www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών - Ισόβια για τους εμπόρους


Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.

Βρύτατες ποινές, ακόμα και ισόβια περιμένουν ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με εξαρτημένους (γιατροί, σωφρωνιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί) σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ. Επίσης θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Ισόβια αλλά και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ, περιμένουν τους κατ' επάγγελμα
διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών.

Επιείκεια στους χρήστες


H καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, για προσωπική χρήση, τιμωρείται με τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.

Αν κάποιος διαγνωσθεί οτι είναι εξαρτημένος προβλέπεται πλέον η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα, AIDS).

Πιο αναλυτικά οι νέες, ευνοϊκές ποινές, για εξαρτημένους κατηγορούμενους διαμορφώνονται ως εξής:

- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

- Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: