www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Προς «λευκή απεργία» οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας


Αποφασισμένοι να απέχουν από την υπερεργασία και να προχωρήσουν στην πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, φέρονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό, τόσο στο νέο μισθολόγιο, όσο και στη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος.

Στην ουσία, η «πιστή εφαρμογή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας» που επικαλούνται οι ελεγκτές, ισοδυναμεί με τη λεγόμενη «λευκή απεργία», καθώς θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Τέτοια προβλήματα, μικρής όμως έκτασης, σημειώθηκαν και χθες.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι, παρά τις δραστικές μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί, με αίσθημα ευθύνης, ολόκληρο το καλοκαίρι υπηρέτησαν στο έπακρο τον ελληνικό τουρισμό και το

Νέος κύκλος παραχωρήσεων για έρευνες γεωθερμίας


Σε νέες παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στις περιοχές Ακροπόταμος Καβάλας, Λεκάνη Σπερχειού, Σουσάκι Κορινθίας και στο νησί της Ικαρίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι παραπάνω περιοχές είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη Γεωθερμικών πεδίων κατάλληλων για ηλεκτροπαραγωγή.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερευνητικές εργασίες και θα ολοκληρωθεί με την ανόρυξη γεωτρήσεων, το βάθος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2000 μέτρα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον τα αποτελέσματα των

Τροποποιήσεις στο ν/σχ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Σειρά αλλαγών, οι οποίες αποσαφηνίζουν ως επί το πλείστον σημεία του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοθετήματος στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η θητεία των διοικήσεων και όλων των οργάνων των αγροτικών συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2012, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκλογής με βάση τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος. Η ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ θα επιχορηγηθούν και φέτος, ενώ από την επόμενη χρονιά προβλέπεται η επιχορήγηση μιας ενιαίας και ενωτικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Το συνολικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν μπορεί σε

ΟΛΜΕ: «Όχι» σε μαθήματα με φωτοτυπίες


Την επιλογή του υπουργείου Παιδείας να γίνουν μαθήματα με φωτοτυπίες καταδικάζει σε επιστολή, που έστειλε σήμερα στα σχολεία το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «είναι απαράδεκτο να συζητάει το υπουργείο για οργάνωση μαθημάτων με φωτοτυπίες, CD και DVD, δηλαδή με χειρότερη ποιότητα που κοστίζει όμως πολύ ακριβότερα».

«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία, αλλά προετοιμάζουν την αγορά βιβλίων από τους γονείς», συμπληρώνουν.

Αναφορά γίνεται, επίσης, και στην έλλειψη εκπαιδευτικών: «Μέσα σε δυο χρόνια

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών - Ισόβια για τους εμπόρους


Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.

Βρύτατες ποινές, ακόμα και ισόβια περιμένουν ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με εξαρτημένους (γιατροί, σωφρωνιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί) σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ. Επίσης θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Ισόβια αλλά και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ, περιμένουν τους κατ' επάγγελμα

Αλλαγές στο ν/σχ για τα ταξί ζητεί η ΝΔ


«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ταξί αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ενός περίεργου μείγματος νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων με σοβιετική συνταγή», παρατηρεί ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ Μ. Παπαδόπουλος και προαναγγέλλει ότι αν τελικά ψηφιστεί, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση κατάργησή του.


Όπως αναφέρει, το νομοσχέδιο:


- Κρατικοποιεί νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.


- Εμποδίζει τους κατόχους των αδειών να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους να ενταχθούν σε εταιρείες, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος.


- Συγκρούεται με τις διατάξεις του βασικού νόμου 3919/2011 περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων (άρθρο 1 και 2 παρ. 2 εδάφιο ζ) που η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο.


- Προκαλεί δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κυκλοφοριακό ιδιαίτερα των μεγάλων

Απεργία σε εφορίες και τελωνεία στις 12 και 13/9


Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων, κατά των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το ενιαίο μισθολόγιο, μπαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε εφορίες και τελωνεία.

Με αποφάσεις που έλαβαν σήμερα οι Ομοσπονδίες τους, οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη σε 48ωρη απεργία.

Παράλληλα αποφάσισαν να

Από 12 έως 30/9 οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα γίνονται οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο ή από τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), των κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που εισήχθησαν στα ΤΕΙ και των εισαγομένων με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Προκειμένου να εγγραφούν οι επιτυχόντες ή τα νόμιμα εξουσιοδοτημένα από εκείνους άτομα θα πρέπει να καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα εξής δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως

ΕΤΑ Α.Ε.: Ηλεκτρονικός κατάλογος για δυνητικούς προμηθευτές


Έναν ηλεκτρονικό κατάλογο για δυνητικούς προμηθευτές-παρόχους υπηρεσιών, όπου θα μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να καλούνται στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων / δράσεων εγκαινίασαν τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.).

Οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την εγγραφή τους στον κατάλογο, σύμφωνα με τους όρους της αναλυτικής πρόσκλησης και για τους σκοπούς που αναφέρονται σε

Φ. Κουβέλης: Αόριστα τα μέτρα της κυβέρνησης


Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προέβλεψε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον Real fm, χωρίς να αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, «ως αναγκαστική λύση διεξόδου και εκτόνωσης».

Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ακόμη ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει την κοινωνική συναίνεση.

Απέκλεισε, ωστόσο, την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει οριοθετημένο τον χώρο του, ενώ η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι ήρθε η στιγμή να αναλάβει την εξουσία».

Σε σχόλιό του σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

ΡΑΕ: Πρόστιμα 900.000 ευρώ στη ΔΕΗ


Πρόστιμα συνολικού ύψους 900.000 ευρώ επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη ΔΕΗ για παραβάσεις των υποχρεώσεών της ως Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ποινές αυτές επιβλήθηκαν μετά από προσφυγή της εταιρείας Energa, που δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, υπήρξαν περιπτώσεις καταναλωτών που, ενώ είχαν αλλάξει προμηθευτή, εξακολουθούσαν να λαμβάνουν λογαριασμούς από τον προηγούμενο (συνήθως τη ΔΕΗ).

Ακόμη, στην απόφαση της Αρχής αναφέρεται ότι η ΔΕΗ καθυστερεί την εκκαθάριση πληρωμών και εισπράξεων, ότι δεν ενημέρωνε έως πρόσφατα τους πελάτες των εναλλακτικών προμηθευτών για την

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο ΙΓΜΕ την Πέμπτη


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν την Πέμπτη στις 10.30 π.μ. εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αντιδρώντας στις χθεσινές εξαγγελίες για την κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων φορέων.

Ακολούθως οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, μαζί με το συντονιστικό των οκτώ εμπλεκόμενων φορέων (ΟΣΚ,

Ανάκληση σάλτσας από τον ΕΦΕΤ


Την άμεση ανάκληση / απόσυρση από την αγορά σάλτσας εκχυλίσματος ψαριού, στην οποία ανιχνεύτηκε βενζοϊκό οξύ (Ε210 – συντηρητικό) σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το νομοθετικό όριο απαίτησε ο ΕΦΕΤ.


Πρόκειται για προϊόν εκχυλίσματος ψαριού, με την εμπορική επωνυμία «Monika Brand – Σάλτσα εκχυλίσματος ψαριού / Fish sauce - Patis» σε γυάλινη συσκευασία των 750 ml, με αριθμό γραμμοκώδικα (barcode nr) 022392576918 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 05/02/2012, το οποίο παράγεται στις Φιλιππίνες και διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «ASIANA ΕΠΕ» (Κορινθίας 24, Αθήνα). Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε στην

Στ. Μάνος: Δεν πείθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Σαφείς αιχμές για έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου άφησε ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Εννέα, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

«Ο κ. Βενιζέλος έχει αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό ύφος, αλλά πριν από μία εβδομάδα έλεγε αντίθετα πράγματα, είπε ο κ. Μάνος και αναρωτήθηκε εάν «αυτά που λέει τώρα σε αντιδιαστολή με αυτά που έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν κάποιο βαθμό αξιοπιστίας».

«Είμαι απολύτως σύμφωνος ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε στη συνέχεια της συνέντευξής του, με αφορμή τη σχετική δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, όμως σημείωσε,

΄Αρση ασυλίας τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ


Την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής μυστικής ψηφοφορίας. Πρόκειται για τους Αλ. Αθανασιάδη, Πέμη Ζούνη και Αθ. Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 210 ψηφισάντων βουλευτών:

- Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Αθανασιάδη (ο οποίος κατηγορείται για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση) ψήφισαν 186 βουλευτές, κατά 17 και επτά παρών.

