www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Αποστρατεύουν τον Καραμανλή με το... ζόρι

Σε... πολιτική αποστρατεία οδηγούν τον κ. Κ. Καραμανλή υποστηρικτές του κ. Αντ. Σαμαρά που δηλώνουν ότι θα ήταν ιδανική περίπτωση για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να απαντήσει χθες το μεσημέρι οργισμένη η πλευρά του τέως πρωθυπουργού: «Ο κ. Καραμανλής σέβεται το αξίωμα, τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλους όσοι τον έχουν υπηρετήσει. Είναι όμως αξίωμα που σε καμία περίπτωση δεν τον ενδιαφέρει και δεν του πηγαίνει» τόνισαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του δείχνοντας την ενόχληση και τον εκνευρισμό του κ. Καραμανλή.
Η στάση των «σαμαρικών» στελεχών και βουλευτών, όπως π.χ. ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21 κ. Φ. Κρανιδιώτης (πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά) και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης κ. Κ. Τζαβάρας (χθεσινή δήλωση Ρ/Σ ΝΕΤ), να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση αν ο πρόεδρος
της ΝΔ γίνει πρωθυπουργός εξόργισε το «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Μετά την επισήμανση ότι ο κ. Καραμανλής είναι απλός βουλευτής και την απουσία του τέως πρωθυπουργού από τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ, ακολούθησε η πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας που επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο ανδρών. Εμπειρα κομματικά στελέχη απορούν με την ένταση που υπάρχει και έλεγαν με έμφαση ότι το κακό κλίμα στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά κι άλλο την πορεία του κόμματος.

Ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται ενοχλημένος από τη σχετική συζήτηση, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή εμφάνισή του στα γραφεία της ΝΔ, όπου και θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής, που επισημαίνεται από τακτικούς συνομιλητές του ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, εκτός απροόπτου, θα ακούσει μόνο την ομιλία του κ. Σαμαρά και μετά θα αποχωρήσει.

Ο εκνευρισμός της πλευράς Καραμανλή ήταν έντονος και οι «καραμανλικοί» επιχείρησαν να σταματήσουν τη συζήτηση προτού αυτή γενικευθεί, προφανώς με εντολή του τέως πρωθυπουργού. «Δεν καταλαβαίνουμε το “παιχνιδάκι” ορισμένων. Προς τι αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον για το τι πρέπει να κάνει ο Καραμανλής;» έλεγε καραμανλικός βουλευτής και άλλος συνάδελφός του σημείωνε με νόημα: «Ο Καραμανλής είναι μικρός ακόμη να αποσυρθεί, όπως θέλουν ορισμένοι» .

Υποστηρικτές του κ. Σαμαρά επικρίνουν τον κ. Καραμανλή ότι, αν και δίνει το παρών σε όλες τις θεσμικές εκδηλώσεις, δεν βοηθάει με τη στάση του τις προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ για να ανακάμψει το κόμμα. Από την άλλη πλευρά, «καραμανλικοί» απαντούν ότι είναι λανθασμένη η στρατηγική του κ. Σαμαρά να κόψει τον... ομφάλιο λώρο με τον καραμανλισμό.

Εξάλλου σε κάθε ευκαιρία δείχνει την απόφασή του να διαγράψει το παρελθόν με μια σειρά κινήσεων, όπως η αλλαγή του εμβλήματος, η μετακόμιση σε νέα γραφεία αλλά και η αποκήρυξη του μεσαίου χώρου και η ανάδειξη του δόγματος ότι η ΝΔ είναι λαϊκό κόμμα.

«Δεν είναι σωστή η εκτίμηση αυτή. Ο Σαμαράς προσέφερε κάλυψη στον Καραμανλή σε μια σειρά υποθέσεις που πλήγωσαν τους νεοδημοκράτες, όπως το Βατοπαίδι, η Siemens, τα ομόλογα καιη Εξεταστική για την οικονομία» ανέφερε βουλευτής που ανήκει στην ομάδα υποστηρικτών του κ. Σαμαρά. «Η νέα ηγεσία δεν ήταν αυτή που ενέπλεξε τον Κώστα Σημίτη στην υπόθεση Siemens, με αποτέλεσμα να ανοίξει και συζήτηση για τον Καραμανλή;» διερωτήθηκε «καραμανλικός βουλευτής.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που υποστηρίζουν τη νέα ηγεσία, που θα ήθελαν τον κ. Καραμανλή εκτός της μάχιμης πολιτικής, ώστε να κοπεί οριστικά κάθε σχέση με τη 12ετή προεδρία του, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Σαμαρά στις προσπάθειές του. Αλλοι υπεραμύνονται της ανάγκης ενότητας και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες κινήσεις υποχώρησης και οι δύο άνδρες να συναντηθούν και να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις. Δεν αποκλείεται να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: