www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ανθρώπινα ίχνη διακρίνονται στη Σελήνη


Τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη καθώς και των αποστολών εξερεύνησης του δορυφόρου της Γης διακρίνονται με αφοπλιστική λεπτομέρεια στις καινούργιες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που αιχμαλώτισε το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA.

Στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα τα ίχνη από την προσεδάφιση των διαστημικών οχημάτων Apollo 12, 14 και 17, οι πατημασιές του τελευταίου (Αμερικανού) αστροναύτη στο σεληνιακό έδαφος, καθώς και τα σημάδια από τους τροχούς των οχημάτων ρόβερ που εξερεύνησαν τη Σελήνη.

Στο σημείο όπου προσεδαφίστηκε ο Apollo 17, διακρίνονται με ακρίβεια τα ίχνη από τους τροχούς του, καθώς και τα ίχνη από το περπάτημα των αστροναυτών. Επίσης, φαίνονται στα σημεία όπου οι αστροναύτες τοποθέτησαν τα επιστημονικά όργανα, τα οποία παρείχαν τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία
σχετικά με το περιβάλλον και το υπέδαφος της Σελήνης.

«Μπορούμε να ανασυνθέσουμε τα βήματα των αστροναυτών για να εντοπίσουμε επακριβώς από πού πήραν τα δείγματα», εξηγεί ο Νόα Πέτρο, σεληνιακός γεωλόγος της NASA.


«Χάρη στις καινούργιες φωτογραφίες που κατέγραψε η κάμερα κλειστής γωνίας χαμηλού υψόμετρου μπορούμε να διαμορφώσουμε λεπτομερέστερη εικόνα σχετικά με την επιφάνεια της Σελήνης», σχολιάζει ο ερευνητής του κρατικού πανεπιστήμιου της Αριζόνας και επικεφαλής ερευνητής της Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), Μαρκ Ρόμπινσον.

«Αυτές οι φωτογραφίες μας θυμίζουν την εκπληκτική ιστορία των αποστολών Appollo και μας καλούν να συνεχίζουμε την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», επισημαίνει ο Τζιμ Γκριν, διευθυντής του Planetary Science Division της NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: