www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ρυθμίσεις «σκούπα» για επιχειρήσεις και οφειλέτες

Ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έσοδα για το κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς με τις ρυθμίσεις για την περαίωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενδεικτικό είναι πως όσοι ενταχθούν στη περαίωση θα πρέπει να καταβάλλουν το 25% του φόρου που θα υπολογιστεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για τη ρύθμιση των λήξιπρόθεσμων οφειλών που προβλέπει αφαίρεση όλων των προσαυξήσεων για εφάπαξ εξόφληση.


Στη ρύθμιση της περαίωσης το υπουργείο έχει εντάξει και τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς εξαιρούνται:

•όσες έχουν τζίρο μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ

•όσες έχουν υποχρέωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και

•οι εισηγμένες στο Χ.Α.,

Αξιοσημείωτο είναι πως θα μπορούν να υπαχθούν και οι ανέλεγκτες υποθέσεις (εξαίρεση πάντα για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις), οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού αλλά και υποθέσεις που έχει αρχίσει ο έλεγχος τους αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η πληρωμή του 25% του φόρου θα πρέπει να γίνει μέχρι 12 Νοεμβρίου, ενώ από τις δόσεις που θα οριστούν, το ελάχιστο ποσό θα είναι τα 500 ευρώ και η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή ορίζεται στο
10% του φόρου.

Αυξημένα σε σχέση με τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει είναι και τα ελάχιστα ποσά του φόρου, με 400 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς βιβλία ή α΄κατηγορίας, με 700 ευρώ για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (βιβλία β κατηγορίας) και 1.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις (βιβλία γ' κατηγορίας).

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όσον αφορά στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε αυτήν εμπίπτουν χρέη προς το Δημόσιο (ΔΟΥ, Τελωνεία) που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό είναι πως η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Νοεμβρίου και οι επόμενες ορίζονται μηνιαίες. Η εφάπαξ εξόφληση μπορεί να γίνει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Το "δέλεαρ" για την εφάπαξ και άμεση πληρωμή των οφειλών είναι η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και η μερική απαλλαγή των πρόσθετων φόρων και τελών που έχουν επιβληθεί από το 2007 και μετά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται όποιος εξοφλήσει εφάπαξ τα χρέη του να μην πληρώσει σχεδόν καθόλου επιπλέον χρήματα.

Μεγάλη είναι και η έκπτωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής για όσους ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις. Ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 300 ευρώ, ενώ όποιος εξοφλήσει σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων αυξάνεται το ποσό της ελάχιστης δόσης σε 500 και 1000 ευρώ.

kryfokamari: Όσο πιο πολλά κλέψεις, τόσο καλύτερα.
Το κράτος - με οποιαδήποτε παράταξη και αν είναι στην εξουσία - επιβραβεύει τους κλέφτες και χαρατσώνει τους έντιμους.
Το συμπέρασμα το κρατάω για μένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: