www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας


Προπαρασκευαστική συνάντηση με εκπροσώπους των μεγάλων τραπεζών είχε ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης, εν όψει της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει στείλει προσκλήσεις σε επτά μεγάλες ελληνικές εμπορικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank , Πειραιώς, Marfin, ATE, Emporiki Bank) οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate που διαθέτουν να ξεκαθαρίσουν- ενεργώντας ως σύμβουλοι - την κατάσταση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Θα έχουν δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στα κρατικά χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ. Θα ξεχωρίζουν σε πρώτη φάση τα ακίνητα που είναι
αξιοποιήσιμα και δεν έχουν νομικά προβλήματα.

Στη συνέχεια θα εντοπίσουν ενδιαφέροντα ακίνητα τα οποία έχουν νομικά προβλήματα τα οποία και θα κωδικοποιήσουν. Η κωδικοποίηση αυτή θα υποβληθεί από την Ειδική Γραμματεία αποκρατικοποιήσεων στην ηγεσία του υπουργείου οικονομικών ώστε να επιλυθούν με νομοθετική ρύθμιση.

Μόλις υπάρξει ικανός αριθμός ακινήτων του δημοσίου προς αξιοποίηση οι τράπεζες σύμβουλοι σε συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες τράπεζες του εξωτερικού θα αναζητήσουν επενδυτές για τις εκτάσεις αυτές.


Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κάθε είδους αξιοποίηση θα έχει ως βάση τον λεγόμενο «Θεσμό της επιφάνειας».

Τη διατήρηση της κυριότητας της έκτασης που θα διατίθεται προς αξιοποίηση από το ελληνικό δημόσιο και την παραχώρηση μόνο των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του εκάστοτε ακινήτου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αν οι 30ετείς -50ετείς ή 99ετείς - κατά τα βρετανικά πρότυπα - συμβάσεις λήξουν τότε τόσο η έκταση όσο και τα κτήρια ή οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω τους γίνονται κτήμα του ελληνικού δημοσίου.

Οι επτά τράπεζες έχουν ως κατ' αρχήν υποχρέωση την παρουσίαση ενός πακέτου ακινήτων μέχρι και τον Ιούνιο και ενός δεύτερου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ανάλογα με το ρυθμό που θα έχει το ξεκαθάρισμα της ακίνητης περιουσίας να παρουσιάζεται ένα καλάθι ακινήτων κάθε τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: