www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Επικρίσεις Ν.Δ. για το «πάγωμα» της επιστροφής φόρων

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για άσκηση αντιαναπτυξιακής πολιτικής ασκεί με αφορμή την απόφαση για το «πάγωμα» της επιστροφής φόρων, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.


Όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει, με βάση την απόφαση της 1.3.2010 που όριζε τη χθεσινή ημέρα ως καταληκτική ημερομηνία, το «πάγωμα» της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 30.9.2010.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στρέφεται στην τεχνητή επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καταφεύγοντας σε έμμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις, ενώ θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της σπατάλης.

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει ο κ. Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις στερούνται της ρευστότητας, ενώ αποδεικνύεται και η κακή πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το α’ τετράμηνο του 2010 οι επιστροφές φόρων παρουσιάζουν

μείωση κατά 26,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (ή κατά 475 εκατ. ευρώ), έναντι πρόβλεψης για ετήσια αύξηση κατά 3%.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής της Ν.Δ. αποδίδει στο «πάγωμα» της επιστροφής ΦΠΑ τη μείωση του ελλείμματος το α’ τετράμηνο του 2010 κατά 12%, κάνοντας λόγο για σοβαρές αδυναμίες στην ασκούμενη οικονομική πολιτική ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: