Μελέτη για το πώς πρέπει να παρασκευάζεται το τέλειο Bloody
Mary πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν
τι μπορεί να κάνει την διαφορά στη γεύση του «πιο πολύπλοκου κοκτέιλ στον
κόσμο».
Το κλειδί, λένε, είναι να περιέχει άφθονο πάγο και καλής
ποιότητας χυμό τομάτας, καθώς και να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα
μετά την παρασκευή του, διότι όσο «στέκεται» τόσο «χαλάει» η γεύση του.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως η ανάδευσή του με πάγο ή το
σερβίρισμα σε ποτήρι γεμάτο με παγάκια, είναι πιο σημαντικά από το είδος της
βότκας που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή του.
Η ανάλυση του κοκτέιλ, που έχει ως βάση την τομάτα και την
βότκα, αποκάλυψε ότι «η έντονη, πικάντικη γεύση» των άλλων συστατικών του - όπως
της γούστερ (Worcestershire) σος και του ταμπάσκο - καλύπτουν την γεύση της
βότκας, καθιστώντας αδύνατον να πει κανείς εάν το ποτήρι του περιέχει ακριβή ή
φτηνή βότκα.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Νιλ Ντα Κόστα, ειδικός στην χημική
ανάλυση των γεύσεων από την εταιρεία International Flavours and Fragrances, στο
Νιου Τζέρσι, «το Bloody Mary αποκαλείται το πιο πολύπλοκο κοκτέιλ του κόσμου και
από πλευράς χημείας γεύσεων, περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά τα οποία
καλύπτουν σχεδόν όλες τις γεύσεις – είναι γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικάντικο,
αλλά όχι και πικρό».
Η χημεία του Bloody Mary παρουσιάσθηκε χθες στο
241ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής