www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Αντάρτικο» από τους πανεπιστημιακούς

«Ανταρσία» οργανώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την ώρα που η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ταξιδεύει στηSilicon Valley της Καλιφόρνιας για να «μεταφέρει τεχνογνωσία» στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) εξέδωσε χθες ψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, οριοθετώντας τις «κόκκινες ζώνες» που δεν πρέπει να αγγίξει η κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δυναμικές αντιδράσεις. Πρόκειται για τα θέματα των διοικήσεων των ΑΕΙ, τις οποίες οι πανεπιστημιακοί θέλουν να εκλέγουν εσωτερικά, της διαχείρισης της έρευνας και των κονδυλίων της και των μηχανισμών χρηματοδότησής τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κ. Ι.Πανάρετος όχι μόνο δεν έκανε τίποτε χθες για να κατευνάσει το κλίμα έντασης που έχει ξεσπάσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά αντίθετα έριξε λάδι στη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν
ανακοινώθηκε ούτε χθες, όπως είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας, το κείμενο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές περιμένουν επί δεκαπενθήμερο προκειμένου να έχουν «γραπτώς» τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αντ΄ αυτού, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν εφέτος 43.352.400 ευρώ σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Αιγινήτειο και Αρεταίειο). Το ποσό αυτό είναι κατά 30% μειωμένο σε σχέση με την περυσινή χρηματοδότησή τους. Χθες όμως ξεκίνησαν και οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων στα πανεπιστήμια με θέμα τις προτάσεις τις κυβέρνησης.

«Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται βαθιές τομές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης: ένα λιτό πλαίσιο που θα απελευθερώνει τα Ιδρύματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας και θα ενισχύει τις προσπάθειες για ουσιαστικές αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία τους» αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ μετά τη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο. Οι πανεπιστημιακοί προσθέτουν ότι η διεθνής εμπειρία πρέπει να αξιοποιηθεί με δημιουργικό τρόπο και χωρίς δογματισμούς, και καταλήγουν τονίζοντας, ότι θα ήταν παράλογο να προχωρήσει ο «Καλλικράτης» με τη συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν το υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για διαβούλευση «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις».

Η ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ, ωστόσο, κατήγγειλε τη «συνειδητή καθυστέρηση» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στην προώθηση των θεμάτων του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας, που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Ζητεί, τέλος, να σταματήσουν οι περικοπές στην Παιδεία και επαναφέρει το θέμα του νέου ειδικού μισθολογίου με άλλες κατηγορίες κρατικών υπαλλήλων (δικαστικοί).

Ερευνα στη Silicon Valley

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρίσκεται η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (φωτογραφία), από όπου και θα επιστρέψει αύριο. Εκεί θα έχει σειρά συναντήσεων με έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς, ερευνητές, νέους επιχειρηματίες καινοτόμων εγχειρημάτων υψηλής τεχνολογίας καθώς και με ειδικούς για θέματα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων. Με πρωτοβουλία της κυρίας Διαμαντοπούλου θα γίνει συνάντηση εργασίας με 55 Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της έρευνας και της εφαρμογής της στην παραγωγή στην ευρύτερη περιφέρεια της Silicon Valley. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η δημιουργία δικτύου ερευνητών-επιχειρηματιών κατ΄ αρχήν μεταξύ Silicon Valley και Ελλάδας και η πρόσκληση μεταδιδακτορικών ερευνητών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: