www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οριστική διακοπή δρομολογίων Aegean από και προς τα Ιωάννινα


Οριστικοποιήθηκε ο τερματισμός των δρομολογίων της «Aegean Airlines από και προς τα Ιωάννινα. Όπως ανακοινώθηκε, η αεροπορική εταιρεία κλείνει τα γραφεία της στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Η «Aegean Airlines» είχε διακόψει τις πτήσεις της προς και από τα Γιάννινα από το Σεπτέμβριο, αναφέροντας πως λόγω των έργων που εκτελούνταν στο διάδρομο, τα αεροσκάφη της δεν μπορούσαν να προσγειωθούν λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου που είχε δοθεί για χρήση και δεν ήταν ελικοφόρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην περιοχή, με την ολοκλήρωση των έργων μετά περίπου ένα μήνα η Aegean δεν προγραμμάτισε καθόλου πτήσεις και σήμερα ανακοίνωσε το κλείσιμο

Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας


Θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, αλλά και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, συμπληρωματικές του ασφαλιστικού νόμου(Ν. 3863/2010), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η κάρτα εργασίας δίνει τη δυνατότητα στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ κυρίως, να ελέγχουν με ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας κ.λπ. Επιπλέον, παρέχεται ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου με μείωση των εισφορών κατά 10% από 1/7/2011.

Επίσης, η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ με ΙΚΑ και ΟΑΕΔ δίνει δυνατότητα για τη

Εντολή στις ΔΟΥ για εντατικοποίηση ελέγχων


Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στους διευθυντές των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα τους επόμενους μήνες και να καλυφθεί η στέρηση που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, στους διευθυντές δόθηκαν οι ακόλουθες κατευθύνσεις:

1) Να προχωρήσουν σε περισσότερους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

2) Να εντατικοποιήσουν τους προσωρινούς ελέγχους στην αγορά σχετικά με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη έκδοση αποδείξεων.

3) Να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και να δώσουν το κύριο βάρος ιδίως στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν επισφάλειες.
Ειδικότερα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν μηνιαίοι στόχοι γοα αύξηση των

Δημήτρης Δρούτσας: Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις


«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι η ΕΕ «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι απογοητευτικό ότι το καθεστώς Καντάφι απάντησε στα αιτήματα του Λιβυκού λαού για αλλαγή και δημοκρατία, με όπλα και βία», επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει την απόφαση 1973 και ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την

Μετ' εμποδίων τα δρομολόγια των πλοίων


Προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια στις περιοχές Πρίνου - Καβάλας και Αγ. Κωνσταντίνου - Σποράδων. Στην περιοχή Κεραμωτής -Λιμένα Θάσου τα δρομολόγια διεξάγονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επιπλέον, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο - Αντίρριο.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις περιοχές Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα,

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τελευταία ευκαιρία η πίστωση χρόνου της ΕΕ


«Αν συνεχίσουμε να βραδυπορούμε, η Ευρώπη και οι αγορές θα μας γυρίσουν οριστικά την πλάτη. Η πίστωση χρόνου που μας δόθηκε στις 11 Μαρτίου είναι μια τελευταία ευκαιρία για μια καινούρια αρχή», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου.

Το μήνυμα αυτό, όπως διευκρίνισε, αποκόμισε από τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχουν πια τα αντικειμενικά περιθώρια για υπεκφυγές ή εκπτώσεις. Η κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη με μισές δουλειές, όπως και η κοινή γνώμη δεν θέλει μισόλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει αν διαθέτει ή όχι τη βούληση και την ικανότητα να τα βάλει με τον σκληρό πυρήνα του μεταπολιτευτικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο οι ΔΕΚΟ παραμένουν ιδιοκτησία των συντεχνιών στραγγίζοντας τον προϋπολογισμό, όσο η κατάργηση ή συγχώνευση των άχρηστων φορέων του δημοσίου καρκινοβατεί, όσο η δημόσια περιουσία παραμένει ένα νεκρό κεφάλαιο, όσο το Δημόσιο δεν υπόκειται σε

Στη Χάγη από σήμερα Ελλάδα - ΠΓΔΜ


΄Αρχισε σήμερα η προφορική διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την οποία κατέθεσε η γειτονική χώρα τον Νοέμβριο του 2008, επικαλούμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ προχώρησε στην ενέργεια αυτή λόγω της αντίρρησης της Ελλάδας στην πρόσκληση για προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.

Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στη διάρκεια των οποίων τα δύο μέρη θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα.
Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εκπροσώπους της ενώπιον του Δικαστηρίου, τον πρέσβη Γ. Σαββαϊδη και τη Νομική Σύμβουλο Α Μ. Τελαλιάν, ενώ την ΠΓΔΜ εκπροσωπούν ο υπουργός Εξωτερικών, Α.

ΝΔ: Aναξιοποίητα τεράστια κοινοτικά κονδύλια για τις καμένες περιοχές


Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών της Αττικής και της Πελοποννήσου καταλογίζει στην κυβέρνηση ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Τεράστια Κοινοτικά Κονδύλια, που αφορούν στο ευαίσθητο θέμα της αποκατάστασης των καμένων περιοχών της Αττικής και της Πελοποννήσου, μένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω αδυναμίας των κυβερνητικών παραγόντων να προωθήσουν, εδώ και 16 μήνες, τις σχετικές δράσεις. Και αυτό, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει, τα παραπάνω «παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση», απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε για τη μη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 174 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «στην απάντηση που δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ από τη μια παραδέχεται ότι το Σεπτέμβριο του 2009 “εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υλοποίησης των δράσεων του μέτρου (ΦΕΚ 1976/τ.Β’/10-9-2009)”, στη συνέχεια ομολογεί ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα, διότι, σύμφωνα με την απάντηση, η διαδικασία

Επιστολή υπ. Παιδείας προς ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για τις χαμένες ώρες διδασκαλίας


Προτάσεις σχετικά με τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας από απεργίες, στάσεις εργασίας και καταλήψεις ζητεί με επιστολή που απέστειλε στους προέδρους των Ομοσπονδιών των Εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ ΔΟΕ η υπουργός Παιδείας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με βάση τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και σε συνεργασία με το

Υπ. Παιδείας: Έγκριση μετάβασης διδακτικού προσωπικού στο εξωτερικό


Εγκρίθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου, η μετάβαση στο εξωτερικό διδακτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα και ερευνητών/υποψήφιων διδακτόρων, στο πλαίσιο των Διμερών Προγραμμάτων Μορφωτικών Ανταλλαγών έτους 2011.

Σύμφωνα με την Α.Π.:3840/B4/13-01-2011 Προκήρυξη, η οποία για πρώτη φορά αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr, υποβλήθηκαν 104 αιτήσεις, οι οποίες προέρχονται από υποψηφίους που ανήκουν σε διάφορες βαθμίδες και ειδικότητες. Ειδικότερα υποβλήθηκαν 89 αιτήσεις από Πανεπιστήμια και 15 από Τ.Ε.Ι.

Επιλέχθηκαν 46 επιστήμονες ως τακτικά μέλη (38 από

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη η Ντ. Μπακογιάννη


Σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ε.Ε. θα έχει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη θα συναντήσει τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ και την Επίτροπο Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.

Θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ (μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, μέλος της Επιτροπής

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας


Προπαρασκευαστική συνάντηση με εκπροσώπους των μεγάλων τραπεζών είχε ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης, εν όψει της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει στείλει προσκλήσεις σε επτά μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank , Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank) οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate που διαθέτουν να ξεκαθαρίσουν- ενεργώντας ως σύμβουλοι - την κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Θα έχουν δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στα κρατικά χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ. Θα ξεχωρίζουν σε πρώτη φάση τα ακίνητα που είναι

Πρώτες κλήσεις υπόπτων για την υπόθεση των υποβρυχίων


Τις επόμενες μέρες αποστέλλονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών οι πρώτες κλήσεις υπόπτων για την υπόθεση των προμηθειών για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται 37 πρόσωπα που προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελίας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες. Οι κλήσεις αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι, είναι κυρίως μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες.

Η εμπλοκή τους στην υπόθεση εμφανίζεται να αρχίζει από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσσεις των αρχικών συμβάσεων για

Επαφές Αντ. Σαμαρά με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες


Κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να μεταβεί σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στις 21.30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Επίτροπο, υπεύθυνο για τους προϋπολογισμούς κ. Λεβαντόφκσι, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκερ, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προυπολογισμού.

Θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας και πρόεδρο του PSD, Πέδρο Κοέλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, τον Επίτροπο για το Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάνους Λεβαντόβσκι, τον Γερμανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ πρώην πρόεδρο και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και της Ειδικής Επιτροπής σχετικά

24ωρη απεργία καθηγητών-δασκάλων στις 30 Μαρτίου


Σε εικοσιτετράωρη απεργία στις 30 Μαρτίου, με προσθήκη στα αιτήματα αιχμής να αποσυρθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, προχωρούν καθηγητές και δάσκαλοι.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των Τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ) αποφασίστηκε ακόμη η εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, σε περίπτωση που κατατεθεί νομοσχέδιο που θίγει τις αμοιβές των εκπαιδευτικών ή τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.
Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ αμέσως μετά, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ποικίλες μορφές δράσης.

Επιπλέον, οι καθηγητές αποφάσισαν να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται, αλλά και να ζητηθεί από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ κήρυξη απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία την 13η Απριλίου, καθώς και απογευματινό συλλαλητήριο πριν τη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα καταγγείλει τέλος, στις διεθνείς οργανώσεις των εκπαιδευτικών την απόφαση

Διευκρινίσεις υπ. Παιδείας για το 57ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά


Διευκρινίσεις για το 57ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι το σχολείο έχει συνολικά 75 μαθητές και φιλοξενείται σε ακατάλληλο κτίριο για το οποίο μάλιστα δίδεται μηνιαίο μίσθωμα 2.700 ευρώ.

«Ορισμένοι», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανέξοδης μικροπολιτικής ρητορείας επενδύοντας στην ελλιπή ενημέρωση και πλαστή αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων». «Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η συζήτηση γύρω από το 57ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά», επισημαίνει το υπουργείο και ενημερώνει ότι το σχολείο έχει συνολικά 75 μαθητές: Α’ τάξη 15, Β’ τάξη 10, Γ’ τάξη 16, Δ’ τάξη 8, Ε’ τάξη 9 και Στ’ τάξη 17.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας, το κτίριο που φιλοξενεί τα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα σε κακή κατάσταση και δεν καλύπτει τις ανάγκες των σύγχρονων εκπαιδευτικών απαιτήσεων, ενώ

ΕΣΕΕ: Προαποφασισμένη κατάργηση των φοροαπαλλαγών


«Τα αντιφατικά φορολογικά μέτρα δίχως αρχή, μέση και τέλος δημιουργούν ανακολουθίες στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, με αφορμή την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση.


Σημειώνει ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο φορολογικό δόκανο της κυβέρνησης. «Μεταφέροντας την απελπισία τους θα χρησιμοποιήσω την κλασσική απάντηση του Μένιππου στην απαίτηση του Χάροντα: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», συμπληρώνει.


«Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, φαίνεται να προαναγγέλλει την προαποφασισμένη κατάργησή τους από το πρόσφατα επικαιροποιημένο Μνημόνιο», εκτιμά ο κ.

Έως 24/3 οι αιτήσεις για τη θέση ειδικού γραμματέα ΕΣΠΑ


Παρατάθηκε έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου η ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Εθνικού Στρατηγικού πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), η οποία συνεστήθη με την υπ’ αριθ. 4014/ΔΙΟΕ120/31-1-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΦΕΚ 134Β/9-2-2011).


Οι υποψήφιοι για την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Ε.Σ.Π.Α. θα πρέπει να έχουν τα κάτωθι προσόντα:


α) Ελληνική Ιθαγένεια ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.


β) Κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής. Η

Πρόγνωση διαβήτη


H έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Για πρώτη φορά τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο να εντοπίζουν εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ένα νέο αιματολογικό διαγνωστικό τεστ πιστεύεται ότι θα μπορεί στο μέλλον να ανιχνεύει το διαβήτη μέχρι και δέκα χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, υπό τον Τόμας Γουάνγκ εστίασαν την προσοχή τους στις μεταβολές που παρατηρούνται σε μια ομάδα συγκεκριμένων χημικών μεταβολιτών (μορίων τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία του μεταβολισμού στο σώμα), που βρίσκονται στο αίμα και συσχετίζονται με την

Φορολογία: Ηλεκτρονική υποβολή από ΟΤΑ, υπουργεία και δημόσιες αρχές


Στην καθιέρωση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής κάθε στοιχείου και πληροφορίας - οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία - από τους ΟΤΑ, τα υπουργεία, δικαστικές και λοιπές δημόσιες αρχές και Τράπεζες, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο βουλευτής καλούσε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή, ποιά άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο της φοροαποφυγής και πότε θα υλοποιηθεί η αναδιοργάνωση

Εαρινή ισημερία


Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου.

Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου.

Στην μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου - 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Στο Κελτικό ημερολόγιο η Άνοιξη περιλαμβάνει τους

Ανέπαφος θα μείνει ο βωμός των 12 Θεών


Δεν πρόκειται να καταστραφεί ούτε ένα πετραδάκι από το αρχαίο μνημείο του βωμού των 12 Θεών που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στο Μοναστηράκι, διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Πρόσθεσε ότι θα γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ για το θέμα αυτό.

Όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υποδομών, για να δοθεί άλλη λύση στο μέλλον για το τμήμα αυτό, όπως υπογειοποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Το 33% των ενηλίκων έχει αϋπνίες


Στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα αντιματωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατη έρευνα δείχνει πως περίπου ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αϋπνίες. Το φαινόμενο πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%.

Σημειώνεται πως η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, ενώ οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά.

Το πιο τραγικό, όμως, είναι πως τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, τους γιατρούς και τους άλλους παράγοντες στο χώρο της υγείας, για τη

Ο καιρός στις 21.03.2011


Αυξημένες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια, σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενίσχυση των ανέμων και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011. Τα φαινόμενα στο Νότιο Αιγάιο θα είναι τοπικά έντονα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 12 – 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 16 στη Δυτική Ελλάδα, από 4 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 16 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις με τάσεις ενίσχυσης τοπικά σε πολύ θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, ενισχυόμενοι τοπικά από το απόγευμα σε θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενισχυόμενοι τοπικά από το απόγευμα σε σχεδόν