- 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της κ. Ζούνη, εναντίον της οποίας, με την ιδιότητά της ως μέλους του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού της Αθήνας, προσέφυγε η ΑΕΠΙ.

Σημειώνεται ότι από την προσφυγή έχει ήδη παραιτηθεί η ΑΕΠΙ, αλλά η κ. Ζούνη ζήτησε από την

Με αλλαγές ψηφίστηκε το ν/σχ για τα αυθαίρετα


Με σημαντικές αλλαγές ως προς τα πρόστιμα, τους χρόνους καταβολής των δόσεων κ.ά. ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο νομοθέτημα:

- Όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το Δεκέμβριο την πρώτη δόση αντί εντός οκτώ μήνες, που ίσχυε αρχικά.

- Αυξάνονται οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30.

- Καταργείται η διάταξη που ρυθμίζει τον ακριβή αριθμό των ισόποσων δόσεων καταβολής και ο

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Υπό κατάληψη θα τελεί μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σε γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών.

Στη συνέλευση συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις, πλην της ΔΑΠ ενώ η ΠΑΣΠ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και κατά της κατάληψης.

Οι φοιτητές θα καθορίσουν την

Μέτρα της Τροχαίας για την οδική ασφάλεια των μαθητών


Σειρά μέτρων για την αύξηση της οδικής ασφάλειας των μαθητών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Τα μέτρα προβλέπουν τη διάθεση τροχονόμων για ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, την εντατικοποίηση των ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, καθώς και τη διοργάνωση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία.

Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.) θα ενημερώνονται

Από την 1η Νοεμβρίου το νέο ωράριο στα φαρμακεία

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Νοεμβρίου το νέο ωράριο των φαρμακείων με τον υπουργό Υγείας να προειδοποιεί με αφαίρεση αδείας όσους δεν συμμορφωθούν.


«Από την 1η Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα θα λειτουργεί το 30% των φαρμακείων της χώρας» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και ξεκαθάρισε ότι «όποιος δεν ανοίγει το κατάστημά του, θα του αφαιρείται η άδεια για τουλάχιστον έναν μήνα».

«Οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου θα βγουν στον δρόμο για να διαπιστώσουν αν τηρούνται αυτά,

Ανδρέας Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών και όχι ιατρών


Προσλήψεις νοσηλευτών και όχι γιατρών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας, την ώρα που γιατροί διαδήλωναν έξω από το κτήριο του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους.

«Δεν θα προσλάβουμε ούτε έναν γιατρό», υπογράμμισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι κάθε νέα πρόσληψη, που θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί δεδομένης της παρούσας οικονομικής κατάστασης, θα αφορά μόνο νοσηλευτικό προσωπικό».

«Δεν μπορούμε να έχουμε υπερδιπλάσιους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «η δυσανάλογη κατανομή των γιατρών, οι

Γ. Παναγόπουλος: Ο οδοστρωτήρας του Μεσοπρόθεσμου ξεκινά

Για καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και μετάθεση των βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου.


«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε με απειλητικό ύφος προς την ελληνική κοινωνία πως ο οδοστρωτήρας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξεκινά», ανέφερε.
«Αυτός ο οδοστρωτήρας που στο πέρασμα του ποδοπατά απαράγραπτα εργατικά δικαιώματα», πρόσθεσε, «δεν ακουμπά πουθενά τους φοροκλέπτες, τους φοροδιαφεύγοντες, τους επιχειρηματίες που ευθύνονται γι΄ αυτή την κρίση».

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι για μία ακόμη φορά «μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι καλούνται να πληρώσουν όλα τα βάρη», ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να επιτεθεί μέσω της

Σε ένα μήνα στη Βουλή το ν/σ για τα ταξί


Σε ένα μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί, που τίθεται από σήμερα και περίπου μία εβδομάδα σε διαβούλευση, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης.
Πιο αναλυτικά, από την ενημέρωση που έκανε σήμερα ο υπουργός επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, προκύπτουν τα εξής:

- Η άδεια Παροχής Υπηρεσιών Ταξί (ΑΠΥ), είναι άσχετη με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
- Οι έχοντες σήμερα άδεια ταξί θα πρέπει να επιλέξουν σε διάστημα τριών ετών τι θα κάνουν, αν δηλαδή θα ενταχθούν σε κάποια εταιρεία. Για να αποκτήσουν τη νέα άδεια θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, αλλά δεν θα καταβάλουν το παράβολο.

- Το σχέδιο νόμου αναρτάται σήμερα στο διαδίκτυο για περίπου μια εβδομάδα και θα ακολουθήσει διαβούλευση, καθώς και συζήτηση με τους βουλευτές και τα κόμματα, εφόσον το επιθυμούν.

- Το σχέδιο νόμου θα περάσει και πάλι από το υπουργικό Συμβούλιο στη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης και σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Στη χθεσινή συνεδρίαση

Ενστάσεις των εργαζομένων σε ΕΛΠΕ - ΟΠΑΠ για τις αποκρατικοποιήσεις


Ενστάσεις σχετικά με τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις εξέφρασαν ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Παν. Οφθαλμίδης, και ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του ΟΠΑΠ, Θ. Ζυγούλης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Οφθαλμίδης έδωσε έμφαση στο τίμημα και τους όρους. «Tο θέμα είναι με τί όρους και τί αποτέλεσμα θα φέρει αυτή η πώληση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία, του υπό πώληση 35%, ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει τρία διυλιστήρια και στις αρχές του 2012 θα λειτουργήσει το καινούργιο στην Ελευσίνα.

«Η αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι πολύ μικρή σήμερα στο χρηματιστήριο. Θεωρούμε ότι η απώλεια του ελέγχου των

Απεργούν οι δάσκαλοι στις 22 Σεπτεμβρίου


Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στις 22 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές των αποδοχών των εκπαιδευτικών και καταγγέλλοντας υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, το οποίο η ΔΟΕ καλεί να στηρίξουν με κήρυξη στάσεων εργασίας ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ.


Η Ομοσπονδία προτείνει επίσης κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία –μαζί με την

Τα ανθρώπινα ίχνη διακρίνονται στη Σελήνη


Τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη καθώς και των αποστολών εξερεύνησης του δορυφόρου της Γης διακρίνονται με αφοπλιστική λεπτομέρεια στις καινούργιες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που αιχμαλώτισε το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA.

Στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα τα ίχνη από την προσεδάφιση των διαστημικών οχημάτων Apollo 12, 14 και 17, οι πατημασιές του τελευταίου (Αμερικανού) αστροναύτη στο σεληνιακό έδαφος, καθώς και τα σημάδια από τους τροχούς των οχημάτων ρόβερ που εξερεύνησαν τη Σελήνη.

Στο σημείο όπου προσεδαφίστηκε ο Apollo 17, διακρίνονται με ακρίβεια τα ίχνη από τους τροχούς του, καθώς και τα ίχνη από το περπάτημα των αστροναυτών. Επίσης, φαίνονται στα σημεία όπου οι αστροναύτες τοποθέτησαν τα επιστημονικά όργανα, τα οποία παρείχαν τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία

Μείωση του πληθωρισμού στο 1,7% τον Αύγουστο


Στο 1,7% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού τον Αύγουστο από 2,4% που ήταν τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2010, προκύπτει αύξηση 1,7%, έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2011, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2011, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 10 - Αυγούστου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 09 - Αυγούστου 10, παρουσίασε αύξηση 4,1%, έναντι

Ψεκάστε, σφραγίστε, τελειώσατε!


Η πολυαναμενόμενη ημέρα κατά την οποία ο οδοντιατρικός τροχός θα μπει επιτέλους στην άκρη, όπως όλα δείχνουν, πλησιάζει. Σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα η αγχωτική επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ευχάριστη βόλτα από την οποία θα λείπει ο εφιαλτικός ήχος του βασανιστικού εργαλείου αλλά και ο πόνος που συχνά το συνοδεύει. Πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει ένα «μαγικό υγρό» που ανέπτυξαν οι ειδικοί του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου του Λιντς, στη Βρετανία, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια δρα Αμαλία Αγγελή και χαρίζει στα δόντια τη δυνατότητα να αναδομούνται φυσικά και ανώδυνα.

Ο επαναστατικός μηχανισμός αναδόμησης, όπως εξηγεί αποκλειστικά στο «Βήμα» η δρ Αγγελή, ενεργοποιείται από ένα πεπτίδιο«Σούπερμαν» το οποίο ουσιαστικά αναστρέφει τη διαδικασία της

Από το χώμα στη μάχη κατά του καρκίνου


Με μια μικρή γενετική τροποποίηση, εδαφόβια βακτήρια του γένους Clostridium μπορούν να βάζουν στο στόχαστρο τους κακοήθεις όγκους, ανακοίνωσαν ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το 2013.

Όταν εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, το βακτήριο Clostridium sporogenes έχει από μόνο του την ιδιότητα να αναπτύσσεται μέσα στους συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Εκεί παράγει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί αντικαρκινικά φάρμακα.

Αυτό σημαίνει ότι το μικρόβιο μπορεί να περιορίζει τη δράση του φαρμάκου στους όγκους, χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς, όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας.

Τα βακτήρια Clostridium είναι κατάλληλα για αυτή την προσέγγιση επειδή είναι αναερόβια, δηλαδή

«Χειρόφρενο» τραβούν αύριο τα ταξί

Με 24ωρη απεργία «απαντούν» οι ιδιοκτήτες ταξί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση του κλάδου, το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, θα τραβήξουν αύριο χειρόφρενο από τις 5 π.μ. έως και 5 π.μ. της Παρασκευής.

Οι ιδιοκτήτες επιμένουν στην

Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Αθηνών - Λαυρίου


Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Λεωφ. Αθηνών - Λαυρίου, στην Κερατέα θα εκτελούνται από αύριο Πέμπτη έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Λόγω των εργασιών θα γίνεται κατάληψη ανά μία λωρίδα κυκλοφορίας της Λεωφ. Αθηνών - Λαυρίου και στο τμήμα της από την 1η είσοδο της Κερατέας, μέχρι και τον κόμβο της ΒΙΟΠΑ, στο Δήμο Λαυρεωτικής, πρώτα στο ρεύμα κυκλοφορίας από Μαρκόπουλο προς Λαύριο και

Ανακαλύφθηκε το κοντινότερο στη Γη άστρο - βρέφος


Τα πολύ νεαρής ηλικίας άστρα συνήθως βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη στο χώρο και το χρόνο, για αυτό θεωρείται ασυνήθιστη ανακάλυψη ότι βρέθηκε ένα άστρο-βρέφος σχεδόν στην «πόρτα» του πλανήτη μας, σε απόσταση μόλις 27 ετών φωτός, που θεωρείται ασήμαντη για τα συμπαντικά δεδομένα.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον ʼντρικ Ρίντελ του τμήματος φυσικής και αστρονομίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που παρουσιάζουν την ανακάλυψή τους στο αστρονομικό περιοδικό «The Astronomical Journal».

Το άστρο είναι τόσο «βρέφος» που δεν έχει ανάψει ακόμα η βασική φλόγα των πυρηνικών καύσεων στο εσωτερικό του, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διακρίνουν τη λάμψη των

Προς υποβολή αίτησης πτώχευσης η Saab


Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα σκοπεύει να καταθέσει η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab, προκειμένου να εισέλθει σε διαδικασία αναδιοργάνωσης.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Saab, τη Swedish Mobile, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι θυγατρικές της θα καταθέσουν σήμερα αίτηση «εθελοντικής αναδιοργάνωσης» στο δικαστήριο του Βάνερσμποργκ.

Η εταιρεία επικαλείται την περιορισμένη ρευστότητα της Saab και υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο «να διασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα,

Δεν θα πληρώσουν οι γονείς φωτοτυπίες


«Οι γονείς δεν πρέπει να πληρώσουν καθόλου φωτοτυπίες» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνοντας ότι οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν την ευθύνη γι΄ αυτό το θέμα, καθώς και ότι ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία για να υπάρξει ένα επιπλέον κονδύλι.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, η κ. Χριστοφιλοπούλου εξήγησε ακόμη ότι θα φωτοτυπηθούν τα πρώτα κεφάλαια μέχρι να έρθουν τα βιβλία. Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου είχε δηλώσει πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν μοιραστεί σταδιακά στους μαθητές τα βασικά σχολικά βιβλία.

Η υφυπουργός επανέλαβε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα αποδοθούν και

Εντός του Σεπτεμβρίου τα πρώτα σημειώματα για τις έκτακτες εισφορές


Εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ εκτιμάται ότι η αποστολή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Σημειώνεται ότι συνολικά για την περίοδο 2011-2015 η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής

Βρέθηκαν σχέδια από την κατασκευή του πύργου του Eiffel

Ο πύργος του Eiffel αποτέλεσε ένα από τα θαύματα της σύγχρονης μηχανικής, όταν ολοκληρώθηκε το 1890 και παρέμεινε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για το εκπληκτικό χρονικό διάστημα των 41 χρόνων.

Τα σχέδια ενός Άγγλου καλλιτέχνη που απεικονίζουν τα διάφορα στάδια της κατασκευής του πύργου βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες. Τα συγκεκριμένα είχαν μείνει στην κατοχή της οικογένειας του Warwick Herbert Draper, για όλα αυτά τα χρόνια και πέρναγαν από γενιά σε

Διέρρευσε πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας για το iPhone 5

Ένα ετήσιο πλάνο που διέρρευσε από την αλυσίδα ηλεκτρονικών Best Buy στις ΗΠΑ, δημιούργησε έντονη φημολογία για την πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας του πολυαναμενόμενου iPhone 5.

Στο πλάνο αυτό, η 21η Οκτωβρίου έχει επισημανθεί υπό την ένδειξη «Apple fixture», κάτι αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός θεματικού χώρου σε σχέση με την Apple με αφορμή μια νέα κυκλοφορία.

Έτσι λοιπόν, δεν ήταν καθόλου δύσκολο το μυαλό όλων να οδηγηθεί αμέσως στην σκέψη ότι η ημερομηνία αυτή πρόκειται ουσιαστικά για την ημερομηνία κυκλοφορίας του νέου

Χαλάζι χθες στην Κοζάνη

Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα την πόλη της Κοζάνης, την οποία διαδέχτηκε καταιγίδα με κεραυνούς και αστραπές.

Το σκηνικό του καιρού, που θύμιζε έντονα χειμώνα, εξέπληξε τους κατοίκους, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα σε

Τετράωρη στάση εργασίας σε μετρό και ηλεκτρικό


Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα παραμείνει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα η Αθήνα, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι ηλεκτροδηγοί των Γραμμών 1,2,3 (πρώην Α.Μ.Ε.Λ. - Η.Σ.Α.Π.) της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ζητούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάρτιση ρεαλιστικού και σύγχρονου Κανονισμού Εργασίας, εφαρμογή οργανογράμματος τα οποία θα αποτυπώνουν τις ανάγκες της νέας Εταιρείας και των εργαζόμενων σε αυτήν, με γνώμονα την

΄Εντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί


Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ταξί πυροδότησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι άδειες ταξί θα δίνονται από το Δημόσιο, έναντι παραβόλου, θα μπορούν να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, αλλά δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται.

«Οδηγούμαστε όλοι στην ανεργία», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ ο γραμματέας του ΣΑΤΑ, Κωνσταντίνος Δήμος, σημειώνοντας πως από την ημέρα που σταμάτησε η απεργία του κλάδου δεν υπήρξε καμία επαφή με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και καμία ενημέρωση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο κ. Δήμος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι αντίθετοι στην

ΝΔ: «Σαφής προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση η αναχώρηση της τρόικας


Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε ότι η αναχώρηση εκείνη ήταν ''σαφής προειδοποίηση'' προς την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά.

Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, δεν συνδύαζε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις, για λόγους, που με σαφήνεια έχει αναπτύξει. Ενώ στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί «η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, σε μια λύση δηλαδή, που -όπως πρόσφατα αποκάλυψε και ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας- η τρόικα

Γ. Παπανδρέου: Φουλ για τις μεγάλες αλλαγές


Είναι πολύ σημαντικό σήμερα να εκπέμψουμε ένα σαφές μήνυμα, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός.. Ότι πάμε «φουλ» στις μεγάλες αλλαγές”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας χθες τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πατριωτικό καθήκον που έχει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και, παράλληλα, να αξιοποιήσει το χρόνο που έχει για να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή των σημαντικών

Ο καιρός στις 07.09.2011


Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και στα ορεινά κυρίως της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας περιμένουμε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 29 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 20 έως 31 βαθμούς, στη Κεντρική και Νότια Ελλάδα από 21 έως 31 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές από 21 έως 29 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Κεντρικό και το Ανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί