www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκαν 20.000 νέα θαλάσσια είδη

Περίπου 2.700 επιστήμονες από 80 χώρες, ύστερα από δέκα χρόνια, ολοκλήρωσαν την απογραφή της θαλάσσιας ζωής καταγράφοντας 20.000 νέα είδη. Το ένα πέμπτο, ωστόσο, των ωκεανών μένει ανεξερεύνητο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Με την απογραφή ήρθε στην επιφάνεια μια απροσδόκητη αφθονία ειδών, σχεδόν 250.000 είδη, έναντι 230.000 που μας ήταν ήδη γνωστά" δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, "δεν διαθέτουν καμία πληροφορία" περίπου για το ένα πέμπτο των ωκεανών, επισημαίνεται στην εν λόγω έκθεση, για τον λόγο αυτό θα μπορούσε κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θαλάσσιων ειδών", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τις διαδρομές που ακολουθούν τα θαλάσσια είδη με τη συνδρομή δορυφόρων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αποτελέσουν τη "βάση
για την εκτίμηση των μεταβολών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι πετρελαιοκηλίδες", τονίζουν οι επιστήμονες.

Ένα μεγάλο μέρος από τις παραπάνω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://www.iobis.org/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: