www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ανδρέας Λοβέρδος: Προσλήψεις νοσηλευτών και όχι ιατρών


Προσλήψεις νοσηλευτών και όχι γιατρών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας, την ώρα που γιατροί διαδήλωναν έξω από το κτήριο του υπουργείου στην οδό Αριστοτέλους.

«Δεν θα προσλάβουμε ούτε έναν γιατρό», υπογράμμισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι κάθε νέα πρόσληψη, που θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί δεδομένης της παρούσας οικονομικής κατάστασης, θα αφορά μόνο νοσηλευτικό προσωπικό».

«Δεν μπορούμε να έχουμε υπερδιπλάσιους γιατρούς στο ΕΣΥ, όταν υπάρχει μόλις ένας νοσηλευτής ανά 30 ασθενείς», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «η δυσανάλογη κατανομή των γιατρών, οι
πελατειακές σχέσεις και η άρνησή τους να υπηρετήσουν στην περιφέρεια, είναι εις βάρος του ΕΣΥ».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι σύντομα, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου παρατηρούνται ελλείψεις γιατρών, περισσότεροι από 22.000 γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μία φορά την εβδομάδα, από το πρωί έως το βράδυ, ύστερα από σχετική απόφαση του δ.σ. του νοσοκομείου.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημείωσε πως αλλάζει η διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας -μέχρι σήμερα γινόταν από τις πρώην νομαρχίες και νυν αντιπεριφέρειες- μεταφέροντας την αρμοδιότητα στους κατά τόπους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους, ικανοποιώντας έτσι χρόνιο αίτημα των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, εμείς κάνουμε διάλογο, αλλά οι γιατροί τον αρνούνται», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των γιατρών στο άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά και για τις ρυθμίσεις, που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΤΕΠ


Εν τω μεταξύ έτοιμη μετά τις 15 Οκτωβρίου θα είναι η νομοθετική ρύθμιση για το νέο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου περιλαμβάνεται πρόβλεψη και για τη λειτουργία των επειγόντων.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, τα 50 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της χώρας θα κληθούν να λειτουργήσουν στα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα τα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου, με βραχιόλι διαφορετικού χρώματος ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Κατά πάσα πιθανότητα, επιτροπή γιατρών ή εξειδικευμένος γιατρός που θα διαθέτει την εμπειρία και θα ορίζεται από τη διοίκηση κάθε νοσοκομείου, θα «φιλτράρει» τα περιστατικά με στόχο να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που πραγματικά χρήζουν νοσηλείας και εισαγωγής στο νοσοκομείο και όχι οι «πελάτες των γιατρών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Η εφημερία είναι για να εξυπηρετεί τα επείγοντα και όχι για να εξυπηρετούν οι γιατροί τους πελάτες τους», παρατήρησε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως το 20% των ασθενών παραμένουν σε ράντζα την ώρα που τα διαθέσιμα κρεβάτια έχουν δοθεί από το «παράθυρο».

Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ θα αφορούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της καθημερινής διαχείρισης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε το παράδειγμα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τρία ημερήσια γεύματα των ασθενών κοστίζουν μόλις 4.10 ευρώ, όταν ο μέσος όρος για όλα τα νοσοκομεία είναι 15 ευρώ. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατασταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα βρεθεί στη Ζάκυνθο κλιμάκιο γιατρών, προκειμένου να ελεγχθεί η «λίστα της ντροπής των 700 τυφλών», που εισπράττουν το επίδομα τυφλότητας, παρότι «υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες ότι είναι υγιέστατοι».

«Δεν κάνουμε περικοπές επιδομάτων για τις περικοπές. Θέλουμε να πάψουν να τα παίρνουν, όσοι δεν τα δικαιούνται», δηλωσε κ. Μπόλαρης και αναφερόμενος στη συγκρότηση μητρώου προνοιακών επιδομάτων στο υπουργείο Υγείας, εκτίμησε ότι αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βοηθήσει σημαντικά σε στοχευμένες παρεμβασεις και έλεγχους.

Τέλος όπως ανακοινώθηκε, αύριο Πέμπτη 8/9 στις 11.00, οι ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παραχωρήσουν Κοινή Συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, με θέμα τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


Με 48ωρη απαντούν οι γιατροί


Στις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας οι ιατροί απάντησαν με 48ωρη πανιατρική απεργία από αύριο Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της απεργίας τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και όλες οι μονάδες υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ραντεβού.

«Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέτα, παρατήρησε ο προέδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα περί αποχής των ιατρών από το διάλογο που υποστήριξε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας. «Επί μήνες πηγαίναμε στο διάλογο και παρακαλούσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και χαρακτήρισαν τουλάχιστον άστοχη τη ρύθμιση για παροχή υπηρεσιών από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μία φορά την εβδομάδα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όσον αφορά το θέμα των προσλήψεων, προειδοποίησαν πως αν σταματήσουν οι προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ, αυτό θα είναι σε βάρος των ασθενών, υποστηρίζοντας πως μόνος σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι να υπηρετηθεί το μνημόνιο και να γίνουν αδιακρίτως μειώσεις κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: