www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εντοπίστηκε «υπεύθυνο» γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Ερευνητές από τη Βρετανία και τον Καναδά εντόπισαν ένα γονίδιο, το οποίο συνδέεται με μία άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού. Το ZNF703 είναι το πρώτο «ογκογονίδιο», το οποίο εντοπίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι υπερδραστήριο σε περίπου μία ανά 12 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέιμπριτζ και από την Υπηρεσία για τον Καρκίνο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, που βρίσκονται πίσω από την ανακάλυψη του ογκογονιδίου, αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν από τους κύριους υποψηφίους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού.

Τα ογκογονίδια είναι γονίδια, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δίνουν εντολή στα υγιή κύτταρα να διαιρεθούν. Ωστόσο όταν γίνονται υπερδραστήρια, χαλάει η ισορροπία της σωστής διαίρεσης των κυττάρων. Η βλάβη αυτή, όπως την περιγράφουν οι επιστήμονες, είναι σαν να έχει κολλήσει το γκάζι του αυτοκινήτου. Ετσι τα κύτταρα λαμβάνουν εντολή να διαιρούνται ασταμάτητα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό EMBO Molecular Medicine οι ερευνητές παρακολούθησαν τη γονιδιακή δραστηριότητα σε 1.172 δείγματα όγκων του μαστού. Παράλληλα μελέτησαν καρκινικά κύτταρα του μαστού στο εργαστήριο. Οπως είδαν, το γονίδιο ZNF703, το οποίο εντοπίστηκε στο χρωμόσωμα 8, ήταν υπερδραστήριο σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις δειγμάτων, το συγκεκριμένο γονίδιο ήταν το μόνο, που έδειχνε υπερβολική δραστηριότητα, γεγονός που μαρτυρούσε ότι οδηγούσε την ανάπτυξη του

Κατάφεραν να μιλήσουν με δελφίνια

Τα δελφίνια αποδεικνύουν περίτρανα για άλλη μια φορά την ευφυΐα τους- και μάλιστα την κοινωνική ευφυΐα τους- μέσα από ένα πείραμα επιστημόνων του Wild Dolphin Ρroject στη Φλόριδα, στο πλαίσιο του οποίου άνθρωποι και δελφίνια «συνομίλησαν» σε μια κοινή πρωτόγονη γλώσσα.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους η οποία διεξάγεται σε δελφίνια τα οποία ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους και όχι υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Επιστήμονες και δελφίνια δημιούργησαν μια δική τους γλώσσα η οποία αποτελούνταν από διαφορετικούς ήχους και σύμβολα. «Πολλές και διαφορετικές μελέτες ως σήμερα αφορούσαν επικοινωνία του ανθρώπου με δελφίνια,κυρίως με δελφίνια που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία, στις οποίες το “βραβείο” κάθε φορά που το δελφίνι επικοινωνούσε επιτυχώς με τους ανθρώπους ήταν ένα ψάρι» ανέφερε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ντενίζ Χέρζινγκ μιλώντας στο Wired. com, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σπάνιο να ζητήσει κάποιος από τα δελφίνια που βρίσκονται

Αποστρατεύουν τον Καραμανλή με το... ζόρι

Σε... πολιτική αποστρατεία οδηγούν τον κ. Κ. Καραμανλή υποστηρικτές του κ. Αντ. Σαμαρά που δηλώνουν ότι θα ήταν ιδανική περίπτωση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να απαντήσει χθες το μεσημέρι οργισμένη η πλευρά του τέως πρωθυπουργού: «Ο κ. Καραμανλής σέβεται το αξίωμα, τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλους όσοι τον έχουν υπηρετήσει. Είναι όμως αξίωμα που σε καμία περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει και δεν του πηγαίνει» τόνισαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του δείχνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του κ. Καραμανλή.
Η στάση των «σαμαρικών» στελεχών και βουλευτών, όπως π.χ. ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21 κ. Φ. Κρανιδιώτης (πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά) και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Κ. Τζαβάρας (χθεσινή δήλωση Ρ/Σ ΝΕΤ), να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση αν ο πρόεδρος

Ο καιρός στις 19.02.2011

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στο Αιγαίο θα είναι ισχυρές και βαθμιαία βελτίωση στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα περιμένουμε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 6 έως 17 στη Δυτική Ελλάδα, από 7 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική, από 11 έως 16 στη Νότια Ελλάδα και από 13 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες με ύφεση των φαινομένων το βράδυ περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους έως