www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια ο Πειραιάς

Τέσσερα νέα µουσεία και τρεις νέους αρχαιολογικούς χώρους ετοιµάζεται να αποκτήσει ο Πειραιάς με στόχο να αξιοποιήσει τους χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στο λιµάνι του.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, Μουσείο Μετανάστευσης και σηµαντικά σκαριά που άντεξαν στον χρόνο και έχουν κηρυχθεί µνηµεία «συναντώνται» στη Δραπετσώνα, στον λόφο Καστράκι, δίπλα στην Ηετιώνεια Πύλη. Εκεί όπου σήµερα βρίσκονται εγκαταλελειµµένα κτίρια του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς θα δηµιουργηθεί ένας νέος πυρήνας πολιτισµού για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που φτάνουν απέναντι στο λιµάνι, χάρη στη συνεργασία του υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλου Γερουλάνου και του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς διά του

Οι γλάροι κουβαλούν μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα μεταναστευτικά πουλιά μπορεί να συμβάλουν στην εξάπλωση ασθενειών που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν εύκολα, μετά την ανακάλυψη πορτογάλων ερευνητών ότι πολλοί γλάροι φιλοξενούν στο σώμα τους μικρόβια άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η πορτογαλική έρευνα, υπό τον Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας του πανεπιστημίου του Τρας-ος-Μόντες, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Proteome Science", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσε δεκάδες δείγματα από περιττώματα μεταναστευτικών γλάρων σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και διαπίστωσε ότι ένα στα δέκα (ποσοστό 10%) περιείχε βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό "τελευταίας καταφυγής" (για δύσκολες περιπτώσεις) βανκομυκίνη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πουλιά μάλλον αφομοιώνουν τα μικρόβια τρώγοντας αποφάγια από τις ανθρώπινες χωματερές. Οι επιστήμονες έχουν βρει παρόμοια ανθεκτικά βακτήρια στο σώμα άλλων

Πτήση με 100% συνθετικά καύσιμα

Την πραγματοποίηση σήμερα της πρώτης πτήσης επιβατικού αεροπλάνου με καύσιμα 100% συνθετικά, στο δρομολόγιο Γιοχάνεσμπουργκ-Κέηπ Τάουν, ανήγγειλε ο νοτιοαφρικανικός όμιλος πετροχημικών «Sasol».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας η πτήση πραγματοποιήθηκε με συνθετικά καύσιμα στη βάση του άνθρακα και του φυσικού αερίου σε μια φόρμουλα που αναπτύχθηκε μετά από πολυετή έρευνα και με την οποία εξοικονομείται πολύτιμο πετρέλαιο,

Καλεί Καραμανλή η Προανακριτική για το Βατοπέδι

Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι, ύστερα και από την κατάθεση της συζύγου του Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής θα καταθέσει μέσω υπομνήματος.


Κατά την εξέτασή της από την Προανακριτική, η Αικατερίνη Πελέκη είχε δηλώσει: "Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταφέρθηκε στους υπουργούς Μπασιάκο, Κιλτίδη, Κοντό και Δούκα από τους καθ' ύλην αρμόδιους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου".

Την πρόταση κατέθεσε ο ΛΑΟΣ κι έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από την Προανακριτική έχει αποχωρήσει η Ν.Δ..

Στην επιστολή που απευθύνουν στον Κώστα Καραμανλή τα μέλη της επιτροπής, αναφέρουν τα εξής:

"Αξιότιμε κ. πρόεδρε. Στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι

Υπ. Οικονομικών: Δεν θα μεταφερθούν τρόφιμα και ΔΕΚΟ σε συντελεστή ΦΠΑ 23%

Τα τρόφιμα και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν θα μεταφερθούν από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό (23%) ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τρία.

Το πρώτο να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 11% σε 13%, για όλα τα αγαθά που εμπίπτουν σε αυτόν. Το δεύτερο να μεταφερθούν μεμονωμένα αγαθά από τον χαμηλό συντελεστή του 11% στον υψηλό του 23%. Σε αυτά διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών δεν θα περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Το τρίτο σενάριο και

Οδηγίες προς τα κανάλια για την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου από το ΕΣΡ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας (1/9.9.10) με θέμα τη «Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010» προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.


Σε αυτήν επισημαίνεται, κατόπιν συνεννόησης και με το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δεν επιτρέπεται τελικά η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων σχετικά με συνδυασμούς και υποψηφίους 15 μέρες πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και όχι μόνο το τελευταίο διήμερο όπως αρχικά προβλέπονταν.

Υπάρχουν επίσης διευκρινίσεις σχετικά με το τι θεωρείται εμφάνιση υποψηφίου, η υποχρέωση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε περίπτωση άρνησης υποψηφίου να πάρει μέρος σε εκπομπή να ενημερώνουν όπως προβλέπεται και γι αυτό το ΕΣΡ κ.α.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του ΕΣΡ:

«1. Δεν θεωρείται ως εμφάνιση υποψηφίου, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 της Οδηγίας 1/9.9.2010 του ΕΣΡ, η στιγμιαία αναφορά ή απεικόνιση του υποψηφίου εφόσον δεν μεταδίδεται

Κλήρωση 15 ποδηλάτων και 1600 εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

Κλήρωση με δώρα ποδήλατα και εισιτήρια του ΟΑΣΘ θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το πρωί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Η κλήρωση γίνεται στο πλαίσιο συμμετοχής του δήμου στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης (16-22 Σεπτεμβρίου).


Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Μετακινούμενων του Δήμου Καλαμαριάς. Οι πεντακόσιοι πρώτοι που θα επισκεφθούν και θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΚΕΜ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση 15 ποδηλάτων και 1600 εισιτηρίων του ΟΑΣΘ (δέκα

Τη δίωξη Βουρλούμη ζητάει η εξεταστική για τη SIEMENS

Τη δίωξη του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη και των μελών του ΔΣ του Οργανισμού για το έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ζητούν με επιστολή τους προς την εφέτη και ειδική ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούν το σκάνδαλο της SIEMENS.


Οι βουλευτές αναφέρουν ότι τα στελέχη του ΟΤΕ παρέλειψαν να διατάξουν τη διενέργεια ουσιαστικών και πραγματικών ελέγχων προς διακρίβωση εάν οι πωλήσεις από την εταιρία SIEMENS λογισμικού και επικοινωνιακού υλικού ήταν υπερκοστολογιμένες και εάν ναι να ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση για τον ΟΤΕ ρήτρες:

Α) της ανταγωνιστικής προσφοράς, Β) του πλέον ευνοούμενου πελάτη, γ) του κοστολογικού ελέγχου βάσει των οποίων ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα να ζητήσει από την γερμανική εταιρία την αναθεώρηση τη

Θ. Πάγκαλος: «Τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί»

Οι διορισμοί είναι η απάντηση στην κατακραυγή του κόσμου «που πήγαν τα λεφτά» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα.

"Τα φάγαμε όλοι μαζί ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Από το 2004 έως το 2008, η χώρα παρήγαγε 3,5% πλεόνασμα επί του ΑΕΠ, άλλο ένα 3,5% το δανειζόμαστε, για να φτάσουμε στο συνολικό 7% και σε σημείο αδυναμίας πληρωμών" υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Θ. Πάγκαλος.

Μιλώντας για την περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικές με την υπόθεση. "Μη βαδίσεις σε αυτή την κατεύθυνση διότι θα εκτεθούν συνάδελφοι" ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος ενώ υπογράμμισε ότι

Μέτρα στήριξης της αγοράς ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπέρ της άμεσης ανάγκης τόνωσης της αγοράς με στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε οι εμπορικές επιχειρήσεις να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οικονομικό αδιέξοδο ζήτησε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.


Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ Κορκίδη.

"Πρέπει να δούμε τι δε λειτουργεί σωστά και οι τράπεζες δεν ανοίγουν τα κανάλια της χρηματοδότησης" επισήμανε η ανεξάρτητη βουλευτής, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ρευστότητας για

Ένα δισ. ευρώ για την έρευνα εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας

Ευρωπαϊκό κονδύλι, ύψους ενός δισ. ευρώ για την έρευνα και την τεχνολογία θα αποδεσμευτεί το επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «το στοίχημα δεν είναι να απορροφηθεί γρήγορα, αλλά σωστά».


Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρίαση η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει μια "εθνική Ελλάδας" στην Έρευνα και την Τεχνολογία, από την οποία τόνισε ότι επιλέχθηκαν οι πιο σημαντικοί επιστήμονες, με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. "Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες,

Ρυθμίσεις «σκούπα» για επιχειρήσεις και οφειλέτες

Ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έσοδα για το κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με τις ρυθμίσεις για την περαίωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενδεικτικό είναι πως όσοι ενταχθούν στη περαίωση θα πρέπει να καταβάλλουν το 25% του φόρου που θα υπολογιστεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για τη ρύθμιση των λήξιπρόθεσμων οφειλών που προβλέπει αφαίρεση όλων των προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση.


Στη ρύθμιση της περαίωσης το υπουργείο έχει εντάξει και τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς εξαιρούνται:

•όσες έχουν τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ

•όσες έχουν υποχρέωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και

•οι εισηγμένες στο Χ.Α.,

Αξιοσημείωτο είναι πως θα μπορούν να υπαχθούν και οι ανέλεγκτες υποθέσεις (εξαίρεση πάντα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις), οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού αλλά και υποθέσεις που έχει αρχίσει ο έλεγχος τους αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η πληρωμή του 25% του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι 12 Νοεμβρίου, ενώ από τις δόσεις που θα οριστούν, το ελάχιστο ποσό θα είναι τα 500 ευρώ και η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή ορίζεται στο

Αντιμέτωπη με «ανθρωπιστική κρίση» η Ελλάδα λόγω των αιτημάτων για άσυλο

Αντιμέτωπη με μια πραγματική “ανθρωπιστική κρίση” εξαιτίας του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στο έδαφός της βρίσκεται η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


"Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση που δεν θα έπρεπε να υφίσταται στην Ε.Ε.", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της UNHCR Άντριαν 'Εντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει επαρκή μέτρα για να βοηθήσει την Ελλάδα. "Η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει αυτό που αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα", δήλωσε ο Έντουαρντς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων (16.000 το 2009) ζητά άσυλο από την Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα διαθέτει μόνο 865 καταλύματα για τη στέγαση των

Αποκλείει επέκταση του μνημονίου μετά το 2013 η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης μνημονίου μετά το 2013. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους,που τηρούμε απαρέγκλιτα. Δεν θα έρθει καινούριο μνημόνιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.


Υπογράμμισε παράλληλα ότι στόχος είναι να βγούμε στις αγορές,όσο το δυνατό συντομότερα και πριν το πέρας του μνημονίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημειώνοντας: "Σταματάμε να έχουμε τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία", τονίζοντας ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ και ό,τι έδειξε με το Βατοπέδι, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,

Ευ. Αργύρης: Στο «μικροσκόπιο» 4-5 πόθεν έσχες πολιτικών

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ορκωτοί λογιστές διενεργούν επιπλέον έρευνα στα στοιχεία του «πόθεν έσχες» τεσσάρων ή πέντε πολιτικών, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Αργύρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Καναλι 1».


Σύμφωνα με τον Ε. Αργύρη «υπάρχουν κάποια πόθεν έσχες που έχουν κρατηθεί, με την έννοια ότι οι ορκωτοί λογιστές θα ζητήσουν επιπλέον στοιχεία».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν διέψευσε αλλά και δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει κρατηθεί

Καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας λόγω κατάληψης στον ΟΑΕΔ

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ πραγματοποιήθηκε σήμερα από πρώην εποχικούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το θέμα δεν είναι αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ, ενώ από την κατάληψη των γραφείων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.


"Για δεύτερη συνεχή ημέρα μια μικρή ομάδα πρώην εποχικών εργαζομένων της Ολυμπιακής απέκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, για θέματα τα οποία δεν αποτελούν αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ, αλλά υπερκείμενων κυβερνητικών οργάνων" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο αποκλεισμός αυτός έχει ως συνέπεια να μην είναι δυνατόν να καταβληθούν για δεύτερη συνεχή ημέρα τα επιδόματα ανεργίας και οι υπόλοιπες παροχές του ΟΑΕΔ

Να «βάλουν πλάτη» ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο Λοβέρδος

Τη στήριξη των νοσοκομειακών γιατρών στην προσπάθειας της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση που σημειώνεται στη νοσοκομειακή περίθαλψη, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Το «ΕΣΥ οδεύει προς την κατάρρευση» σημείωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνάντησης ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε από τους γιατρούς "να 'βάλουν πλάτη' γιατί τα προβλήματα είναι πολλά. Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες για τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών θα είναι πλέον τάχιστες καυθώς παρακολουθεί ο ίδιος την επίλυση κάθε γραφειοκρατικού προβλήματος.

Σε ότι αφορά το θέμα της μείωσης κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης σε κλινικές του ΕΣΥ έκανε λόγο για κίνηση που μελετήθηκε για ένα χρόνο και επισήμανε πως σε ότι αφορά τις δαπάνες η

Ο Ι. Αρτινός νέος διευθύνων σύμβουλος της Vivartia

Ο Ι. Αρτινός, μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής της Procter & Gamble Hellas, πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Vivartia, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.


Ο νέος διευθύνων σύμβουλος έχει κάνει καριέρα στην πολυεθνική Procter & Gamble, όπου εργαζόταν επί 18 συνεχή έτη σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητικών θέσεων σε Γενεύη, Λονδίνο και

Δίωξη για κακούργημα κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση περί την υπηρεσία ασκήθηκε πριν λίγο κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Αντωνόπουλου.

Με το ίδιο αδίκημα διώκονται κι άλλα 20 άτομα μέλη της διοίκησης του πανεπιστημίου και διοικητικοί υπάλληλοι. Αφορά την μεγάλη υπόθεση " εξαφανισθέντων" αποθεμάτων πετρελαίου από το ΑΠΘ.

Προσοχή στις συσκευές «μαϊμού» που «τάζουν» μείωση στην κατανάλωση ρεύματος

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» είναι οι συσκευές που «τάζουν» μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ, προειδοποιεί το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και καλεί το υπουργείο Οικονομίας να αποσύρει τις συσκευές και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στις εταιρίες που «παραπλανούν τους καταναλωτές».


Το ΚΕΠΚΑ στην ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί στους καταναλωτές έγγραφο (Ζ3-5000/26.08.2010) της γενικής γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, για τις συσκευές που διαφημίζουν διάφορες εταιρίες ότι εξασφαλίζουν, μέχρι και 40% μείωση του λογαριασμού της ΔΕΗ:

«..είναι σαφές ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνεται από τη τοποθέτηση των συσκευών αυτών, όπως διαφημίζονται από τις εταιρείες πώλησής των.

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί κατά την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων αποτελούν παράβαση των άρθρων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Στο μικροσκόπιο οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ

ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ στο σχέδιο της αγορανομικής διάταξης που αφορά τις προωθητικές ενέργειες, τα δώρα και τις επιπλέον ποσότητες στα ράφια των σούπερ μάρκετ προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.


Η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται βελτιώσεις στο σχέδιο της αγορανομικής διάταξης που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη υπουργός Λ. Κατσέλη με σκοπό τη μη παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά και τη σαφή πληροφόρησή του ως προς το όφελος από την πώληση προϊόντων με δώρα ή επιπλέον ποσότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις βασικές αλλαγές θα είναι η διενέργεια των προσφορών να γίνεται τέσσερις αντί για τρεις φορές τον χρόνο, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, ενώ καθιερώνονται ενιαία κριτήρια κοστολόγησης όλων των δώρων και λοιπών προσφορών. Επίσης θα απαγορεύονται τα δώρα σε προϊόντα που έχουν υποστεί ανατίμηση πριν από την πάροδο τουλάχιστον τριών μηνών από την προηγούμενη ανατίμησή τους.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, με την αγορανομική διάταξη επιχειρείται να μπει τάξη στην αγορά προωθητικού δώρου. «Είναι γνωστό ότι οι προωθητικές ενέργειες στη χώρα μας εμφανίζονται σε υπερβολικό βαθμό, περισσότερο από

Βιβλιοπόλεμος για τις τιμές

Κόντρες βιβλιοπωλείων φέρνει η κρίση. Πέντε βιβλιοπωλεία- ανάμεσά τους η Πρωτοπορία και οι αλυσίδες Παπασωτηρίου, Ιανός- μαζί και σύλλογοι εκδοτών και βιβλιοχαρτοπωλών στράφηκαν δικαστικά κατά μιας άλλης αλυσίδας, του Ελευθερουδάκη, για το σπάσιμο των τιμών στα σχολικά βιβλία.


Στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν και που εκδικάζονται σήμερα, οι ενάγοντες κατηγορούν τον Ελευθερουδάκη ότι παραβιάζει τον νόμο περί ενιαίας τιμής στα βιβλία, ενώ ο Ελευθερουδάκης, που έχει εγκαινιάσει μεγάλης κλίμακας διαφημιστική καμπάνια για τις «πιο χαμηλές τιμές της αγοράς», υποστηρίζει ότι σήμερα δεν επιτρέπονται «κέρδη με μονοπωλιακά καθοριζόμενες τιμές σε ένα αγαθό τόσο απαραίτητο όσο τα σχολικά βιβλία».

Τα βιβλιοπωλεία που αντιδρούν θα προσπαθήσουν να αποδείξουν στο δικαστήριο τον ισχυρισμό τους ότι ο Ελευθερουδάκης δεν σταματάει στην έκπτωση του 10% που προβλέπει ως πλαφόν ο νόμος περί ενιαίας τιμής, αλλά κάνει εκπτώσεις μέχρι 20% το οποίο, ειδικά στα ξενόγλωσσα βιβλία, είναι σχεδόν όλο το περιθώριο κέρδους του. Κύκλοι του Ιανού δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι

Ηλεκτρονική τσιμπίδα για τους «αιώνιους» φοιτητές

Στον εντοπισμό των πραγματικά ενεργών φοιτητών και άρα στην καλύτερη εφαρμογή του περιορισμού των λεγόμενων «αιώνιων», θα βοηθήσει η νέα ηλεκτρονική διαδικασία διάθεσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που εγκαινιάζει το υπουργείο Παιδείας.


Εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξοικονόμηση πόρων (μέχρι σήμερα πληρώναμε κονδύλι 60 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για συγγράμματα, χωρίς απολογισμό, ούτε έλεγχο) το νέο σύστημα «Εύδοξος» (www.eudoxus.gr) θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε κεντρικό επίπεδο και όλους τους φοιτητές που πραγματικά σπουδάζουν.

Εξάλλου, από τις 4 έως τις 15 Οκτωβρίου θα υποβάλουν φέτος τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι μετεγγραφής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που επίσης εγκαινίασε το

Φρένο στην επέκταση της Αθήνας

Τέλος στην επέκταση της πρωτεύουσας στα προάστια επιχειρεί να βάλει ο Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Παράλληλα, επεξεργάζεται συγκεκριµένα κίνητρα προκειµένου το Κέντρο της Αθήνας να γίνει ελκυστικό για την επιστροφή των κατοίκων.


Η ιδέα της σταδιακής µείωσης της εκτός σχεδίου δόµησης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφού η νέα ευρωπαϊκή αντίληψη, σύµφωνα µε ειδικούς, είναι όχι στις επεκτάσεις που συνοδεύονται από νέες υποδοµές και αναβάθµιση των κέντρων. «Η πολιτική που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο του νέου Ρυθµιστικού Σχεδίου (έως το 2020) είναι να µπει µια «κόκκινη γραµµή» στην επέκταση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης µε επιστροφή

Στο 3,975% το επιτόκιο των τρίμηνων γραμματίων

Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,975%.


Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές και ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές 90 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

«Ξένοι επενδυτές αγόρασαν περίπου το 72%», είπε στο Reuters ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ,

ΑΔΕΔΥ: απεργία στις 7 Οκτωβρίου

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της κατά του Μνημονίου.


Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι και η συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του Μνημονίου και της ακύρωσης όλων των ρυθμίσεων που έχουν αποφέρει μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, φτώχεια και εξαθλίωση στην ελληνική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της αγωγής κατά του Μνημονίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 29 Σεπτεμβρίου και παράταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης και δράσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ενάντια στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στο όνομα της

Εκτός ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης

Εκτός της Νέας Δημοκρατίας τέθηκε το μεσημέρι ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως διαφωνία με την επίσημη θέση της ΝΔ αναφορικά με το Μνημόνιο και το έλλειμμα.


Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρεται: «Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

» Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος κ. Γιάννη Τραγάκη, παρέπεμψε στην επιτροπή τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος».

Μιλώντας στον BHMA FM 99,5, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε πως την άποψή του αυτή θα εξηγήσει στα συλλογικά όργανα

Ένταση έξω από τη Βουλή στην πορεία των ιδιοκτητών φορτηγών

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, στη διαδήλωση των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.


Μόλις η πορεία έφτασε στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», αρκετοί διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις πετώντας πέτρες, μπουκάλια και νεράτζια. Από το μπλοκ των διαδηλωτών εκσφενδονίσθηκε και ένα καπνογόνο.

Μια μικρή ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να ανεβεί τα σκαλιά της Βουλής και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ, χωρίς να γίνει χρήση δακρυγόνων.

Αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το κοινοβούλιο.

Οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη Βουλή έως αύριο, οπότε ψηφίζεται το

Μικρόβια προσλαμβάνονται ως καθαριστές στο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου

Η μυρωδιά της χυμένης μπύρας ήταν ανέκαθεν πρόβλημα στο Oktoberfest, το μεγάλο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου. Φέτος, όμως, η δυσοσμία εξαφανίζεται χάρη σε ένα κοκτέιλ μικροβίων που απλώνεται στο πάτωμα και «τρώει» τα υπολείμματα.

Το ζωντανό κοκτέιλ «είναι ο πιο φυσικός τρόπος για την επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων» δήλωσε στο AFP ο Χούμπερτ Χακλ, προμηθευτής καθαριστικών για το Oktoberfest εδώ και 28 χρόνια.

Το προϊόν που λανσάρει φέτος ο Χακλ είναι ένα καφετί υγρό με μυρωδιά χώματος, το οποίο

Ανησυχίες για τον γενετικά τροποποιημένο σολομό

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων και των φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να κάνει περισσότερες έρευνες προτού δώσει την έγκριση για τη διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένων σολομών.


Ο πρόεδρος της επιτροπής των 14 εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την FDA, ο κτηνίατρος Δρ. Ντέιβιντ Σίνιορ, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής δεν ψήφισαν αλλά, στην πλειονότητά τους, έκριναν "ανεπαρκή" τα στοιχεία που τους δόθηκαν για να καθορίσουν με βεβαιότητα εάν ο γενετικά τροποποιημένος σολομός της αμερικανικής εταιρείας AquaBounty Technologies είναι ακίνδυνος για το περιβάλλον και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.

Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός μπορεί να φτάσει στο μέγεθος του ενήλικου ψαριού μέσα σε 16-18 μήνες αντί για τους 30 που απαιτούνται για τους σολομούς του Ατλαντικού, χάρη σε ένα

Κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Πορεία προς τη Βουλή και καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς ξεκινά η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των μεταφορών.


Τέσσερις Εισαγγελείς Πρωτοδικών έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των διαδικασιών της πορείας.

Οι Εισαγγελικοί λειτουργοί, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα ελέγχουν την τήρηση του νόμου καθ' όλη την διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και έχουν εντολή, σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκώμενων αδικημάτων, να εφαρμόζουν αμέσως την αυτόφωρη διαδικασία.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο

Στην Κύπρο«ρίχνει το μπαλάκι» ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Για καλές προθέσεις τόσο από μέρους της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από την Νέα Υόρκη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων που αφορούσε την επίλυση του Κυπριακού, ενώ τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για τη μη επίλυσή του.


Εξερχόμενος χθες το βράδυ του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε τυχαία με Έλληνες δημοσιογράφους, στους οποίους ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Οκτώβριο.

"Έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα", είπε απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό προσθέτοντας:"Αν λύσουμε το Κυπριακό, θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός και για την Ελλάδα, για την

«Επιδημία το Αλτσχάιμερ» λένε οι επιστήμονες

Θα ξεπεράσει τα 604 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα.


Ευρωπαίοι ερευνητές σε έκθεσή τους που δημοσίευσαν σήμερα εκτιμούν ότι περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από άνοια και όπως δηλώνουν οι μετρήσεις αυτές πιθανότατα θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια με αποτέλεσμα ο αριθμός ανθρώπων με άνοια το 2030 να να φτάσει τα 66 εκατομμύρια και τα 115 εκατομμύρια το 2050.

"Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι οι μοναδικές και πιο σημαντικές κρίσεις στην υγεία και στην κοινωνία μας για τον τρέχοντα αιώνα" δήλωσε η Ντέιζι Ακόστα, η πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ ή οποία και δημοσίευσε την σημερινή έρευνα με

Επικριτικός προς την Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, στη Νέα Υόρκη, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ανεπαρκή ανάπτυξη στην χώρα του.


Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία, στην επέκταση της εκπαίδευσης και στην βελτίωση του περιβάλλοντος, ωστόσο σε τομείς όπως η φτώχεια και η εταιρική σχέση ανάπτυξης, η πρόοδος που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, είναι πολύ μικρή.

"Υπάρχει εξήγηση γιατί σε αυτούς τους τομείς η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Σε πολλούς σε αυτήν την αίθουσα ίσως ακουστεί περίεργο ότι εν μέρει, οι λόγοι για την ανεπαρκή ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθούν στις ενέργειες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας αντιμετωπίζει εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη από τον