Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τις ελάχιστες βιταμίνες που έχουν επηρεάσει την ιστορία.
Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένειας σκορβούτο, η οποία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C.
Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.
Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:
Φρούτα:Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.
Λαχανικά:Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή