www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα δισ. ευρώ για την έρευνα εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας

Ευρωπαϊκό κονδύλι, ύψους ενός δισ. ευρώ για την έρευνα και την τεχνολογία θα αποδεσμευτεί το επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «το στοίχημα δεν είναι να απορροφηθεί γρήγορα, αλλά σωστά».


Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρίαση η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει μια "εθνική Ελλάδας" στην Έρευνα και την Τεχνολογία, από την οποία τόνισε ότι επιλέχθηκαν οι πιο σημαντικοί επιστήμονες, με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. "Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες,
νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ, Στ. Κριμιζής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η "Έρευνα και Τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία" και ότι "πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη δημιουργία του μέλλοντος, όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο, που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο".

Το ΕΣΕΤ, που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στην υπουργό, αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη.

Παράλληλα, θα εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης, θα μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας και θα υποβάλλει εισηγήσεις προς την υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: