www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο κατοχής όπλων

Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων κατατέθηκε στη Βουλή. Περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο ποια αντικείμενα θεωρούνται όπλα και χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης με το νόμο για τους κατόχους τους.


Πλέον, ως όπλο χαρακτηρίζονται τα όπλα κρότου - αερίων και τα όπλα αφέσεως αγώνων.

Δίνεται ακόμη προθεσμία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου, στους κατόχους περιστρόφων και πιστολιών αφέσεως αγώνων είτε να εφοδιαστούν με τη

Σε όλα τα Ι.Χ. θα εφαρμόζονται τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας

Τα “περιβαλλοντικά” τέλη κυκλοφορίας ισχύουν για κάθε τύπο αυτοκινήτου (βενζινοκίνητα, υβριδικά, υδρογόνου, ηλεκτροκίνητα, πετρελαιοκίνητα) που ταξινομείται στην Ελλάδα από 1η Νοεμβρίου του 2011 διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.


Ειδικά για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, το υπουργείο τονίζει πως τα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό και την υπάρχουσα κλίμακα.

Τέλος, ειδικά για τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και για τις επιβατικές ηλεκτροκίνητες
μοτοσικλέτες που ταξινομήθηκαν μέχρι 31.10.2010, αυτά απαλλάσσονται των τελών. Οι ηλεκτροκίνητες μοτοσικλέτες που ταξινομούνται από 1/11/2010 θα πληρώνουν τέλη 20 ευρώ και τα

Πόρισμα-καταπέλτης για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ

Την αδυναμία εξακρίβωσης του ακριβούς κόστους των μικτών παραγωγών της ΕΡΤ, την επιβάρυνση του προϋπολογισμού της εταιρίας για επαναλήψεις εκπομπών, τη διπλή χρέωση της ΕΡΤ για δαπάνες οδοιπορικών εξόδων και συναφών δαπανών και τη μη νομότυπη διαφήμιση επιχειρήσεων επισημαίνει μεταξύ άλλων το πόρισμα - καταπέλτης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το πόρισμα παραδόθηκε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη και εστάλη στον Εισαγγελέα.
Η έκθεση έχει αντικείμενο:

1.Τις διαδικασίες ανάθεσης, εκτέλεσης και παραλαβής μικτών τηλεοπτικών παραγωγών για την ένταξη τους στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΕ από το έτος 2006 έως τον Απρίλιο του 2010.

2.Την εκτέλεση σύμβασης χορηγίας μεταξύ ΕΡΤ ΑΕ και ανώνυμης εταιρείας, με ημερομηνία 15-8-

Συνεχίζεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πειραιά

Με αργούς ρυθμούς γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στον Πειραιά, καθώς παρά το γεγονός ότι η απεργία των δημοτικών υπαλλήλων έχει λήξει, τα απορριματοφόρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα από τον ΧΥΤΑ μετά και από την απομάκρυνση 100 συμβασιούχων.


Για το λόγο αυτό, η Νομαρχία Πειραιά συνεχίζει στις πιο επιβαρημένες περιοχές το πρόγραμμα απολύμανσης, απόσμωσης και απεντόμωσης στις ανθυγιεινές εστίες σκουπιδιών.

Στο μεταξύ, ο αντίδημαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Αβραμίδης, με επιστολή προς τον απερχόμενο δήμαρχο Π. Φασούλα υπέβαλε την παραίτησή του.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Κατά την τετραετία, που σε λίγες εβδομάδες εκπνέει, προσπάθησα ακούραστα, σε βάρος των προσωπικών και

«Εχθρική» η Ελλάδα στην επιχειρηματικότητα

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η χώρα μας στη διευκόλυνση στην εγκατάσταση μιας επιχείρησης, μεταξύ των 36 μεγάλων χωρών της Ευρώπης.


Σε έρευνα που πραγματοποίησαν τα 10 μεγαλύτερα επιμελητήρια, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες για την ευκολία πρόσβασης στις αγορές από τους καταναλωτές, για το κόστος του προσωπικού, για τη διαθεσιμότητα χώρων εγκατάστασης, για την ευκολία των μετακινήσεων μέσα στην πόλη και την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες.

Πρώτες στην έρευνα στο επενδυτικό περιβάλλον είναι το Λονδίνο το Παρίσι και η Φρανκφούρτη ενώ

ΤτΕ: Μείωση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε μικρή περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 1,0%, από 1,2% το Σεπτέμβριο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μικρή μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής της χρηματοδότησης προς όλους τους επιμέρους τομείς.


Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2010 αρνητική καθαρή ροή 387 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2009: αρνητική καθαρή ροή 216 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε ελαφρά σε 2,2% (Σεπτέμβριος 2010: 2,3%, Δεκέμβριος 2009: 5,1%).

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα αυξήθηκε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους κλάδους της βιομηχανίας (Οκτώβριος 2010: -0,8%, Σεπτέμβριος 2010: -1,9%, Δεκέμβριος 2009: -3,5%), του εμπορίου (Οκτώβριος 2010: -1,9%, Σεπτέμβριος 2010: -2,3%, Δεκέμβριος 2009:

Μείωση φόρων και εισφορών προτείνει ο Αντ. Σαμαράς

Η μείωση φορολογικών συντελεστών, ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ, καθώς και η υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται στις προτάσεις που θα παρουσιάσει το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.


Σύμφωνα με πηγές της Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει ακόμη δράση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της οικονομικής εσωστρέφειας.

Όσον αφορά στο σκέλος του "συμβολαίου" που αφορά στους εργαζόμενους, ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει δράση για να μπει φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία, αλλά και στις μαζικές απολύσεις.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Αντ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο δεν

Οι Dolce & Gabbana στο σκαµνί για φοροδιαφυγή

Είναι οι Dolce & Gabbana ένοχοι φοροδιαφυγής;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο εισαγγελέας του Μιλάνου στην απαγγελία κατηγορίας µε την οποία ζητά να δικαστούν οι ιταλοί σχεδιαστές Ντοµένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαµπάνα. Σύµφωνα µε τον κατήγορο, η εταιρεία των σχεδιαστών έχει αποκρύψει από την εφορία εισόδηµα µεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ. Ενα ποσό που ξεπερνά οποιοδήποτε προηγούµενο φορολογικό σκάνδαλο στην Ιταλία, λέει σε δηµοσίευµά της η αγγλική εφηµερίδα «Guardian».


Ο ιταλικός Τύπος αποσιώπησε τις εξελίξεις της δικαστικής υπόθεσης που άρχισε τον Μάιο του 2009. Η µόνη ιταλική εφηµερίδα που ανέφερε την είδηση ήταν η «Il Giornale», συµφερόντων του ιταλού προέδρου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία λόγω του µεγάλης ηλικίας αναγνωστικού κοινού της δεν είχε λάβει ποτέ διαφήµιση από την εταιρεία των σχεδιαστών.

Το σχεδιαστικό ντουέτο του γκλάµορ κατηγορήθηκε τον Μάιο του 2009 για µεγάλο ύψος φοροδιαφυγής και άλλων φορολογικών ατασθαλιών, για το 2004. Οι σχεδιαστές από την πλευρά τους είχαν ισχυριστεί στην αστυνοµία ότι πρόκειται για µία λανθασµένη ερµηνεία µίας λογιστικής ενέργειας που έγινε το 2004. Και αφορούσε την πώληση των εταιρειών Dolce & Gabbana και D&G στην εταιρεία τους Gado Srl που έχει έδρα το Λουξεµβούργο. Υστερα από έρευνες, η εφορία βρήκε

Νέα 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη αποφάσισε η ΠΝΟ

Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με 11 ψήφους υπέρ, έναντι 4 κατά.


Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, δεδομένου ότι ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης.

Μιλώντας στο BHMA 99,5 ο κ.Διαμαντίδης δήλωσε πως «το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο» και πως «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων της

Άνιση ανάπτυξη δείχνουν οι προβλέψεις για την Ε.Ε.

Για ανάπτυξη στους κόλπους της Ε.Ε. την διετία 2010-2012, η οποία όμως θα είναι άνιση μεταξύ των κρατών μελών, κάνουν λόγο οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν σήμερα.


Το μέσο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί 1,75% στο 2010-2011 και 2% το 2012. Αν και οι προβλέψεις είναι βελτιωμένες, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιάσει μια σταθεροποίηση το 2011 και να πάρει τα πάνω της από το 2012 με την αύξηση της κατανάλωσης.

Ελαφρά βελτίωση προβλέπεται για τον τομέα της ανεργίας, με το μέσο ποσοστό να πέφτει στο 9% το

Ραγδαία αύξηση των πτωχεύσεων

Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%. Την ίδια ώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3%.


Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις.

Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.

Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσε ων είναι 15 %. Το 65 % των "μεγάλων" προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 %

Μέτρα για την υγεία των φυλακισμένων, υπό το φόβο εξέγερσης

Μέτρα για την προστασία της υγείας των κρατουμένων στις φυλακές εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Επανέλαβε ότι έχει στη διάθεση του ενδείξεις, ότι επίκεινται μαζικές κινητοποιήσεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα της επικράτειας. Όπως ανέφερε, στις φυλακές Κέρκυρας, Γρεβενών, Πάτρας και Κορυδαλλού, μέρος των κρατουμένων απέχουν από το συσσίτιο.


Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στις φυλακές. Δήλωσε ότι κάποιοι δημιουργούν συνθήκες κρίσης, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Υπό τη σκιά αυτών των εκτιμήσεων, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με Πανεπιστημιακούς φορείς και διεθνώς αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

• Συνεργασία με με τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, που προβλέπει την παρακολούθηση κρατουμένων δύο φορές την εβδομάδα, τη θεραπεία και ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικευμένο προσωπικό των 310 κρατούμενων που νοσηλεύονται στο Ψυχιατρικό Κατάστημα Κορυδαλλού. υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί η

3.000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση του «αντικαπνιστικού»

Το μεγαλύτερο πρόστιμο για τη μη εφαρμογή τού αντικαπνιστικού νόμου, ύψους 3.000 ευρώ, επιβλήθηκε σήμερα σε κατάστημα υγιεινομικού ενδιαφέροντος λόγω υποτροπής.
Το τελευταίο τρίμηνο επιβλήθηκαν περίπου 500 πρόστιμα.

Όπως δήλωσε ο Γ. Γρ. του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος «ο νόμος δεν αλλάζει.

Οι έλεγχοι είχαν ατονίσει το τελευταίο διάστημα λόγω δημοτικών

Κομισιόν: Χωρίς δουλειά 750.000 Έλληνες το 2011

Εκτίναξη της ανεργίας στο 15% το 2011 και ακόμη υψηλότερα, στο 15,2% το 2012, προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 7,6% το 2012. Προβλέπει ύφεση 3% για το 2011 και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012.


Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Βέβαια, η όποια ανάκαμψη δεν θα φανεί αρκετή στο να περιορίσει την έκρηξη της ανεργίας. Οι περιορισμένες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει ο δημόσιος τομέας (απομάκρυνση συμβασιούχων, ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις κλπ) θα οδηγήσει τον επίσημο δείκτη της ανεργίας στο 15%, ποσοστό στο οποίο εκτιμάται ότι θα

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα υπογράψουμε νέο Μνημόνιο

Τη δέσμευση ότι η επιμήκυνση του δανείου δεν θα συνοδεύεται από παράταση του Μνημονίου μετά το 2013 ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε για τη συμφωνία για τα αποτελέσματα του Εurogroup.


Όπως είπε μετά τον Μάιο του 2013 κι εφ' όσον η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους θα υπάρχει επιτήρηση μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στο πλαίσιο του αυστηρότερου μηχανισμού εποπτείας που τώρα αποφασίζεται. Στόχος, να συνεχιστεί η μείωση του χρέους με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 4%, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ήδη η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την ελληνική οικονομία συντάσσοντας περιοδικές εκθέσεις όπως πράττει για όλα τα κράτη τα οποία δανείζει.

Όλα αυτά, υπό το σημερινό σχεδιασμό που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή της επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου η οποία όπως εκτίμησε θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό χωρίς τη σύναψη πρόσθετου δανείου ή άλλη παρέμβαση στο

ΝΔ: Καλή η παράταση αποπληρωμής του δανείου, κακή η κυβέρνηση

Ως επιβεβαίωση της θέσης της, ότι δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση για τους όρους του Μνημονίου, παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία την κατ' αρχήν συμφωνία για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Θεωρεί, πάντως,ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη.


"Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτός να ευθυγραμμισθεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, θα ευνοήσει την αποπληρωμή του, αρκεί να μην συνοδευτεί από νέους, δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι αναπληρωτές τομέαρχες οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρ. Σταϊκούρας και Νοτ. Μηταράκης.

Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η Ιρλανδία διαπραγματεύτηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την

Η Deutsche Bank αποκτά τον έλεγχο της Postbank

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή πως αύξησε το μερίδιό της στην Postbank σε πάνω από 51% από 30% που ήταν μέχρι τώρα και αφού οι επενδυτές που κατείχαν το 21% που εξαγοράστηκε δέχθηκαν την προσφορά της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας για 25 ευρώ ανά μετοχή της Postbank.


Η εξαγορά όλης της Postbank, μαζί με το κόστος αγοράς του αρχικού 30%, αναμένεται να κοστίσει στην Deutsche Bank τουλάχιστον 6,3 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό γίγαντα να προσθέσει 14 εκατομμύρια πελάτες λιανικής στην υφιστάμενη πελατειακή της βάση των περίπου 10 εκατομμυρίων πελατών. Θα προσθέσει επίσης 1100 υποκαταστήματα στο δίκτυο της Deutsche Bank, με συνέπεια το σύνολο των υποκαταστημάτων να ανέλθει σε 2.900 μόνο στη Γερμανία.

"Στο μέλλον ο όμιλος της Deutsche Bank Group θα έχει πιο σταθερά έσοδα και πιο ισορροπημένο

Απεργία αύριο στα ΜΜΕ

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο σε όλα τα ΜΜΕ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι Ενώσεις Συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στον τύπο σε συγκέντρωση στις 11 η ώρα το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έξω από τα γραφεία της (Ακαδημίας 20) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εργασίας.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι: "Διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ. Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την αυθαίρετη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβής, με

Κάτω από τα επίπεδα του 1984 οι μισθοί στην Ελλάδα

Κάτω από τα επίπεδα του 1984 βρίσκονται οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.


Η μονομερής μείωση μισθών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Συνομοσπονδίας που μίλησε σε ημερίδα για τη φτώχεια.

Στην ίδια ημερίδα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι 1/5 των ελλήνων πολιτών έχει εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα είπε πως η χώρα μας είναι έκτη στους 27 της ΕΕ, με βάση το ποσοστό των πολιτών της

Συγχωνεύονται British Airways και Iberia

Ελήφθη σήμερα στο Λονδίνο η απόφαση από τους μετόχους της British Airways για τη συγχώνευση της εταιρείας με την ισπανική Iberia. Ανοίγει ο δρόμος πλέον για τη δημιουργία του πρώτου από τους τρεις ομίλους αερομεταφορών στην Ευρώπη.


Το 99% των μετόχων της British Airwyas τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης των 8,9 δισ. δολαρίων με την ισπανική εταιρεία αερομεταφορών.

Προβλέπεται μία δεύτερη συνάντηση των μετόχων των δύο εταιρειών στη Μαδρίτη στο προσεχές

Ελληνικό πρωϊνό σε όλα τα ξενοδοχεία τη χώρας

Πρωτοβουλία για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας αναλαμβάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΞΕΕ Γιώργος Πίττας, στην παρουσίαση προτάσεων για το ελληνικό πρωινό από σεφ ξενοδοχείων και εστιατορίων στην εκδήλωση ''Κalimera! with taste'' της 42ης έκθεσης Xenia.
Επιδίωξη του Επιμελητηρίου είναι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως έναν από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, περίοπτη θέση θα έχει το ελληνικό πρωινό, με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, ώστε να αποτελέσει, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πίττας, τμήμα της "γαστρονομικής διπλωματίας" και να προσθέσει αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ΞΕΕ για το ελληνικό προϊόν επιδιώκει:

Την ικανοποίηση του ξενοδοχειακού πελάτη μέσα από τη γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα κάθε προορισμού. Η γνωριμία αυτή θα είναι γευστική, αλλά και γνωσιακή και

Ανεστάλη η έκδοση της πατρινής εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

Ύστερα από 26 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας η εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» ανέστειλε σήμερα την έκδοσή της λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Όπως σημειώνεται σε άρθρο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, κύριες αίτιες για την αναστολή της έκδοσης ήταν «η ένταση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που πλήττουν αυτή την

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» λέει ο Γιουνκέρ

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-Ε.Ε.


«Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιουνκέρ χαρακτήρισε

Επικριτικός για τη συμφωνία διάσωσης ο ιρλανδικός Τύπος

Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο το πρόγραμμα παροχής διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την άντληση πόρων από το ταμείο συντάξεων, η οποία ισοδυναμεί με «ξεπούλημα» της χώρας.


"Στον υπόνομο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας", το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. "Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει", γράφει η εφημερίδα.

"Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα", γράφει η Irish Daily Mirror.

Το σχέδιο "μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος", γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που

΄Ετοιμες οι πρώτες συγχωνεύσεις

Στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το σχέδιο για τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία. Ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν είτε να συνενωθούν με άλλες κοντινές


Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση και ενοποίηση κάποιων νοσοκομειακών μονάδων για την εξοικόμηση πόρων στο σύστημα υγείας έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, ωστόσο το πλάνο των περικοπών έχει ήδη καταρτισθεί.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας αλλεπάλληλες συσκέψεις με υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς επιστήμονες που εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου ποιες μονάδες πρέπει είτε να κλείσουν τελείως είτε να συγχωνευθούν με άλλες κοντινές για λόγους οικονομίας.

Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι μεταξύ άλλων: η πληρότητα των νοσηλευτικών μονάδων, η αποδοτικότητά τους, το μέγεθος σε αντιστοιχία με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς και η απόσταση με άλλη κοντινή υγειονομική μονάδα. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που βρίσκεται

Wikileaks: Τα ελληνοτουρκικά στη συνάντηση Μπερνς - Σινιρλίογλου

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό και την άρνηση της Γαλλίας να δεχτεί την Τουρκία στην Ε.Ε εκφράζει ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με συνοπτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.


Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας "βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα" ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση "καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους".

"Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Αννάν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν

Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.


Στο τέρμα του ανηφορικού δρόμου βρίσκεται ο πολυπόθητος στόχος: περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Για τους πιο ευφάνταστους, υπάρχει πάντα το όραμα του Μπένζαμιν Μπάτον, όπως στην ομώνυμη ταινία με τον Μπραντ Πιτ, που όσο γερνούσε, γινόταν ολοένα πιο νέος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ», κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί

Άνδρας ή γυναίκα;

Νευροεπιστήμονες των πανεπιστημίων «Χάρβαρντ» και «ΜΙΤ» των ΗΠΑ έκαναν για πρώτη φορά μια αναπάντεχη ανακάλυψη: ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέπει μερικά πρόσωπα ως ανδρικά όταν εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του οπτικού πεδίου του, και ως γυναικεία όταν εμφανίζονται σε μια διαφορετική περιοχή.


Η μελέτη ανατρέπει ένα μακρόχρονο αξίωμα της νευροεπιστήμης, ότι το πώς ο εγκέφαλος βλέπει ένα αντικείμενο, δεν εξαρτάται από το σε ποιο ακριβώς σημείο του οπτικού πεδίου του παρατηρητή αυτό εμφανίζεται.

Οι ερευνητές, υπό τον Αράς Αφράζ του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Εγκέφαλο "ΜακΓκάβερν" του ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", χαρακτήρισαν ως "απρόβλεπτο" το εύρημα τους, ότι δηλαδή είναι δυνατό ένας άνθρωπος να κοιτάζει ένα πρόσωπο και να τού φαίνεται διαφορετικού φύλου, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία το παρατηρεί.

Στην καθημερινή ζωή το φαινόμενο αυτό περνά απαρατήρητο, επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί και άλλα στοιχεία (μαλλιά, ρούχα κ.α.) για να συμπεράνει το φύλο του προσώπου απέναντί του. Όταν όμως, όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, δημιουργούνται πρόσωπα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα οποία είναι σκοπίμως απαλλαγμένα από δευτερεύοντα χαρακτηριστικά ενδεικτικά του

Σαρανταοκτάωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ αύριο και μεθαύριο

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί του ΙΚΑ και οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Την κινητοποίηση στηρίζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί:

•Ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.

•Κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών.

•Εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το

Δυναμική ανάκαμψη για τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε Ιρλανδία και Ελλάδα

Η επίτευξη συμφωνίας για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δις. ευρώ της Ε.Ε προς την Ιρλανδία και η συζήτηση για πιθανή επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού πακέτου βοήθειας το 2021 δίνουν φτερά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου σε Ιρλανδία και Ελλάδα.


Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ξεκίνησε με κέρδη άνω του 2%, στις 1.470 μονάδες, καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών αντέδρασαν δυναμικά κατά μέσο όρο 3,72%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που την προηγούμενη εβδομάδα προσέγγιζε νέες χαμηλές τιμές, δείχνει σήμερα να ανακάμπτει. Αυτή την ώρα ο τίτλος κερδίζει 4,67% στα 6,72 ευρώ.

Η Αγροτική κερδίζει 6,06%, η Eurobank 4.52%, Alpha Bank 3,36% κλπ. Το γεγονός ότι οι επενδυτές βλέπουν με καλύτερο μάτι τις εξελίξεις, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας,

Κακοί οιωνοί για την ιταλική οικονομία

Σύμφωνα με την WAll Street Journal αυξάνουν τα ανησυχητικά σημάδια για την ιταλική οικονομία. Η σχετικά καλή χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ιταλίας, εκτιμά η εφημερίδα, οφείλεται σε μερικούς ικανούς ρυθμιστές τραπεζίτες και στον ταλαντούχο κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Μάριο Ντράγκι. Δυστυχώς οι επιτυχίες της δεν σημαίνουν πως όλα πάνε καλά. Ο Ντράγκι παραπονείται πως η «Ιταλία αδυνατεί να επεκταθεί με έναν σταθερό και βιώσιμο ρυθμό... εξαιτίας της σαφούς απώλειας ανταγωνιστικότητας συγκριτικά με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας».


Από το 1998 ως το 2008, η παραγωγικότητα της Γερμανίας αυξήθηκε 22%, της Γαλλίας 18%, και της Ιταλίας μόλις 3%. Εάν δεν αυξηθεί ταχύτερα η παραγωγικότητα, η οικονομία της Ιταλίας θα είναι ανήμπορη να επεκταθεί ταχύτερα από 1% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις για φέτος και το 2011.

Σε αυτή τη περίπτωση, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα της χώρας θα μειωθούν και η Ιταλία δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της. Όμως οι νέες επιχειρήσεις που χρειάζεται να καινοτομήσουν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη δυσκολεύονται πολύ να απογειωθούν εξαιτίας της κρατικής γραφειοκρατίας, της εμπλοκής των πιστώσεων, της διαφθοράς, της δομής της φορολογίας που ευνοεί τη φοροδιαφυγή και την ανικανότητα της κυβέρνησης να απαλλαγεί από την μαφία.

Η ιταλική οικονομία έχει ως αιχμή της τα βιομηχανικά καταναλωτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, αυτές οι εντατικές σε εργασία επιχειρήσεις χάνουν συνεχώς μερίδιο αγοράς από τα χαμηλότερης ποιότητας και πολύ φθηνότερα προϊόντα που

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης»

Την περαιτέρω στάση της θα καθορίσει τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της έως και στις 6 το πρωί της Τρίτης.


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης είπε πως κάποιες ενώσεις στη ναυτιλία έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όχι όμως η ένωση ακτοπλόων.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα ώστε να βρεθεί λύση, είπε ωστόσο ότι αναμένει την απόφαση της ΠΝΟ για την περαιτέρω στάση της.

Σημείωσε πως εντολή του πρωθυπουργού είναι να πάψει η χώρα να είναι χωρισμένη στα δύο, ενώ αναφέρθηκε στις άκαρπες συναντήσεις που έγιναν παρουσία του, με την ΠΝΟ και την ένωση

Αλλαγές στην κρατική μηχανή

Την αναδιοργάνωση εκ βάθρων της κρατικής μηχανής μέσα σε έξι μήνες θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Η νέα δομή του κράτους θα γίνει με σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς και συνεπάγεται αθρόες μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες που θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Ο νέος «Καλλικράτης» θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011 αμέσως μετά την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» της αυτοδιοίκησης και θα καλύπτει όλο το φάσμα του Δημοσίου.


- Πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του προσωπικού ανά υπηρεσία και οργανισμό στην κεντρική διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα υπουργεία θα καταρτίσουν μελέτες κατάστασης προσωπικού ανά διεύθυνση και θα υποβάλουν προτάσεις για την αναδιοργάνωσή τους.

- Δεύτερο βήμα είναι η αξιολόγηση του έργου και των αναγκών κάθε φορέα. Για το σκοπό αυτό η

ΟΑΕΔ: Υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη 25.000 ανέργων

Από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής σε αυτό, οι

Ξεκινά ο διάλογος για την Παιδεία

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου.


Η συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας και σε αυτή θα συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ η Σοφία Γιαννακά, από τη ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ, από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης, και από τους

Απεργούν αύριο τα ΜΜΕ

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για αύριο σε όλα τα ΜΜΕ, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, οι Ενώσεις Συντακτών αλλά και τα αδελφά σωματεία όλων των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στον τύπο σε συγκέντρωση στις 11 η ώρα το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έξω από τα γραφεία της (Ακαδημίας 20) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εργασίας.


Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι: "Διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ. Δεν αφήνουμε να περάσει η απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, με την ελαστική απασχόληση, με την

Μόνιμο αδυνάτισμα; Πρώτα το... κρέας!

Εάν κατορθώσατε επιτέλους να χάσετε τα περιττά σας κιλά και θέλετε να μην τα ξαναπάρετε, καλό θα ήταν να κόψετε τους πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, και να τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά και όσπρια.


Αυτό είναι το μήνυμα από μία νέα, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία στην πράξη θέτει υπό αμφισβήτηση τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες, που λένε ότι για να έχουμε υγιές βάρος πρέπει να τρώμε κυρίως υδατάνθρακες και μετά όλα τ’ άλλα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση του πλανήτη, την «New England Journal of Medicine» (NEJM).

Όπως γράφουν ο δρ Τόμας Μάινερτ Λάρσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και οι συνεργάτες του, το κλειδί για να μην ξαναπαχύνει κανείς μετά την δίαιτα είναι να επιλέγει πολλές πρωτεΐνες και τρόφιμα με χαμηλό

35 χρόνια AIDS

«Η επιδημία του AIDS εξελίσσεται συνεχώς κατά την τελευταία τριακονταετία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 9.000 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, ακολούθησε η σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού περιστατικών στα 550 - 600 συγκριτικά με τα 400 - 450 που είχαμε στις αρχές της δεκαετίας».


Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μ. Χίνη, Π. Γαργαλιάνο Κακολύρη και Μ. Λαζανά, με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που ολοκληρώνει τις εργασίες του αύριο στην Αθήνα. «Ενας στους τρεις, από τους ασθενείς αυτούς, διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο νόσου με αποτέλεσμα να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας και θανάτου σχετιζόμενων με το AIDS. Για την καλύτερη επιτήρηση της HIV λοίμωξης και τον σχεδιασμό προγραμμάτων ενημέρωσης και

Εθνικό σχέδιο κατά καρκίνου

Μαστογραφία και Παπ τεστ για όλες τις γυναίκες ηλικίας 40-55. Νέα φαρμακευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο με στόχο μείωση της σπατάλης


Με προληπτικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες μεταξύ 40 και 55 ετών, με οδηγίες συνταγογράφησης προς τους γιατρούς για περικοπές στη σπατάλη αλλά και με νέες στέγες φιλοξενίας για τους καρκινοπαθείς «διά χειρός» Εκκλησίας, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να οργανώσει ένα νέο δίκτυο πρόληψης και οργάνωσης της πιο θανατηφόου νόσου, του καρκίνου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που γίνεται στην πιο κρίσιμη οικονομική περίοδο της χώρας και με ελάχιστα κονδύλια. Πολλές δυσκολίες δείχνουν ανυπέρβλητες, καθώς σήμερα ελάχιστος εξοπλισμός στο ΕΣΥ μπορεί να αξιοποιηθεί για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου, αφού τα περισσότερα μηχανήματα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και πολύ παλιά. Γι' αυτό και στο εθνικό

Μύθοι και αλήθειες για το αδυνάτισμα

Δεν υπάρχουν τρόφιμα όπως το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι που καίνε τα λίπη. Ο μόνος τρόπος να «κάψει» κανείς το περιττό λίπος είναι να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που δαπανά. Αυτό μπορεί να γίνει με μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με άσκηση και όχι με την κατανάλωση «μαγικών» τροφών.


**«Το αλάτι παχαίνει»

Το αλάτι από μόνο του δεν παχαίνει, μάλιστα δεν έχει καν θερμίδες. Ωστόσο, λόγω της γεύσης που προσδίδει, είναι σύνηθες να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό που είναι αλμυρό ή να συνοδεύουμε ένα αλμυρό γεύμα με αναψυκτικά, χυμούς ή αλκοολούχα ποτά που ενισχύουν την ενεργειακή πρόσληψη. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (συστατικού που περιέχει το αλάτι) μπορεί να οδηγήσει σε παροδική

Η θεραπευτική αγωγή της HIV λοίμωξης

Από την ανακάλυψη του ιού της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), η έρευνα κατευθύνθηκε στη θεραπεία της νόσου. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν φάρμακα, κυρίως αντι-ιικά, που δεν είχαν κλινικά χρησιμοποιηθεί. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας ήταν η ζιδοβουδίνη (ΑΖΤ-Retrovir), σκεύασμα που συνεχίζει να χρησιμοποιείται.


Το ΑΖΤ πρόσφερε αρχικά μια ελπίδα ζωής στους ασθενείς, αλλά συγχρόνως και πολλές αντιδράσεις, δεδομένου ότι εμφανίζονταν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω της αυξημένης αρχικής δόσης και της προχωρημένης νόσου. Ετσι αυτό το πρώτο ευεργετικό φάρμακο έγινε μισητό από πολλούς ασθενείς. Στην πορεία προστίθενται νέα φάρμακα, κυρίως από την κατηγορία των νουκλεοσιδικών αναλόγων, αναστολέων της αντίστροφης μεταγραφάσης και η μονοθεραπεία έγινε διπλοθεραπεία, με τη χρησιμοποίηση δύο φαρμάκων από την ίδια κατηγορία.

Το γνωστό «κοκτέιλ»

Το θεραπευτικό τοπίο μεταβλήθηκε το 1996, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο συνδυασμός φαρμάκων από διαφορετικές κατηγορίες (νουκλεοσιδικών αναλόγων και αναστολέων των πρωτεασών), το γνωστό «κοκτέιλ» φαρμάκων. Κύριος εμπνευστής αυτής της έντονης αντιρετροiκής

Ο καιρός στις 29.11.2010

Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Μακεδονίας, περιμένουμε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 21 στη Δυτική Ελλάδα, από 8 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 24 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 17 έως 23 στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα αγγίξουν τους 28 – 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις, με τάσεις μικρής εξασθένησης μετά το μεσημέρι, και στο Ιόνιο δυτικοί - νοτιοδυτικοί μέτριοι και στην αρχή της ημέρας κατά τόπους ισχυροί.

Ζεστό και υγρό καιρό με λίγες νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα το βράδυ, περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 – 24 βαθμούς. Οι άνεμοι θα

Υπάρχει μια απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία;

Η θερμοκρασία ουσιαστικά είναι ένα μέτρο για την κίνηση των μορίων και των ατόμων. Οσο πιο γρήγορα κινούνται, και επομένως όσο περισσότερη κινητική ενέργεια διαθέτουν, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία.


Οταν θερμαίνουμε ένα υλικό, από σίδηρο, για παράδειγμα, αυτό αλλάζει μορφή, περνώντας από τη στερεά στην υγρή και τελικά στην αέρια φάση. Οσο περισσότερο το θερμαίνουμε τόσο ταχύτερα κινούνται τα άτομα που το αποτελούν. Σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, τα ηλεκτρόνια αρχίζουν και αποδεσμεύονται από τα άτομά τους, σχηματίζοντας με τους θετικά φορτισμένους πυρήνες ένα ηλεκτρικά φορτισμένο πλάσμα. Σε ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες, τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, σαν κι αυτές δηλαδή που επικρατούσαν στο βρεφικό σύμπαν, ακόμη και οι ατομικοί πυρήνες διασπώνται σε κουάρκ και γλουόνια, δημιουργώντας το λεγόμενο πλάσμα κουάρκ-γλουονίων.

Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Κι όμως, υπάρχουν και μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς φυσικούς, 10-43 δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, κατά τον επονομαζόμενο «χρόνο Πλανκ», η θερμοκρασία ήταν 1.032 βαθμοί Κέλβιν. Οπως υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, η θερμοκρασία αυτή -γνωστή ως «θερμοκρασία Πλανκ»- είναι η