Μπράιαν Κιν της εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων Alpine, η οποία έχει μετοχές της Microsoft.

O Κιν αμφισβήτησε το κατά πόσο οι εταιρείες κινητής και οι κατασκευαστές θα ενδιαφερθούν να υιοθετήσουν το Windows Phone 7 στα προϊόντα τους -η Samsung και η HTC προσφέρουν ήδη κινητά με Android, ενώ η AT&T, η οποία πιστεύεται ότι θα προσφέρει συσκευές Windows Phone, είναι και αποκλειστικός συνεργάτης της Apple στην αμερικανική αγορά.

Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα «Έχουμε ήδη Android και iPhone. Χρειαζόμαστε πραγματικά και μια τρίτη πρόταση», σχολίασε ο αναλυτής.

H συσκευή Kin ήταν η τελευταία απόπειρα της Microsoft να λανσάρει ένα δικό της κινητό τηλέφωνο, αποσύρθηκε όμως από την αγορά λιγότερο από τρεις μήνες μετά τη κυκλοφορία της.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Microsoft είχε ένα αξιόλογο μερίδιο στην αγορά «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Όμως, κατά ομολογία του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, η εταιρεία «έχασε μια γενιά» τηλεφώνων με το Windows Mobile και βρίσκεται πλέον αρκετά πίσω από τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ComScore, η Microsoft είναι πλέον τέταρτη στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για smartphone, με ποσοστό 12%, μετά την RIM που κατασκευάζει τα BlackBerry, την Apple και την Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια: