www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Δύο οι υποδοχές στους τουρίστες


Θέατρο του παραλόγου θύμιζε το σκηνικό που είχε στηθεί χθες στο λιμάνι του Πειραιά, με τους διαδηλωτές ναυτικούς του ΠΑΜΕ από τη μία μεριά να κλείνουν τις εισόδους του σταθμού υποδοχής επιβατών εξωτερικού και τα μέλη των εμπορικών συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά από την άλλη να υποδέχονται τους ξένους τουρίστες με κρητικές λύρες και λαούτα. Προς στιγμήν επεκράτησε ένταση μεταξύ των απεργών και των εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων οι οποίοι άρχισαν να πετάνε προς τους διαδηλωτές τα γαρίφαλα τα οποία είχαν φέρει για να υποδεχθούν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.
Στη μέση αυτού του πέρα από κάθε φαντασία σουρεαλιστικού σκηνικού εκατοντάδες ξένοι τουρίστες, κυρίως από την Ιαπωνία, οι οποίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονται και τι ακριβώς

συμβαίνει, προσπαθούσαν με μικρά βιβλιαράκια ελληνοιαπωνικών να συνεννοηθούν με απεργούς, εμπόρους, λιμενικούς, αλλά και τους συνοδούς τους.

Λίγα μέτρα πιο ΄κεί, μέλη του ΠΑΜΕ με ντουντούκες ενημέρωναν τους ξαφνιασμένους και αγουροξυπνημένους τουρίστες για τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας... σε τρεις γλώσσες.

Ολα αυτά συμβαίνουν στις 6 τα ξημερώματα και ενώ η «πέτρα του σκανδάλου», το κρουαζιερόπλοιο «Ζenith», βρίσκεται πολύ μακριά από τον Πειραιά, στη Μάλτα.

Τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ τελικά την «πλήρωσαν» δύο κρουαζιερόπλοια του ομίλου Λούη, τα «Αegean Ρearl» και «Αquamarine» τα οποία έτυχε να βρεθούν στο λιμάνι και για τα οποία δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη να μετακινηθούν νωρίτερα της απεργίας. Ενα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το «Gemini», απέπλευσε στις 10 το βράδυ για την Κων/πολη. Τα δύο

Αν και το «Ζenith» πήγε στη Μάλτα, η ένταση δεν εγκατέλειψε τον Πειραιά. Τα καράβια έδεσαν πρώτα κρουαζιερόπλοια υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν τους προγραμματισμένους απόπλους τους και να τους μεταφέρουν σήμερα το πρωί μετά τις 6, οπότε και λήγει η 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Τα τουριστικά πρακτορεία που θα τους διεκπεραίωναν δεν τους εγκατέλειψαν στο λιμάνι, αλλά ύστερα από αρκετές άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους απεργούς του ΠΑΜΕ οι συνοδοί τους τούς παρέλαβαν και άρχισαν να τους κάνουν βόλτες στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι οι απεργοί κάποια στιγμή θα βαρεθούν και θα φύγουν.

Δυστυχώς όμως οι απεργοί υπήρξαν περισσότερο οργανωμένοι από το αναμενόμενο και έτσι το μεσημέρι κατά τις 2 υπήρξε «αλλαγή φρουράς». Οι πρωινοί του ΠΑΜΕ αποχώρησαν προς άλλη αποστολή διαμαρτυρίας και τη θέση τους ανέλαβαν νέοι και φρέσκοι «διαδηλωτές» οι οποίοι συνέχισαν τον αποκλεισμό του σταθμού, υποχρεώνοντας τους συνοδούς και τους τουρίστες να εγκαταλείψουν για άλλη μία φορά την προσπάθεια να εισέλθουν στα πλοία και να αποχωρήσουν.

Κάποια στιγμή το μεσημέρι στο σκηνικό εμφανίστηκε και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη , η οποία με ανακοίνωσή της καυτηρίαζε τη στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καλώντας την να επιδείξει υπευθυνότητα και να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις κλιμακούμενες αντιδράσεις του ΠΑΜΕ απέναντι στα κρουαζιερόπλοια την τελευταία περίοδο.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: