www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τσούγκρισμα Πασχαλινών αυγών, Συμβολισμός

Κόκκινο, κατακόκκινο αυγό, φρεσκοβαμμένο, γυαλισμένο, σφιχτό, αγκαλιασμένο στην παλάμη. Χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη. Κρατς… Από την άλλη τώρα.. Και του χρόνου…

Το πιο ειρηνικό κι αγαπησιάρικο τσούγκρισμα είναι αυτό των πασχαλινών αυγών που, σύμφωνα με το έθιμο βάφεται την Μεγάλη Πέμπτη, και το σπάζουμε από μεθαύριο το βράδυ της Ανάστασης και το τρώμε μαζί με τη μαγειρίτσα. Και ποιο άλλο, άραγε, καταλληλότερο για να συμβολίσει με τη ρωγμή στο τσόφλι του την ανάσταση, την έναρξη αυτού που λέμε μια νέα ζωή; Η άποψη της Εκκλησίας, που δεν τα πάει και πολύ καλά με τα λαϊκά έθιμα καθώς πολλά από αυτά τα θεωρεί ελαφρώς παγανιστικά ή ειδωλολατρικά, είναι μεγάθυμη για το αρνί και τα κόκκινα αυγά. Ο μεν οβελίας συμβολίζει τα πάθη του Χριστού – ο οποίος θυσιάστηκε ως αμνός για τη σωτηρία του λαού του, τα δε αυγά συμβολίζουν την ίδια την πηγή της ζωής και της αναγέννησης. Επιπροσθέτως, λένε, το σπάσιμο του αυγού παραπέμπει και στις ρωγμές που δημιουργήθηκαν στον τάφο του Χριστού πριν από την Ανάστασή Του.

Το αυγό από τα προχριστιανικά χρόνια ήταν άρρηκτα δεμένο με τη ζωή, τη φύση ή και τα δύο μαζί που «συστεγάζονται» στην άνοιξη. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, οι Πέρσες όσο και οι Κινέζοι δώριζαν

Ανάληψη ευθύνης για τη εμπρηστική επίθεση κατά Παπανδρέου και Πετραλιά

Τα μέλη της οργάνωσης «Μηδενική Ανοχή» ανέλαβαν με προκήρυξη που απέστειλαν στο δικτυακό τόπο indymedia την ευθύνη για την διπλή εμπρηστική επίθεση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα πολιτικά γραφεία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και της κυρίας Φάνης Πετραλιά στην οδό Ακαδημίας 28 στο κέντρο της Αθήνας.

Στην προκήρυξη αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς, συμβούλους αποκρατικοποιήσεων και για ΠΑΕ εντούτους δεν υπάρχουν για γιατρούς, νοσηλευτές, νοσοκομειακά υλικά, συντάξεις, επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας.

Για την κυρία Παπανδρέου η προκήρυξη αναφέρει ότι «ανεβάζει εδώ και τριάντα χρόνια την ίδια βαρετή θεατρική παράσταση με τίτλο κάνω κριτική στην κυβέρνηση - θέλω καλύτερη εφαρμογή του κυβερνητικού έργου- παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι’».

Σχετικά με την κυρία Πετραλιά αναφέρουν πως «το μήνυμα είναι καθαρό: Μπορεί κάποιος να μην είναι τώρα και τόσο πολύ μέσα στα πράγματα, αλλά όσο έχει συμβάλλει, έστω και στο ελάχιστο, στην

Αναστέλλεται το παραδοσιακό «σούβλισμα οβελία» των φαντάρων

Γλέντι, έτσι όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει και εφέτος στα στρατόπεδα την Κυριακή του Πάσχα, στα πλαίσια των περικοπών που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

«
Σούβλισμα του οβελία μόνον σε προαιρετική βάση και μόνον για όσους βρίσκονται σε υπηρεσία», δήλωσε στο «Βήμα» στρατιωτική πηγή, η οποία συμπλήρωσε ότι δεν θα υπάρξουν σε στρατόπεδα εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους, ορχήστρες,

Νέα εμφάνιση της «Επαναστατικής Οργάνωσης 6η Δεκέμβρη»


Η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βόμβα που τοποθετήθηκε αλλά δεν εξερράγη στην εφορία του Νέου Κόσμου στις 23 Μαρτίου, με προκήρυξη που δημοσιεύει τη Μεγάλη Πέμπτη η εφημερίδα Ποντίκι.

Όπως αναφέρεται στη δωδεκασέλιδη προκήρυξη που είχε αφεθεί στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Φραντζή στα Εξάρχεια, «οι εφορίες αποτελούν εξίσου βασικούς πυλώνες για την προώθηση της ληστρικής πολιτικής του κεφαλαίου. Η επιβολή φόρων στο κοινωνικό σώμα με τη διαρκή μάλιστα προσαύξησή τους είναι το διαχρονικό χαράτσι που υποχρεούνται να καταβάλουν οι σκλάβοι της οικονομίας στους διαχειριστές της εξουσίας».

Ακόμη χαρακτηρίζει «γνήσιο κάθαρμα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που παρέδωσε τη χώρα στο ΔΝΤ» τον νέο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη, πρώην

Παράταση υποβολής δηλώσεων για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων


Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων.


Αναλυτικά η σχετική απόφαση:


ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Έχοντας υπόψη:


1. Τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 22 του ν.2020/1992 (ΦΕΚ34Α) με τις οποίες παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να παρατείνει με απόφαση, τις προθεσμίες που ορίζονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις για υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις.


2. Την κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών Δ6 Α 1142500 ΕΞ 2010/26.10.2010 ( ΦΕΚ 1725 Β) με την οποία ανατίθενται αρμοδιότητες στον Υφυπουργό

Αλλαγές στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων


Προτάσεις για την τροποποίηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκων υπέβαλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρότεινε:


1.Επέκταση εφαρμογής σε περιοχές με τιμή ζώνης τουλάχιστον 2.000€/τμ. (από 1.500 που ισχύει τώρα).

2.Επέκταση εφαρμογής στις κατοικίες με άδεια κατασκευής έως και 31.12.1990 (από 31-12-1979).

3. Επέκταση εφαρμογής και στις κατοικίες με κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία, εφόσον διαθέτουν κλιματιστικές συσκευές που καλύπτουν το 50% τουλάχιστον των αναγκών τους.

4.Κατάργηση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης, με αυτόματη κατάταξη των κατοικιών έως το

Γ. Μιχελάκης: Ψευδόμενος υβριστής ο Θ. Πάγκαλος


Ψευδόμενο υβριστή αποκάλεσε τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης απαντώντας εκ νέου στην ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καλώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση.

«Υπάρχει κυβέρνηση; Υπάρχει πρωθυπουργός; Δεν ενοχλείται από τα αποκαλυπτήρια του υβριστή και ψευδόμενου αντιπροέδρου;», διερωτήθη ο εκπρόσωπος της ΝΔ και με αφορμή που εξαπέλυσε τόσο σε βάρος του όσο και κατά του Κ. Καραμανλή ο κ. Πάγκαλος, είπε: «Μετά από τρεις συνεχείς ανακοινώσεις που διαψεύστηκαν αντιλαμβάνομαι τον πανικό του γιατί ήξερε πως θα αποκαλυφθούν τα ψέματά του.

Είναι η γνωστή αντίδρασή του. ΄Υβρεις και τίποτα άλλο. ΄Αρχισε να βρίζει τους πάντες και

΄Εως 30/4 η ενημέρωση βιβλίων από πράκτορες ΟΠΑΠ-λαχείων


Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ παρατείνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου (30/4/2011) η προθεσμία για την ενημέρωση του βιβλίου εσόδων - εξόδων από τους πράκτορα κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφή).

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική εγκύκλιο, με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄ / 23-4-2010) σε συνδυασμό και με τις διατάξεις της παραγράφου 32 του ιδίου πιο πάνω άρθρου και νόμου οι πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφή), υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά σε τήρηση βιβλίου εσόδων - εξόδων από 1/7/2010.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1091/14-6-2010 μεταξύ των άλλων δόθηκε η δυνατότητα στους πιο πάνω επιτηδευματίες να ενημερώσουν το βιβλίο εσόδων - εξόδων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010 και να θεωρήσουν μέχρι την ημερομηνία αυτή το χειρόγραφο βιβλίο εσόδων - εξόδων ή μέχρι την

Υπό δοκιμή τεστ αναπνοής για τον καρκίνο


Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός τεστ αναπνοής που θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση μερικών μορφών καρκίνου (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κ.ά.) ήρθαν Ισραηλινοί επιστήμονες, οι οποίοι δημιούργησαν μια ηλεκτρονική «μύτη», που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές «υπογραφές» της νόσου στην ανάσα των ασθενών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, υπό τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ, έκαναν πειράματα με περίπου 80 εθελοντές, υγιείς και καρκινοπαθείς, και πέτυχαν να εντοπίσουν τα χημικά «ίχνη» του καρκίνου στην αναπνοή των καρκινοπαθών.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μια μέρα η νέα χημική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια ερευνών για να βεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.

Η ισραηλινή συσκευή, που αποκαλείται «νανο-τεχνητή μύτη» ανιχνεύει τα μόρια που υπάρχουν στις περιπτώσεις καρκίνου. Όμως, η αξιοπιστία της πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερες κλινικές

Πρόταση για εννέα «κύκλους» νοσοκομείων στην Αττική


Εννέα «κύκλους» νοσοκομείων, στους οποίους θα ενταχθούν τα 34 νοσοκομεία της Αττικής, προβλέπει το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας που παρουσίασε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, στη διάρκεια σύσκεψης για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος Υγείας.

Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση -ένα διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες μηχανοργάνωσης, σχεδιασμό, προμήθειες κ.ά.

Ένα κεντρικό νοσοκομείο θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο θα δημιουργηθούν οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:

1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου,

Οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις


Ιπποδρομίες, φυσικό αέριο, ΟΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πήραν τον δρόμο των αποκρατικοποιήσεων. Το κύμα πώλησης των επιχειρήσεων του Δημοσίου κυριάρχησε στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, στην πρώτη επαφή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη γαλλική εταιρεία ιπποδρομιών PMU και στη συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη.

Το περίγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, εξετάσθηκε εκτενώς στην άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Λούκα Κατσέλη και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Με την επισήμανση ότι μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν οι σύμβουλοι για τα πρώτα ακίνητα του Δημοσίου που προχωρούν σε εκποίηση και μέσα στον Ιούνιο θα έχουν τοποθετηθεί σύμβουλοι για όλες τις επιχειρήσεις και τη

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια ΚΤΕΛ και τρένων λόγω του Πάσχα


Με έκτακτα δρομολόγια τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα επιχειρήσουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για θέσεις, που παρατηρείται τις ημέρες του Πάσχα, κυρίως τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. 

Αυξημένη είναι η πληρότητα σε τρένα και αεροπλάνα, σε ποσοστό που πλησιάζει και το 90%, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη η Τροχαία θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την πασχαλινή έξοδο, η οποία, παρά την οικονομική κρίση, αναμένεται να είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αναφέρει ότι κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ μέχρι τη Λαμία, Ελευσίνα-Κόρινθος και Κόρινθος-Τρίπολη μέχρι τα

Μεγάλη Εβδομάδα


Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, καθεμιά απ' τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.
  • Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.
  • Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.
  • Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
  • Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην άρνηση

Ο καιρός στις 20.04.2011


Αυξημένες νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με βροχές στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και σταδιακή ενίσχυση των βορείων ανέμων, περιμένουμε τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2011. 

Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 19 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 8 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες τοπικά σε σχεδόν θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν σχεδόν μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι.

Συννεφιά με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής τις απογευματινές – βραδινές ώρες κυρίως στα βόρεια, περιμένουμε τη Μεγάλη Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 19 με 20 βαθμούς, αλλά στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 17. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί,