www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Gay Parade

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Βραβευμένες ακτές και μαρίνες

Πρόταση για αποζημιώσεις μαμούθ στις αναιτιολόγητες απολύσεις

Σε τετραπλασιασμό ή ακόμα και οκταπλασιασμό της προβλεπόμενης μέχρι σήμερα αποζημίωσης σε περίπτωση αναιτιολόγητης απόλυσης εργαζομένου κατέληξε η πρόταση του Μεσολαβητή Γ. Κατρούγκαλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) κατά τη διαδικασία κατάρτισης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έτος 2010 που αφορά τους τεχνικούς του ραδιοφώνου – μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Τ.Ε.Ρ.) η οποία εκδόθηκε σήμερα.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου ρύθμιση στην ιστορία του θεσμού των ΣΣΕ, μια ιστορική απόφαση ειδικά αν υπολογιστεί ότι κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν όχι μόνο αύξηση του ποσοστού απολύσεων αλλά και μείωση από 20% έως και 40% της αποζημίωσης όσων απολύονται. Τη νομική

Ναι στο επίδομα των 176 ευρώ για τους δικηγόρους “λέει” ο Άρειος Πάγος

Δίκαια λαμβάνουν το επίδομα των 176 ευρώ οι δικηγόροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ όπως αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.


Με την απόφαση του το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη πως οι δικηγόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απασχολούνται με πάγια αντιμισθία δικαιούνται το επίδομα αυτό.

Στην εν λόγω περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δικαίωσε δικηγόρο του δήμου Ελληνικού ο οποίος δεν έπαιρνε το επίδομα των 176 ευρώ. Την απόφαση του την αιτιολόγησε με την συνταγματική αρχή της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία και την αρχή της ισότητας.
enet

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ν/σχ για την ίδρυση επιχειρήσεων

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση Διαδικασιών Σύστασης Προσωπικών και Κεφαλαιουχικών Εταιριών και άλλες διατάξεις» κατέθεσε προχώρησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.


Οι βελτιώσεις ενσωματώνουν παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων και των βουλευτών των κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε η κ. Κατσέλη, στο άρθρο 4 παρ. 1 ικανοποιείται το αίτημα των φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ, και δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες μιας στάσης να διευκολύνουν σημαντικά και τους επιτηδευματίες.

Επιταχύνονται, δηλ., δραστικά τα βήματα για την έναρξη εμπορίας επαγγελματικής οικονομικής δραστηριότητας από φυσικό πρόσωπο, όπως ο προέλεγχος, η κατοχύρωση επωνυμίας, και η εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ και στο αρμόδιο Επιμελητήριο, καθώς όλα αυτά θα διενεργούνται μέσω της Υπηρεσίας

Τέλος τα Microsoft Windows για τη Google



Ο γίγαντας του Διαδικτύου Google σταδιακά διακόπτει την εσωτερική χρήση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft λόγω των κενών ασφάλειας τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις στο Gmail, γράφουν σήμερα Τρίτη οι Financial Times.

Επικαλούμενη δηλώσεις αρκετών υπαλλήλων της Google, η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία στρέφεται σε άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Linux και το Mac OS της Apple.

Η απόφαση φέρεται να ελήφθη τον Ιανουάριο, όταν η Google ανακοίνωσε ότι χάκερ που δρούσαν από

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τον δεινόσαυρο με τα μεγαλύτερα κέρατα

Στο Μεξικό Αμερικανοί παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα είδος δεινοσαύρου, που ήταν φυτοφάγος,
ζούσε πριν από 72 εκατ. χρόνια, είχε ύψος περίπου δύο μέτρων, μήκος 6,7 μέτρων, ζύγιζε 4,5 τόνους και είχε τα μακρύτερα κέρατα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ σε δεινόσαυρο, τα οποία έφθαναν τα 1,22 μέτρα.

Ο δεινόσαυρος, με τη νέα επιστημονική ονομασία Coahuilaceratops magnacuerna, ο οποίος είχε δύο μεγάλα κέρατα πάνω από τα δύο μάτια του, ανακαλύφθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Μαρκ Λέβεν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι δεινόσαυροι ζούσαν κοντά στη θάλασσα σε μια θερμή και βαλτώδη περιοχή (βρέθηκαν ίχνη απολιθωμένων θαλασσίων οργανισμών πάνω στα οστά τους) και πιθανότατα πέθαναν μαζικά λόγω

Νέα υποσχόμενη θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης


Μια νέα θεραπεία με τη χορήγηση δύο υποδόριων ενέσεων σε διάστημα ενός έτους υπόσχεται προστασία των οστών από τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης. Η νέα θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε άτομα που τα οστά τους έχουν αδυνατίσει σε σημείο τέτοιο ώστε να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν κατάγματα. Από το νέο φάρμακο denosumab (η εμπορική ονομασία είναι Ρrolia) αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο άτομα που ακολουθούν ορμονοθεραπείες, όπως οι γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη.
Οι σημερινές θεραπείες με τα λεγόμενα διφωσφονικά φάρμακα ενισχύουν την οστική πυκνότητα αλλά έχουν σοβαρές παρενέργειες, με κυριότερη τις έντονες στομαχικές διαταραχές. Στη νέα θεραπεία ο ασθενής κάνει μια ένεση κάθε έξι μήνες και δεν παρουσιάζεται καμία παρενέργεια.

Το denosumab μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης rank ligand, η οποία ρυθμίζει τη δράση των κυττάρων που καταστρέφουν τα οστά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη αλλά και σε άλλα σημεία του σκελετού.
tovima

Πάνω από 32.000 χρήστες εγκατέλειψαν χθες το Facebook

Χθες πάνω από 32.000 χρήστες εγκατέλειψαν το Facebook, ως ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με τους τρόπους προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχει ρυθμίσει το Facebook.


Οι οργανωτές χαρακτήρισαν τη χθεσινή μέρα «Ημέρα Εγκατάλειψης του Facebook» και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση μέχρι αργά το βράδυ, μαζεύτηκαν 32.749 άτομα που δήλωναν ότι εγκαταλείπουν το Facebook.

Παρόλο που οι χρήστες που διαμαρτύρονται είναι σίγουρα πολύ λιγότεροι του συνολικού αριθμού των χρηστών του Facebook δηλαδή 32.752 από τους 400.000.000 που είναι συνολικά εγγεγραμμένοι σε όλο τον κόσμο.

Η κίνηση όμως δεν παύει να είναι σημαντική, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του διαδικτύου γίνεται μαζική διαμαρτυρία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών που ίσως να μην φέρει άμεσα αποτελέσματα όμως με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν να γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες όλο και συχνότερα μέχρι το Facebook να λύσει τα προβλήματά του.
newsit

Στο έλεος υποκλοπέων όλα τα τηλέφωνα της χώρας

Τόσο το «πορτοκαλί τηλέφωνο» όσο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας βρίσκονται στον αέρα, επειδή κανένας επίσημος φορέας δεν έχει αναλάβει τη μέριμνα για τη διασφάλιση του απορρήτου τους. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η μοναδική πρόβλεψη αφορά στην "αυξημένη προστασία" αυτών των συνδέσεων από τον ΟΤΕ, με΄σω της υποδιεύθυνσης ειδικών συνδέσεων και διασφάλισης απορρήτου. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει αναλάβει να χειριστεί το ζήτημα.


Ο Ανδρέας Λαμπρινόπουλος έκανε λόγο για "ξέφραγο αμπέλι", όσον αφορά και στο απόρρητο των υπόλοιπων τηλεφωνικών γραμμών της χώρας. Όπως τόνισε, η ΑΔΑΕ έχει συστήσει στον ΟΤΕ να

΄Αρχισε η εγγραφή ομογενών και μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους

΄Αρχισε σήμερα, 1η Ιουνίου, η διαδικασία εγγραφής των Ελλήνων ομογενών και των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να μάθει αν και πού ψηφίζει είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου (www.ypes.gr) είτε απευθυνόμενος στο Δήμο της κατοικίας του, όπου και θα υποβάλλει αίτηση εγγραφής.
naftemporiki

Χωρίς λεωφορεία, ηλεκτρικό και Τραμ την Πέμπτη

Δυσκολίες στις μετακινήσεις του αναμένεται να αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό την Πέμπτη 3 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.


Μέχρι στιγμής, επισήμως έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή του στην απεργία το Σωματείο των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία) και στο Τραμ, τα οποία θα μείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο.

Αναμένονται -σήμερα ή την Τετάρτη- ανακοινώσεις και από τα σωματεία των εργαζομέων σε Μετρό Προαστιακό και τρόλεϊ
naftemporiki

Νέοι παίκτες στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μια νέα τάξη επενδυτών διαμορφώνεται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος ΑΠΕ της συμβουλευτικής εταιρείας WSP.


«Παράγοντες τους κλάδου ακινήτων, εταιρείες logistics, ιδιοκτήτες υποδομών και άλλες εταιρείες από χώρους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ύφεση συνθέτουν τη νέα τάξη παικτών στην αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας», δηλώνει στο Reuters η Ιζαμπέλ Μπόιρα-Σεγκάρα.

Οι εν λόγω παίκτες αποφάσισαν να μπουν στην αγορά καθαρών μορφών ενέργειας με σκοπό να ισορροπήσουν τις απώλειες στο ενεργητικό τους μετά το σφοδρό πλήγμα από τη χρηματοοικονομική

Yahoo: Επέκταση στην κοινωνική δικτύωση

Tην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην κοινωνική δικτύωση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Yahoo, χρησιμοποιώντας τον τεράστιο αριθμό των χρηστών των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ως βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα 280 εκατομμύρια χρηστών του Yahoo θα μπορούν ανταλλάσσουν σχόλια, φωτογραφίες και άρθρα με άλλους που βρίσκονται στα λίστα επαφών τους. Το πρόγραμμα δεν θα προβάλει δημοσίως τη λίστα επαφών του κάθε χρήστη, όπως συνέβαινε με την αντίστοιχη

Συλλαλητήριο και πορεία του ΠΑΜΕ το απόγευμα στην ισραηλινή πρεσβεία

Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 18:30 και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία διοργανώνει το ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του στρατού του Ισραήλ στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς Λωρίδα της Γάζας.


Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εγκληματική επίθεση την οποία και καταδικάζει.

«Η επίθεση και τα θύματα της έρχονται να προστεθούν στον αμέτρητο κατάλογο ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ που έχουν συντελεσθεί με την στήριξη των

Εμμένει σε μηδενικές αυξήσεις ο ΣΕΒ

Παρέμεινε στη θέση του για μηδενικές αυξήσεις μισθών την επόμενη τριετία ο ΣΕΒ πρόταση που βρήκε καθολική αποδοχή από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση με αντικείμενο τη νέα ΕΓΣΣΕ.


Η στάση αυτή των εργοδοτών βρήκε αντίθετη τη ΓΣΕΕ η οποία πρότεινε αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού.

Θωράκιση του 13ου και 14ου μισθού

Πάντως, παρά τις διαφωνίες της Συνομοσπονδίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις –λόγω και των όσων προβλέπει το Μνημόνιο της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις- φαίνεται πως τελικά διασφαλίζεται η διατήρηση του 13ου και

΄Ελεγχοι ΣΕΠΕ και πρόστιμα €923.600

Πρόστιμα ύψους 923.628 ευρώ επιβλήθηκαν μετά από 2.235 ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ σε χώρους εργασίας κατά το α’ τρίμηνο του έτους.


Ειδικότερα, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε εταιρείες και εργολάβους συνεργείων καθαρισμού και φύλαξης, σε εταιρείες ανακύκλωσης, σε τράπεζες, σε γραφεία δικηγόρων, συμβολαιογράφων, ιατρών και μηχανικών, σε τεχνικές εταιρίες καθώς και σε ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας (ΙΓΣΕ) και εταιρίες προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ).

Οι έλεγχοι διενεργούνται με βάση το πρόγραμμα δράσης που είχε καταρτισθεί στις αρχές του χρόνου. Για την κατάρτιση του προγράμματος λήφθηκαν υπόψη η παραβατικότητα, τα εργατικά ατυχήματα και

Προς περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας η Hewlett-Packard

Στην περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η Hewlett-Packard εντός των επόμενων τριών ετών, ενώ σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου ένα δισ. δολάρια για να ενισχύσει τη μονάδα παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με την εταιρεία, από τις 9.000 θέσεις εργασίας που θα περικοπούν, οι 6.000 περίπου αναμένεται να αντικατασταθούν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο βάσει πωλήσεων εκτιμά ότι, σε καθαρή βάση, θα εξοικονομήσει περί τα 500-700 εκατ. δολάρια ετησίως μέχρι τα τέλη της χρήσης του 2013.
naftemporiki

Αυξήσεις στα διόδια της Κορίνθου - Τριπόλεως από 1η/7

Αυξάνονται από 1η Ιουλίου τα τέλη διοδίων του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης, λόγω αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) από 21% σε 23%.


Συγκεκριμένα τα τέλη θα αναπροσαρμοστούν ως εξής:

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

• Κατηγορία 1 (Δίκυκλα): 0,90 € (χωρίς μεταβολή)

• Κατηγορία 2 (Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με ύψος έως 2,20 μέτρα): 1,40 € (σημερινή τιμή: 1,30 €)

• Κατηγορία 3 (Οχήματα 2-3 αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 3,50 € (σημερινή τιμή: 3,40 €)

• Κατηγορία 4 (Οχήματα 4 και άνω αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 4,90 € (σημερινή τιμή: 4,80 €)

ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ

Μείωση στην τιμή της αμόλυβδης

Υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης χάρη στη μείωση των διεθνών τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,493 ευρώ, μειωμένη κατά 2,7 λεπτά σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.


Στο ίδιο διάστημα η μέση τιμή χονδρικής υποχώρησε κατά 1,6 λεπτά στα 1,426 ευρώ και η τιμή διυλιστηρίου κατά 1,4 λεπτά στα 1,35 ευρώ. Ωστόσο η λιανική τιμή στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ, με δεύτερη την Ολλανδία.

Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Λασίθι, στα 1,75 ευρώ το λίτρο, ενώ το φθηνότερο πρατήριο είναι στην Εύβοια με τιμή πώλησης 1,359 ευρώ.
naftemporiki

Σε ισχύ οι νέες μειώσεις αποδοχών σε Δημόσιο - ΔΕΚΟ

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 1η Ιουνίου, οι περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών, των δώρων και των επιδομάτων των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.


Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος, τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν μειωθεί κατά 12% από 1/1/2010, μειώνονται περαιτέρω από σήμερα κατά επιπλέον 8%. Σε όσους υπαλλήλους δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα μειωθούν οι αποδοχές τους κατά επιπλέον 3% (η πρώτη μείωση κατά 7%

Β. Μιχαλολιάκος: Σημίτης - Καραμανλής να ζητήσουν να καταθέσουν στις Εξεταστικές

Ο κ. Κώστας Σημίτης και ο κ. Κώστας Καραμανλής πρέπει να καταθέσουν στις Εξεταστικές Επιτροπές με δική τους πρωτοβουλία, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος.


Μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89 σημείωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργού «πρέπει να έχουν υψηλό το αίσθημα ευθύνης, να ζητήσουν να παραστούν στην εξεταστική και τότε θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα επιστροφής τους στην αγάπη του λαού», επισημαίνοντας πως έχουν «πολιτική ευθύνη για φαινόμενα διαφθοράς που συνέβησαν επί ημερών τους».

Διατυπώνοντας επικρίσεις κατά του κ. Καραμανλή, ο κ. Μιχαλολιάκος πρόσθεσε πως στεναχωριόταν

Επικρίσεις Ν.Δ. για το «πάγωμα» της επιστροφής φόρων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για άσκηση αντιαναπτυξιακής πολιτικής ασκεί με αφορμή την απόφαση για το «πάγωμα» της επιστροφής φόρων, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.


Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει, με βάση την απόφαση της 1.3.2010 που όριζε τη χθεσινή ημέρα ως καταληκτική ημερομηνία, το «πάγωμα» της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 30.9.2010.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στρέφεται στην τεχνητή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καταφεύγοντας σε έμμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις, ενώ θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει ο κ. Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις στερούνται της ρευστότητας, ενώ αποδεικνύεται και η κακή πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το α’ τετράμηνο του 2010 οι επιστροφές φόρων παρουσιάζουν

Νέα μείωση στις χορηγήσεις δανείων

Νέα πτώση σημείωσε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο στην εγχώρια αγορά, με την καθαρή ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για δεύτερο συνεχή μήνα. Από τη μία πλευρά το «πάγωμα» της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για απόκτηση στέγης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων αντίστοιχα λόγω της κρίσης και από την άλλη η αυστηροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2010 η καθαρή ροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε μόλις 85 εκατ. ευρώ έναντι 962 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων των δανείων υποχώρησε σε 3,2% από 3,5% τον

Δύο οι υποδοχές στους τουρίστες


Θέατρο του παραλόγου θύμιζε το σκηνικό που είχε στηθεί χθες στο λιμάνι του Πειραιά, με τους διαδηλωτές ναυτικούς του ΠΑΜΕ από τη μία μεριά να κλείνουν τις εισόδους του σταθμού υποδοχής επιβατών εξωτερικού και τα μέλη των εμπορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά από την άλλη να υποδέχονται τους ξένους τουρίστες με κρητικές λύρες και λαούτα. Προς στιγμήν επεκράτησε ένταση μεταξύ των απεργών και των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων οι οποίοι άρχισαν να πετάνε προς τους διαδηλωτές τα γαρίφαλα τα οποία είχαν φέρει για να υποδεχθούν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.
Στη μέση αυτού του πέρα από κάθε φαντασία σουρεαλιστικού σκηνικού εκατοντάδες ξένοι τουρίστες, κυρίως από την Ιαπωνία, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονται και τι ακριβώς

Ιδιωτικοποιήσεις με ...γοργούς ρυθμούς

Στο τραπέζι ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων σήμανε για την κυβέρνηση, που συγκαλεί Υπουργικό Συμβούλιο, ίσως και αύριο, προκειμένου να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία τα αντίστοιχα έσοδα.

Η πρώτη ανεπίσημη συζήτηση έγινε το περασμένο Σάββατο, σε μια διευρυμένη άτυπη διυπουργική επιτροπή, όπου συμφωνήθηκε κατ΄ αρχήν ότι η βασική κατεύθυνση θα είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.

Ετσι, σε πρώτη φάση προωθούνται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του Δημοσίου για παραχώρηση σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 20-40 χρόνων. Στο τέλος της περιόδου της σύμβασης τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα ανήκουν και πάλι στο Δημόσιο, το οποίο εν τω μεταξύ θα επωφελείται από την είσπραξη μισθωμάτων. Οι ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν, θα έχουν την υποχρέωση να αναβαθμίσουν τα εν λόγω ακίνητα, πραγματοποιώντας επενδύσεις και θα εισπράττουν

Κόβονται οι επιστροφές ΦΠΑ έως 30/09

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που ήλπιζαν ότι θα αρχίσουν να εισπράττουν από τις αρχές Ιουνίου τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται το πάγωμα των επιστροφών που αρχικά έληγε χθες. Το πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ εντάσσεται στις προσπάθειες ελέγχου της εξέλιξης των εσόδων μέσω των μειωμένων επιστροφών. Ενδεικτικό είναι πως τα έσοδα προ επιστροφών φόρων στο πρώτο τετράμηνο

Εξέταση εντοπίζει τον καρκίνο πριν εμφανιστεί!

Μία εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν καν δημιουργηθεί ένας ανιχνεύσιμος όγκος επινοήθηκε από ομάδα Βρετανών και Αμερικανών ειδικών. Η εξέταση είναι η πρώτη που αναγνωρίζει με ακρίβεια τα «μηνύματα» που εκπέμπει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν κάπου στον οργανισμό αρχίσει να δημιουργείται καρκίνος.


Οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης σε 8.000 ασθενείς υποδηλώνουν ότι με την βοήθειά της μπορεί να ανιχνεύεται ο καρκίνος έως πέντε χρόνια πριν γίνει εμφανής με τις υπάρχουσες απεικονιστικές εξετάσεις.

Το γεγονός αυτό δίνει στους γιατρούς και στους ασθενείς ένα ζωτικό προβάδισμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, διότι όσο πιο νωρίς στην ανάπτυξή του ανιχνευθεί ο

Χωρίς φάρμακα από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου

Σταματούν από σήμερα, 1η Ιουνίου, να εκτελούν επί πιστώσει συνταγές του Δημοσίου τα φαρμακεία σε όλη την Αττική.


Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των φαρμακοποιών με τον ΟΠΑΔ, η οποία ακόμη δεν έχει οριστεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και θα τους χορηγείται από τα φαρμακεία απόδειξη λιανικής πώλησης , με την οποία θα διεκδικούν τα χρήματά τους από το Δημόσιο.

H υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το υπουργείο «κάνει μια μεγάλη προσπάθεια σε μία δύσκολη συγκυρία για να βρεθεί μία λύση και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να συμβάλλουν κι εκείνοι στην προσπάθεια και να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα».

Όπως τόνισε η κ.Ξενογιαννακοπούλου έχουν γίνει συζητήσεις με τον υφυπουργό Οικονομίας, Φ.

Προκαταρκτική εξέταση για την οικία Τσοχατζόπουλου

Προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της οικίας του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αεροπαγίτου διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.

Θα εξεταστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας του ακινήτου και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικία του πρώην υπουργού. Ερευνα για την υπόθεση ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το ΣΔΟΕ.

Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών αρμόδιο για οικονομικά εγκλήματα κ. Παρασκευά Αδάμη τη διερεύνηση της υπόθεσης του ακινήτου.

Ο κ. Αδάμης έχει εντολή σε πρώτη φάση να μελετήσει τα στοιχεία και να διακριβώσει εάν στην υπόθεση προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακολούθως να διαπιστώσει εάν προκύπτει η

Σφραγίζουν τα «παραθυράκια» των θεριακλήδων

Λουκέτο ακόμη και στα καπνιστήρια από 1ης Σεπτεμβρίου

Σβήνουν τα τσιγάρα από 1ης Σεπτεμβρίου σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και στους χώρους εργασίας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε πως τα «παραθυράκια» του αντικαπνιστικού νόμου θα κλείσουν οριστικά, βάζοντας λουκέτο ακόμη και στα καπνιστήρια.


Παράλληλα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα που θα... μοιράζονται οι καταστηματάρχες με τους πελάτες- παραβάτες.

Για το κυνήγι των θεριακλήδων ενεργοποιούνται η δημοτική αστυνομία αλλά και το Λιμενικό Σώμα (για τους χώρους ευθύνης του). Τον δευτεροβάθμιο έλεγχο θα αναλάβει το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας που θα ασχολείται με περιπτώσεις συγκεκριμένων καταγγελιών.

Τα πρόστιμα ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιβαρύνουν μόνον τους καταστηματάρχες που θα παραβλέπουν τον νόμο. Αντίθετα, το πορτοφόλι τους θα ανοίγουν και οι πελάτες που θα βγάζουν τον αναπτήρα και τα τσιγάρα στο τραπέζι.

Το πλαίσιο των νέων αυστηρότερων αντικαπνιστικών μέτρων ανακοίνωσε χτες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής. Αναφερόμενη στον νόμο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,

Δεύτερη σε «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Με τετρακόσιες είκοσι μία βραβευμένες ακτές και εννέα μαρίνες, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία συντονίζει το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ελλάδα. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2884 ακτές και 627 μαρίνες.

Η "Γαλάζια Σημαία" είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο ο Π. Ψωμιάδης για την Κορώνεια

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, ζήτησε να καταθέσουν ως ύποπτοι για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και όσοι αναφέρονται στο πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Η συνέχιση της προανάκρισης ανατέθηκε στους επιθεωρητές, οι οποίοι θα λάβουν τις ανωμοτί καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια θα διαβιβάσουν ολοκληρωμένη τη δικογραφία στην εισαγγελία.


Υπενθυμίζουμε πως οι επιθεωρητές του υπουργείου Εσωτερικών καταλογίζουν στον Παναγιώτη

Αποδοκιμάζει το Ισραήλ ο Κάρολος Παπούλιας

Παράνομη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την Ισραηλινή επίθεση κατά ακτιβιστών.


"Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, στο περιθώριο της συνάντησης με το Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς.
enet

Μέτρα κατά ακρίβειας και καρτέλ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι ανεξέλεγκτες, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό. Ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει το φαινόμενο.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η δράση καρτέλ στην ελληνική αγορά και σε τομείς όπως τα τρόφιμα, διαμορφώνουν εξωφρενικές διαφορές τις τιμής από τον παραγωγό στο ράφι. Όπως τονίζει, η μονοπωλιακές καταστάσεις, σε συνυασμό με την αύξηση των φόρων έχει οδηγήσει στην άνοδο των τιμών αγαθών, όπως τα καύσιμα, έως 50%. Οι αυξήσεις μεταφέρονται και σε άλλα είδη, καθώς τα καύσιμα είναι ενδιάμεσα αγαθά στην παραγωγή τους, προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.


Παράλληλα, σημειώνει ότι η υποστελέχωση της επιτροπής ανταγωνισμού και η βραδύτητα στην εξέταση υποθέσεων, την καθιστά πρακτικώς ανίκανη να

Βρέθηκαν τα πόδια των «δίδυμων» κούρων

Ανακαλύφθηκαν τα δεξιά πόδια των «δίδυμων» κορινθιακών Κούρων στο χωριό της Κορίνθου από όπου κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκάπηλων.

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, βρέθηκε το δεξιό πόδι του μεγαλύτερου από τους δύο κούρους και σήμερα βρέθηκε το δεξιό πόδι και του δεύτερου κούρου. Κατά τη σωστική ανασκαφική έρευνα στο χωριό Κλένια όπου εντοπίστηκαν οι κούροι, ανακαλύφθηκε επίσης τμήμα αρχαίου νεκροταφείου του τρίτου τετάρτου του 6ου αιώνα π.Χ.


Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου από την αρμόδια ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην περιοχή που υπεδείχθη στο ΥΠΠΟΤ ως χώρος εύρεσης των δύο κούρων. Οι “δίδυμοι” κούροι, όπως αποκαλούνται λόγω της ομοιότητάς τους, κατασχέθηκαν στις 14 Μαΐου από αρχαιοκάπηλο και φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται.
enet

Πάνω από 10% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο

Η εποχιακά διορθωμένη ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σε 10,1% από 10% που ήταν τον Μάρτιο και 9,2% τον Απρίλιο του 2009.


Αντίθετα η ανεργία στην ΕΕ27 παρέμεινε αμετάβλητη συγκριτικά με τον Μάρτιο σε 9,7% έναντι8,7% τον Απρίλιο του 2009.

Η Eurostat εκτιμά πως 23,3 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ήταν άνεργοι στην ΕΕ27 τον Απρίλιο φέτος (τα 15,86 εκατομμύρια στην ευρωζώνη).

Συγκριτικά με τον Μάρτιο 2010 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 25.000 τόσο σε ΕΕ27 όσο και σε ευρωζώνη, ενώ συγκριτικά με Απρίλιο 2009 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατομμύρια στην ΕΕ27

Απεργούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Για αντιλαϊκή πολιτική και επίθεση που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα κάνουν λόγο ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΕΤΗΠΤΑ που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ενώνει τη φωνή της με όλες τις Ενώσεις συντακτών και εργαζομένων στον ηλεκτρονικό, ημερήσιο και περιοδικό Τύπο καθώς και των εργαζομένων στην παραγωγή και διακίνηση των εντύπων και απαιτεί για μια ακόμα φορά να σταματήσει κάθε αντεργατικό, αντιασφαλιστικό μέτρο, που υπαγορεύεται από το νεοφιλελευθερισμό, το σύμφωνο σταθερότητας και το εγκληματικό μνημόνιο που συνυπέγραψαν Κυβέρνηση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ».


Όπως επισημαίνει η 24ωρη απεργία της Πέμπτης είναι η πρώτη από σειρά «κλιμακούμενων

Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΕ

Επιστολή παραίτησης από το αξίωμα του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) απέστειλε σήμερα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, ο Κωνσταντίνος Γ. Παπαθανασίου.


Όπως ανακοινώθηκε, βασικός λόγος της παραίτησης, είναι ότι εξέλειπαν οι δύο βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκείται απρόσκοπτα και εποικοδομητικά το έργο κάθε διοίκησης.

Ο Κ. Παπαθανασίου αναφέρει ότι διαπιστώθηκε έλλειψη ηθικής υποστήριξης στο πρόσωπο του