www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η χημεία του τέλειου... Bloody Mary


Μελέτη για το πώς πρέπει να παρασκευάζεται το τέλειο Bloody Mary πραγματοποίησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν τι μπορεί να κάνει την διαφορά στη γεύση του «πιο πολύπλοκου κοκτέιλ στον κόσμο».

Το κλειδί, λένε, είναι να περιέχει άφθονο πάγο και καλής ποιότητας χυμό τομάτας, καθώς και να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την παρασκευή του, διότι όσο «στέκεται» τόσο «χαλάει» η γεύση του.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η ανάδευσή του με πάγο ή το σερβίρισμα σε ποτήρι γεμάτο με παγάκια, είναι πιο σημαντικά από το είδος της βότκας που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή του.
Η ανάλυση του κοκτέιλ, που έχει ως βάση την τομάτα και την βότκα, αποκάλυψε ότι «η έντονη, πικάντικη γεύση» των άλλων συστατικών του - όπως της γούστερ (Worcestershire) σος και του ταμπάσκο - καλύπτουν την γεύση της βότκας, καθιστώντας αδύνατον να πει κανείς εάν το ποτήρι του περιέχει ακριβή ή φτηνή βότκα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής δρ Νιλ Ντα Κόστα, ειδικός στην χημική ανάλυση των γεύσεων από την εταιρεία International Flavours and Fragrances, στο Νιου Τζέρσι, «το Bloody Mary αποκαλείται το πιο πολύπλοκο κοκτέιλ του κόσμου και από πλευράς χημείας γεύσεων, περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλες τις γεύσεις – είναι γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικάντικο, αλλά όχι και πικρό».

Η χημεία του Bloody Mary παρουσιάσθηκε χθες στο 241ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής
Χημικής Εταιρείας (ACS), το οποίο πραγματοποιείται στο Άναχαιμ της Καλιφόρνια.

Όπως είπε ο δρ Ντα Κόστα, στο παραδοσιακό κοκτέιλ (υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο, αλλά ο ίδιος ανέλυσε το κλασικό) συμπεριλαμβάνονται τοματοχυμός, ταμπάσκο, γούστερ σος, χυμός φρέσκου λεμονιού ή φρέσκου λάιμ (κίτρο), αγριοράπανο (horseradish), μαύρο πιπέρι, σέλερι και αλάτι. Όλ’ αυτά αναμιγνύονται και σερβίρονται με πάγο, γαρνιρισμένα συχνά με σέλερι και μια φέτα λεμόνι.

«Αρκετά από αυτά τα συστατικά έχουν συσχετιστεί με οφέλη στην υγεία», πρόσθεσε. Και εξήγησε πως η τομάτα λ.χ. είναι πλούσια σε λυκοπένη (ή λυκοπένιο) που κάνει καλό στον προστατικό αδένα, ενώ το αγριοράπανο, το σέλερι και το λεμόνι είναι πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες που ωφελούν ποικιλοτρόπως την υγεία.

«Ακόμα και το αλκοόλ της βότκας μπορεί να είναι ωφέλιμο, αφού πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως λίγο αλκοόλ ωφελεί την υγεία απ’ όποιο ποτό κι αν προέρχεται», τόνισε.

Συνοπτικά, η ανάλυση του δρος Ντα Κόστα κατέληξε στις εξής συμβουλές για τους λάτρεις του Bloody Mary:

* Φροντίστε να είναι φρέσκο. Από χημικής πλευράς, το Bloody Mary είναι «ιδιαίτερα ασταθές» και η ποιότητά του φθίνει γρήγορα με το πέρασμα της ώρας.
* Βάλτε του πολύ πάγο. Ο πάγος επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις των οξέων της τομάτας με τα άλλα συστατικά, που ευθύνονται για την προοδευτική αλλοίωση της γεύσης του.
* Προσέξτε τα έτοιμα μίγματα. Εάν χρησιμοποιήσετε έτοιμο μίγμα για Bloody Mary, προσθέστε μερικά φρέσκα συστατικά για να τονώσετε τη γεύση και το άρωμά του.
* Προσέξτε τον τοματοχυμό. Ο τοματοχυμός αποτελεί το κύριο συστατικό του κοκτέιλ, συνεπώς πρέπει να διαλέξετε κάποιον με «βαθιά», πλούσια γεύση.
Σύμφωνα με τον δρα Ντα Κόστα, το Bloody Mary πιστεύεται ότι επινοήθηκε την δεκαετία του ’30 σε ένα μπαρ της Γαλλίας. Η ονομασία του έχει συσχετιστεί με διάφορα ιστορικά πρόσωπα, κυρίως όμως με την βασίλισσα Μαρία Α’ της Αγγλίας.

Η Μαρία Α' έμεινε γνωστή για την αναστήλωση του Ρωμαιοκαθολικισμού στην Αγγλία, που σημαδεύτηκε από το κάψιμο στην πυρά περίπου 300 αντιφρονούντων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το προσωνύμιο της Μαρίας Α’ είναι Bloody Mary (Αιμοσταγής Μαρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: