www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Κέρματα των 2 ευρώ με τη μάχη του Μαραθώνα

Τίθενται σε κυκλοφορία νέα επετειακά μεταλλικά κέρματα των 2 ευρώ, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.


Στον πυρήνα του κέρματος αναγράφονται περιμετρικά οι λέξεις ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ 490 Π.Χ. 2010 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ενώ στο κέντρο του πυρήνα απεικονίζεται σύνθεση μιας ασπίδας και ενός πολεμιστή δρομέα που συμβολίζουν τον αγώνα για την ελευθερία και όλα τα ευγενικά ιδεώδη που εκπορεύθηκαν από τη μάχη.

Πάνω στην ασπίδα διακρίνεται σχέδιο πτηνού που συμβολίζει τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού,

Λοβέρδος: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα πολυτέκνων

Την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος πολυτέκνων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στο τομέα αυτό".

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στοχεύει να εξοικονομήσει "έως 150 εκατ. από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες. Η εποχή της συμβολικής χρήσης των δημοσίων πόρων εξέπνευσε ανεπιστρεπτί με το τέλος της επίπλαστης μεταπολιτευτικής ευμάρειας".

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο χώρο της Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι:

- Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα προσληφθούν 2.800 νοσηλευτές και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 θα μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής

Pare to Ekato

PareToEkato ονομάζεται η εφαρμογή για το iphone που θα δώσει την δυνατότητα να καλέσετε άμεσα τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.


Άμεση Δράση, Λιμενικό Σώμα, Τουριστική Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολλά άλλα άμεσα προσπελάσιμα απλά με ένα tap στην οθόνη σας.

Πολύ χρήσιμη εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν απο το App

Διαφοροποιήσεις στις στάσεις εργασίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από τον εμπορικό κόσμο και το επιβατικό κοινό οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν μερικώς τη στάση τους.


Έτσι, την προσεχή Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, όλα τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κατεβεί για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί 4ωρη στάση εργασία 12:00 με 16:00 στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το Τραμ και

Alter: Zημιές ύψους 24 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες» αναφέρει η «Ελεύθερη Τηλεόραση» διαχειρίστρια εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού Alter.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, μετά από πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για αδυναμία συνεννόησής της με οικονομικούς οργανισμούς, καλεί το επενδυτικό κοινό να στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές του στις επίσημες ανακοινώσεις και δεσμεύεται ότι θα ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις στο θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καρφί, το Alter οφείλει στο ελληνικό δημόσιο 6,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί προσωρινά το 50% των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας και των μεγαλομετόχων Κουρή και Γιαννίκου.

Το Αlter, στο 9μηνο, παρουσίασε κάμψη πωλήσεων της τάξης του 38,85%, με τα έσοδά του να

Η ζωή στη Γη εξελίχθηκε σε κύματα, μαρτυρούν γενετικά «απολιθώματα»

Οι ζωντανοί οργανισμοί άκμασαν και αυξήθηκαν απότομα πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι πρόγονοι των φυτών έμαθαν να αντλούν ενέργεια από τον Ήλιο πιο αποδοτικά, μαρτυρά το DNA των σύγχρονων μορφών ζωής.

Όπως αναφέρει το AFP, ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο εξέτασε 1.000 βασικά γονίδια των σημερινών οργανισμών και στη συνέχεια υπολόγισε το πώς μπορεί να είχαν εξελιχθεί τα γονίδια αυτά στην πορεία του γεωλογικού χρόνου.

Στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, το DNA συσσωρεύει μεταλλάξεις με έναν σχετικά σταθερό ρυθμό, ο οποίος αποκαλείται συχνά «μοριακό ρολόι». Εφόσον κανείς γνωρίζει το ρυθμό αυτό, είναι θεωρητικά δυνατό να υπολογίσει την εξελικτική απόσταση που χωρίζει δύο οποιαδήποτε είδη.

Η τελευταία ανάλυση έδειξε ότι η κοινή γονιδιακή δεξαμενή των ζωντανών οργανισμών στη Γη μεγάλωσε απότομα πριν από 3,3 έως 2,2 δισεκατομμύρια χρόνια (η ίδια η Γη εκτιμάται ότι

Σταματά η χορήγηση αντικαρκινικού φαρμάκου για το στήθος

«Φρένο» στη χορήγηση του φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού «Avastin» βάζει με απόφαση της η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.


Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως δεν τεκμηριώνονται οι ισχυρισμοί ότι το φάρμακο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο του μαστού, όταν χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τη χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για θέματα αντικαρκινικών φαρμάκων, Ρίτσαρντ Παζντούρ, δήλωσε ότι «οι παρενέργειες του Avastin είναι σοβαρότερες από τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας ασθενής από το φάρμακο».

Η παραγωγός εταιρεία του Avastin, η Ελβετική Roche, που θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αν το φάρμακο αποσυρθεί απ’ την αμερικανική αγορά, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ακροάσεις για το θέμα.

Το φάρμακο Avastin χρησιμοποιείται επίσης και για την θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου και

Νίκησε AIDS και λευχαιµία

∆ιπλά νικητής αναδείχθηκε 40χρονος Αµερικανός, ασθενής µε AIDS που έπασχε παράλληλα από λευχαιµία. Τρία χρόνια µετά την επιτυχηµένη µεταµόσχευση µυελού των οστών, οι γερµανοί γιατροί που ανέλαβαν τη θεραπεία του ανακοίνωσαν πως και ο ιός και ο καρκίνος ήταν ένας κακός εφιάλτης.


Ο Τίµοθι Μπράουν, γνωστός και ως ο «ασθενής του Βερολίνου», έλαβε το µόσχευµα το 2007 από δότη µε γενετική µετάλλαξη, η οποία παρέχει φυσική ανοσία στον ιό HIV. Πριν από τη µεταµόσχευση όµως, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χηµειοθεραπεία, προκειµένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα του αίµατος και ο µυελός των οστών. Κατά τη θεραπεία καταστράφηκαν και υγιή κύτταρα, οπότε στην ουσία ο Μπράουν υποβλήθηκε σε πλήρη καταστολή του ανοσοποιητικού του συστήµατος. Οπως είναι φυσικό, η διαδικασία κρίνεται άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, καθώς µέχρι να ολοκληρωθεί η µεταµόσχευση και ο οργανισµός να αρχίσει να παράγει εκ νέου κύτταρα, το ανοσοποιητικό του σύστηµα είναι ανύπαρκτο.

Σήµερα, υποστηρίζει ο γιατρός του δρ Τόµας Σνάιντερ από το Νοσοκοµείο Charite στο Βερολίνο, οοργανισµός του Μπράουν είναιαπολύτως καθαρός. «Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατά µας, η θεραπεία του ιού επετεύχθη», γράφει ο καθηγητής και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Επιθεώρηση «Blood». Από το 2007, οπότε ο ασθενής υποβλήθηκε στη µεταµόσχευση, οι γιατροί τον παρακολουθούν στενά,

Πλήρη επιβεβαίωση τoυ ξεφλουδίσματος του «Παπανικολή» από το ΓΕΝ

Ως Υποβρύχιο το οποίο πλέει και επιχειρεί μόνο υπό ηλιοφάνεια και θάλασσα «λάδι» περιγράφει το ΓΕΝ το νέο του απόκτημα το υποβρύχιο Type 214 S120 "Παπανικολης” επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του defencenet περί «ξεφλουδίσματος» πλακών GRP του υποβρυχίου γράφοντας επιλέξει τα εξής:


Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων).

Το ΓΕΝ σε μια απίστευτη ανακοίνωση λειτουργώντας ως γραφείο Τύπου της ThyssenKrupp Marine Systems, χαρακτηρίζει την αποκόλληση τμημάτων του πύργου του υποβρύχιου ως απόλυτα

Απίστευτο: «Υπό διάλυση» έφτασε ο «Παπανικολής» - "Ξεφλούδισε" και έχασε το σόναρ του!

Μείζονες αβαρίες σε σημείο που να δημιουργείται ευρύτερος προβληματισμός, παρουσίασε το υποβρύχιο Type 214, «Παπανικολής» (S120) του Π.Ν. κατά το παρθενικό του ταξίδι από το Κίελο μέχρι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου κατέπλευσε τελικά εχθές το βράδυ, εκτός προγράμματος, προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαραότατα τεχνικά προβλήματα που έχει παρουσιάσει. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του defencenet από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υποβρύχιο κατά τον πλου του προς την Ελλάδα ... κυριολεκτικά «ξεφλούδισε» και όχι μόνο «ξεφλούδισε» αλλά έχασε κάπου στον Ατλαντικό ή στη Μεσόγειο και το αντιναρκικό του σόναρ!


Αυτά τα πρωτοφανή συνέβησαν μέσα σε ένα πλου ολίγων ημερών και τα οποία βέβαια έχουν καταστήσει μη επιχειρησιακό το υποβρύχιο. Τι σημαίνει όμως «ξεφλούδισε»; Αποκολλήθηκε το "δέρμα" του υποβρυχίου, το προστατευτικό στρώμα το οποίο καλύπτει τη μεταλλική περιοχή που βρίσκεται από τη μέση και πάνω του υποβρυχίου (είναι η ορατή περιοχή όταν το σκάφος πλέει στην
επιφάνεια).

Το GRP (Glass Reinforced Plastic) είναι μεγάλα πλαστικά τμήματα-πλάκες αναμεμιγμένα με γυαλί και διάφορα συνθετικά κράματα τα

Νέο φάρμακο κατά του καρκίνου των πνευμόνων

Επιστήμονες από τη Μελβούρνη ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο το οποίο ενδέχεται να μετατρέψει τον καρκίνο των πνευμόνων σε μια κατάσταση που θα είναι εύκολο να ελεγχθεί, όπως για παράδειγμα, η ασθένεια του διαβήτη.

Οι ερευνητές θα αρχίσουν τις πρώτες δοκιμές το 2011, στο νοσοκομείο St. Vincent's της Μελβούρνης, σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο των πνευμόνων, που φέρει την ονομασία squamous, ελπίζουν δε ότι και άλλα νοσοκομεία σε παγκόσμια κλίμακα, θα κάνουν τις ίδιες δοκιμές, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία των δοκιμών.

Αν διαπιστωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε τρία με πέντε χρόνια.

Ο καθηγητής ογκολογίας του St. Vincent's Hospital, Γκάβιν Ράϊτ, δήλωσε ότι αναλύσεις που έγιναν σε 1.000 ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων, τύπου squamous, έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο δύναται να καταστρέψει τον όγκο στο 80% των ασθενών.

"Σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος εξαφανίζεται εντελώς" είπε, τονίζοντας ότι "σε άλλες περιπτώσεις το φάρμακο σταματά τη μεγέθυνση του όγκου και παρατηρείται σμίκρυνση αυτού σε μεγάλο βαθμό. Σ' αυτή τη μορφή, ο όγκος μπορεί να μείνει πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα της επιστήμης. Ο θανατηφόρος καρκίνος των πνευμόνων μπορεί να μετατραπεί σε μια χρόνια ελεγχόμενη κατάσταση, όπως είναι ο διαβήτης" σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου αυτού, δεν αναμένεται να είναι σοβαρές. Η πιο

Στην εντατική και πάλι ο Θανάσης Βέγγος

Πριν από ένα σχεδόν μήνα ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Θανάσης Βέγγος, είχε μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί.


Από χθες το βράδυ βρίσκεται και πάλι στον Ερυθρό Σταυρό σε καταστολή μετά από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί κρίνουν την κατάσταση αρκετά σοβαρή

Στάση εργασίας την Τετάρτη αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας μεθαύριο Τετάρτη από τις 12:00 ως τις 15:00 το μεσημέρι, καθώς και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας θα γίνει στο Σύνταγμα, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη

Στο ΙΚΑ οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ για Atebank

Από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) προσλαμβάνονται οι επιτυχόντες των κατηγοριών ΤΕ & ΔΕ της προκήρυξης 9Κ/2008 (ΦΕΚ 575/03-11-2008) και οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διοριστεί στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.


Σε εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, για πρόσληψη εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, δηλαδή από 17/12/2010 έως 16/01/2011, να υποβάλουν αίτηση, που θα αναγράφεται η σειρά επιτυχίας στο διαγωνισμό, η βαθμολογία, ο κωδικός θέσης και ο κλάδος/ειδικότητα του επιτυχόντα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

Πόροι 2,2 δισ. ευρώ για τη «Διά βίου μάθηση»

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα, στη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2011.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στο σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, εκτιμάται ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ποσό θα αυξηθεί όταν οριστικοποιηθούν οι εθνικοί πόροι.

Στόχος του Προγράμματος είναι η σύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με την απασχόληση και με κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο τουρισμός, τα ποιοτικά

Το 2011 η ζεύξη Λευκάδας και Σαλαμίνας

Ανακοινώσεις για νέα έργα έκανε ο υπουργός Υποδομών, στην ομιλία του στην Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε συνετή πολιτική διαχείριση και νοικοκύρεμα καθώς και σε εξοικονόμηση πόρων για την εκτέλεση περισσότερων και χρησιμότερων έργων.


Τα έργα παραχώρησης που θα προχωρήσουν το 2011 είναι όσα βρίσκονται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ζεύξη της Λευκάδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα:

-Το Εμπορευματικό Κέντρο στο ΘΡΙΑΣΙΟ

-Το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης

Τα προγραμματιζόμενα προς δημοπράτηση έργα:

-Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα

Παραιτείται ο Πατέρας!

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στον Παναθηναϊκό, Η ανακοίνωση του Bγενόπουλου αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πατέρα, ο οποίος πήγε για να παραιτηθεί.


Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία στο «πράσινο στρατόπεδο» και μετά τη σημερινή ανακοίνωση αποχώρησης του Ανδρέα Βγενόπουλου από το Τριφύλλι, γίνεται αυτή την ώρα το έκτακτο Δ. Σ. στα γραφεία της ΠΑΕ, προκειμένου να αποφασιστεί η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό.

Ο πρόεδρος Νίκος Πατέρας ήταν από τους πρώτους που πήγαν στην ΠΑΕ με σκοπό να ανακοινώσει την παραίτηση, ενώ θα απουσιάζει ο Βγενόπουλος καθώς δεν μετέχει στο Δ.Σ. αλλά εκπροσωπείται ουσιαστικά από τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη και τον Γιώργο Κουλούρη. Στα γραφεία και ο Νίκος

Ντόρα Μπακογιάννη: Η Αθήνα είναι μια κόλαση

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχολίασε την κατάσταση στην Αθήνα και επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΕΒΕΑ τα εμπορικά καταστήματα χάνουν εκατομμύρια κάθε μέρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί εμέτοχη την κατάσταση και έκανε έκκληση στους συνδικαλιστές λέγοντας ότι «αν μια κοινωνική ομάδα κυνηγάει την άλλη, απλώς όλοι μαζί θα βουλιάξουμε».


Ολόκληρη η δήλωση της έχει ως εξής:

«Η κατάσταση σήμερα στην Αθήνα είναι μια κόλαση. Οι Αθηναίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα εμπορικά καταστήματα σύμφωνα και με δήλωση του ΕΒΕΑ, χάνουν εκατομμύρια κάθε μέρα από τον τζίρο τους και άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία.

Θέλω να κάνω μια διπλή έκκληση. Μια έκκληση στους επικεφαλής των συνδικαλιστών, να συνειδητοποιήσουν ότι αν μια κοινωνική ομάδα κυνηγάει την άλλη, απλώς όλοι μαζί θα

Λιγότερες οι αιτήσεις για το ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Λιγότερες ήταν φέτος οι αιτήσεις υποψηφίων για σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, φέτος έκαναν αίτηση 58.049 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν κάνει 76.478.


Σημαντική αρνητική παράμετρος που φαίνεται να ευθύνεται για τη μείωση των αιτήσεων είναι η οικονομική κρίση, αφού η κάθε θεματική ενότητα κοστίζει 700 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τις περισσότερες αιτήσεις δέχθηκε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και αμέσως μετά το τμήμα των σπουδών στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Όμως δεν είναι το μόνο πλήγμα της οικονομικής κρίσης στον επιτυχημένο θεσμό του ΕΑΠ.

Όπως λένε οι καθηγητές, αναμένεται μείωση κατά 30% των συμβασιούχων εκπαιδευτικών του Πανεπιστημίου, που σήμερα είναι συνολικά 1.700. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα οδηγηθεί σε συμπτύξεις και συγκέντρωση τμημάτων σε μεγάλες πόλεις, που θα έχουν πολύ λιγότερους φοιτητές, όπως αναφέρουν οι διδάσκοντες σε επιστολή τους προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου τους. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να αποσοβείται προς το παρόν ο κίνδυνος μείωσης του προσωπικού, όπως εκτιμούν οι καθηγητές, αυτό αναμένεται να επανέλθει,

Συνήγορος του Καταναλωτή για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή αποζημιώσεων

Σύσταση έκανε ο Συνήγορος του Καταναλωτή στις ασφαλιστικές εταιρείες για καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την καταβολή σχηματισθεισών αξιών εξαγοράς (ασφαλίσματος). Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» έχει δεχτεί και εξακολουθεί να είναι αποδέκτης σημαντικού αριθμού προφορικών καταγγελιών στο τηλεφωνικό κέντρο της Αρχής σχετικά με το ζήτημα.


Ακολούθησε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Αρχής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτεπάγγελτη διερεύνηση καθώς ενδέχεται να θίγεται μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων-καταναλωτών ενώ κλονίζεται η ίδια η αξιοπιστία και εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της ασφαλιστικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας:

- Απευθύνει σύσταση προς όλες τις εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενες ασφαλιστικές εταιρίες ζωής αναφορικά με τα εκάστοτε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, των οποίων επίκειται η συμβατικά καθορισμένη λήξη τους, και που σχηματίζουν αποδοτέες στους δικαιούχους αξίες εξαγοράς στη

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: «Αθέμιτες» πρακτικές στην αγορά Αθήνας - Πειραιά

Αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών και άλλων προϊόντων στις αγορές Αθήνας και Πειραιά διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ. Καταναλωτή.


Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά από συνεργασία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο, ανακοίνωσε:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή διενεργούν ελέγχους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τον έλεγχο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν.2251/94, στις αγορές τροφίμων της Αθήνας και Πειραιά.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν διαπιστωθεί αρκετές παραβάσεις με ανακριβείς και παραπλανητικές ενδείξεις σε πινακίδες κρεάτων, ψαριών, ξηρών καρπών και άλλων προϊόντων.

Ενδεικτικά έχει διαπιστωθεί παραπλάνηση ως προς την τιμή και τη χώρα προέλευσης, το είδος προϊόντος και έχουν παρατηρηθεί συχνές αλλαγές ενδείξεων σε πινακίδες, «ψιλά γράμματα» στα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, που δυσχεραίνουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του καταναλωτή.

Για όλες τις παραπάνω παραβάσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή έχουν συντάξει τις απαραίτητες εκθέσεις και έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την επιβολή

Νέο κατάστημα ΙΚΕΑ

Ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε σήμερα ότι το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 άνοιξε το κατάστημα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων.


Το κατάστημα των Ιωαννίνων είναι το έκτο κατάστημα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μόνο το Σαββατοκύριακο οι

Μειώνονται κατά 25% οι ασφαλιστικές εισφορές

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, εξήγγειλε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.


Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην

«Ενεργός απειλή η Τουρκία»

Στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και στις εθνικές θέσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο 19ο Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, που έχει ως θέμα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον 21ο αιώνα.


Εκεί, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία ενεργό απειλή από τη γειτονική Τουρκία, την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι ο βασικός συνήγορός της στην ευρωπαϊκή προοπτική της.

Για το ΝΑΤΟ ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τις αποφάσεις για το συνολικό μετασχηματισμό του που ήλθαν να δώσουν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα στα νέα δεδομένα τα οποία καλείται να διαχειριστεί η Συμμαχία.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ε.Ε.-ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη διαφύλαξης της θεσμικής ισοτιμίας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της θεσμικής ισοτιμίας των δύο

Συνεχίζεται ο πόλεμος με την ακρίβεια

Θέματα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.


Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου στάθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών των προϊόντων τονίζοντας ότι προσπάθεια για τη μείωση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλα τα πεδία της αγοράς έτσι ώστε να ευνοηθούν και οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές.

«Θα είναι λάθος να δημιουργηθούν μεγάλα χάσματα και διαχωρισμοί στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε ανάγκη από κοινές προσπάθειες να επιδιώξουμε το κοινό συμφέρον για να υπάρξει κοινωνική ειρήνη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια μας θα είναι διαρκής να βρούμε που

Ανακαλούνται μοτοσικλέτες BMW

Στην ανάκληση 699 μοτοσικλετών BMW, μοντέλο F650GS, προχωρά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία με την BMW Hellas AE.


Πρόκειται για μοτοσικλέτες παραγωγής από τον Οκτώβριο 2006 έως τον Ιανουάριο 2010, στις οποίες ενδέχεται να εμφανιστεί λασκάρισμα βιδωτής σύνδεσης του μπροστινού δίσκου φρένου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων μοτοσικλετών θα ενημερωθούν από την εταιρεία, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση της βιδωτής σύνδεσης εμπρόσθιου δίσκου φρένου, χωρίς καμία απολύτως

Σήμερα τα εγκαίνια του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής

Στις 12:00 έγιναν τα εγκαίνια του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κανελλοπούλου και Αθηνών, στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών.


Τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένα για την προηγούμενη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης.

Το κόστος του έργου ανήλθε σε 520.000 ευρώ και μέσα από την λειτουργία του, αναμένεται να υπάρξει σημαντική συμβολή στην απόκτηση κυκλοφοριακής αγωγής των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα σε μαθητές.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», θα

Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής και ο ΣΜΑ στο Σχιστό

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων, μετά την αιφνιδιαστική σημερινή απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ να κλείσει τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.


Την ίδια ώρα, μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν καταλάβει τα γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ, διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση «με συνοπτικές διαδικασίες της αρμοδιότητας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της με φωτογραφικούς διαγωνισμούς και διαδικασίες σε ιδιώτες για 25 χρόνια».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για την Τρίτη, από τις 12.00 έως τις 15:00, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 έξω από το ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Μεγάλου Αλεξάνδρου Πλατεία Καραϊσκάκη Αθήνα) όπου συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ για να αποφασίσει τον τρόπο

Στο ενυδρείο της Κρήτης ο Άγιος Βασίλης

Φέτος ο Άγιος Βασίλης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για το μοίρασμα των δώρων, θα κάνει μια απαραίτητη στάση στον Θαλασσόκοσμο.


Εκεί θα γεμίσει τις μπαταρίες του, θα κολυμπήσει στις δεξαμενές του Ενυδρείου, θα ξαναδεί τους παλιούς καλούς του φίλους καρχαρίες, ιππόκαμπους και μέδουσες.

Όσοι θέλετε και να τον δείτε από κοντά να κολυμπάει παρέα με τους φίλους του δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε από σήμερα το Ενυδρείο καθημερινά από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Βιαστείτε όμως γιατί μετά την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου ο Άγιος Βασίλης θα φύγει για να μοιράσει τα δώρα του σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Επίσης, αυτές τις μέρες μια σημαντική έκθεση πρόκειται να ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις του Θαλασσόκοσμου. Πρόκειται για την έκθεση γραμματοσήμων με τίτλο «Οι δρόμοι της θάλασσας», η οποία συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛΤΑ, το

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πουλούσε ναρκωτικά σε διάσημους

Γνωστά μοντέλα, πρώην εστεμμένη των καλλιστείων, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί, είναι μεταξύ των επωνύμων που… φιγουράρουν στην ατζέντα ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στη χώρα μας. Αποκλειστικοί πελάτες της σπείρας ήταν γνωστά ονόματα της σόου μπιζ, που παραλάμβαναν κοκαΐνη άριστης ποιότητας, ecstasy και χασίς ακόμη και εξοχικά τους σπίτια.


Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα, μέλη διεθνούς σπείρας που έφερνε τα ναρκωτικά στη χώρα μας από την Ολλανδία, κρύβοντάς σε κούτες ανταλλακτικών για αυτοκίνητα.

Ο «εγκέφαλος» της σπείρας δήλωνε κτηματομεσίτης και έχει στην κατοχή του τέσσερις Πόρσε… Η συμμορία φέρεται να έχει διασυνδέσεις σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, όπως στο Άστρος

ΟΣΕ: Οι μετατάξεις 2.700 εργαζομένων θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινούν σήμερα, οι μετατάξεις 2.700 εργαζομένων του ΟΣΕ -διαδικασία που σύμφωνα με τους σχεδιασμού του υπουργείου Μεταφορών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου 2011.
Οι υπάλληλοι θα καλύψουν κενές οργανικές θέσεις που καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Βάσει της καταγραφής, οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 7.500 και αφορούν κυρίως νοσοκομεία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

Το προσωπικό του ΟΣΕ μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας σε δημόσιες υπηρεσίες, δήμους,

ΕΒΕΑ -ΓΣΕΒΕΕ: Ζητούν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων

Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ζητάει ο επιχειρηματικός κόσμος, τουλάχιστο για τις 10 ημέρες των εορτών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι τα παράπλευρα θύματα της διαμάχης της κυβέρνησης με τις συντεχνίες. Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της και αφήνοντας κατά μέρος την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, για να καλύψει την δική της ανεπάρκεια.

Και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αλλά και γενικότερα στις ΔΕΚΟ, όμως, οφείλουν να κατανοήσουν και αυτοί ότι τα προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται πρέπει να επιλυθούν καθώς έχουν γίνει πλέον αβάσταχτα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.Τους καλούμε να σταματήσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα αυτή την

Λονδίνο:Αυτόματος μεταφραστής για iphone

Θα μπορούσε να εξελιχθεί στο απόλυτο εργαλείο για τους σαστισμένους τουρίστες ανά την υφήλιο: μία πρωτοποριακή εφαρμογή για iPhone μεταφράζει αυτόματα λέξεις που καταγράφονται μέσω της κάμερας του τηλεφώνου από τα Ισπανικά στα Αγγλικά και το αντίστροφο.
Η εφαρμογή, που φέρει το όνομα WordLens, χρησιμοποιεί την κάμερα του iPhone για να αναγνωρίζει λέξεις και φράσεις, οι οποίες μετατρέπονται από τη μία γλώσσα στην άλλη με ένα ειδικό λογισμικό μεταφράσεων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αν και δεν μεταφράζει με ορθότητα κάθε φράση, η εφαρμογή είναι χρήσιμη για την κατανόηση απλών πινακίδων στον δρόμο ή μενού εστιατορίων. «Αναγνωρίζει τα γράμματα και "ψάχνει" στο λεξικό. Έπειτα μεταφράζει τις λέξεις που ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του» είπε ο

Πανεπιστήμιο Exeter : Το παντζάρι είναι πηγή ενέργειας

Ο χυμός από παντζάρι βοηθάει τους ηλικιωμένους να έχουν πιο ενεργή ζωή, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν χυμό από παντζάρι χρειάζονται περίπου 12% λιγότερη ενέργεια προκειμένου να φέρουν σε πέρας χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως το περπάτημα. Ο χυμός από παντζάρι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός κατά την άσκηση. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιτρέπει στους ηλικιωμένους να επιχειρούν δραστηριότητες που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν «απαγορευτικές» για εκείνους.
Μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Exeter και του Peninsula College of Medicine and Dentistry στη Βρετανία έδωσαν στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κανονικό χυμό από παντζάρι και χυμό από τον οποίο είχαν αφαιρέσει το νιτρικό άλας. «Κάθε φορά που χρησιμοποιείτο ο κανονικός, πλούσιος σε νιτρικό άλας, χυμός, διαπιστώναμε βελτίωση των επιδόσεων. Αυτό δεν ίσχυε για τον φιλτραρισμένο χυμό - επομένως γνωρίζουμε ότι το ενεργό συστατικό είναι το νιτρικό άλας του παντζαριού» είπε ο καθηγητής Άντι Τζόουνς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση

Συμπληρώματα διατροφής: ΄Ασκοπα έξοδα και κίνδυνος για την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα

Άσκοπα έξοδα και κίνδυνος για την υγεία είναι πολλά από τα συμπληρώματα διατροφής, προειδοποιεί η βρετανική οργάνωση για την προστασία των καταναλωτών «Which?».
Με επισκέψεις που πραγματοποίησε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, η οργάνωση διαπίστωσε ότι πολλά από τα εν λόγω προϊόντα φέρουν στις ετικέτες τους παραπλανητικά ή μη επαρκή στοιχεία για τα συστατικά τους.

Χειρότερα είναι τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται υγιή οστά και αρθρώσεις, ανέφερε η «Which?», η οποία σε συνδυασμό με την έρευνα στα καταστήματα λιανικής διεξήγαγε και μία δημοσκόπηση στο διαδίκτυο σε 1.263 άτομα.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη βιταμίνη Β6 και β - καροτίνη κυκλοφορούν χωρίς την προειδοποίηση ότι η υπερβολική πρόσληψή τους μπορεί να

Πανελλαδικές Εξετάσεις : Η οικονομική ανασφάλεια αλλάζει τις επιλογές των υποψηφίων

Τις επόµενες µέρες αναµένεται η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που αφορά τον χρόνο κατάθεσης της αίτησης – δήλωσης του 6ου µαθήµατος από τους φετινούς υποψηφίους. Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων οικογενειών των οποίων τα παιδιά ετοιµάζονται να συµµετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Μάιο του 2011 καθώς η επιλογή σχολής επηρεάζεται πλέον σηµαντικά από τη διογκούµενη ανεργία στον ιδιωτικό τοµέα και τον «πάγο» στις προσλήψεις του δηµόσιου τοµέα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΤΑ ΝΕΑ» το τµήµα που προτιµήθηκε τα τελευταία χρόνια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι το

Yπουργείο Παιδείας: Προετοιμάζει ριζική αναμόρφωση των πειραματικών σχολείων με σχέδιο νόμου

Πλήρη αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια εισηγείται η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με σκοπό να ξαναγίνουν κέντρα αριστείας.
Επίσης, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», με σχέδιο νόµου που προετοιµάζει αυτές τις ηµέρες το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται: η σύνδεση όλων των πειραµατικών σχολείων µε τα πανεπιστήµια, η δηµιουργία τροποποιηµένων προγραµµάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτοµίες, η ένταξη στον θεσµό και πρωτοβάθµιων σχολείων (των 28 ολοήµερων πειραµατικών δηµοτικών που πρωτολειτούργησαν φέτος), η ίδρυση νέων πειραµατικών σε περιοχές όπου λειτουργούν

Άφαντες... οι μίνι - μαύρες τρύπες

Ο ανιχνευτής CMS (Compact Muon Solenoid), ο οποίος διεξάγει ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα του υπόγειου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών του για τον εντοπισμό μικροσκοπικών μαύρων τρυπών, που μπορεί να παραχθούν από τις υψηλής ενέργειας συγκρούσεις πρωτονίων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CERN καθώς και στο New Scientist, οι φυσικοί που εργάζονται στο πείραμα CMS, δεν βρήκαν καθόλου στοιχεία για τη δημιουργία μικροσκοπικών μαύρων οπών. Η παραγωγή τους πλέον αποκλείστηκε για μάζες μέχρι 3,5 έως 4,5 TeV (δέκα εις τη δωδεκάτη ηλεκτρονιοβόλτ) και αυτός ο αποκλεισμός ισχύει για μια ποικιλία θεωρητικών μοντέλων.

Το πείραμα CMS θα συνεχίσει τις έρευνές του από τις αρχές του 2011, όταν ο επιταχυντής του CERN επαναλειτουργήσει μετά από μια σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης παραπάνω διαστάσεων, καθώς οι μίνι - μαύρες τρύπες ίσως μπορούν να παραχθούν σε ακόμα υψηλότερες ενέργειες, στις οποίες θα λειτουργήσει ο επιταχυντής του CERN στο μέλλον. Σίγουρα όμως ο εντοπισμός των έξτρα διαστάσεων γίνεται πλέον

Τα δικαιώματα των επιβατών από τους αερομεταφορείς υπενθυμίζει η ΥΠΑ

Τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις υπενθυμίζει ενόψει των γιορτών η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Στην περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων προβλέπεται η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στον επιβάτη ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης. Συγκεκριμένα:

Για πτήσεις μικρότερες των 1.500 χλμ. το ύψος της αποζημίωσης ορίζεται σε 250 ευρώ.

Για πτήσεις όπου καλύπτεται απόσταση μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Για πτήσεις που καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση από τα 3.500 χλμ. η αποζημίωση ανέρχεται σε 600 ευρώ.

Στην περίπτωση που μια πτήση ματαιωθεί η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το αντίτιμο του εισιτηρίου στον επιβάτη και να του εξασφαλίσει γεύμα, κατάλυμα και δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους

Απόφαση αύξησης κεφαλαίων κατά 800 εκατ. από Tράπεζα Πειραιώς

H έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, ενέκρινε σήμερα την εισήγηση της Διοίκησης για κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο, για λόγους μεγαλύτερης ευελιξίας, να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να καθορίσει, τόσο το ακριβές ύψος, όσο και τους λοιπούς όρους της έκδοσης.


Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά 800 εκατομμύρια ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων και θα συνεδριάσει στις 3 Ιανουαρίου 2011 για να προσδιορίσει τους όρους και τη διαδικασία έκδοσης (αριθμό μετοχών, τιμή διάθεσης κλπ). Με βάση το σχεδιασμό της Διοίκησης της Τράπεζας, εκτιμάται ότι η περίοδος εγγραφής των κοινών μετόχων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου 2011 και θα ακολουθήσει η εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης τη μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών σε 0,30 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΝ 2190/1920, με σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Η μείωση αυτή είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν έχει επίπτωση στα ίδια

Χωρίς παράταση τα τέλη κυκλοφορίας

Δεν θα δοθεί καμία παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία για την παραλαβή του σήματος λήγει 31 Δεκεμβρίου.


Η αποστολή των ειδοποιητηρίων ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια. Η τελευταία παρτίδα περιλάμβανε τα ειδοποιητήρια αριθμών κυκλοφορίας

Ολική έκλειψη Σελήνης και χειμερινό ηλιοστάσιο μαζί, στις 21 Δεκεμβρίου

Η ολική έκλειψη Σελήνης που θα συμβεί στις 21 Δεκεμβρίου, συμπίπτει αυτή τη χρονιά με το χειμερινό ηλιοστάσιο, την ημέρα του έτους με τη μικρότερη διάρκεια, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα. Δυστυχώς η ολική έκλειψη Σελήνης δεν θα είναι ορατή στη χώρα μας. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094!


Η έκλειψη, που θα αρχίσει στις 06:33 (ώρα GMT) το πρωί της Τρίτης, θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, ενώ η σκιά της Γης θα καλύψει πλήρως τη Σελήνη από τις 07:41 (ώρα GMT) και για τα επόμενα 72 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα συμβεί ουσιαστικά

Δεν αγοράζει τις μετοχές του «Τζίγκερ» ο Βγενόπουλος

Με μια λιτή ανακοίνωση και χωρίς να εξηγεί τους λόγους, ο Ανδρέας Βγενόπουλος γνωστοποιεί ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει την προφορική συμφωνία με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.


Ο εκ των μεγαλομετόχων της “πράσινης” ΠΑΕ δηλώνει πως δεν θέλει να ασχολείται ενεργά με τον Παναθηναϊκό και αφού υπενθυμίζει ότι προ διετίας αγόρασε μετοχές ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ , ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του. Μέσα από την ανακοίνωση εμφανίζεται δυσαρεστημένος για τους “τόνους λάσπης” που έχει δεχτεί και αφήνει αιχμές για τη στάση κάποιων “Παναθηναϊκών διαφόρων επιπέδων”

Κι ενώ δηλώνει πως δεν έχει καμία διάθεση να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση, να υπενθυμίσουμε ότι ο κ.Βγενόπουλος είχε κάνει δήλωση αποχώρησης από τα κοινά του

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2011, δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για όσους θέλουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) εξαιτίας της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες φτάνουν τις 10.000 την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.


Σύμφωνα με το ΚΟΤ, το οποίο απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, θα υπάρχει έκπτωση 20- 30% στα οικιακά τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1/1/2011.

Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αίτηση χρειάζεται να γνωστοποιούν :

" Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό Λογαριασμού), καθώς και " Τα στοιχεία της Αστυνομικής τους Ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και

Χαμηλότερες οι τιμές στη Βαρβάκειο - Μειωμένη η αγοραστική κίνηση

Περίπου 1 με 1,5 ευρώ φθηνότερα θα είναι οι τιμές των κρεάτων στη Βαρβάκειο Αγορά για την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών Κλεάνθη Τσιρώνη, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η κίνηση είναι μειωμένη κατά 30-35% φέτος σε σχέση με πέρυσι.


Όπως δήλωσε ο κ. Τσιρώνης φέτος οι κρεοπώλες στη Βαρβάκειο Αγορά περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει φέτος ο καναλωτής.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών ανέφερε ότι το χοιρινό η τιμή του διαμορφώνεται είναι μεταξύ 3,50 και 4,20 ευρώ το κιλό, της κατεψυγμένης γαλοπούλας μεταξύ 4 και 5 ευρώ ενώ της νωπής φτάνει μέχρι και 7 ευρώ το κιλό και το αρνάκι το ντόπιο -στο οποίο υπάρχει επάρκεια - γύρω στα 6,50 με 7 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης οι τιμές της Βαρβακείου διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 2 με 3 ευρώ το κιλό σε σχέση με τις τιμές των πολυεθνικών και ζήτησε στις σχετικές συζητήσεις που έχει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, για τη μείωση των

Απαιτούν δεύτερο κύμα ανατροπής εργασιακών

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τις επιθετικές δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν, ζητεί το ΔΝΤ στελέχη του οποίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης τον ερχόμενο Μάρτιο, θεωρώντας το επόμενο δίμηνο κομβικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας.


Αργά την Παρασκευή εγκρίθηκε και τυπικά η τρίτη δόση του δανείου (σ.σ.: το ΔΝΤ παρέχει τα 30 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. που έχουν εγκρίνει μαζί με την Ε.Ε. προς την Ελλάδα) ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, το κλίμα δεν ήταν αρνητικό. Η συνεδρίαση κράτησε μόλις 50 λεπτά και, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΔΝΤ με τον οποίο συνομίλησε η «Ε», τη χαρακτήρισε με νόημα «ήσυχη». Η πλειονότητα των αντιπροσωπειών ζήτησε να ενημερωθεί από τον επικεφαλής των ελεγκτών, Πολ Τόμσεν, για το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής,

Ο Εθνικός Κήπος υποδέχεται τους μικρούς μας φίλους

Ένα μοναδικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα παιδιά από σήμερα που ανοίγει τις πύλες του ο Εθνικός Κήπος για να τα υποδεχτεί μαζί μαζί με τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά του!


Τα παιδιά θα μπορούν να επισκεφτούν τα μικρά ξύλινα σπιτάκια όπου θα συμμετάσχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές διαδραστικές δραστηριότητες, ενώ στο σπίτι του Αγίου Βασίλη ο συμπαθητικός παππούλης με την άσπρη γενειάδα θα τα περιμένει προκειμένου να τους διηγηθεί τις περιπέτειες του.

Στην Πράσινη Φαντασία τα παιδιά θα ενημερώνονται για τα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα εκπαιδεύονται για την αντιμετώπισή τους.

Στο Εργαστήρι Φαντασίας, θα μάθουν να κατασκευάζουν χριστουγεννιάτικα καπέλα, ενώ στα Παραμύθια των Χριστουγέννων παιδαγωγός θα αφηγείται χριστουγεννιάτικες ιστορίες από όλο τον

Δεν ισχύει σήμερα ο δακτύλιος

Άλλη μία εβδομάδα ταλαιπωρίας αρχίζει σήμερα στους δρόμους της Αθήνας καθώς τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι μεγάλα από νωρίς το πρωί.


Η 24ωρη απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, με εξαίρεση τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ που αναμένεται να βγουν από τα αμαξοστάσια στις 9 το πρωί και να επιστρέψουν στις 9 το βράδυ, έχει αναγκάσει πολλούς εργαζόμενους για άλλη μία φορά να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα να

«Μάχη» στη Βουλή για τον «μνημονιακό» προϋπολογισμό του 2011

Εν μέσω πυρών συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής. «Δύσκολη χρονιά» χαρακτήρισε το 2011 ο υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δριμεία κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


"Είμαστε σε ένα τέλος εποχής... Ξέρουμε ότι το τέλος μιας εποχής πρέπει να είναι και το ξεκίνημα μιας νέας και αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και ειλικρίνεια", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τόνισε ότι το 2011 "θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες".

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες χωρίς υποκρισία και χωρίς μισόλογα. "Η ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της και πραγματικές προτάσεις για το μέλλον. Και η Αριστερά, να μας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει "άλλη πολιτική", χωρίς να ταυτίζεται στην πράξη με τις ορέξεις των χειρότερων κερδοσκόπων για αναδιάρθρωση του χρέους",

Αποφασισμένη να διώξει τον Ασάνζ η αμερικανική κυβέρνηση

Το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη δίωξη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αναζητεί το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος χαρακτήρισε τον Ασάνζ ως «hi-tech τρομοκράτη».


«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκύψει πάνω από το θέμα» τόνισε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, προσθέτοντας πως «Εάν (ο Ασάνζ) έχει συνωμοτήσει με κάποιον αμερικανό στρατιωτικό για να έλθουν στην κατοχή του μυστικά έγγραφα, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από έναν δημοσιογράφο στον οποίον παραδίνονται αυτά τα έγγραφα».

Η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει νομικές διόδους, όπως αυτή της «συνωμοσίας», επί τη βάση της ενθάρρυνσης, ή της βοήθειας, στον αμερικανό στρατιωτικό Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος θεωρείται