www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠ: ΄Ενα νέο κέντρο για την πρωτεύουσα

Δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμα πεζοδρόμηση, αλλά για μια εμβληματική πολεοδομική παρέμβαση, που θα επαναπροσδιορίσει το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Ενα είδος «γραμμικής» πλατείας που θα αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο πρόσβασης στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας, αλλά και την αντίληψή μας γι' αυτό. Αυτή είναι η φιλοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την οδό Πανεπιστημίου, όπως αποτυπώνεται στο ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και παρουσιάζει η «Κ».


Μέρος του αρχικού σχεδίου της νέας Αθήνας (όπως το σχεδίασαν οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ και το μετέτρεψε ο LeovoKlenze), η οδός Πανεπιστημίου διατηρεί στις ημέρες μας ίχνη της παλαιάς της αίγλης. Ωστόσο, ο άξονας δείχνει εδώ και τρεις δεκαετίες «πνιγμένος» μέσα στο κυκλοφοριακό χάος και την ετερόκλητη, ανισοβαρή ανάπτυξη του κέντρου. Το ερευνητικό πρόγραμμα «Μεταλλασσόμενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνα και Πειραιά», που εκπόνησε η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) με

Δασκαλόπουλος: Αν επικρατήσουν οι δυνάμεις της αντίδρασης θα γίνουμε τρίτος κόσμος

Πολιτική χροιά είχε η ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ τη Δευτέρα, σε εκδήλωση με αντικείμενο την ελληνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα.


Όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, 'όσοι είναι ζωντανοί και δημιουργικοί έχουν χρέος να μην παραμένουν άλλο σιωπηλοί', επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στην Ελλάδα δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν την αλλαγή.

"Αν επικρατήσουν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις της Αντίδρασης, με την περικεφαλαία του υπερπατριωτισμού και την προβιά του αντικαπιταλισμού, η Ελλάδα θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη τριτοκοσμική χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κι ο λαός μας θα υποστεί συνέπειες τέτοιες, που θα κάνουν την τωρινή σκληρή εποχή του μνημονίου να μοιάζει με παράδεισο", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η σιωπηλή πλειοψηφία "θέλει να επιβιώσει και όχι να αυτοκτονήσει συλλογικά ακολουθώντας τις δημαγωγικές κραυγές τους", πρόσθεσε.

Ο κ.Δασκαλόπουλος τόνισε ωστόσο ότι "Το Αντιμνημόνιο δεν πείθει, από την άλλη, το Μνημόνιο δεν αρκεί" γιατί η πρόκληση εθνικής επιβίωσης, που αντιμετωπίζουμε απαιτεί πολύ περισσότερα από

΄Οχι παρακεταμόλη με ιβουπροφαίνη στα παιδιά για ήπιο πυρετό

Προειδοποίηση προς τους γονείς, οι οποίοι δίνουν στα παιδιά τους συνδυασμό παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης για την αντιμετώπιση του ήπιου πυρετού απευθύνουν ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Οπως σημειώνουν οι γιατροί σε έκθεσή τους, «η τακτική χορήγησης του συνδυασμού των δύο αντιπυρετικών φαρμάκων επιμηκύνει τη διάρκεια της ασθένειας του παιδιού και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του».
Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι στις ημέρες μας οι γονείς καταλαμβάνονται από «πυρετο-φοβία» με αποτέλεσμα να χορηγούν χωρίς δεύτερη σκέψη και τα δύο φάρμακα στα παιδιά τους ώστε να πέσει ακόμη και ο ήπιος πυρετός. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί από αυτούς χορηγούν λανθασμένες δόσεις και αρκετές φορές μεγαλύτερες από τις κατάλληλες.

Σύμφωνα με την έκθεση ο πυρετός δεν είναι κακός, όπως πολλοί γονείς νομίζουν, αλλά αντιθέτως μαρτυρεί ότι ο οργανισμός του παιδιού πολεμά τον «εχθρό». Αντίθετα λοιπόν με τη συμβουλή πολλών παιδιάτρων σχετικά με συνδυαστική θεραπεία παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης στα παιδιά

Την Τετάρτη ανοίγει τις πύλες του το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011 αναμένεται να ανοίξει τελικά τις πύλες του το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, το οποίο βρίσκεται στο καινούργιο εμπορικό κέντρο του ομίλου Χαραγκιώνη, «Athenian Capitol», επί των οδών Γ' Σεπτεμβρίου, Ιουλιανού και Πατησίων, στο κέντρο της Αθήνας.
Σε πρώτη φάση θα εκτεθούν στο μουσείο 110 αυτοκίνητα από τα συνολικά 294 που αριθμεί σήμερα η συλλογή. Το αρχαιότερο αυτοκίνητο της συλλογής που θα εκτίθεται στο Μουσείο είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεότερο είναι μια Ferrari 308 GTS του 1980.

Μεταξύ άλλων, στο μουσείο θα εκτίθεται η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo

40.000 γυναίκες και παιδιά τα θύματα εμπορίας στην Ελλάδα

Το trafficking έχει απλώσει τα δίχτυα του και πάνω από την Ελλάδα, αναδεικνύοντας μία ζοφερή πραγματικότητα. Κάθε χρόνο 40.000 γυναίκες και παιδιά αποτελούν θύματα του trafficking (εμπορία γυναικών και παιδιών) στη χώρα μας.
Πάνω από 5.800 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών ζουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων με το 55% εξ αυτών να είναι πρόσφυγες.

Από το 2005 ως το 2010, συνολικά 1916 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα, με τα 8 στα 10 να είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία για το trafficking στην Ελλάδα παρουσίασε η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη στην εκδήλωση: «Διακίνηση και Εμπορία Ανθρώπων: Μύθοι και Πραγματικότητα», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και διοργανώθηκε από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ActUp ΔΡΑΣΕ Hellas, JEF (Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές) και InetCosmos.

«Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, μια σύγχρονη μορφή δουλείας, η οποία καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και πλήττει με βάναυσο τρόπο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» είπε η κυρία Τζάκρη. «Το παγκοσμιοποιημένο αυτό έγκλημα», τόνισε, «δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη τη χώρα μας. Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στην ύπαρξη

Αρχίζει και πάλι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

Αρχίζει και πάλι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας μετά την διακοπή των προγραμμάτων λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει ο Οργανισμός.

Το πρόγραμμα είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να δίδεται προτεραιότητα και να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος φθάνει τα 110 εκατομμύρια ευρώ και είναι μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα δέχονται αιτήσεις των δικαιούχων και θα ενημερώνουν για τις προϋποθέσεις επιδότησης από τις 28 Μαρτίου έως την 1η Ιουλίου. Ο ΟΑΕΚ θα ανακοινώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Οργανισμού αναμορφώθηκαν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε συνταξιύχους, μακροχρόνια άνεργους, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.

Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με

Γ. Παπακωνσταντίνου: Καμία περικοπή στα επιδόματα των ΑμεΑ

Ουδεμία περικοπή θα υπάρξει στα επιδόματα που λαμβάνουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.


Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιούνται βασικά αιτήματα που έθεσε η Συνομοσπονδία προς τον υπουργό.

Ειδικότερα αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για: ειδικό πόρο από τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια, με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές για τα ΑμεΑ, συμμετοχή των ΑμεΑ στην ΟΚΕ και για το ερμηνευτικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τους νέους ασφαλισμένους ΑμεΑ

Ασφαλής η ασπαρτάμη, επιμένει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων

Μη πειστικά χαρακτηρίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, EFSA, τα συμπεράσματα δύο ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη είναι εν δυνάμει καρκινογόνος και η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.


"Καμιά απόδειξη διαθέσιμη στην έρευνα Χάλντορσον δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς πως υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τον πρόωρο τοκετό", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να είναι καρκινογόνος, σημειώνει ότι "τα αποτελέσματα της έρευνας Σοφρίτι δεν παρέχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που θα δικαιολογούσαν να επανεξεταστούν

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Τη συνέχιση των στάσεων εργασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι οποίοι και σήμερα πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση.


Τα σωματεία στην ΕΘΕΛ αποφάσισαν νέες στάσεις εργασίας την Τετάρτη και την Παρασκευή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, τις οποίες θα επαναλάβουν και την ερχόμενη εβδομάδα κατά τις ίδιες ημέρες και ώρες.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου οι

ΕΤΕπ: Συνεχίζεται η στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Μεγάλα έργα υποδομής, ενεργειακά έργα αλλά και μικρότερης κλίμακας ενέργειες στους τομείς της Παιδείας και των σχολείων συγκαταλέγονται μεταξύ των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της, Πλούταρχο Σακελλάρη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να ενισχύει την ελληνική οικονομία.


Σύμφωνα με τον Πλούταρχο Σακελλάρη, το 2011 συνεχίζει να είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία γι αυτό και η ΕΤΕπ «θα διατηρήσει την ενίσχυση στην πραγματική οικονομία με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια» ανέφερε ο ίδιος.

Το 2010, οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ άγγιξαν τα 3,2 δισ. ευρώ ενώ στις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της περιλαμβάνονται μεγάλα έργα υποδομής μέσω συμπράξεων/ παραχωρήσεων, για μερικά από αυτά, όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης και

Ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Μεσογείου

Η στάθμη των νερών της Μεσογείου ανεβαίνει με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, από την αρχή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ένα πρωτοποριακό ισπανικό σύστημα παρατήρησης της θάλασσας, με το οποίο δουλεύουν οι ερευνητές του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου.


Οι Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο", αποδίδουν την ανοδική τάση των υδάτων της Μεσογείου, κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα ως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο έπειτα από το 1943, ωστόσο τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά, η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου. Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη,

Λιγότερα ένσημα για την άδεια παραμονής μεταναστών

Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι μετανάστες για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναφορικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας η πολιτεία κινείται προς εξάμηνη παράταση της παραμονής τους στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να λήξει η απεργία πείνας.


Οι ασφαλιστικές εισφορές για έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα αναμένεται να μειωθούν από 150 ένσημα σε 120 και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 80 ένσημα σε 50, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στο πλαίσιο συνάντησης με τη ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό.

Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως επίσης και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, το "εργόσημο" και η

Παράταση για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Tην αναμενόμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Ε9 για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, για ορισμένα ΑΦΜ έληγε αύριο, παρατείνεται

Περικοπές στον ΟΤΕ

Περικοπές που σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού θα αποφέρουν εξοικονόμηση 32 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4% του κόστους εργασίας στον οργανισμό, το οποίο στο σύνολό του κατά το 2010 ανήλθε σύμφωνα και με τον ίδιο τον ΟΤΕ στα 766 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, το κόστος εργασίας ανέρχεται σήμερα στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας και "είναι εξαιρετικά υψηλό" σε σύγκριση με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης αλλά και τους ανταγωνιστές του οργανισμού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαϊου:

* Θεσπίζεται ενιαίο ωράριο εργασίας στον ΟΤΕ με 40 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης.

* Μειώνονται κατά 15% τα έξοδα κίνησης για τους προϊσταμένους.

* Περιορίζεται η υπερωριακή απασχόληση "στο ελάχιστο δυνατό" με την καθιέρωση κυλιόμενης

Στις 2 Μαρτίου οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ

Την Τετάρτη θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 1.192.330 ευρώ σε 1.204 κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα.


Αφορά στη ζημιά που υπέστησαν, κυρίως την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου 2010, από διάφορα αίτια (κατασπάραξη από λύκο, αρκούδα και άγρια σκυλιά, γαγγραινώδη μαστίτιδα, παραφυματίωση, σηψηγονία, πλημμύρα, κλπ).

Η καταβολή τους θα γίνει στους

Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι κτηνοτρόφοι από αύριο

Από αύριο ξεκινούν οι -προγραμματισμένες να διαρκέσουν δύο μήνες- κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή.


Τις κινητοποιήσεις έχει προγραμματίσει ο η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), και όπως έχει σχεδιαστεί, θα «μεταφέρονται» ανά διήμερο, τριήμερο ή πενθήμερο σε διαφορετική πόλη, σε 14 περιοχές, από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο.

Αύριο στις 12 μ.μ θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και θα μοιράσουν γάλα στους παρευρισκόμενους, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και τις χαμηλές

Σηκώνει τη μπάρα το 13% των οδηγών

Σχεδόν το 13% των οδηγών, δεν πληρώνουν διόδια, όπως προκύπτει από την «Έρευνα Καταγραφής Στάσεων και Απόψεων σχετικά με τις Οδικές Υποδομές και την Οδική Ασφάλεια», που πραγματοποίησαν οι εταιρίες Invision και Metron Analysis για λογαριασμό των κοινοπραξιών των μεγάλων οδικών αξόνων.


Τα στοιχεία της έρευνας μαρτυράνε πως το 87,1% των οδηγών, που χρησιμοποιούν οδικούς άξονες με διόδια, τα πληρώνουν κανονικά, ενώ το 12,9% σηκώνουν τη μπάρα.

Ανασφάλεια για τον οδικό δίκτυο της περιοχής τους, αισθάνονται επτά στους δέκα οδηγούς. Ποσοστό 95,8% δηλώνουν την ικανοποίηση τους για την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς θεωρούν πως θα συμβάλει θετικά στην ασφάλεια των μετακινήσεων, στην ποιότητα ζωής των πολιτών (89,1%), στη δημιουργία νέων

Πρώτοι οι Έλληνες στην αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο

Σε άνοδο βρίσκονται για τέταρτο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο λόγω αύξησης της ζήτησης.


Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από ξένους σημειώθηκαν από Έλληνες, Ισπανούς, Ουζμπέκους, κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και Αμερικανούς, σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο το μεσιτικό γραφείο Knight Frank LLP.

Η αναφορά σε πολυτελείς κατοικίες αφορά κατοικίες και διαμερίσματα αξίας πάνω από 1 εκατ. αγγλικές λίρες.

Η αγορά ακινήτων στο Λονδίνο προσελκύει επενδυτές που φοβούνται την οικονομική και πολιτική

Σεισμός 4,9 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και σε εστιακό βάθος 49 χιλιομέτρων εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 9:49 και σύμφωνα με το Ευρω-μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας προσδιορίζει στα 4,9 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού και το επίκεντρο τοποθετείται 50

Διαρκείς υποχωρήσεις εδάφους στην εθνικής οδό Τρίπολης - Καλαμάτας

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας στο Δερβένι όπου ο δρόμος φαίνεται ότι κατολισθαίνει με κίνδυνο να χειροτερέψει η κατάσταση ,σε περίπτωση που συνεχιστεί η κακοκαιρία. Στο σημείο υπάρχει σήμανση και το φαινόμενο παρακολουθείται από τις Αρχές.


Στην εταιρεία που κατασκευάζει το καινούργιο δρόμο στην περιοχή, δόθηκε η εντολή και κατασκευάζεται, με γρήγορους ρυθμούς, παράπλευρος δρόμος προκειμένου αν εξελιχθεί το φαινόμενο της καθίζησης - κατολίσθησης να μην δημιουργηθεί πρόβλημα αποκλεισμού της Μεσσηνίας.

Συνεχή ενημέρωση για την κατολίσθηση ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ,αλλά και την άμεση διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των διερχομένων καθώς και την ενεργοποίηση και εγρήγορση όλου του τεχνικού μηχανισμού, ώστε να γίνει δυνατή η

Τσεκούρι 20% στις αποδοχές ΔΕΚΟ

Το κόψιμο τουλάχιστον 20% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών 15-25% απαιτεί εδώ και τώρα η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας, με αυστηρές κυρώσεις για τις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αψηφούν τις εντολές της.


Αρκετές από τις κρατικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο αγνόησαν την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά επινόησαν και «τρικ» αυξήσεων με μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές υπαλλήλων.

Το γεγονός προκάλεσε την μήνιν της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν άμεσα. Μεταξύ των εταιρειών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει το 34%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%), ο

Νέες στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλλεϊ

Χειρόφρενο για 6 ώρες σηκώνουν σήμερα Δευτέρα τα μπλε λεωφορεία και για 4 τα τρόλεϊ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας απο τις 11 το πρωΐ έως τις 5 το απόγευμα και στον ΗΛΠΑΠ από τη μια έως τις πέντε προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση.

Μέσα στον Μάρτιο πάντως αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ.


Για αύριο Τρίτη, το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα. Τα μέλη του Κινήματος καλούν τους επιβάτες να μην πληρώσουν εισιτήριο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απο τις 6.30 εως τις 9.30 αύριο το πρωΐ.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα μέλη της Κίνησης κατά των διοδίων σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή που πέρασε χωρίς να πληρώσει διόδια απο τον σταθμό διοδίων στις Αφίδνες, ενώ κράτησαν τις

Αρχαίο δημητριακό των Ίνκας επανέρχεται ως υγιεινή πρόταση

Οι Ισπανοί κονκισταδόροι απαγόρευσαν στους Ίνκας να την καλλιεργούν. Τώρα, όμως, οι Ευρωπαίοι το ξανασκέφτονται. Ο καρπός της κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται ψηλά στις Άνδεις, έχει εξαιρετική διατροφική αξία και πλησιάζει όλο και περισσότερο το Δυτικό τραπέζι.

Γνωστή ως «τσισάγια μάμα», ή «μητέρα όλων των δημητριακών», η κινόα ήταν τόσο σημαντική για τους Ίνκας, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία από χρυσό.

Οι Ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα. Αργότερα απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές» τελετές», και ανάγκασαν τους αυτόχθονες να καλλιεργούν σιτηρά στη θέση της.

Απαραίτητα αμινοξέα

Η κινόα ή χηνοπόδιο (Chenopodium quinoa, ένθετη αριστερά) κατατάσσεται συνήθως στα δημητριακά, στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στην οικογένεια των αγρωστωδών. Συγγενεύει περισσότερο με τον αμάραντο, ο οποίος επίσης έχει υψηλή διατροφική αξία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12 έως 18 τοις εκατό. Σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη και ισορροπημένη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα.

«Οι επιστήμονες της NASA την έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή» υπερηφανεύεται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επιφάνιο Μουράνα, επικεφαλής της Ένωσης

Ο καιρός στις 28.02.2011

Ασθενείς βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα περιμένουμε την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 ως 10 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, 5 ως 13 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 6 ως 15 στη Δυτική Ελλάδα, 11 ως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Mέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι βορείων-βορειοανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Μέτριοι νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Νεφώσεις περιμένουμε την Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13-14 βαθμούς. Μέτριοι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό, περισσότερο ενισχυμένοι στο Ν. Ευβοϊκό.

Νεφώσεις περιμένουμε την Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 9-10 βαθμούς. Μέτριοι