www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πρώτες κλήσεις υπόπτων για την υπόθεση των υποβρυχίων


Τις επόμενες μέρες αποστέλλονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών οι πρώτες κλήσεις υπόπτων για την υπόθεση των προμηθειών για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται 37 πρόσωπα που προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελίας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες. Οι κλήσεις αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι, είναι κυρίως μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες.

Η εμπλοκή τους στην υπόθεση εμφανίζεται να αρχίζει από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσσεις των αρχικών συμβάσεων για
αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα. Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτό ωστόσο, θα κριθεί τόσο από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων, όσο και από εκείνα που θα προκύψουν από την πορεία της έρευνας.

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία (από τις γερμανικές δικαστικές αρχές) προκύπτει ποσό 55 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε «ωφέλιμες πληρωμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: