Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό και την άρνηση της Γαλλίας να δεχτεί την Τουρκία στην Ε.Ε εκφράζει ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών σε συνομιλία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με συνοπτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.
Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φεβρουαρίου 2010 στην Αγκυρα.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας "βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα" ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει "αδιαφορία" των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση "καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους".
"Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την πρόοδο που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Αννάν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν
και , βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια", είπε.
Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Στην ίδια συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που τού είχε αποστείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών.
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση.
Βασιζόμενος στην απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Αποκαλύψεις για ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου