www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Eισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Έγγραφο προς τις δύο διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, διαβίβασε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων στην περιοχή.


«Οι διευθυντές των σχολείων και οι καθηγητές οφείλουν να παρέμβουν συμβουλευτικά προς τους μαθητές, ώστε αυτοί να αντιληφθούν ότι η συμπεριφορά τους αυτή (κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων και διακοπή της

Ακόμα και μωρά χτυπά η αρθρίτιδα

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα στη χώρα μας από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προσβάλει ακόμη και μωρά, ενώ ένας στους τέσσερις πάσχοντες παύουν να εργάζονται πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.


Οι γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο με τριπλάσια συχνότητα σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η ηλικία εκδήλωσής της είναι συνήθως μεταξύ των 35 και 50 ετών.

Καθώς οι πάσχοντες δεν διαθέτουν την ευαισθητοποίηση που απαιτείται και καταφεύγουν στον ειδικό γιατρό, που είναι ο ρευματολόγος, με καθυστέρηση, τα αρχικά της συμπτώματα μπορούν να παρερμηνευτούν και

Στην πράσινη καινοτομία επενδύουν Frigoglass και Coca Cola

Την παραγωγή των πλαστικών μερών των ψυγείων από ειδικά επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα μπουκάλια τετραφθαλικού πολυαιθυλενίου (R-PET) ανακοίνωσαν οι εταιρίες Frigoglass και η Coca-Cola Recycling LLC στην έκθεση National Association of Convinience Stores στην Ατλάντα την Τρίτη.


«Η δέσμευσή μας, ως παγκόσμιου προμηθευτή επαγγελματικών ψυγείων, είναι να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε καινοτόμα προϊόντα, που στοχεύουν στη μείωση της επίδρασης στο περιβάλλον» δήλωσε ο Πέτρος Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass. «Η συνεργασία μας με τη Coca-Cola Recycling είναι ένα ακόμα σημαντικό

Δρομολογούνται εξελίξεις για το γήπεδο της ΑΕΚ

Αποφασισμένες να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για την επιστροφή της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ΠΑΕ και Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη, ενώ το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Βούρος, ο οποίος είναι φίλαθλος της «Ένωσης».


Την ΠΑΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Σταύρος Αδαμίδης και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενώ την Ερασιτεχνική οι Δημήτρης Χατζηχρήστος και Βασίλης Τόγελος. Ο κ. Αγιοστρατίτης προέβη σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου στη Νέα Φιλαδέλφεια και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Σύμφωνα με τη μελέτη πρόθεση είναι να κατασκευαστεί ένα γήπεδο χωρητικότητας 30.000 θεατών, ένα κλειστό 5.000 και υπόγειος χώρος στάθμευσης 800 θέσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο συναντήσεις σχετικά με την κατασκευή του νέου γηπέδου των «κιτρινόμαυρων». Στην πρώτη, όσοι παραβρέθηκαν στη σημερινή ενημέρωση από τον κ. Αγιοστρατίτη, θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραΐτη, προκειμένου να

Προσλαμβάνονται 431 δάσκαλοι

Την πρόσληψη 431 εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας σε ολοήμερα σχολεία για το σχολικό έτος 2010-2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.


Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1542%3A12-10-10-&catid=80%3Adeltia-typou&Itemid=806&lang=el

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Πράξεων «Ενίσχυση Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στην

Πώς θα μπουν οι σταυροί στις εκλογές του Νοεμβρίου

Διευκρινίσεις για τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπορούν να «σταυρώσουν» οι πολίτες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.


Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, δεν άλλαξαν δηλαδή εξαιτίας του Καλλικράτη, οι πολίτες μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Στους δήμους που προέκυψαν από τις συνενώσεις του Καλλικράτη και έχουν περισσότερους από 100.000 κατοίκους, οι πολίτες μπορούν να βάλουν:

• Ένα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια, εκλέγει μέχρι τρεις δημοτικούς συμβούλους και μέχρι τρεις σταυρούς, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις δημοτικούς συμβούλους.

• Έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών

Ιδιωτικές κλινικές : Κλείνουν τις πόρτες τους σε ασφαλισμένους ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω χρεών των ταμείων

Κλειστές πόρτες σε ιδιωτικές κλινικές βρίσκουν εκατοντάδες ασφαλισμένοι συγκεκριμένων ταμείων λόγω χρεών.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, οι κλινικές σταμάτησαν να δέχονται ασφαλισμένους των ταμείων ΟΤΕ και ΔΕΗ.

«Μας χρωστάνε λεφτά από τον Φεβρουάριο του 2008 και δεν βρίσκουμε κάποιον υπεύθυνο να μιλήσουμε», δήλωσε στον Βήμα fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ’Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Επιτροπή για την «κάρτα πολίτη» από την Εκκλησία

Μελέτη για την «κάρτα του πολίτη» ανέθεσε η Ιερά Σύνοδος στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με καθηγητές της Ορθοδόξου Δογματικής, του Συνταγματικού Δικαίου και της Πληροφορικής, με σκοπό την υποβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχετικής εισήγησης για το

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους τεχνικούς ραδιοφώνου

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης» που πραγματοποιείται μεθαύριο στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) καλεί τους τεχνικούς της ελληνικής ραδιοφωνίας το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης τους (ΕΤΕΡ).


Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕΡ σημειώνει:

Την 1η Ιουλίου βγήκε Διαιτητική απόφαση από τον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών για την ΣΣΕ των τεχνικών της ραδιοφωνίας που έδινε 1,5% από 1ης 1ου του 2010 και 1,5% από 1ης 9ου του 2010 και κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο. Στις 17 Αυγούστου, ενάμιση μήνα μετά δηλαδή, ψήφισε τον Ν 3871/2010 άρθρο 51 και με διαδικασίες στρατοδικείου κατάργησε την Διαιτητική απόφαση αντικαθιστώντας την με νέα της αρεσκείας της, η οποία μηδενίζει τις όποιες αυξήσεις. Ό,τι δηλαδή δεν ακούμπησαν οι εργοδότες, το

Η Ιστορία της οικονομικής απάτης στην Ελλάδα

Τυχαίο; Δε νομίζω!

Ακόμα κι αν του βγάλετε τις "σάλτσες" αυτό που μένει ακούγεται λογικό.


O Παρακάτω πίνακας είναι το γράφημα του οικονομικού χρέους της Ελλάδας.










-Η Χούντα το 74 παραδίδει στον "Εθνάρχη" υγιές χρέος 330 εκατ. (υγιές διότι λόγω μεγάλης βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης το χρέος αυτο-εξοφλείτο).

-Ο "Εθνάρχης" μετατρέπει το χρέος μετά από 7 χρόνια σε 8 ΔΙΣ

-Ο Ανδρέας κλείνει με δυο τρόπους (υπερ-πολλαπλασιασμός μισθών και εισφορών μέσα σε μια νύχτα & των απεργιών) όλες τις τεράστιες βιομηχανίες (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, ΧΡΩΠΕΙ κτλ κτλ κτλ), και εφαρμόζει το οικονομικό τερτίπι που λέγεται "EASY

«Κόβουν» ώρες από τα οικοκυρικά οι γυναίκες

Τις υποψίες των ανδρών ότι οι γυναίκες δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το νοικοκυριό σε σχέση με το παρελθόν φαίνεται να επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τη μελέτη οι νοικοκυρές αφιερώνουν πέντε ώρες λιγότερο την εβδομάδα για τις δουλειές του σπιτιού, σε σχέση με πριν 20 χρόνια.


Ωστόσο, αφιερώνουν 3,5 ώρες την εβδομάδα περισσότερο για την κηπουρική. Οι άνδρες από την άλλη, δαπανούν επιπλέον δύο ώρες την εβδομάδα για μαγειρική, καθαριότητα και πλύσιμο πιάτων ή ρούχων.

Ολοένα και λιγότερο χρόνο διαθέτουν οι γυναίκες για μαγείρεμα (μείον 2,5 ώρες ανά εβδομάδα) και σιδέρωμα (μείον μία ώρα ανά εβδομάδα). Συνολικά αφιερώνουν περίπου 23 ώρες την εβδομάδα για τα οικιακά σε σύγκριση με 28 ώρες την εβδομάδα πριν από δύο δεκαετίες, υποδεικνύει η μελέτη του Εθνικού Αυστραλέζικου Πανεπιστημίου.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία σε δείγμα 5.598 ανθρώπων σε τρεις φάσεις: το

Ιδρύθηκε το κίνημα «καταναλώνουμε ότι παράγουμε»

Προτροπή στους Έλληνες να καταναλώνουν προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αλλά και στους επιχειρηματίες να κάνουν τα αγαθά που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά απευθύνει το «Κίνημα Πολιτών (καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε)» ως αντίδοτο στην κρίση. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και υπογράφεται από 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου.


Το βασικό σύνθημα του κινήματος, είναι «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά». Στόχος του η αλλαγή συνηθειών του Έλληνα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία υπογράφεται από την υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς, Κωνσταντίνα Μπέη, τον πρ. πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, και τον πρόεδρο

Ομοσπονδία Αρτοποιών :Διαβεβαιώνουν ότι δε θα υπάρξει άνοδος στην τιμή του ψωμιού από το 2011

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού από το νέο έτος, παρά την πρόσφατη ανατίμηση των αλεύρων κατά 15% με 30%, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος. «Ζούμε το δράμα που βιώνουν οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης» είπε ο κ. Μούσιος, ο οποίος παρευρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού στη Θεσσαλονίκη.
Επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η οικονομική κρίση, σημείωσε ότι «ευτυχώς ακόμα δεν υπάρχουν λουκέτα ή πτωχεύσεις φούρνων, αλλά σαφώς μας ακουμπάει». Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 30% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ παρά την

Παννελαδική διαμαρτυρία γονέων για τα μουσικά σχολεία

Σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 14 Οκτωβρίου, κατεβαίνουν οι γονείς των Μουσικών Σχολείων, με συγκεντρώσεις στην Αθήνα και έξω απο τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις υπόλοιπες πόλεις.

Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης, είναι να τοποθετηθούν μόνιμοι καθηγητές στις θέσεις που υπάρχουν κενά, να δοθούν δωρεάν βιβλία για μουσικά, καλλιτεχνικά και ξενόγλωσσα μαθήματα, καθώς,

3.555.524 θεατές παρακολούθησαν το Νησί και την αρχή του ταξιδιού στη Σπιναλόγκα

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η προβολή της δραματικής σειράς «Το Νησί». Με μέσο όρο 61,7% (68,9% στις ηλικίες 15-44) δικαίωσε τις προσδοκίες όσων πίστεψαν στην πιο δαπανηρή σειρά (και γενικότερα παραγωγή) της φετινής σεζόν. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίστηκαν χθες βράδυ στις 21.50 στο Megaγια να παρακολουθήσουν τις δραματικές περιπέτειες των ηρώων του ομώνυμου βιβλίου της Βικτόριας Χίσλοπ να βαδίζουν στα λόγια και το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη ανέδειξε όσες πτυχές του έργου επεδίωξαν να κρυφτούν πίσω από τα

«Ταχυδρόμοι» της ζωής οι αστεροειδείς;

Εξι μήνες μετά τον εντοπισμό νερού και οργανικών στοιχείων στον αστεροειδή 24 Τhemis οι επιστήμονες εντόπισαν νερό και σε έναν ακόμη αστεροειδή που κινείται στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν (ξανά) ίχνη της παρουσίας νερού στον Αρη. Τα ευρήματα ενισχύουν τις θεωρίες που αναφέρουν ότι δομικά υλικά για τη δημιουργία της ζωής όχι μόνο αφθονούν στο Διάστημα αλλά έφθασαν στη Γη από εκεί.

Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και όργανα της ΝΑSΑ ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας εντόπισαν την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή στον αστεροειδή 65 Cybele, γεγονός το οποίο έχει εκτός των άλλων και σημειολογική σημασία, αφού η Κυβέλη (από όπου πήρε το όνομά του ο αστεροειδής) ήταν η θεά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της

Διακοπές στα ελληνικά νησιά περιμένουν τους 33 παγιδευμένους μεταλλωρύχους της Χιλής

Λίγες ώρες χωρίζουν τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους της Χιλής από την ελευθερία, αλλά ήδη στην επιφάνεια τους περιμένουν εκπλήξεις. Ανάμεσά τους και διακοπές σε ελληνικά νησιά για μία εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα.

Οι 33 μεταλλωρύχοι περιμένουν πως και πως να σφίξουν στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την ώρα που δεκάδες εταιρείες προσφέρουν συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρών σε κάθε έναν από αυτούς.

Οι προσφορές δεν σταματούν εκεί. Ελληνική μεταλλευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα για μία εβδομάδα διακοπών κάθε ενός από τους μεταλλωρύχους, καθώς και για τους συγγενείς τους.

Ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός προσφέρθηκε να τους χαρίσει ταξίδια στην Ιταλία, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης τους έχει ήδη προσκαλέσει να παρακολουθήσει αγώνα της και το ίδιο έχει κάνει και η

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ αντίθετοι στην πώλησή τους

Κατηγορηματικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΤΑ και εκχώρησης του μάνατζμεντ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, αναμένοντας τις εξελίξεις.


Με αφορμή τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι υπάρχει «ρητό ενδιαφέρον» από το εξωτερικό για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η ΠΟΣΤ καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι, αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, στην ουσία εκχωρεί τη διαφύλαξη του απόρρητου και της εχεμύθειας της επικοινωνίας σε διάφορα συμφέροντα, ενώ η διακίνηση της αλληλογραφίας του Δημοσίου περνά στον έλεγχο και την ευθύνη «κάποιου» ιδιώτη.

Η ΠΟΣΤ υποστηρίζει ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ είναι επιλογή αυτοκτονίας, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των Ταχυδρομείων,

Με προβλήματα η λειτουργία του σιδηροδρόμου τις επόμενες ημέρες λόγω κινητοποιήσεων

Θα υπολειτουργήσει από την Τρίτη έως και την Παρασκευή ο ελληνικός σιδηρόδρομος εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, για την Τετάρτη η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Αμαξοστοιχιών έχει εξαγγείλει τρεις 3ωρες στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την Τρίτη και την Τετάρτη να μην πραγματοποιηθούν δεκάδες δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ.


Την Πέμπτη, ημέρα έναρξης της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, δεν θα κινηθεί κανένα τρένο και θα καταργηθούν όλα τα δρομολόγια, πλην των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Οι παρενέργειες από την απεργία αυτή επηρεάζουν και το πρόγραμμα δρομολογίων της Παρασκευής.

Λόγω της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης δεν θα εξασφαλίζεται υπηρεσία κυκλοφορίας για τους

Απεργούν την Κυριακή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την προσεχή Κυριακή αποφάσισαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.


Εξαιτίας της κινητοποίησης, αναμένεται να μην πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Οι ελεγκτές αναφέρουν -σε ανακοίνωση που εξέδωσαν- ότι θεωρούν απαράδεκτα αδικαιολόγητη τη σιωπή και την αδράνεια που επιδεικνύει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις συνεχείς αιτιολογημένες αναφορές τους για την αναγκαιότητα διαφοροποίησης της εναέριας κυκλοφορίας από τα στενά όρια του δημόσιου τομέα.

Οι ελεγκτές υποστηρίζουν ότι έχουν επανειλημμένα αιτιολογήσει τις απόψεις τους στο Υπουργείο, προκειμένου η σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση των αερομεταφορών να τύχει αίσιας έκβασης ως προς

Ελιξίριο μακροζωίας η σοκολάτα

Ξέρετε ότι δύο κομματάκια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχουν σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών απ’ ό,τι ένα δαμάσκηνο ή μια χούφτα λαχανάκια Βρυξελλών; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αυτά τα δύο κομματάκια την ημέρα μπορεί να μας χαρίσουν έναν έξτρα χρόνο ζωής – και μάλιστα καλής ποιότητας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», οι νεώτερες μελέτες για τα οφέλη στην υγεία από τις σοκολάτες με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο δείχνουν τα εξής:

Για την καρδιά…

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν δείχνει ότι οι φλαβανόλες, μια μορφή αντιοξειδωτικών ουσιών της σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαομάζα, εμποδίζει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων στο αίμα, προφυλάσσοντας έτσι από τις θρομβώσεις.

Επιπλέον, μία άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις έδειξε ότι η κατανάλωση φλαβανολών μπορεί ακόμα και να αντιστρέψει

Κλείστε το διακόπτη της... παχυσαρκίας

Το μυστικό για χαμηλό σωματικό βάρος φαίνεται ότι κρύβεται στο .... σκοτάδι, υποστηρίζουν ερευνητές στην Αμερική και ρίχνουν νέο φως στους πολύπλοκους μηχανισμούς που τροφοδοτούν την παχυσαρκία.


Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια, η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλάζει το μεταβολισμό και προσθέτει πάχος στο σώμα, ακόμα κι αν δεν αυξάνεται καθόλου η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται τη μέρα.

Τα πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε ένα αχνό φως τις νύχτες επί οκτώ εβδομάδες στο εργαστήριο, αύξησαν το βάρος τους κατά 50% περισσότερο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια που περνούσαν τα βράδια τους στο σκοτάδι, παρόλο που και οι δύο ομάδες ζώων είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και έτρωγαν το ίδιο φαγητό. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακόμα πιο δυνατό φως,

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δε φεύγω από τη ΝΔ»

«Δε συμφωνώ με την άποψη του πατέρα μου και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα».


Αυτό δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά «λαϊκιστή». Πρόσθεσε, πάντως, ότι θεωρεί άκομψη την απάντηση της Ρηγίλλης για τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε δε σκοπεύει να φύγει από τη ΝΔ. «Εκλέχθηκα με το κόμμα της ΝΔ, είμαι στέλεχός της και σκοπεύω να παραμείνω σε αυτή», απάντησε όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει σε περίπτωση που δεχθεί πρόταση από τη Ντόρα Μπακογιάννη να συμμετάσχει στο νέο κόμμα.

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η ΝΔ να γίνει μία παράταξη που να ενώνει και όχι να χωρίζει»,

Υπολογίστε εύκολα πόση ενέργεια μπορεί να παράξει η ... ταράτσα σας

Τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει εύκολα, γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια το κόστος κτήσης και τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία του, δίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με τη διαδικτυακή εφαρμογή http://www.wwf.gr/ilios.


Από την 1η Ιουλίου 2009 έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, για την παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το WWF Ελλάς θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα το σύνολο της επένδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρουσιάζει το πρωτότυπο διαδικτυακό εργαλείο «Ηλιακές Οικολογικές Στέγες (ΗΛΙ.Ο.Σ.)», το

Κατσέλη:«Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις χώρα»

Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.


Συμπλήρωσε πάντως ότι από τις αρχές του 2011 θα γίνει ελκυστική όταν θα σταθεροποιηθούν οι κανόνες, μειωθεί η γραφειοκρατία και γίνει πιο ξεκάθαρο το φορολογικό καθεστώς.

Η κ. Κατσέλη, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο ενώ προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξηθεί πάνω από 12% το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η υπουργός είπε επίσης ότι από το τέλος του 2011 θα αντιστραφεί η κατάσταση και θα υπάρξει μια –

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ακρόπολη

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί στην είσοδο της Ακρόπολης οι έκτακτοι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, σύμφωνα με την αστυνομία.


Οι κινητοποιήσεις των εκτάκτων θα συνεχιστούν όλον τον μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο τους κ. Χασομέρη.

Τα αιτήματα τους αφορούν στην άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και τέλος την παραμονή στην υπηρεσία των 325 εκτάκτων

Ο ίκτερος στα μωρά συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού

Τα μωρά τα οποία έχουν ίκτερο κατά τη γέννησή τους, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν αργότερα με αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη πάντως επισημαίνει ότι πολλά ερωτήματα δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στον ίκτερο και τον αυτισμό.

Η έρευνα, υπό τη δρα Ρίκε Νταμκάερ Μάιμπουργκ του πανεπιστημίου του Ααρχους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, μελέτησε τις περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων μωρών που γεννήθηκαν με ίκτερο και διαπίστωσε ότι είχαν 67% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα αυτισμό σε σχέση με τα παιδιά που

Πάγκαλος: Υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα

Τη διαφθορά στη χώρα μας τη διαπιστώνουμε μέρα-νύχτα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.


«Αυτό είναι το θέμα; Μου είναι αδιάφορο ποιος το είπε αυτό. Αλήθεια δεν είναι; Τη διαφθορά στη χώρα μας τη διαπιστώνουμε μέρα-νύχτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η αποσάθρωση των δομών έχει οδηγήσει στα ελλείμματα και στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, επισημαίνοντας πως μέρος της διαφθοράς δεν είναι μόνο οι πολιτικοί αλλά και οι πολίτες. «Δεν μετέχει στη διαφθορά αυτός που πηγαίνει στα βουλευτικά γραφεία για να διοριστεί, αυτός που πηγαίνει στα βουλευτικά γραφεία για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του στην Αθήνα;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Πάγκαλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας μάλιστα ότι συμφωνεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ στο ότι είναι αφελέστατη η άποψη ότι μπορούν να μειωθούν οι φόροι, αυξηθούν τα εισοδήματα και να μειωθεί το έλλειμμα. «Ο κ. Σαμαράς είναι λαϊκιστής του αισχίστου

Στην Τρ. Πειραιώς το 8,9% των μετοχών της Hellenic Sea Ways

H κυπριακή εταιρεία Sea Star Capital PLC ανακοίνωσε ότι πούλησε 6.910.490 μετοχές της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Sea Ways ή ποσοστό 8,9% επί του μετοχικού της κεφαλαίου προς την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 31.097.205 ευρώ ή 4,50 ευρώ ανά μετοχή.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιχειρηματικοί λόγοι για τους οποίους η διοίκηση αποφάσισε την πώληση μεριδίου των μετοχών της στη Hellenic Sea Ways είναι η άντληση κεφαλαίων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων,

Η τηλεόραση αργά τη νύχτα...παχαίνει

Όταν κάποιος παρακολουθεί αργά τη νύχτα τηλεόραση ή κάθεται στον υπολογιστή αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Columbus στο Οχάιο, υποστηρίζουν πως οι μεταμεσονύκτιες "συνήθειες" αποσυντονίζουν τον μεταβολισμό του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να του "ανοίγει" η όρεξη τις ώρες που δεν πρέπει.

Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, έγινε σε ποντίκια, τα οποία οι επιστήμονες δεν τα άφηναν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ποντικοί πήραν κιλά εξ αιτίας της συνεχούς έκθεσης στο φως και της αϋπνίας, μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, μάλιστα, καθώς "βγήκαν" από το πρόγραμμα τους και έτρωγαν ακατάπαυστα σε

Στον αέρα οι εκλογές;

Οι εκλογές θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την χρηματική αποζημίωση για την εργασία κατά τη διάρκεια των εκλογών, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος.


Ξεκαθάρισε ότι αν δεν καταβληθεί το επίδομα οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ θα απέχουν από την διαδικασία των εκλογών.

Όπως είπε μεταξύ των θεμάτων που έχει θέσει η ομοσπονδία τους στο υπουργείο είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο «Καλλικράτης», το ζήτημα με τους συμβασιούχους όπως επίσης

Έτοιμο το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά

Το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Παρά τις πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις, το νέο σύγχρονο νοσοκομείο ολοκληρώθηκε και την Πέμπτη το μεσημέρι θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Οι εγκαταστάσεις του υλοποιήθηκαν βάσει των πιο σύγχρονων προδιαγραφών αντισεισμικότητας και ασφάλειας. Πέντε κτίρια συνδεδεμένα μεταξύ τους, συνολικής έκτασης 14.911 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελούν στο εξής το «οχυρό» των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους, ενώ μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ό,τι άλλο διαθέτει η επιστήμη θα είναι τα «όπλα» τους ενάντια στον καρκίνο. Το ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά βρίσκεται στου Γουδή, είναι δυναμικότητος 138 κλινών και συνδέεται με το νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία» με αεροδιάδρομο.

Η ιστορία της δημιουργίας ενός ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά ξεκίνησε το 2001, όταν με εισήγηση της προέδρου του σωματείου «Ελπίδα» κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρεχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο τμήμα εκτάσεως από το στρατό πεδο

«Αντάρτικο» από τους πανεπιστημιακούς

«Ανταρσία» οργανώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την ώρα που η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξιδεύει στηSilicon Valley της Καλιφόρνιας για να «μεταφέρει τεχνογνωσία» στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε χθες ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δυναμικές αντιδράσεις. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Ι.Πανάρετος όχι μόνο δεν έκανε τίποτε χθες για να κατευνάσει το κλίμα έντασης που έχει ξεσπάσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν

Η κόντρα Μίχα - Φασούλα οδηγεί τον πρώην δήµαρχο εκτός ψηφοδελτίου

Προς ρήξη οδηγούνται ΠΑΣΟΚ και Π. Φασούλας, µε τον αποκλεισµό του σηµερινού δηµάρχου Πειραιά από το ψηφοδέλτιο Σγουρού να βρίσκεται προ των πυλών.


«Ολα δείχνουν πως θα µείνει εκτός ψηφοδελτίου, µετά την άρνησή του να δεχθεί κάποια από τις προτάσεις που του έγιναν» σηµείωνε χθες αργά το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και ενώ είχε αναζωπυρωθεί η δηµόσια κόντρα του Γ. Μίχα µε τον κ. Φασούλα, ο οποίος κατηγόρησε τον υποψήφιο δήµαρχο Πειραιά ότι ευθύνεται που δεν τοποθετήθηκε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Σηµειώνεται ωστόσο ότι µετά τη µη αποδοχή από τον κ. Φασούλα της πρότασης να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον Νότιο Τοµέα και σε µια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, ο γραµµατέας του κόµµατος Μ. Καρχιµάκης πρότεινε χθες να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Πειραιά

Α. Λοβέρδος: «Από το 2011 θα πληρώνονται όλοι στην ώρα τους»

«Το 2010 θα έχει καλυφθεί το παρελθόν, θα έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις µας προς τους προµηθευτές φαρµάκων».


Με αυτή τη δήλωση ο Ανδρέας Λοβέρδος έκλεισε την περίπου δίωρη σύσκεψη που είχε µε τα µέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ), τα οποία έφυγαν ευχαριστηµένα, καθώς ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «από το 2011 θα πληρώνονται όλα σε πραγµατικό χρόνο και έτσι θα έχουµε πιο καλές τιµές και όχι το σηµερινό κόστος κατά 40% επάνω». Οπως δήλωσε ο πρόεδρός της Θοδ. Κασιµάτης, «πρώτη φορά φεύγουµε ευχαριστηµένοι ότι στηρίζεται η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία που διατηρεί 10.000 θέσεις εργασίας και παράγει φάρµακα που εξάγονται σε 85

3 χρόνια για το εφάπαξ στο Δημόσιο

Ακόμη και 3 χρόνια θα απαιτούνται εφεξής για να καταβληθεί η εφάπαξ αποζημίωση από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπάλληλων (ΤΠΔΥ), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η διοίκηση του Ταμείου.


Ετσι, για όσους παραλαμβάνεται η πράξη συνταξιοδότησης από το ΤΠΔΥ (από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο), η ημερομηνία διεκπεραίωσης θα είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2013! Η κατάσταση με το εφάπαξ στο Δημόσιο είναι τραγική και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθημερινά πολιορκούν τα γραφεία του ΤΠΔΥ (Σταδίου 31) και πιέζουν (χωρίς αποτέλεσμα) για γρήγορη καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης.

Ως γνωστόν ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ. Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Ρύπανση από λυματολάσπη μεταξύ Δραπετσώνας και Ψυττάλειας

Ρύπανση από λυματολάσπη εντοπίστηκε, τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νέου Μώλου Δραπετσώνας και Ψυττάλειας.


Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι λόγω της σύστασής της, δε χρήζει απορρύπανσης.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κερατσινίου ενώ κινήθηκε διαδικασία επιβολής

Πόσο ψωμί τρώτε;

Υπάρχει μια κατηγορία στην οποία παίζουμε ως ΄Ελληνες στήθος με στήθος την πρώτη θέση στην Ευρώπη μαζί με τους Γάλλους και τους Γερμανούς: η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 75 κιλά,ένας αριθμός δέκα κιλά μεγαλύτερος σε σχέση με τη δεκαετία του 1990» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες. «Πρώτον,οι οικονομικοί μετανάστες βασίζουν τη διατροφή τους στο ψωμί. Δεύτερον, καταρρίφθηκε από τους διαιτολόγους ο μύθος ότι το ψωμί παχαίνει. Και βέβαια στην ελληνική αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά είδη ψωμιού,ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας» συμπληρώνει.

Σε καιρούς μάλιστα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη ο τομέας της αρτοποιίας έχει δικαίωμα να διατηρεί την αυτοπεποίθησή του. «Ο κλάδος παρουσιάζει δυναμική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14.400 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα, 1.500 περισσότερα απ΄ όσα υπήρχαν το 2007,ενώ από τότε που ξεκίνησε η κρίσηδεν έχουν καταγραφεί λουκέτα» τονίζει ο κ. Μούσιος. «Δεν μπορώ να πω ότι η κρίση δεν μας έχει επηρεάσει, η όποια πτώση του τζίρου όμως δεν έχει να κάνει τόσο με το ψωμί όσο με τα άλλα προϊόντα που πουλάνε οι φούρνοι» επισημαίνει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Για τον κ. Λάμπρου, master baker και τεχνικό σύμβουλο στους Μύλους Λούλη, απόδειξη για την ευμάρεια των φούρνων είναι «οι τρεις σχολές του ΟΑΕΔ αλλά και τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ αρτοποιίας που είναι γεμάτα σπουδαστές,οι οποίοι μάλιστα απορροφώνται αμέσως από την αγορά εργασίας».

Αν και αναπτυσσόμενη η ελληνική αρτοποιία δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμη ένα ψωμί σήμα κατατεθέν της. «Το ψωμί το οποίο ονομάζουμε χωριάτικοδεν έχει κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.Κάθε φούρνος το φτιάχνει ανάλογα με τις δικές του συνταγές και προτιμήσεις» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Αυτό είναι καλό διότι επιτρέπει στους διάφορους αρτοποιούς να ανταγωνίζονται προκειμένου να φτιάξουν καλύτερα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, όμως, διάφοροι επιτήδειοι βαφτίζουν χωριάτικο και παραδοσιακόψωμιά που κάθε άλλο παρά τέτοια είναι» επισημαίνει ο κ. Μούσιος.

Oι αρτοποιοί ισχυρίζονται ότι, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα άλευρα, η τιμή του ψωμιού παρέμεινε σταθερή, με τη φραντζόλα του άσπρου να κοστίζει από 60 ως 80 λεπτά. «Ο φούρναρης ξέρει συνήθως τον πελάτη του προσωπικάκαι αντιλαμβάνεται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον καταναλωτή» λέει η κυρία Κουκουμέρια. «Ακόμη και σήμεραστο ψωμί ο πελάτης πάνω από όλα αναζητά την ποιότητα.Δεν είναι τυχαίο ότι τα διάφορα κατεψυγμένα που πωλούνται σε σουπερμάρκετ και πρατήρια άρτου έχουν πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς» τονίζει ο κ. Μούσιος.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

΄Ενας μύλος στην πλατεία Αριστοτέλους

Αν ο δρόμος σάς φέρει αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά έναν κόσμο με ιστορία χιλιάδων ετών. Την Τετάρτη ξεκινάει στην πλατεία Αριστοτέλους το 2ο Φεστιβάλ Αρτου, το οποίο θα διαρκέσει ως την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. «Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να έρθει σε επαφή με την παραγωγή του ψωμιού» λέει η κυρία Ελσα Κουκουμέρια, γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Καθημερινά αρτοτεχνίτες αλλά και παιδιά από σχολεία θα παράγουν περί τα 2.000 ψωμιά, ενώ την Κυριακή 17 Οκτωβρίου η παρασκευή κουλουριού αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια. Η καθημερινή παραγωγή άρτου θα παραδίδεται σε διάφορα ιδρύματα της πόλης. «Στο κέντρο της πλατείας θα λειτουργεί ένας μύλοςπου θα αλέθει το σιτάρι και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον φούρνο της γειτονιάς, δίπλα, όπου θα ετοιμάζεται η ζύμη. Τη ζύμη αυτή θα την παίρνουν κάθε ημέρα 200 παιδάκια του δημοτικούτα οποία μαζί και με τους αρτοτεχνίτες θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κουλούρια» λέει στο «Βήμα» ο κ. Σαράντος Λάμπρου, master baker, τεχνικός σύμβουλος στους Μύλους Λούλη, ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα.

Επιστρέφουν οι σκαλωσιές στον Παρθενώνα

Σκαλωσιές και γερανοί τοποθετούνται και πάλι στον Παρθενώνα, καθώς εντός ολίγου ξεκινά το νέο πρόγραμμα αναστήλωσης και συντήρησης της δυτικής πλευράς του. Πρόκειται για την όψη του μνημείου που αντικρίζει ο επισκέπτης από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την καλύτερα διατηρημένη αλλά και με εκτεταμένες φθορές, οι οποίες έχουν προκύψει από το πέρασμα του χρόνου αλλά και από τους ανθρώπους: θραύσεις των μαρμάρων, διανοίξεις των αρμών σε βαθμό τέτοιο ώστε να έχει αλλοιωθεί η αρχική γεωμετρία του μνημείου, διαβρώσεις από την υγρασία και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, σκουριά από τα σιδερένια στοιχεία που είχαν τοποθετηθεί σε παλαιότερη αναστήλωση. Επιπλέον οι νέες επεμβάσεις θα επιτρέψουν την καθαίρεση των τελευταίων αυθεντικών γλυπτικών στοιχείων του Παρθενώνα, δηλαδή έξι μετοπών, και την αντικατάστασή τους με αντίγραφα. Ηδη αυτή τη στιγμή «προετοιμάζεται» το έδαφος μπροστά στη δυτική πλευρά του ναού, ώστε να πατήσει ο γερανός χωρίς να προκαλέσει βλάβες στον αρχαιολογικό

Ο καιρός σήμερα 12.10.2010

Αυξημένες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και στο Κεντρικό – Βόρειο Αιγαίο, καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά και άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια, περιμένουμε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010. Τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 13 έως 23 στη Δ. Ελλάδα, από 11 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 18 έως 25 - 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 15 έως 20 στο Β. Αιγαίο και από 19 έως 26 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα αγγίξουν τοπικά τους 31 - 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, ενώ στο Δ. Κρητικό και στη Θάλασσα των Κυθήρων θα επικρατήσουν σχεδόν θυελλώδεις και παροδικά θυελλώδεις νοτιάδες. Ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και πρόσκαιρα τοπικά θυελλώδεις νοτιονατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Αυξημένες νεφώσεις, κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα και λίγες ασθενείς βροχές που το βράδυ πρόσκαιρα θα εντάθουν, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθεί και σύντομη καταιγίδα, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24 - 25 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν