΄Αρχισε σήμερα η προφορική διαδικασία της προσφυγής της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την οποία κατέθεσε η γειτονική χώρα τον Νοέμβριο του 2008, επικαλούμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ προχώρησε στην ενέργεια αυτή λόγω της αντίρρησης της Ελλάδας στην πρόσκληση για προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι.
Η προφορική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, στη διάρκεια των οποίων τα δύο μέρη θα εκθέσουν λεπτομερώς τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα.
Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εκπροσώπους της ενώπιον του Δικαστηρίου, τον πρέσβη Γ. Σαββαϊδη και τη Νομική Σύμβουλο Α Μ. Τελαλιάν, ενώ την ΠΓΔΜ εκπροσωπούν ο υπουργός Εξωτερικών, Α.
Μιλόσοσκι και ο πρέσβης, Ντιμιτρόφ.
Η νομική υποστήριξη της Ελλάδας έχει ανατεθεί στους, Τζορτζ ʼμπι-Σάαμπ, επίτιμο καθηγητή του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρώην δικαστή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Μάικλ Ράισμαν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τζέιμς Κρόφορντ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ κα πρώην μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, και στον ʼλεν Πελέ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris-X, επίσης μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ.
Την εν λόγω ομάδα πλαισιώνουν οι διεθνολόγοι και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Φατούρος και Α. Σισιλιάνος, καθώς και ο πρώην εμπειρογνώμονας-πρέσβης του ΥΠΕΞ Ε. Κωφός.
Στο πλαίσιο της γραπτής διαδικασίας που προηγήθηκε, η χώρα μας έχει καταθέσει στο Δικαστήριο δύο εμπεριστατωμένα νομικά υπομνήματα, στα οποία αντικρούονται οι ισχυρισμοί της ΠΓΔΜ και τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.
Οι συνεδριάσεις στο πλαίσιο της προφορικής διαδικασίας θα είναι δημόσιες και θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Δικαστηρίου www.icj-cij.org .
Το Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη που έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δύο ad hoc δικαστές, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα έχει ορίσει ως ad hoc δικαστή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, Εμ. Ρούκουνα. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μετά από αρκετούς μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου