www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Κόβουν» ώρες από τα οικοκυρικά οι γυναίκες

Τις υποψίες των ανδρών ότι οι γυναίκες δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το νοικοκυριό σε σχέση με το παρελθόν φαίνεται να επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τη μελέτη οι νοικοκυρές αφιερώνουν πέντε ώρες λιγότερο την εβδομάδα για τις δουλειές του σπιτιού, σε σχέση με πριν 20 χρόνια.


Ωστόσο, αφιερώνουν 3,5 ώρες την εβδομάδα περισσότερο για την κηπουρική. Οι άνδρες από την άλλη, δαπανούν επιπλέον δύο ώρες την εβδομάδα για μαγειρική, καθαριότητα και πλύσιμο πιάτων ή ρούχων.

Ολοένα και λιγότερο χρόνο διαθέτουν οι γυναίκες για μαγείρεμα (μείον 2,5 ώρες ανά εβδομάδα) και σιδέρωμα (μείον μία ώρα ανά εβδομάδα). Συνολικά αφιερώνουν περίπου 23 ώρες την εβδομάδα για τα οικιακά σε σύγκριση με 28 ώρες την εβδομάδα πριν από δύο δεκαετίες, υποδεικνύει η μελέτη του Εθνικού Αυστραλέζικου Πανεπιστημίου.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία σε δείγμα 5.598 ανθρώπων σε τρεις φάσεις: το
1986, το 1993 και το 2005.

Τις ώρες που "κόβουν" οι γυναίκες από τις δουλειές του σπιτιού, φαίνεται να αναπληρώνουν κατά ένα μέρος οι άνδρες. Συνολικά διαθέτουν δύο ώρες περισσότερες την εβδομάδα: από οκτώ ώρες το 1986 σε περισσότερες από 10 ώρες το 2005.

Ακόμη και στις οικογένειες που υπάρχει παραδοσιακά ο σύζυγος "κουβαλητής" και η γυναίκα μένει σπίτι, οι άνδρες αφιερώνουν μιάμιση ώρα περισσότερο την εβδομάδα σε σχέση με παλαιότερα.

Σε γενικές γραμμές η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών στις ώρες που αφιερώνουν στο νοικοκυριό έχει υποχωρήσει. Οι γυναίκες αφιέρωναν περίπου 18 ώρες περισσότερες από τους άνδρες το 1986 σε σχέση με 11 ώρες περισσότερες το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: