www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Νέος επικίνδυνος πολυανθεκτικός σταφυλόκοκκος

Εν μέσω μιας επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας που έχει μολύνει σχεδόν 2.000 άτομα στην Ευρώπη, ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του διαβόητου «πολυανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου», ή MRSA, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να μεταπηδά από τις αγελάδες στους ανθρώπους ή το αντίστροφο. Το νέο μικρόβιο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δυνητικά απειλεί τη δημόσια υγεία, ωστόσο τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή.

Ο MRSA (προφέρεται «μέρσα» και σημαίνει «ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus») είναι μια ανθεκτική μορφή του άκακου χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου που υπάρχει παντού γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς χωρίς να παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ωστόσο το βακτήριο είναι επικίνδυνο όταν προσβάλλει τραύματα και συχνά θανατηφόρο όταν προσβάλλει ασθενείς σε

Δύο νέα χημικά στοιχεία προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα

Eπίσημη έγκριση να προστεθούν στη «Βίβλο» της Χημείας, τον Περιοδικό Πίνακα, και να γίνουν έτσι τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία του,  πήραν τα χημικά στοιχεία 114 και 116 . Και τα δύο διαρκούν στη φύση λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν μετατραπούν σε ελαφρύτερα άτομα. 

Τα νέα στοιχεία φέρνουν τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία ακόμα βαρύτερων χημικών στοιχείων, τα οποίο προβλέπεται να είναι πολύ πιο σταθερά, διαρκώντας για δεκαετίες ή και περισσότερο, και σχηματίζουν έτσι τη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας» στον Περιοδικό Πίνακα. 

Η σταδιακή συσσώρευση πειραματικών δεδομένων για τα στοιχεία 114 και 116 διήρκεσε επί χρόνια, ώσπου, μετά από μια τριήμερη τελική αξιολόγηση, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, την οποία έχουν συστήσει η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον Πίνακα,

Μία δεύτερη ξένη γλώσσα σε κάθε Γυμνάσιο

Μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία θα επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής ή της Γερμανικής ή της Ιταλικής ή της Ισπανικής, θα διδάσκεται σε κάθε Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2011-12, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο.
Στο κείμενο της απόφασης διευκρινίζονται ακόμη τα εξής:
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση ή οργανική θέση έχουν δύο ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο Διευθυντής του Γυμνασίου γνωστοποιεί στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

Ανάκληση πράσινης σαλάτας λόγω βακτηρίου Listeria

Απέσυρε προληπτικά η ΑΒ από τους χώρους πώλησης των καταστημάτων της, το προϊόν ιδιωτικής ετικέτας σαλάτα συσκευασμένη «Μαρούλι Κλασική 250γρ» με Lot Number 011511 και ημερομηνία λήξης 06/06/2011.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η «Μπάρμπα Στάθης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία», η οποία παράγει για λογαριασμό του ΑΒ τη συγκεκριμένη σαλάτα ενημέρωσε ότι σε εργαστηριακό έλεγχο ρουτίνας ανίχνευσε σε άνηθο προελεύσεως Κύπρου το βακτήριο της Listeria. Ο συγκεκριμένος άνηθος εμπεριέχεται σε ποσοστό 5% και αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη σαλάτα.
Η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος διαβεβαιώνει πως έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες καθώς και στην ενημέρωση των Αρχών. Επίσης έχει προχώρήσει σε επιβεβαιωτικούς εργαστηριακούς

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο περιορισμός έκδοσης αδειών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περιορισμό έκδοσης αδειών βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς υγρών καυσίμων που προέβλεπε το παλαιό νομοθετικό καθεστώς, όπως και την απαγόρευση μετατροπής των φορτηγών αυτοκινήτων σε βυτιοφόρα.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν σε τρεις αποφάσεις τους (1664 έως 1666/2011) ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι αντίθετοι στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την προσωπική και οικονομική ελευθερία.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει εταιρείες Πετρελαιοειδών και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων αυτοκινήτων, ζητώντας να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του 2007, που καθόριζε τις

ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω έργων

Κλειστό θα παραμείνει τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011, από τις 21:00 έως τη λήξη των δρομολογίων το τμήμα Ταύρος-Μοναστηράκι του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, λόγω εργασιών ανακαίνισης της γραμμής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΣΑΠ.
Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται για το συγκεκριμένο τμήμα με τις ήδη υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές.
Παράλληλα από την Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, η συγκοινωνία θα διεξάγεται από τον Πειραιά έως την

Μικροσκοπικά σκουλήκια στα έγκατα της Γης

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαν βρει όσα χερσαία ζώα κατοικούν κάτω από το φλοιό της Γης. Ο εντοπισμός δύο σκουληκιών σε νοτιοαφρικανικό ορυχείο, 1,3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια, τους έφερε προ εκπλήξεως, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος, στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ πολυκύτταρος οργανισμός. Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι, λόγω της έλλειψης οξυγόνου, μόνο μονοκύτταρα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε τέτοιες συνθήκες.
Το ένα από αυτά, ονομάστηκε Halicephalobus mephisto. Ο Μεφιστοφελής, ο δαίμονας από το γερμανικό θρύλο του Φάουστ, στάθηκε έμπνευση για τους επιστήμονες, οι οποίοι το αποκαλούν χαριτολογώντας και «διαβολικό σκουλήκι» ή «σκουλήκι από την κόλαση». Οι ονομασίες δεν είναι

Από τις 16.00 και μετά η λειτουργία του Μετρό τη Δευτέρα

Από τις 16.00 και μετά θα λειτουργήσει τη Δευτέρα 6 Ιουνίου το Μετρό, καθώς με απόφαση των εργαζομένων κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Σωματείων τους, η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει, μετατράπηκε σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις τέσσερις το απόγευμα.
«Τη Δευτέρα 06/06/11, οι εργαζόμενοι στο Μετρό αντί ολοήμερης διακοπής παροχής συγκοινωνιακού έργου όπως έχουμε αποφασίσει, θα λειτουργήσουμε το δίκτυο μετά τις

Ο καιρός στις 04.06.2011

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας κατά τόπους θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας περιμένουμε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 29 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 15 έως 30, στη Κεντρική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 31 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές από 16 έως 29 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ορεινά, περιμένουμε το Σάββατο στην