www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Συνταγή για ταραμοσαλάτα

 Υλικά

125 γρ λευκός ταραμάς

75 γρ ψίχα ψωμιού

1/2 κρεμμύδι τριμμένο

χυμός 1/2 λεμονιού 

6 κ.σ ελαιόλαδο

8 κ.σ. ηλιέλαιο 

πιπέρι (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

1.Βρέχουμε την ψίχα και την στίβουμε καλά.

2.Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ψωμί και τα χτυπάμε καλά.

Καθαρά Δευτέρα


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.
    Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια
Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια
και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια
(Δημοτικός σατυρικός θρήνος Φθιώτιδας)    
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. 

Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το

Καρναβάλι Ρέντη 2011

06 Μαρτίου 2011

Το καρναβάλι του Ρέντη ξεκίνησε το 1995 και έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα του νομού Αττικής. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το άνοιγμα του Τριωδίου και ολοκληρώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων.

Όλο και περισσότερος κόσμος από κάθε γειτονιά της Αθήνας έρχεται για να χαρεί και να διασκεδάσει.

Φέτος το καρναβάλι είχε λιγότερα

Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας


Το έθιμο επιβάλλει να περνάμε την καθαρά Δευτέρα στην εξοχή πετώντας αετό και τρώγοντας νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα. Επειδή ωστόσο αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ευαλλοίωτων τροφίμων και συνεπώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Οι δύο βασικότερες «παγίδες» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνουν τον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) και τα οστρακοειδή που αν δεν είναι φρέσκα και έχουν αλλοιωθεί ενδέχεται να προκαλέσουν τροφοδηλητηριάσεις. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα κινδυνεύουμε από βαρυστομαχιά αν φάμε πολλή λαγάνα και πολλά