www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι Μάγια ποτέ δεν πρόβλεψαν οτι το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012


Αν ανησυχείτε για το τέλος του κόσμου που υποτίθεται ότι θα έρθει το 2012, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, χαλαρώστε: αργεί ακόμα. Αυτό λένε επιστήμονες ειδικευμένοι στους Μάγια, που θέλουν να διαλύσουν τις φήμες που κυκλοφορούν για επερχόμενη αποκάλυψη τον επόμενο χρόνο.

Το ημερολόγιο των Μάγια σημειώνει το τέλος ενός κύκλου 5.126 ετών γύρω στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Σ' αυτό το χρονικό σημείο θα επιστρέψει ο Bolon Yokte, ένας θεός του πολέμου και της δημιουργίας. Ο συγγραφέας Jose Arguelles ονόμασε αυτή την ημερομηνία «το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε» και γέννησε μια στρατιά θεωρητικών που οι υποθέσεις τους για ένα κατακλυσμιαίο γεγονός που θα αφανίσει την ανθρωπότητα, αφθονούν στο διαδίκτυο.

Όμως ειδικοί επιστήμονες λένε ότι αυτή η ημερομηνία, απλώς επισημαίνει το τέλος μιας περιόδου και την αρχή μιας άλλης. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει καμία προφητεία για το
2012», λέει ο Erik Velasquez ειδικός χαρακτικής στο National Autonomous University of Mexico (UNAM). «Είναι απλώς μια μαρκετίστικη πλάνη». Το Εθνικό Ινστιτούτο της Ανθρωπολογικής Ιστορίας (National Institute of Anthropological History) στο Μεξικό, προσπαθεί να κατασιγάσει τις θεωρίες που προβλέπουν τον ερχομό της αποκάλυψης. 

Σύμφωνα με δήλωση του, «Το δυτικό μοντέλο σκέψης του Μεσσιανισμού, έχει διαστρεβλώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τον κόσμο οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Μάγια».

Στο ημερολόγιο των Μάγια, η μέτρηση αρχίζει από το 3.114 π.Χ. και διαιρείται σε περιόδους 394 ετών που ονομάζονται Baktuns. Οι Μάγια θεωρούσαν ότι το νούμερο 13 ήταν ιερό. Το 13ο Baktun τελειώνει το 2012.

Ο Sven Gronemeyer, ερευνητής των κωδικών των Μάγια στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Αυστραλίας, που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το ημερολόγιο λέει ότι αυτή η περίφημη ημέρα, δηλώνει το τέλος μια εποχής και την αρχή μιας άλλης, όπου θα επιστρέψει ο Bolon Yokte. 

«Επειδή ο Bolon Yokte ήταν παρών στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου, οι Μάγια θεωρούσαν λογικό να είναι πάλι παρών». Το Ινστιτούτο δήλωσε ότι από τα περίπου 15.000 καταγεγραμμένα σκαλιστά κείμενα των Μάγια που έχουν βρεθεί σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας τους, μόνο 2 μιλούν για το 2012 .

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης Alfonso Ladena, «Οι Μάγια δεν σκέφτονταν την ανθρωπότητα, ούτε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εμείς προβάλλουμε τις ανησυχίες μας πάνω τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: