www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕΠΕ: Αυξήθηκε η ημιαπασχόληση στο δεκάμηνο

Η τάση που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους στην αγορά εργασίας, για αύξηση της ημιαπασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση της πλήρους απασχόλησης, συνεχίζεται και στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.


Όπως υποστηρίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, στους δέκα πρώτους μήνες του 2010 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι λιγότερες κατά 110.591, ενώ την ίδια ώρα οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι 61.708 περισσότερες και οι εκ περιτροπής απασχόλησης έχουν αυξηθεί κατά 15.165.

Αναλυτικότερα στο πρώτο 10μηνο του 2010, κατατέθηκαν 481.460 συμβάσεις πλήρους

Το Allou Fun Park καλωσορίζει τα Χριστούγεννα

Το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της χώρας, Allou! Fun Park καλωσορίζει τα Χριστούγεννα και διοργανώνει μία μοναδική εκδήλωση, με guest τους VEGAS!


Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 20:00, οι VEGAS το αγαπημένο συγκρότημα των νέων θα ξεσηκώσει τους επισκέπτες του Allou! Fun Park με ένα μοναδικό και άκρως Χριστουγεννιάτικο Live show. Οι VEGAS όχι μόνο θα τραγουδήσουν όλες τους τις επιτυχίες αλλά, μαζί με όλους τους θαυμαστές θα ανάψουν τα χιλιάδες πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα φωτάκια σε όλο το Πάρκο,

«Έμφραγμα» στον Προαστιακό

Ακινητοποιημένη στο σταθμό των Λιοσίων βρίσκεται αμαξοστοιχία του Προαστιακού που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Κιάτο.


Εκτιμάται ότι το πρόβλημα οφείλεται σε μηχανική βλάβη, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ξεκαθαριστεί η αιτία του προβλήματος.

Η ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία έχει δημιουργήσει έντονο πρόβλημα στην κυκλοφορία των συρμών του Προαστιακού, καθώς η γραμμή είναι μονή με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες

Νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις έδειξε η Κατσέλη στην Τρόικα

Δύο νομοσχέδια που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και αναμένεται να προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή, έδωσε στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόϊκα, Σερβάζ Ντε Ρούζ, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.


Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο Ντε Ρουζ, επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα νομοσχέδια

Πρεμιέρα για το e-Βιβλιοπωλείο της Google

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Google στις ΗΠΑ. Πρόκειται για σύστημα το οποίο θα επιτρέπει σε χρήστες να αγοράζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσω του ίντερνετ και στη συνέχεια να τα διαβάζουν μέσω ειδικών συσκευών.


Η διεύθυνση του είναι www.Books.google.com και πλέον όπως αναφέρουν από την εταιρεία οι αναγνώστες θα μπορούν να διαλέξουν και να διαβάσουν το αγαπημένο τους μέσα από μια συλλογή περισσότερων των τριών εκατομμυρίων βιβλίων.

Για την ώρα πάντως η συλλογή είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ, ενώ από τις αρχές του 2011 αναμένεται να

Στο φως χαμένο χειρόγραφο του Ντα Βίντσι

Ένα μυστηριώδες χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ήταν «χαμένο» για περίπου ενάμισι αιώνα μέσα σε δημόσια βιβλιοθήκη στην πόλη Ναντ, της δυτικής Γαλλίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εντελώς τυχαία από δημοσιογράφο.


Το έγγραφο είναι γραμμένο από τα δεξιά προς τα αριστερά, κλασσικό παράδειγμα "καθρέφτη", μια μέθοδο που ο Λεονάρντο χρησιμοποιούσε συχνότατα. Οπως αναφέρει το reuters, το χαμένο κείμενο του Ντα Βίντσι είχε παραχωρηθεί από έναν πλούσιο συλλέκτη, τον Πιέρ Αντουάν Λαμπουσέ, το 1872, στην γαλλική πόλη Νάντ μαζί με ακόμα 5.000 χειρόγραφα. Στην συνέχεια η τύχη του ήταν να μαζεύει σκόνη σε κάποιο από τα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης μέχρι που κάποιος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργούσε, το εντόπισε και κατάλαβε πως ήταν διαφορετικό από τα άλλα.

Για την ώρα παραμένει μυστήριο τί ακριβώς γράφει το συγκεκριμένο χειρόγραφο και οι ειδικοί

ΝΔ: Ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στο κέντρο

Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση να παραμείνει κλειστό σήμερα το κέντρο της Αθήνας, αλλά και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, άσκησε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.


Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως "χρειάσθηκε να αποκλεισθεί μια τεράστια ζώνη πολλών χιλιομέτρων στην πρωτεύουσα της χώρας επί ένα σχεδόν εικοσιτετράωρο και να προκληθεί μια τεράστια οικονομική ζημιά στον εμπορικό κόσμο εν καιρώ κρίσης, για να γίνει και πάλι το κέντρο της Αθήνας πεδίο δράσης των 'γνωστών - αγνώστων'

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: «Όχι στην κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων»

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην Πλατεία Κοραή, όπου ξηλώνονται παρτέρια για να αντικατασταθούν από τα τραπεζάκια των μπαρ, καφέ και εστιατορίων, αλλά και τις αυθαίρετες κατασκευές των μαγαζιών που καταλαμβάνουν κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

«Θα πρέπει οι όποιες παρεμβάσεις να γίνονται βάσει συλλογικού - συγκεκριμένου σχεδιασμού με σεβασμό στο περιβάλλον, στους πεζούς, στα παιδιά, στους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ, στους εμπόρους, στους επισκέπτες και καταναλωτές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για την ιστορία

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν στην γωνία της Πλατείας Κοραή άνοιξε νέο κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος (πιτσαρία) και βγάζοντας τραπέζια επί της πλατείας

«Το 2013 βγαίνουμε από το πρόγραμμα της τρόικας»

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2013, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το δρόμο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι τώρα εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την παράταση της

Οδηγία Ε.Ε. για ρύπους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις αναθεώρησε επί το αυστηρότερο την οδηγία για τις εκπομπές των βιομηχανικών ρύπων που συνδέονται με επιπτώσεις στο περιβάλλον (όξινη βροχή) και τον άνθρωπο, (καρκίνος, άσθμα).


Ετσι, περιορίζονται ακόμη περισσότερο μείγματα θείου και αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια σκόνης, αμίαντος και βαρέα μέταλλα. Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η οδηγία αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του νερού και του εδάφους και όχι στην άμβλυνση των επιπτώσεων που έχουν οι ουσίες αυτές στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η νέα οδηγία ενσωματώνει σε ενιαίο και ομογενοποιημένο πλαίσιο επτά παλαιότερες και συνδυάζει τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων με τη χρήση της καθαρότερης διαθέσιμης τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή, η οδηγία καλύπτει 52.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός Ε.Ε., οι οποίες

Το έτοιμο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττό αλάτι

Το έτοιμο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επικίνδυνες και περιττές ποσότητες αλατιού. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της βρετανικής οργάνωσης CASH (Consensus Action on Salt and Health – Συναινετική Δράση για το Αλάτι και την Υγεία), που βρήκε ότι σε συγκεκριμένα είδη έτοιμου φαγητού κρύβεται αλάτι που δεν είναι καθόλου απαραίτητο για τη διατροφή μας. Αντιθέτως η προετοιμασία και το μαγείρεμα φρέσκων φαγητών στο σπίτι αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή που έχουμε, γιατί το αλάτι σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικά λιγότερο.
Η ανώτερη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού για κάθε ενήλικα είναι έξι γραμμάρια, αλλά η CASH βρήκε ότι το έτοιμο φαγητό περιέχει ως και 10 γραμμάρια ανά γεύμα. Τα στοιχεία της οργάνωσης

Τιτανικός: Νέο είδος βακτηρίου κατατρώει το ναυάγιο

Ένα άγνωστο ως σήμερα είδος βακτηρίου, ικανό να τρέφεται με σκουριά, ανακαλύφθηκε να σιγοτρώει το ναυάγιο του Τιτανικού, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού. Το ασυνήθιστο μικρόβιο πήρε τo όνομα Halomonas titanicae, δηλαδή αλομονάδα του Τιτανικού.
Το H.titanicae είναι ένα από τα δεκάδες είδη μικροβίων -βακτήρια και μύκητες- που αποδομούν το σιδερένιο σκελετό του «αβύθιστου» υπερωκεάνιου.

«Το 1995 προέβλεπα ότι ο Τιτανικός θα διατηρούνταν για ακόμα 30 χρόνια» σχολίασε η Δρ Ενριέτα Μαν του Πανεπιστημίου Ντάλουσι στον Καναδά. «Νομίζω όμως ότι τώρα καταρρέει πολύ ταχύτερα από ό,τι τότε. Θα είναι ευχάριστο αν απομένουν 15 με 20 χρόνια. Στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα εκτός από ένας λεκές σκουριάς» συνέχισε.

Σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Κέντρο Επιστημών του Οντάριο, η Δρ Μαν εξέτασε δείγματα σκουριάς που συνέλεξε το 1991 το ρωσικό ρομποτικό

Από 16 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο στον Πειραιά

Ο εμπορικός Σύλλογος Πειραιά γνωστοποιεί ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που θα ισχύσει κατά την εορταστική περίοδο στον Πειραιά, από Πέμπτη 16/12 μέχρι και την Δευτέρα 3/1/2011, είναι το ακόλουθο:


Πέμπτη 16/12 : 9.00π.μ. - 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 17/12 : 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Σάββατο 18/12 : 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

Κυριακή 19/12 : 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.

Δευτέρα 20/12 : 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τρίτη 21/12 : 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Τετάρτη 22/12 : 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.

Διαβούλευση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των πανελληνίων εξετάσεων

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διενεργεί διαβούλευση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων των πανελλήνιων εξετάσεων.

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=350 έως και την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου.

Το Υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις πλευρές του ζητήματος και τις γνώμες που διατυπώνονται με αποκλειστικό κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων και γι’ αυτό δεν

Νέα μέθοδος εξωσωματικής δίνει ελπίδα σε γυναίκες

Μία νέα μέθοδος εξωσωματικής χωρίς τη χρήση ορμονών, που εφαρμόστηκε με επιτυχία σε μια 32χρονη γυναίκα από την Καβάλα, δίνει ελπίδες σε γυναίκες, στις οποίες αντενδείκνυται η ελεγχόμενη ορμονική διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.


Όπως επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Πράπας, η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην 32χρονη στηρίζεται στην In Vitro (εργαστηριακή) ωρίμανση άωρων ωαρίων σε συνδυασμό με την εφαρμογή άσηπτης υαλοποίησης. «Πήραμε ένα άωρο ωάριο από τη γυναίκα, το ωριμάσαμε στο εργαστήριο, στη συνέχεια το γονιμοποιήσαμε με σπέρμα και δημιουργήσαμε το έμβρυο.

Επειδή όμως το ενδομήτριο της γυναίκας δεν ήταν αρκετά παχύ για να δεχτεί το έμβρυο το καταψύξαμε με τη διαδικασία της υαλοποίησης.

Στο μεταξύ χορηγήσαμε στη μέλλουσα μητέρα αντισυλληπτικά για 9-10 ημέρες ώστε να παχύνει το ενδομήτριο και στη συνέχεια εμφυτεύσαμε το έμβρυο. Ακολούθησε εγκυμοσύνη 39 εβδομάδων, η οποία κατέληξε σε φυσιολογικό τοκετό και τη γέννηση ενός υγιούς και αρτιμελούς κοριτσιού,

Άλλαξαν οι ημερομηνίες των μηχανογραφικών

Τον Ιούλιο, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι το Μάρτιο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση του υπουργείου Παιδείας.


Αυτό άφησε να εννοηθεί η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Άλλωστε, το θέμα της περιόδου κατάθεσης των μηχανογραφικών είχε δοθεί προς διαβούλευση και οι περισσότεροι μαθητές επιθυμούν να μην αλλάξει, προτιμώντας να γνωρίζουν πρώτα τους βαθμούς τους και μετά να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό και να αποφασίζουν ουσιαστικά για την επιστήμη, που θα σπουδάσουν.

«Το κλίμα πάει προς καλοκαίρι γιατί τα παιδιά στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν τα επιχειρήματά τους και είναι σεβαστά», δήλωσε η υπουργος Παιδείας και συνέχισε: «Για το μηχανογραφικό είχαμε πει και σας θυμίζω ότι γίνεται μία προσπάθεια να εξορθολογιστεί το σύνολο των διαδικασιών. Επειδή υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για τη μία και για την άλλη περίπτωση από την πλευρά του Υπουργείου, για πρώτη φορά στα χρονικά είπαμε να ζητήσουμε την άποψη των ίδιων

Μεσογειακή αναιμία: Νέα μέθοδος διάγνωσης στο έμβρυο

Σημαντικά αποτελέσματα για τη διάγνωση μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο παρουσίασαν μέλη ελληνοϊταλικής επιστημονικής ομάδας.
Σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας νέας μεθόδου για την διάγνωση της ασθένειας στο έμβρυο, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης. Πρόκειται για την παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, που στην Ιταλία, ονομάσθηκε «celocentesi».

Οι μελέτες, οφείλονται στην συνεργασία του δημόσιου νοσοκομείου V. Cervello του Παλέρμο Σικελίας, με τον αναπληρωτή καθηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Μακρυδήμα.

Πιο συγκεκριμένα, «απορροφάται μικρή ποσότητα υγρού, από την εξωεμβρυϊκή κοιλότητα, στο διάστημα από την έκτη μέχρι την ένατη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες νωρίτερα, από τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου», όπως εξήγησε , ο Έλληνας

Στους δήμους το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων

Το προσωπικό, που απασχολείται στον καθαρισμό σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μεταφέρεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 με την ίδια σχέση εργασίας σε προσωποπαγείς θέσεις στους αντίστοιχους δήμους, όπως αυτοί συνιστώνται με το ν.3852/2010 («Καλλικράτης»).
Τη σχετική εγκύκλιο εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να προβούν άμεσα και το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης, προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Επίσης, σημειώνεται ότι «το ανωτέρω προσωπικό εξακολουθεί να διέπεται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπαγόταν πριν από τη μεταφορά του στους δήμους, τυχόν δε

Internet:Οι διαθέσιμες διαδικτυακές διευθύνσεις «τελειώνουν τον Ιανουάριο»

Το απόθεμα των ελεύθερων διαδικτυακών διευθύνσεων θα στερέψει γύρω στον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ένας από τους φορείς που διαχειρίζεται τις διευθύνσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι η κατάσταση «δεν είναι σοβαρή» -τη λύση θα δώσει το IPv6.
Η λειτουργία του Internet βασίζεται σήμερα στην έκδοση 4 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IPv4), το οποίο χρησιμοποιείται από το 1981 και πλέον πλησιάζει το όριό του, τις τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις (οι οποίες αντιστοιχούν σε συνδυασμούς αριθμών του τύπου 168.223.112.100).

Οι διευθύνσεις αυτές εκχωρούνται από την αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρεία ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), η οποία τις μοιράζει σε πέντε περιφερειακούς καταχωρητές.

«Η δεξαμενή κεντρικών διευθύνσεων θα έχει εξαντληθεί μέχρι τον Ιανουάριο» δήλωσε στο AFP o Ερνέστο Μάχο, διευθυντής Επικοινωνιών στον Καταχωρητή Διαδικτυακών Διευθύνσεων Λατινικής

Κίνδυνος από συμπληρώματα διατροφής

Η UEFA με ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα της προειδοποιεί τους ποδοσφαιριστές ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, ζητώντας να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τις ομοσπονδίες τους προτού χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε σκεύασμα. Η UEFA αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου διαπιστώθηκε ότι δόθηκαν δείγματα θετικά στην ουσία Methylhexaneamine (μεθυλεξαναμίνη), η οποία περιέχεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής που προορίζονται για αύξηση ενέργειας ή απώλεια βάρους, χωρίς να διευκρινίζει αν οι εκδηλώσεις αυτές ήταν ποδοσφαιρικές.
Κατά την UEFA ο κίνδυνος τα συγκεκριμένα συμπληρώματα να περιέχουν απαγορευμένες ουσίες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα είναι υπαρκτός, και αυτό επειδή η Methylhexaneamine αναγράφεται με διάφορα ονόματα όπως 1,3-dimethylamylamine, dimethylamylamine,

"Το βότανο της μεγάλης ζωής"

To Rooibos είναι ένα βότανο και το όνομα του στα αφρικάνικα σημαίνει κόκκινος θάμνος . Συνηθίζεται να λέγεται κόκκινο τσάι και φυτρώνει σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, βόρεια του Cape Town.

Παρέχει τσάι χωρίς καφεΐνη και αυτό το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες.

Οι Ιάπωνες το αποκαλούν «βότανο της μεγάλης ζωής».

Σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές

Η αστυνομία περικύκλωσε ομάδα διαδηλωτών

Αυτήν την ώρα η αστυνομία έχει περικυκλώσει πλήθος διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος και έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους-εξόδους γύρω από την πλατεία.


Πριν από λίγα λεπτά ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κτίριο της Βουλής και προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου. Ωστόσο, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ κατά των αστυνομικών που τον

Γλυπτά Παρθενώνα: Μακροχρόνιος δανεισμός αντί για διεκδίκηση

Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, με αντάλλαγμα τον μακροχρόνιο δανεισμό τους στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.


Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει στο λονδρέζικο μουσείο μια επιλογή από τα κορυφαία κλασσικά αριστουργήματα της χώρας για εκθέσεις που θα αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια.

Στη συνέντευξή του ο κ. Γερουλάνος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν νοιάζεται πλέον για την τυπική ιδιοκτησία των θησαυρών του Παρθενώνα εφόσον ενωθούν με τα υπόλοιπα τμήματα των
γλυπτών.

Το Βρετανικό Μουσείο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την

Νέα πειραματική μέθοδος "καψίματος" των καρκινικών κυττάρων

Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, "καίγοντας" τα με μαγνητικούς παλμούς. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται υπερθερμία, επειδή αυξάνει την θερμοκρασία των κακοήθων κυττάρων μέχρι αυτά να πεθάνουν, έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε πειραματόζωα (ποντίκια).


Οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία δονούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο, αναγκάζοντας τα κύτταρα του όγκου να υπερθερμανθούν και τελικά να καταστραφούν. Τα τεστ έδειξαν, ότι όταν η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων αυξηθεί κατά έξι βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία του υπολοίπου σώματος, οι όγκοι αρχίζουν να καταστρέφονται.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα, κάτι που οδηγεί στις γνωστές παρενέργειες της

Συμπαράσταση στους συλληφθέντες για τρομοκρατία από τον Γιάννη Δημητράκη

Από το εδώλιο του κατηγορούμενου ο καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό ως μέλος της λεγόμενης «συμμορίας με τα μαύρα» Γιάννης Δημητράκης, εξέφρασε νωρίτερα την «αυτονόητη αλληλεγγύη του», στους έξι που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση.


Στο πενταμελές εφετείο Αθηνών είπε μεταξύ άλλων τα εξής : «Εχουν περάσει δύο χρόνια, που σαν σήμερα εκτελέστηκε ένα παιδί 15 ετών από αστυνομικούς.

Η κοινωνία έχει σημαδευτεί από αυτό το γεγονός που προκάλεσε κοινωνική σύρραξη. Αφορμή ήταν το φάντασμα της κρατικής καταστολής. Το ίδιο φάντασμα επικρέμεται εδώ και πέντε έτη από πάνω μου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν μετάγομαι από φυλακή σε φυλακή, σαν τον χειρότερο κακοποιό, όταν δικάζομαι σε ένα ακροατήριο που είναι γεμάτο αστυνομικούς, που εμποδίζουν τον κόσμο να μπει μέσα, ώστε να μην διασφαλίζεται η δημόσια δίκη. Το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις συλλήψεις των έξι συντρόφων μου, στους οποίους εκφράζω την αυτονόητη αλληλεγγύη μου, επιχειρήθηκε ένα επικοινωνιακό γλέντι, που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα. Δύο μέρες αναμασιέται στα

Το «λίφτινγκ» στο Facebook προκαλεί νέες αντιδράσεις

Σε νέο «λίφτινγκ» προχώρησε το Facebook, κάνοντας ακόμη πιο εύκολο για τους χρήστες του να βλέπουν τις προσωπικές πληροφορίες των «φίλων» τους, αλλά και να δημιουργούν ένα «ιστορικό» με τις online σχέσεις τους.


Οι αλλαγές εγείρουν νέα ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας των μελών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, την ίδια ώρα που ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα, αν και παραδέχεται ότι δεν καταφέρνει πάντα να προστατεύσει με επάρκεια τους χρήστες.

Ο 26χρονος πρώην φοιτητής του Χάρβαρντ εμφανίστηκε χθες το βράδυ στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του CBS, «60 Minutes» και απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Λέσλι Σταλ: από την προστασία της ιδιωτικότητας και τα σχέδιά του να… κατακτήσει το Διαδίκτυο, μέχρι το «The Social Network», την ταινία που περιγράφει το «φαινόμενο» Facebook και του φιλοτεχνεί ένα διόλου
κολακευτικό προφίλ.

Η νέα εμφάνιση του Facebook

Λίγη ώρα πριν παρουσίασε, μέσα από το εταιρικό του blog, τη νέα εμφάνιση του Facebook.

Οι επανασχεδιασμένες σελίδες του προφίλ των χρηστών αποκαλύπτουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες και φωτογραφίες στην κορυφή της σελίδας, σε μια προσπάθεια να γίνει «ακόμη πιο εύκολο να πείτε την ιστορία σας και να μάθετε πληροφορίες για τους φίλους σας», σύμφωνα με τον

«Όχι» από Μέρκελ σε ευρωομόλογα

Αρνητική με την έκδοση ευρωομολόγων παραμένει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα αποθάρρυνε τις χώρες της Ε.Ε. να βάζουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.


Όπως ανέφερε, οι επενδυτές "επιβραβεύουν" με χαμηλά επιτόκια, τις χώρες που έχουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους και ένα ευρωομόλογο θα αναιρούσε την επιβράβευση αυτή.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άρθρο που συνυπογράφει με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας, Τζ. Τρεμόντι, προτείνουν την δημιουργία ενός οργανισμού που θα

Έμμεση επιβεβαίωση για το «τσεκούρι» σε υπαξιωματικούς

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών ήταν εξαιρετικά προσεκτική και πάντως καθόλου καθησυχαστική για το μέλλον τους.


«Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις.Για απολύσεις μονίμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε».

Ως γνωστόν οι ΕΠΟΠ, δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσλαμβάνονταν μέχρι τώρα με τη προοπτική να μονιμοποιηθούν εφόσον περνούσαν κάποιες ανούσιες και τυπικές εξετάσεις. Συνεπώς αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι σε θέση να διαψεύσει κατηγορηματικά την έξοδο των ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν επταετία τώρα ή στο άμεσο μέλλον. Για το μόνιμο προσωπικό ασφαλώς και δεν υπήρχε θέμα και ο όρος «απολύσεις» που χρησιμοποιήσαν οι εφημερίδες που δημοσίευσαν το θέμα –αλλά και το Onalert- είχε να κάνει με την λογική που μέχρι τώρα επικρατούσε στους ΕΠΟΠ: μετά τη πρόσληψή τους δύο ήταν οι περιπτώσεις που οδηγούσαν στη μη μονιμοποίησή τους. Είτε να διαπράξουν κάποιο σοβαρό

Απαντούν με απεργία στην κυριακάτικη εργασία

Εικοσιτετράωρη απεργία, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική την απόφαση του νομάρχη Αθηνών, με την οποία επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο, την ερχόμενη Κυριακή. Καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα "σε όσους προσπαθούν μέσα στην οικονομική κρίση και την ύφεση να καταργήσουν την Κυριακή Αργία και να επιβάλουν μαζί με το πετσόκομμα των μισθών, την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και την πλήρη απορρύθμιση των

Επιμένει ο Γ. Παπαθανασίου για το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ

Στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά εμμέσως και στον προκάτοχό του, Γιώργο Αλογοσκούφη, επιρρίπτει ο Γιάννης Παπαθανασίου, τις ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εξέδωσε έντυπο, με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών: η αλήθεια για την Οικονομία», προκειμένου να υπερασπιστεί τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας. «Ο στόχος του 6% ήταν φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος», ισχυρίζεται για το έλλειμμα του 2009.


Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση εσκεμμένα παραποίησε την αλήθεια και φούσκωσε τους αριθμούς, με σκοπό να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρει ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης οφείλεται σε μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Αφήνει όμως να εννοηθεί ότι "κληρονόμησε" την κρίση χρέους και ελλείμματος από τον προκάτοχό του, αφού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης θητείας του έκανε ό,τι μπορούσε για να μη

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια σημειώθηκαν στα Προπύλαια, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης πορείας που διοργανώνεται στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών κι εκείνοι απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών, ενώ παραβίασαν και το πανεπιστημιακό άσυλο διώχνοντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο μπροστά στα Προπύλαια.


Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 15:00, όταν άγνωστοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που βρίσκονταν πάνω στο πεζοδρόμιο των Προπυλαίων.

Οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν την πορεία στις 16:00 με κατεύθυνση προς την

Με πρόστιμο-μαμούθ απειλείται η Ελλάδα για τις χωματερές

Την απαισιοδοξία της για το κατά πόσο η Ελλάδα θα επιτύχει την έγκαιρη απενεργοποίηση των ανεξέλεγκτων χωματερών εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.


Σε δηλώσεις της η Τίνα Μπιρμπίλη υπενθύμισε πως η χώρα μας πρέπει -δια του υπουργείου Εσωτερικών- να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εκτίμησε πως σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, με τις περισσότερες από τις μισές να βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Εφόσον δεν επιτευχθεί πρόοδος η Κομισιόν ενδεχομένως να επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ ανά χωματερή, ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δισ. ευρώ. Η χώρα μας είχε... εξασφαλίσει την πρώτη της καταδίκη για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών το 2005 και είχε, τότε, δεσμευτεί πως θα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέχρι το 2008. Ωστόσο, ένας αριθμός

Στην κυκλοφορία στις 8 Δεκεμβρίου ο κόμβος Δρυμού - Μελισσοχωρίου

Στην κυκλοφορία παραδίδεται την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ο νέος ισόπεδος κόμβος της επαρχιακής οδού Δρυμού - Μελισσοχωρίου με τη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.


Ο νέος κόμβος αναμένεται να μειώσει την ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών και κυρίως των

Επικίνδυνα τρία στα δέκα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τρία στα δέκα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που πωλούνται στην αγορά εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ).


Για να είναι ασφαλή τα λαμπάκια -και άλλα διακοσμητικά είδη που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα- θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση "CE", τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (π.χ, τάση, ισχύς κτλ), καθώς και την επωνυμία του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, συνοδευόμενη από στοιχεία επικοινωνίας. Θα πρέπει επίσης να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Η χρήση για διακόσμηση υπαίθριου χώρου επιτρέπεται μόνο αν αναγράφεται σαφώς η σχετική καταλληλότητα

Καταστροφική για τα βασικά τρόφιμα η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι το βασικό σημείο κλειδί στις συνομιλίες του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στο Κανκούν. Μέσα στις τέσσερις επόμενες δεκαετίες οι τιμές του καλαμποκιού μπορεί να αυξηθούν ως και 131% με συνέπεια να υποσιτίζονται 17 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στις φτωχότερες χώρες, ενώ αρκετοί αφρικανοί αγρότες μπορεί να εγκαταλείψουν την γεωργία εφόσον ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, δείχνουν νέες μελέτες.


"Θέλαμε να πείσουμε τις χώρες στο Κανκούν να αναλάβουν δράση ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, διαφορετικά, εάν μείνουμε χωρίς έλεγχο των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, οδεύουμε προς αύξηση τεσσάρων βαθμών" δήλωσε ο Phillip Thornton, από το International Livestock Research Institute (ILRI) που έχει την έδρα του στη Κένυα.

Ο Thornton, ο οποίος χρησιμοποίησε κλιματικά μοντέλα σε μία μελέτη, έδειξε τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει ως το τέλος του αιώνα μία αύξηση κατά τέσσερις βαθμούς της θερμοκρασίας

Συνεχίζεται η κόντρα για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Στην απόφαση του να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου εμμένει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παρά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους εμποροϋπαλλήλους και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο.


Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σκοπεύουν να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών για την αναβάθμιση της περιοχής.

"'Εάν πρέπει να επαναστατήσουμε θα το κάνουμε. Εάν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν'' δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Σύμφωνα με τον Π. Καρέλλα, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Κυριακής δεν θα συμβάλλει τόσο στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, είναι απλώς μία κίνηση για τη βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών και τη δημιουργία μίας εορταστικής ατμόσφαιρας σε μια πόλη που σε όλη τη διάρκεια του 2010 έχει ταλαιπωρηθεί από 771 συγκεντρώσει, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με

Διαδήλωση οργανώνει η ΑΔΕΔΥ αύριο

Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει αύριο Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, διαδήλωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και εν συνεχεία πορεία προς τη Βουλή.


«Το 34ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με ψήφισμα του εκφράζει την αντίθεση των εργαζομένων στο Δημόσιο στο μνημόνιο και τα αντεργατικά μέτρα και καλεί μαζικά τους εργαζομένους σε συμμετοχή

Ξεκίνησε στο δεύτερο βαθμό η δίκη του Γιάννη Δημητράκη

Με τις καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του 30χρονου Γιάννη Δημητράκη που κατηγορείται για τη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στην Σόλωνος στις 16 Ιανουαρίου του 2006.


«Έχουν περάσει δύο χρόνια, που σαν σήμερα εκτελέστηκε ένα παιδί 15 ετών από αστυνομικούς. Η κοινωνία έχει σημαδευτεί από αυτό το γεγονός που προκάλεσε κοινωνική σύρραξη Αφορμή ήταν το φάντασμα της κρατικής καταστολής. Το ίδιο φάντασμα επικρέμεται εδώ και πέντε έτη από πάνω μου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν μετάγομαι από φυλακή σε φυλακή, σαν τον χειρότερο κακοποιό. Όταν δικάζομαι σε ένα ακροατήριο που είναι γεμάτο αστυνομικούς, που εμποδίζουν τον κόσμο να μπει μέσα, ώστε να μην διασφαλίζεται η δημόσια δίκη. Το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις συλλήψεις των έξι συντρόφων μου, στους οποίους εκφράζω την αυτονόητη αλληλεγγύη μου, επιχειρήθηκε ένα επικοινωνιακό γλέντι, που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα. Δύο μέρες αναμασιέται στα κανάλια η

Απολύσεις σχεδιάζει το 36% των επιχειρήσεων στη Β. Ελλάδα

Την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας καταγράφει έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, στην οποία μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο ερχόμενο εξάμηνο.


Σύμφωνα με το δείκτη Norhern Greece Business Index 500, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, μόλις το 7% των επιχειρήσεων δηλώνει πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το 36% εκτιμά πως θα

Επεισόδια στην πορεία των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στα Προπύλαια, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.


Νεαροί συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Νωρίς το μεσημέρι, σκηνικό έντασης στήθηκε πέριξ της πλατείας Συντάγματος, αλλά και στην οδό Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής.

Νεαρά άτομα επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Στα Χαυτεία, ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε βιτρίνες και στάσεις λεωφορείων και επιτέθηκε με

Μαζί με το 2010 φεύγει και το LimeWire

Την αναστολή λειτουργίας του ομώνυμου online δικτύου ανταλλαγής αρχείων ανακοίνωσε το LimeWire.


Η υπηρεσία επέτρεπε σε εκατομμύρια χρήστες διεθνώς να μοιράζονται αρχεία κάθε τύπου και οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούσαν για τη διανομή μουσικής, ταινιών και διαφόρων εφαρμογών λογισμικού.

Η αντίστροφη μέτρηση για το LimeWire ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη πως η λειτουργία της υπηρεσίας παραβίαζε το αμερικανικό δίκαιο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Oι υπεύθυνοι του LimeWire είχαν, τότε, δηλώσει πως στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας "νόμιμης" υπηρεσίας αγοράς τραγουδιών, ταινιών και εφαρμογών, ωστόσο όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους την περασμένη Παρασκευή τα σχέδια αυτά

Πωλούνται δύο καταστήματα της Ατλάντικ

Στην πώληση του πάγιου εξοπλισμού της επιχείρησης Σούπερ Μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΕ.στο Βέλο Κορινθίας και το Πέραμα προχώρησε η εταιρεία Ατλάντικ προκειμένου να εξοφληθεί το η οφειλή στον προμηθευτή ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΑΒΕΕ.


Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης του δικτύου της Ατλάντικ και πλέον η

Το χασμουρητό είναι κολλητικό

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν "ανοσία" στο χασμουρητό των άλλων και δεν το μιμούνται ενστικτωδώς όπως οι πιο μεγάλοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόνταν.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο. Στα πέντε μερικά αρχίζουν να κολλάνε το χασμουρητό και μέχρι την ηλικία των 11 ετών όλα πια τα παιδιά κολλάνε το χασμουρητό όπως και οι ενήλικοι.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες ξέρουν ότι το χασμουρητό είναι κολλητικό για ένα άνθρωπο, όταν βλέπει κάποιον άλλο να χασμουριέται. Η πιο πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το

Σημαντική ανακάλυψη στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν, με πειράματα σε ζώα, ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα. Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων.


Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Nature Neuroscience", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Γκάρντιαν", δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τρόπο να "ενθαρρύνουν" τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να αναλάβουν την επιδιόρθωση της βλάβης της μυελίνης, μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της

Τετάρτη και Πέμπτη οι απολογίες των συλληφθέντων στη Θεσ/κη

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη πήραν από τις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, οι έντεκα συλληφθέντες στον υπό κατάληψη χώρο κοντά στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.

Πρόκειται για οκτώ άνδρες και τρεις γυναίκες, 19 έως 27 ετών, μεταξύ αυτών κι ένας αλλοδαπός, που πρόσκεινται ιδεολογικά στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό και αναρχικό χώρο.

Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο φοιτητές κι ένας σπουδαστής, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα, εκτίοντας ποινή για διάπραξη ληστειών στη

Γιατί η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα στους μετανάστες;

Κρίσιμες στιγμές για το Μεταναστευτικό σε Ελλάδα και Ευρώπη


Δύο σαφείς τάσεις για το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού διαμορφώνονται στην Ευρώπη, και ενόψει της προώθησης και επικείμενης ψήφισης του εννιαίου συστήματος ασύλου, στην αρχή του επομένου έτους, αναμένεται ρήξη ανάμεσά τους. Η μια τάση που εκφράζεται από την ίδια την Κομισιόν, θέλει, ουσιαστικά, ανοικτά σύνορα και στη συνέχεια κατανομή των μεταναστών στις διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι αρνείται εντελώς την ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα όμως, την βάζει σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα, η δεύτερη τάση, η οποία εκφράζεται κυρίως από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέλει μεγαλύτερους και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, καθώς και στην απόδοση του καθεστώτος του ασύλου. Και βέβαια, δέχεται το «μοίρασμα» μόνον εκείνων των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο. Ηδη, οι υπουργοί Εσωτερικών που πρόσκεινται στο ΕΛΚ (Συντηρητικοί) εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο προωθούμενο εννιαίο σύστημα ασύλου, το οποίο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο στην αρχή του επόμενου έτους.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, και ειδικά στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία, στον Εβρο, απ’όπου το τελευταίο έτος μπήκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα εξ’Ανατολών στα δεδομένα της χώρας, στάθηκε μια καλή πρόφαση για να περάσει η Κομμισιόν μια

15.000 απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Περίπου 15.000 Επαγγελματίες Οπλίτες κινδυνεύουν να δουν τη πόρτα της εξόδου από τις ΕΔ,με αφορμή την μείωση της δύναμης του Στρατού Ξηράς από τις 90.000 που είναι σήμερα,στις 73.000 που προβλέπει η νέα δομή ,όπως έγραψε το Σάββατο το Onalert!


Τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ.Ο αρχηγός του οποίου αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για τις μειώσεις προσωπικού σε τόσο ,μεγάλο ποσοστό. Η μείωση των 17.000 δεν βγαίνει μόνο με τις παραιτήσεις και τις αποστρατείες στελεχών των ΕΔ,,όπως σωστά επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αλλά και της Ελευθεροτυπίας. Έτσι η εύκολη λύση για να επιτευχθεί η μείωση του δυναμικού των ΕΔ είναι να μην ανανεωθεί η θητεία 11.300 Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς και άλλων 4000 που υπηρετούν σε ΠΝ και ΠΑ!

Ο Στρατός Ξηράς έχει προσλάβει από το 2001 ,17.000 ΕΠΟΠ από΄τους οποίους έχουν μονιμοποιηθεί οι 5700. Άλλους 8000 έχουν προσλάβει ΠΑ και ΠΝ με τους μισούς να έχουν μονιμοποιηθεί. Μέχρι σήμερα ένας ΕΠΟΠ, γινόταν μόνιμος μετά από επτά χρόνια υπηρεσίας και ο μόνος λόγος για να μην

Κλειστό με… προϋποθέσεις το κέντρο της Αθήνας

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της απόφασης να κλείσει επί της ουσίας όλο το κέντρο της Αθήνας από τις 10:00 λόγω των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αστυνομία και τροχαία «αναδιπλώθηκαν» και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς.


Έτσι, οι δρόμοι στην πρωτεύουσα θα είναι ανοικτοί για τα οχήματα και θα κλείνουν μόνο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, όταν δηλαδή βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια συγκέντρωση και πορεία, στις

8 tips για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές

Περίοδος γιορτών. Αυτό σημαίνει διασκέδαση, συγκεντρώσεις, έξοδοι, μπουφές με λαχταριστές λιχουδιές ή …παραπάνω κιλά και πόντοι γύρω από τη μέση. Πώς όμως θα αποφύγετε τη συσσώρευση περιττών κιλών και πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων;


Μερικές συμβουλές διατροφής θα σας δείξουν πώς θα διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα θα ευχαριστηθείτε και τις γιορτές:

Αντικαταστήστε τα παχυντικά υλικά

Μαγειρέψτε διατηρώντας την καλή γεύση, έχοντας όμως παράλληλα λιγότερες θερμίδες φέτος, αντικαθιστώντας υλικά με έξυπνο τρόπο. Χρησιμοποιείστε πολτό από φρούτα ή γιαούρτι στη θέση του βουτύρου. Σε συνταγές της περιόδου των γιορτών, δυο ασπράδια αυγών μπορούν να πάρουν τη θέση ενός ολόκληρού αυγού. Μαγειρεύετε με τυρί; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί με λιγότερα

Εορτασμός Αγίου Νικολάου - Προστάτης των ναυτικών

Άγιος Νικόλαος είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας.


Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανου Μαξιμιανού και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΗΣΑΠ

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΗΣΑΠ, στην Ομόνοια, έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα και διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο θέμα του ΗΣΑΠ.


Όπως λένε, θα παραμείνουν έξω από τα γραφεία έως το μεσημέρι, όταν και θα συνεδριάσουν

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου καπετάνιου στην Κρήτη

Άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη», που βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Ο 41χρόνος καπετάνιος αγνοείται από την Πέμπτη όταν βγήκε από το πλοίο προκειμένου να πάρει

Ισημερινός : «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Τουνγκουράουα

Νέφος ηφαιστειακής στάχτης έχει δημιουργηθεί πάνω από το ηφαίστειο Τουνγκουράουα, από τον κρατήρα του οποίου εκτοξεύονται για τρίτη ημέρα λάβα, πέτρες, αέρια και στάχτη.


Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο εκατοντάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά στον κρατήρα αλλά χθες ορισμένοι επέστρεψαν για να φροντίσουν τα χωράφια και τα ζώα τους.

Το ηφαίστειο που στη γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει "το λαρύγγι της φωτιάς" βρίσκεται 130

WikiLeaks: Στη δημοσιότητα λίστα με ευαίσθητους αμερικανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο

Έναν μακρύ κατάλογο με ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.


Το έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ημερομηνία 2009 καλεί τους Αμερικανούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να καταγράψουν τις υποδομές και τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο «των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την δημόσια υγεία, την οικονομική ασφάλεια και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στον κατάλογο αυτόν, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από χώρες, περιλαμβάνονται υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με το BBC πρόκειται για τις σημαντικότερες διαρροές στις οποίες έχει προβεί μέχρι

Ισχυρότερο ταμείο διάσωσης στην ευρωζώνη ζητά το ΔΝΤ

«Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι ισχυρότερο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα η κρίση χρέους να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.


Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν θα παρουσιάσει αύριο αυτή την έκθεση για την οικονομία των 16 κρατών μελών της ευρωζώνης κατά την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

"Η ανάκαμψη μπορεί να παραμείνει στην ορθή πορεία, όμως αυτό το σενάριο είναι τώρα εύκολο να εκτροχιαστεί από τις νέες αναταράξεις στις χρηματαγορές", αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θα προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ιρλανδία και τα σχέδια για τη

Κλειστό το κέντρο στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα θα είναι περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σήμερα εξαιτίας των εκδηλώσεων για τη δεύτερη επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.


Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί, από τις 10 το πρωί της Δευτέρας ως τις επτά το πρωί της Τρίτης, στις παρακάτω οδούς, λεωφόρους και πλατείες:

• Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.

• Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λεωφόρου Βασ. Όλγας και στα δύο

Με τον Μπαρόζο συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός

Συνομιλίες για το «ελληνικό πρόβλημα» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα αύριο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν.


Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις πέντε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ενώ όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στις 18.15 (ώρα Ελλάδας).

Επίσης εκτιμάται ότι κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν τόσο θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, όσο και θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Οι κύριοι Μπαρόζο και Παπανδρέου αναμένεται να συζητήσουν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική

Ο καιρός στις 06.12.2010

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και ψύχρα τις πρωινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 2 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 4 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 9 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μπ. αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Βόρειο Ιόνιο νοτιοανατολικοί έως μέτριοι.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί

Tο μακιγιάζ στην Αρχαία Ελλάδα

του Θ. Καρζή

Τα καλλυντικά του προσώπου ξεκίνησαν από τους ανατολικούς λαούς κι από κει τα πήραν αργότερα οι Ελληνίδες. Στην Αθήνα του 5ου αιώνα, οι γυναίκες λεύκαιναν το πρόσωπό τους μ’ ένα λεπτό στρώμα κερουσίτη (καθαρό ανθρακικό μολύβι), που το έλεγαν ψιμύθιον: είναι ακριβώς η ονομασία εκείνη που από τότε καθιερώθηκε στην ελληνική γλώσσα για να υποδηλώνει το οποιοδήποτε φτιασίδι. Εκτός από το μάλλον απαραίτητο κοκκινάδι των χειλιών, «ρουζ» της εποχής ήταν το μίλτον, ένα μίνιο προσώπου, ή το φύκον, παρασκεύασμα από φύκια, ή η έγχουσα, από τη ρίζα του ομώνυμου φυτού, ή ο παιδέρως, από τη ρίζα ενός αγκαθιού. Ζωγράφιζαν τα φρύδια με φούμο, τα βλέφαρα με στίμμι, αντιμόνιο σε σκόνη, τα ματόκλαδα, είτε με άσβολον, μια ειδική σβουνιά, είτε μ’ ένα μίγμα από ασπράδι αβγού και γόμα.

Κρέμες για τις ρυτίδες και τις πανάδες, μαστιχόλαδο για τον ιδρώτα, καρυδόλαδο, φοινικόλαδο για το στήθος, θυμαρόλαδο για το λαιμό και για τα γόνατα – μια απέραντη ποικιλία μυραλοιφών από λουλούδια και φυτά, με βάση πάντα το λάδι, είχε στη διάθεσή της η εύπορη Αθηναία για να ευαισθητοποιήσει τις αισθήσεις του συζύγου της. Το πασάλειμμα όλων αυτών των υλικών γινόταν με ειδικά βουρτσάκια, τους χριστήρες, αν όχι και πιο απλά, με τα δάχτυλα. Δεν έλειπαν επίσης τ’

Γιατί αποκαλούμε σπαθιά τα τραπουλόχαρτα με τα τριφύλλια και κούπες τα τραπουλόχαρτα με τις καρδιές;

Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Καθ΄όλο το Δεκέμβριο, και όχι μόνο, αναστενάζει ολόκληρη η Ελλάδα πάνω από την τράπουλα.

Το εύκολο κέρδος, η φυγοπονία, η εξάρτηση ήταν πάντοτε κοινωνικά και ηθικά κολάσιμες πράξεις στην κοινωνία των Ελλήνων (αλλά και των υπολoίπων Ευρωπαίων). Τα παιχνίδια αλλά και αυτά ακόμα τα τραπουλόχαρτα μας ήρθαν, αρχικά, από την Ιταλία, μέσω του ελληνισμού της διασποράς ή μέσω των ενετοκρατούμενων εφτανήσων.

Η τράπουλα (απο την ιταλ. λέξη trappola : παγίδα) που γνωρίζουμε εμείς είναι γαλλικής προέλευσης και ενθουσίασε τους ΄Ελληνες μετά το 1900 (κυρίως λόγω των παιχνιδιών που σχετίζονται με το πόκερ).

Πριν το 1900 στα ελληνικά καφενεία έπαιζαν με τα ναπολιτάνικα ή βενετσιάνικα τραπουλόχαρτα. Πρόκειται για 40 τραπουλόχαρτα, τεσσάρων σχημάτων, που χρησιμοποιoύνται ακόμα στη γειτονική Ιταλία. Η ναπολιτάνικη τράπουλα είναι δυσδιάκριτη, γιατί περιέχει σχήματα και όχι αριθμούς. Γι αυτό και στην Eλλάδα αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα από τη γαλλική τράπουλα. Όλοι, όμως, εν αγνοία