«Η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα σε φίλες ή σύμμαχες χώρες», επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι η ΕΕ «αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε συντονισμό με τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ».
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι απογοητευτικό ότι το καθεστώς Καντάφι απάντησε στα αιτήματα του Λιβυκού λαού για αλλαγή και δημοκρατία, με όπλα και βία», επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει την απόφαση 1973 και ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την
προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται σε επίπεδο ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή συζητείται η εμπλοκή στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Σημείωσε, ακόμη, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν επετεύχθη συμφωνία στο θέμα της λεγόμενης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, λόγω των αντιρρήσεων που πρόβαλε η Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κοινή αντιμετώπιση των εξελίξεων στη Λιβύη δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης από κάποιους, για θέματα τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη και εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα επιτευχθεί συμφωνία.
Εξάλλου, όπως ανέφερε, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΕ επανέλαβε σήμερα την αλληλεγγύη της προς τα κράτη μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. «Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που θα δοκιμάσει και την ενότητα, και την ετοιμότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των αραβικών χωρών.
Συνεχίζοντας, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα «άμεσα συμφέροντα» που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι από τις εξελίξεις «επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της γειτονιάς μας». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι την πολιτική της Ελλάδας υπαγορεύουν αυτονόητες αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, και πως στην προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική - διπλωματική λύση στην κρίση, η Ελλάδα είναι στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου